واضح آرشیو وب فارسی:معماری نیوز: بزرگترين متروي خاورميانه از امروز مال ايراني هاست مترو تجريش افتتاح ميشود
نه بودجه مترو توسط دولتي ها پرداخت شد و نه واگن هاي در گمرك مانده و در حال پوسيدن در بندر عباس، تحويل مترو داده شد اما هيچ يك از اين مشكلات نتوانست مانع خدمات رساني مديرت شهري تهران شود و ايستگاه تجريش درخط يك مترو، امروز با حضور شهردار افتتاح مي شود.
به گزارش شفاف، با افتتاح اين ايستگاه، خط يك متروي تهران از تجريش تا كهريزك كامل مي شود.
اگر چه بيمهريهاي دولت به توسعه مترو به يك بدعت تبديل شده است اما همچنان چرخ توسعه مترو از حركت باز نايستاده است به گونهاي كه به گفته هابيل درويش، مديرعامل شركت مترو تهران و حومه تا پايان سال 90 تعداد ايستگاههاي مترو تهران به عدد 77 ميرسد.
زماني كه مديريت جديد شهر تهران توسعه حمل و نقل عمومي به ويژه مترو را اولويت نخست خود در برنامهريزيهاي مديريتي پايتخت قرار داد، هدف اصلي، دسترسي آسان شهروندان به استفاده از حمل و نقل عمومي در اين كلانشهر بود.
محمدباقر قاليباف، شهردار تهران بارها به اين مسئله اشاره كرده بود: «در نظر داريم تا هر شهروند تهراني بعد از طي كردن 350 متر به يكي از وسايل حمل و نقل عمومي به ويژه مترو و BRT دسترسي داشته باشد.»
مديريت شهر تهران براي تحقق اين ايده در سال 90،34 درصد از بودجه مصوب خود را به توسعه حمل و نقل عمومي اختصاص داد.همچنين يكي ديگر از برنامههايي كه مديريت شهر تهران به آن تاكيد داشت اين بود كه هر 40 روز يك ايستگاه مترو به بهرهبرداري برسد. هرچند عدم پرداخت مطالبات مالي حمل و نقل عمومي از سوي دولت باعث بروز مشكلاتي در افتتاح ايستگاههاي جديد مترو در پايتخت شده است اما همچنان مديريت شهر تهران بر اين باور است كه بايد توسعه زيرساختهاي حمل و نقل عمومي در تهران با سرعت بيشتري به حركت خود ادامه دهد.
آمارهاي روند توسعه مترو در پايتخت نشان ميدهد كه در دوره مديريت شهري محمدباقر قاليباف، شهردار تهران تا انتهاي سال جاري 40 ايستگاه افتتاح و به بهرهبرداري ميرسد. اين در حالي است كه در دوره مديريت شهري محمود احمدينژاد تنها 7 ايستگاه و در دوران شهرداران قبلي در مجموع 37 ايستگاه تكميل و به بهرهبرداري رسيده بود كه در يك مقايسه اجمالي ميتوان گفت كه بيش از50 درصد از ايستگاههايي كه تاكنون به بهرهبرداري رسيده در زمان مديريت شهري جديد بوده است.
گفتني است،هزينه ساخت ايستگاه تجريش حدود 60 ميليارد تومان بوده است. در اين ايستگاه هفتهزار و 600 تن آهن و فولاد به كار رفته است و 65 هزار متر مكعب بتنريزي صورت گرفته است.
طول سكو و سالن تهيه بليت اين ايستگاه حدود 240 متر و طول ريل نصب شده، حدود 6/6 كيلومتر است پيشبيني ميشود اين ايستگاه به يكي از پرترددترين ايستگاههاي مترو در تهران تبديل شود و بتواند حجم قابل توجهي از سفرهاي شهري را تحت پوشش قرار دهد.
ميزان خاكبرداري در عمليات اجرايي احداث ايستگاه تجريش 240 هزار متر مكعب، مقدار آرماتوربندي اين ايستگاه 10 هزار و 500 تن و بتن ريزي آن نيز 96 هزار متر مكعب بوده است. تمامي عمليات خاكبرداري و انتقال مصالح به زيرزمين، از طريق يك شفت 70 متري و تقريبا به صورت دستي انجام شد، چراكه امكان انتقال برخي ماشينآلات و تجهيزات به داخل تونل وجود نداشت. همچنين ايستگاه تجريش طرح آببند دارد و كنترلهاي لازم براي جلوگيري از بروز مشكل در ايام بارندگي انجام شده است
پيشبيني ميشود با افتتاح اين ايستگاه 100 هزار سفر از اين ايستگاه انجام خواهد شد.
افتتاح 113 ايستگاه مترو تا سال 94
در هر حال، روند توسعه مترو تهران تنها به افتتاح و بهرهبرداري از 77 ايستگاه مترو ختم نميشود چرا كه شركت مترو تهران در كنار خطوطي كه تاكنون در پايتخت به بهرهبرداري رسيده است در حال تكميل خطوط جديد3،6و7 است كه براساس يك برنامهريزي بلند مدت تا سال 94 اين روند ادامه دارد كه برآوردها نشان ميدهد تا پايان سال94، 113 ايستگاه ديگر به مجموع 77 ايستگاهي كه تا پايان سال 90 افتتاح ميشود، افزوده خواهدشد.
اين در حالي است كه براساس چشماندازي كه طرح جامع حمل و نقل عمومي براي مترو پايتخت در نظر گرفته بايد در افق ۱۴۰۴ مترو تهران به 7 خط به طول ۲۵۰ كيلومتر برسد.
سيد جعفر تشكري هاشمي، معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران درباره خط 7 مترو به روزنامه تهران امروز گفته بود: «فاز اول خط 7 متروي تهران در نيمه دوم سال 91 به بهرهبرداري خواهد رسيد.» به گفته معاون شهردار تهران در اين مرحله از 13 ايستگاه اين خط 6 ايستگاه در حدفاصل تقاطع خيابان قزوين ـ بزرگراه شهيد نواب صفوي تا بوستان گفتوگو واقع در بزرگراه چمران به بهرهبرداري ميرسد.
برآوردهاي كارشناسان حمل و نقل نشان ميدهد كه خط 7 يكي از مهمترين خطوط مترو تهران است.در واقع باتوجه به اين كه در گذشته ساكنان بخش جنوبي و جنوبغربي تهران امكانات حملونقلي مناسب و كافي نداشتهاند، راهاندازي اين خط به همراه خط 3 كه بخشي از آن در جنوب غرب تهران قرار دارد، ميتواند كمك قابل توجهاي به جابهجايي شهروندان در اين محدوده كند.براساسبرنامهريزيهاي انجام گرفته فازهاي دوم و سوم اين خط به ترتيب در سالهاي 92 و 93 به بهرهبرداري ميرسد. فاز چهارم و پاياني اين خط نيز در سال 94 تكميل و راهاندازي خواهد شد.
همچنين برنامهريزيها نشان ميدهد كه فاز نخست خط 3 مترو نيز تا پايان سال 92 تكميل خواهد شد. هابيل درويش، مديرعامل شركت مترو تهران و حومه به روزنامه تهران امروز ميگويد: «طول خط 3 حدود 35 كيلومتر با 28 ايستگاه است كه اكنون در تمام طول خط كارهاي عمراني در حال اجراست و بيش از 50 كارگاه فعال در اين خط داريم.»
درويش ادامه ميدهد: «بر اساس برنامهريزيهاي صورت گرفته خط 3 مترو تهران در 3 فاز انجام ميشود كه فاز اول از چهارراه وليعصر (عج) تا مصلي امسال تكميل خواهد شد چنانچه تاكنون حدود 70 درصد عمليات اجرايي اين پروژه عملياتي شده است. بخش دوم از كمربندي آزادگان تا چهاراه وليعصر است كه در سال 91 تكميل ميشود و فاز سوم نيز تا پايان سال 92 كه تكميل و آماده بهرهبرداري خواهد شد.»
براساس برنامهريزيهاي انجام شده قرار بود تا خط 6 مترو پايان سال 92 به بهرهبرداري برسد اما تحريمهاي بينالمللي عمليات اجرايي خط 6 مترو تهران را از برنامه عقب انداخت. محمد منتظري مجري خط 6 مترو تهران با اعلام اين خبر ميگويد: «بر اساس برنامهها قرار بود فاز يك اين خط در آخر سال 90، فاز 2 در آخر سال 91 و فاز 3 آن نيز در آخر سال 92 به بهرهبرداري برسد كه با توجه به مشكلات پيش آمده از اين برنامه عقب افتادهايم.»
هابيل درويش نيز درباره ويژگيهاي اين خط گفته بود: «خط 6 مترو از بزرگراه دولت آباد در جنوب شرق تهران آغاز وتا شهرك كن در شمال غرب تهران ادامه خواهد يافت. طول اين مسير31 كيلومتر و داراي 27 ايستگاه است.» به گفته درويش، پيشبيني ميشود روزانه تعداد يك ميليون سفر از طريق اين خط انجام شود.
يکشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: معماری نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]