واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: چالش هاي اشتغال زنان مسئله اي كه همچنان باقي است
اشتغال زنان يكي از موضوعات چالش برانگيز در حوزه اجتماعي ايران محسوب مي شود. با اين كه زن ايراني در تمام ادوار تاريخ در كنار مردان فعاليت كرده هيچ گاه يك مصرف كننده صرف نبوده است، اما با ورود مدرنيته به زندگي شهري ايرانيان و طرح مسائلي مانند افزايش حضور دختران در دانشگاه ها، افزايش مشاركت اجتماعي و تعيين نقش زنان خانه دار در توليد ناخالص ملي كشور نگرش به حضور اجتماعي زنان دگرگون شده است .
از يك سو زنان حق خود مي دانند كه با افزايش سطح سواد و تحصيلات، توانمندي هاي خود را به نمايش بگذارند و از سوي ديگر فرزندپروري، كانون خانواده و صيانت از آن همچنان به عنوان اولين وظيفه زن محسوب مي شود.
اشتغال زنان در آينه آمار
طبق آخرين آمار از وضعيت بازار كار كشور از ۲۴ ميليون شاغل موجود در كشور فقط ۵ ميليون نفر زن هستند و از ۳ ميليون و ۵۰۰ هزار نفر بيكار كشور يك ميليون و ۲۰۰ هزار نفر زن مي باشند.به عبارتي آمار زنان بيكار كشور ۳۴ درصد است. در اين زمينه يكي از مقام هاي وزارت كار هشدار داده است كه در آينده با درخواست 2.5 برابري زنان براي حضوردر بازار كار مواجه خواهيم شد.
نگاهي به آمارهاي جهاني هم حقايق ديگري را روشن مي كند. به گزارش خبرگزاري فارس، بر اساس آخرين آمارها ۹۸درصد كارگران خانگي در جهان را زنان تشكيل مي دهند و ۹۷ درصد پرستاران، ۸۵ درصد معلمان ابتدايي و ۵۷درصد فعالان در عرصه مشاغل منشي گري در جهان زن هستند.
محوريت توجه به خانواده
كارشناسان مي گويند: اگر به دنبال پررنگ تر كردن نقش محوري زنان در خانواده هستيم با حضور فعلي آن ها در سطح اجتماع و ساعات طولاني اشتغال نمي توانيم به آن دست پيدا كنيم. ميترا دادگر، پژوهشگر حوزه زنان با بيان اين مطلب به فارس، مي گويد: نظريه هايي كه در حوزه مسائل زنان مطرح مي شود بايد قابليت اجرايي داشته باشد اما متاسفانه هم اكنون بيشتر نظريه ها قابل استفاده نيست و در حل چالش هاي حوزه زن و خانواده موفق عمل نكرده است. وي با اشاره به اين كه اجرايي شدن بيمه زنان خانه دار و دوركاري زنان ۲ موضوعي است كه در صورت اجرايي شدن مشكلات اين قشر را كاهش مي دهد، تصريح مي كند: بايد زنان متاهلي كه فرزند كوچك دارند، در اولويت قرار گيرند تا كمتر در محيط كار حضور داشته باشند. نكته اين جاست كه طبق آموزه هاي ديني توجه به مناسبات خانوادگي در اولويت قرار دارد و در تقسيم بندي ارزش اولويت اول براي زنان همسري، مادري، خانه داري و سپس فعاليت اجتماعي قرار مي گيرد. دكترمحمدرضا زيبايي نژاد، پژوهشگر حوزه زنان با بيان اين نكته به خبر آنلاين، مي گويد: اين در حالي است كه هم اكنون جامعه ديگر خانه داري را ارزش نمي داند و زن با وجود امكانات و رونق فناوري در منزل بيكار است، تعداد فرزندان كمتر است بنابراين بايد وقت خالي را به نحوي پر كند.
وي به ناهماهنگي هاي موجود درباره سياست هاي حمايتي ويژه زنان و حمايت هاي ويژه از زنان خانه دار اشاره و تصريح مي كند: دليل ناهماهنگي اين است كه الگوي مشاركت اجتماعي و اقتصادي زن در جامعه تعريف نشده است و ما هنوز الگو، شاخص و نظريه هاي محكم درباره نقش زنان ارائه و تعريف نكرده ايم. بنابراين بعد از توليد نظريه و الگوسازي، بايد شاخص هاي متناسب را ارائه كنيم تا بتوانيم وضعيت دقيق زنان را رصد كنيم. وي ادامه مي دهد: به نظر مي رسد بايد شرايطي فراهم كنيم كه زنان در عرصه متناسب با خودشان كار كنند و در كنار اين تلاش ها، شبكه فعاليت هاي اجتماعي زنان را تقويت كنيم، يعني براي حضور اجتماعي زنان در عرصه هايي كه درآمدزا نيست اما اعتبار اجتماعي به همراه دارد، زمينه سازي كنيم تا زني كه نياز مالي دارد، در عرصه اقتصادي فعاليت كند و زني كه نياز مالي ندارد در شبكه اجتماعي مورد علاقه اش به فعاليت بپردازد.
فرهنگ عمومي و اشتغال زنان
دكترمصطفي اقليما، رئيس انجمن علمي مددكاري اجتماعي ايران با تاكيد بر اين كه در كشور ما ۱۱ درصد زنان شاغل هستند و بيش از ۸۰ درصد زنان خانه دارند، تصريح مي كند: به نظر مي رسد اين همه هياهو درباره حضور زنان در بازار كار ناشي از نوعي دستپاچگي، نبود نگرش صحيح به توانمندي هاي زنان و نبود فرهنگ عمومي و ناديده گرفتن تغييرات اجتماعي و مدرنيته در جامعه است. نياز زنان به استقلال و ضرورت كار مرد و زن براي گذران زندگي از مهم ترين تحولات اجتماعي طي دهه هاي اخير نه فقط در كشور ما بلكه در تمام كشورهايي است كه مدرنيته را تجربه كرده اند و نگرش مردانه به مسائل زنان باعث شده است در بسياري از موارد، تحولات منفي اجتماعي به پاي زنان نوشته شود. به عنوان مثال بسياري هم اكنون معتقدند كه حضور زنان در بازار كار، عرصه را بر مردان تنگ كرده است اما چنانچه ذكر شد فقط ۱۱ درصد زنان جامعه ما شاغل هستند و حجم عظيم بيكاري را نمي توان به گردن زنان انداخت.
به علاوه در بسياري از مشاغل مانند مشاغل دفتري و اداري زنان بسيار بهتر از مردان كار مي كنند و قانونمندتر و وظيفه شناس تر هستند.
دكتر اقليما مي گويد: آنچه مشكلات زنان شاغل را چند برابر كرده نه فقط حضور آن ها در اجتماع بلكه وظايف سنگيني است كه در خانواده فقط بر عهده دارند. واقعيت اين است كه بسياري از مردان فرهنگ همكاري با خانم شاغل خود را ندارند و توقع دارند وي همانند يك زن خانه دار تمام بار مسئوليت زندگي را به دوش بكشد، در صورتي كه فقط با همكاري مرد و اعضاي خانواده است كه مي توان بار فشار كار خانم را كم كرد.
بنابراين درباره موضوع اشتغال زنان و مشكلات زنان شاغل بايد درباره مردان صحبت كنيم نه زنان و براي ترويج فرهنگ همكاري بين اعضاي خانواده تلاش كنيم.
زنان كارآفرين
تلاش براي بروز توانمندي و قابليت زنان و تامين معاش اقتصادي مدت هاست هدف بسياري از انجمن هاي كارآفرين در كشور است. درست است كه فعاليت بسياري از اين انجمن ها تحت الشعاع كمبود امكانات مالي، تبليغات بسيار كم و همكاري اندك نهادها و سازمان هاي مختلف قرار گرفته است اما اين انجمن ها با نگاه به آينده و نگرش دراز مدت براي افزايش بهره وري و گسترش فعاليت هاي خود تلاش مي كنند. يكي از اين مراكز، كانون هماهنگي كارآفرينان زن است كه با همكاري زنان هنرمند در رشته هاي مختلف چند سالي است فعاليت خود را آغاز كرده است. معصومه رياحي مدير عامل و عضو هيئت مديره انجمن در گفت وگو با خراسان با بيان اين كه درآمد زنان شاغل در مجموعه متفاوت است و انگيزه زنان نه فقط كسب درآمد بلكه بروز توانمندي و قابليت خود و افزايش تمايل مردم به خريد هنرهاي دستي است، تاكيد مي كند:اگر اطلاع رساني در حوزه كاري ما انجام شود بسياري از مردم به جاي خريد وسايل زينتي چيني، به خريد هنرهاي دستي ايراني اقدام مي كنند و از اين راه نه فقط زنان كارآفرين بلكه به صنايع دستي و تعاوني ها نيز كمك مي شود.وي از كمبود امكانات مالي، نبود تبليغات مناسب و به فراموشي سپردن صنايع دستي در خانه بسياري از مردم گلايه مي كند و مي گويد: كار در اين زمينه بسيار گسترده است و اگر مردم و زنان نسبت به وجود چنين مجموعه هايي مطلع باشند بدون شك اين نهادهاي غيردولتي خواهند توانست گام هاي بلندي در زمينه اشتغال بردارند. در اين صورت نه فقط توانمندي و قابليت هاي زنان افزايش مي يابد بلكه اين امر باعث بالا رفتن اعتماد به نفس زنان مي شود و دامنه فعاليت هاي اين انجمن ها نيز افزايش مي يابد.
دوشنبه|ا|24|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 274]