واضح آرشیو وب فارسی:جهان نیوز: يك كهكشان تهديد براي آينده زمين
جهان مفهومي بزرگتر از سياره زمين دارد اما جهان اصلي انسانها زمين است كه نابودي آن به وسيله برخوردهاي سياركها، برابر با نابودي انسانها است، رويدادي كه محور بسياري از فيلمها بوده كه به اعتقاد بهرام مبشر اخترشناس دانشگاه كاليفرنيا تخيلي و به دور از واقعيتاند.
به گزارش مهر، جهاني كه در آن زندگي ميكنيم در ديد انسانهاي مختلف ابعاد متفاوتي دارد، عدهاي آن را به اندازه خانهاي ميبينند كه در آن ساكنند، بعضي آن را به بزرگي شهر، كشور و يا يك قاره ميبينند، تعدادي نيز كل زمين را برابر كل جهان تصور ميكنند و عدهاي نيز براي آن حد و مرزي قائل نيستند، با اين همه واقعيت عظيم و بينهايتي كه شايد به واسطه دسترسي نداشتن به رسانههاي مختلف از ديد گروهي از انسانها پنهان مانده باشد، خانه، شهر، كشور، قاره و سياره زمين را به ذرهاي نامرئي تبديل ميكند: سياره زمين در برابر جهان هستي ذرهاي ناچيز و كاملا بيدفاع است.
خبر عبور سياركها از نزديكي اين سياره و يا شايعه نابود شدن زمين به واسطه يك سيارك يا سياره گاه و بيگاه در روزنامهها، وب سايتهاي خبري، وبلاگها و شبكههاي اجتماعي و به تازگي در فيلمهاي سينمايي غوغايي زودگذر را ايجاد كرده و دوباره به فراموشي سپرده ميشود، درست مانند سياركي كه چندي پيش در حالي كه بسياري بيخبر از وقوع چنين پديدهاي لحظات زندگي خود را سپري ميكردند، از فاصلهاي نسبتا نزديك از كنار سياره زمين گذشت.
سيارك ۲۰۱۲ Bx۳۴ به قطر ۱۱ متر جمعه شب، هفتم بهمن ۱۳۹۰ در حدود ساعت ۱۹: ۳۰ به وقت ايران از كنار زمين عبور كرد. اين سيارك ۶۰ هزار كيلومتري سياره زمين عبور كرد، براي درك بهتر ميزان نزديكي اين سيارك از زمين ميتوان گفت كه فاصله ۲۰۱۲ Bx۳۴ از زمين در حدود دو برابر فاصلهاي است كه ماهوارههاي مخابراتي قرار گرفتهاند اما به دليل ابعاد كوچك اين سيارك رصد آن با تلسكوپهاي زميني بسيار دشوار بود. عبور اين سيارك باوجود ابعاد كوچكي كه داشت واقعهاي بزرگ به شمار ميرود، چون به ندرت يك جرم آسماني تا اين حد به زمين نزديك ميشود.
در حدود دو ماه پيش نيز سياركي ديگر با وسعتي برابر ۴۰۰ متر از فاصله ۳۲۵ هزار كيلومتري از زمين عبور كرد. اين سيارك با نام ۲۰۰۵YU۵۵ در گذشته به عنوان سياركي شناخته ميشد كه طي بازگشت دوبارهاش به سوي زمين در سال ۲۰۲۹ و يا ۲۰۳۶ با اين سياره برخورد خواهد كرد. با اين همه محاسبات جديد نشان ميدهند اين سيارك نيز براي زمين خطري به حساب نميآيد و از فاصلهاي بسيار نزديك، در حدود ۲۹ هزار و ۵۰۰ كيلومتري از سياره، عبور خواهد كرد.
دانشمندان دانشگاه پوردو در آن زمان اعلام كردند در صورتي كه اين سيارك به زمين برخورد ميكرد، ميتوانست انفجاري چهار هزار مگاتني ايجاد كرده و منجر به ايجاد زمين لرزهاي هفت ريشتري شود. همچنين در صورتي كه اين سيارك بر روي اقيانوس فرود ميآمد ميتوانست امواجي به ارتفاع ۲۱ متر به وجود آورد كه ميتوانستند تا مسافت ۹۶. ۵ كيلومتري در خشكي پيش بروند.
سيارك آپوفيس از ديگر شخصيتهاي مشهور فرضيههايي است كه پايان آنها نابودي زمين است، از سال ۲۰۰۴ تا كنون كه اين سيارك كشف شده پيش بينيهايي در خصوص فجاياي برخورد اين شهاب سنگ با زمين ارائه شده است به طوريكه پيش بينيهاي اوليه نشان ميداد كه در سال ۲۰۲۹ آپوفيس با زمين برخورد خواهد كرد اما ارزيابيهاي بعدي نشان داد كه در ۱۳ آوريل ۲۰۲۹ اين شهاب سنگ عظيم از فاصله بسيار نزديك از زمين (۳۶ هزار و ۳۵۰ كيلومتري) عبور خواهد كرد (در اين فاصله ماهوارههاي مخابراتي در مدار اطراف استوا ميچرخند) و در سال ۲۰۳۶ اين شهاب سنگ بار ديگر به زمين رسيده و اين بار به اين سياره برخورد خواهد كرد.
هر چند درصد اين احتمالات بسيار پايين (يك در ۲۵۰ هزار) است با اين وجود، زمين نميتواند كاملا دور از خطر باشد چرا كه حتي مدارهاي حركت شهاب سنگها نيز ميتواند در اثر تاثيرات نيروهاي گرانشي سيارات تغيير كنند. اگر اين شهاب سنگ به زمين برخورد كند شدت برخورد آن به ۸۷۰ مگاتن ميرسد. اين شدت ۶۵ هزار برابر بزرگتر از بمباران اتمي هيروشيما است.
كهكشان آندرومدا تنها خطر محتمل آينده زمين
در ميان تمامي اين فرضيهها و احتمالات، صنعت سينما نيز بيكار ننشسته و با استفاده از شدت بالاي جاذبه چنين موضوعاتي، فيلمهايي ساخته ميشوند كه نابودي زمين را به شكلهاي مختلف، به ويژه به واسطه رويدادهاي فضايي به تصوير ميكشند. از جمله جديدترين اين فيلمها، «ماليخوليا» اثر كارگردان دانماركي «لارس فون تريه» است كه در آن علاوه بر روابط اجتماعي ميان انسانها، به نابودي زمين به واسطه برخورد سيارهاي چنديدن برابر بزرگتر پرداخته شده است.
فون تريه خود معتقد است كه طرح اصلي فيلمش واقعا در مورد پايان دنيا نيست بلكه در مورد ماليخولياي دنياي ذهني است.
با اين همه با نگاهي صرفا علمي به بخش نجومي اين فيلم، اين نگراني به وجود ميآيد كه با در نظر گرفتن اينكه بسياري از پديدههاي كيهاني قابل پيش بيني يا قابل رصد نيستند، روزي احتمال وقوع چنين رويدادي وجود دارد؟
بهرام مبشر، اخترشناس دانشگاه كاليفرنيا ريورسايد از جمله دانشمنداني است كه نسبت به اين نوع از فيلمها بيتفاوت است. وي در پاسخ به ابهاماتي كه برخي فيلمهاي تخيلي درباره پايان زمين و نابودي آن دارند گفت: اين فيلمها آثاري صرفا علمي تخيلي هستند و من معمولا چنين فيلمهايي را نگاه نميكنم.
مبشر در پاسخ به اين سوال كه در آيندهاي دور يا نزديك امكان وقوع رويدادي مشابه با آنچه در اين فيلمها از سرنوشت زمين به خوبي به تصوير كشيده شده، يعني برخورد سيارهاي چندين برابر بزرگتر با زمين، وجود دارد؟ ميگويد: هيچ سيارك يا ستاره دنباله داري كه در آيندهاي نزديك، يعني تا چند ميليون سال آينده، با زمين برخورد كرده و يا حتي از فاصلهاي بسيار نزديك از كنار زمين عبور كند، وجود ندارد.
به گفته مبشر فضا به اندازهاي وسيع و خالي است كه احتمال وقوع چنين پديدهاي بسيار نادر است، اما غير ممكن نيست. در مقياسي بزرگتر ميتوان گفت كه كهكشان آندرومدا يكي از تهديدهاي احتمالي براي آينده زمين است.
مبشر ميگويد كهكشان آندرومدا با سرعتي برابر ۳۰۰ كيلومتر بر ثانيه در حال نزديك شدن به كهكشان راه شيري، سكونتگاه سياره زمين، است. در پي اين رويداد اينكهكشان طي چند ميليارد سال ديگر به راه شيري رسيده و با آن برخورد خواهد كرد كه اين برخورد ميتواند پيامدهايي نيز براي زمين داشته باشد. به گفته مبشر، آنچه افراد مختلف در فيلمها به تصوير ميكشند تخيلي هستند و هيچ ارتباطي با واقعيت جهان ندارند.
دوشنبه|ا|17|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جهان نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]