واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر/دومين غار آبي ايران در آستانه تخريب
دومين غار آبي ايران در آستانه تخريب
اروميه - خبرگزاري مهر: خطر ريزش تخته سنگهاي مسير آبي غار سولان، دومين غار آبي ايران اين جلوه شگفت انگيز طبيعت را از دو ماه گذشته به تعطيلي كشانده و در آستانه تخريب قرار داده است.
به گزارش خبرنگار مهر، غار سهولان دومين غار بزرگ آبي ايران بعد از غار علي صدر در 43 كيلومتري شمال شرقي مهاباد در محور مهاباد - بوكان آذربايجان غربي قرار گرفته كه از دو ماه پيش تا كنون به دليل خطر ريزش تخته سنگ واقع در مسير آبي آن تعطيل شده و گردشگران تنها از ورودي خشكي غار از اين اثر بي نظير طبيعي بازديد مي كنند.
خطر ريزش احتمالي چند تخته سنگ در ورودي اين غار موجب شده تا مسئولان ورود گردشگر از مسير ورودي آبي به داخل غار را طي دو ماه اخير تا برطرف شدن اين مشكل ممنوع اعلام كنند.
غار سهولان كه در قديم خانه مردم پارتي تبار بوده و بر اساس مطالعات غارشناسان بر اثر فعاليتهاى زمين شناسي اواخر دوره كرتاسه ايجاد و قدمت آن به 70 ميليون سال قبل باز مي گردد، بعد از گذر از مشكل زيست محيطي دكل مخابراتي درون غار كه مشكلات زيادي براي اين اثر طبيعي به وجود آورد در حال حاضر نيز به دليل خطر ريزش تخته سنگ در مسير آبي گردشگران خود را از ديدن اين زيبايي خدادادي محروم كرده است.
سهولان به زبان كردي به معني يخبندان بوده و مردم محلي غار سهولان را كونه كوتر، يعني لانه كبوتر نيز مينامند. اين پديده زيبا و نادر طبيعي كه داراى 2 دهانه ورودي است 100 سال پيش براى اولين بار توسط ژاك دمرگان فرانسوى مورد كاوش و بررسي قرار گرفت و پس از آن در سالهاى جنگ جهاني دوم نيز توسط يك هيئت انگليسي مجددا مورد مطالعه قرار گرفت و در مهرماه ۱۳۷۳ توسط غارشناسان ايراني شناسايي شد.
مساحت داخلي غار سهولان 600 مترمربع بوده و محتويات غار سنگهاي آهكي است، ارتفاع سقف غار تا سطح درياچه آن 50 متر و عمق آب در برخي جاها به 32 متر ميرسد، اختلاف دماي درون و بيرون غار بين 10 الي 15 درجه است.
نخستين درياچه پيش روي گردشگران حدود 200 متر وسعت دارد كه داراي آبي زلال و صاف است. دالان بالاي سر اين درياچه افزون بر 50 متر ارتفاع دارد و در انتهاي آن دو دالان باريك به عرض دو متر ديده مي شود كه به درياچه ها و دالان هاي بعدي باز ميشوند.
موجودات زنده اين غار كبوتر چاهي و خفاش و نوعي آرتيمياي نرم بوده كه قسمتهايي از غار را به عنوان آشيانه انتخاب كرده اند، به دليل تاريك بودن و نبود نور هيچ نوع جلبكي در آب درياچه اين غار رشد نكرده و به غير از جانداران ميكروسكوپي هيچ موجوى ديگرى زيست نمي كند.
اين غار از چند حوضچه بزرگ كه بوسيله دالان هاي ابي به هم متصل شده اند تشكيل شده كه ارتفاع سقف غار از سطح آب در حوضچه آخر 50 متر و عمق اب در حوضچه به 35 متر مي رسد، گردشگران پس از ورود به غار و بعد از طي مسير پياده كوتاه سوار قايق مي شوند و مناطق شگفت انگيز آن را با توجه به نور پردازي محيط دروني غار مي بينند.
متاسفانه تاكنون در كنار مشكلات پيش روي اين اثر تاريخي فعاليتهايي در راستاي معرفي اين اثر و جذب گردشگر با ايجاد و احداث امكانات تفريحي، بهداشتي و... نيز صورت نگرفته است بلكه به گفته مدير مجموعه تاريخي غار سهولان بي توجهي مديركل قبلي ميراث فرهنگي آذربايجان غربي مشكل سقوط صخره بزرگ در اين غار تشديده شده است.
فرسايش خاك دليل بروز مشكل سقوط صخره بزرگ در غار سهولان
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: هم اكنون غار سهولان مهاباد بعنوان يكي از مهمترين مراكز گردشگري با خطر سقوط يك صخره بزرگ در بخش ورودي اصلي مواجه شده كه اين مشكل امكان ورود گردشگران به اين اثر را از بين برده است.
كاظم غني زاده با بيان اينكه اين مشكل به صورت طبيعي و در اثر فرسايش خاك ايجاد شده، افزود: پس از مطالعات لازم براي از بين بردن خطر ريزش دهانه ورودي اصلي غار، بايد عمليات رفع خطر و بازگشايي اين غار طبيعي و تاريخي با توجه به فرارسيدن تعطيلات نوروز اجرايي شود.
مشكل خطر ريزش از سالهاي قبل وجود داشت
مدير مجموعه تاريخي غار سهولان نيز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اينكه مشكل خطر ريزش صخره بزرگ در ورودي مسير اصلي آبي اين غار از سالهاي گذشته نيز وجود داشت، افزود: ولي به دليل بي توجهي مدير قبلي غار اين موضوع مطرح و مورد توجه قرار نگرفت.
طاهر مازوجي از بازديد گردشگران علاقه مند به آثار طبيعي و تاريخي از جمله غار آبي سهولان از مسير خشكي خبر داد و اظهار داشت: هم اكنون غار به حالت نيمه تعطيل در آمده كه اميدواريم تا تعطيلات عيد نوروز اين مشكل رفع شود.
وي با بيان اينكه تا كنون مشكلي از بابت خطر ريزش اين صخره براي گردشگران ايجاد نشده است، ادامه داد: با توجه به تغييرات اقليمي و فرسايش خاك فاصله اين صخره از سقف نسبت به سالهاي گذشته بيشتر شده كه با وجود داشتن تكيه گاههاي محكم براي پيشگيري از بروز مشكلات مسير آبي غار براي اجراي عمليات مقاوم سازي از دو ماه پيش تعطيل شد.
مازوجي با اشاره به اختصاص اعتبار مقاوم سازي صخره واقع در مسير اصلي آبي غار به گفته معاون سرمايه گذاري اداره كل ميراث فرهنگي آذربايجان غربي، گفت: اميدواريم تا آغاز تعطيلات عيد نوروز اين غار آماده بازديد گردشگران داخلي و خارجي شود.
تغيير اكوسيستمي غار به دليل وجود دكل مخابراتي در غار
مدير مجموعه تاريخي غار سهولان در خصوص مشكل تغيير اكوسيستمي غار به دليل وجود دكل مخابراتي در دورن آن نيز عنوان كرد: با اعلام شكايت اداره محيط زيست سيستم ارتباطي اين دكل قطع شده و بزودي دكل نيز از داخل غار خارج مي شود.
مازوجي يادآور شد: امسال 140 هزار گردشگر و مسافر از اين غار تاريخي ديدن كرده اند كه با توجه به نزديك بودن ايام نوروز بايد زمينه هاي لازم براي بازديد مسافران نوروزي از اين غار فراهم شود.
خطر ريزش سنگهاي ورودي غار سهولان رفع شود
معاون امور عمراني استاندار آذربايجان غربي نيز در جريان بازديد از اين غار بر لزوم رفع هرچه سريعتر مشكل خطر ريزش سنگهاي ورودي غار تاريخي آبي سهولان مهاباد تاكيد كرده و خواستار شتاب بخشي در اجراي طرح ايمن سازي ورودي غار و بازگشايي آن تا آغاز ايام تعطيلات عيد نوروز براي بازديد گردشگران شد.
جواد محمودي همچنين بر لزوم ايجاد اماكن موقتي براي اسكان مسافران و گردشگران در اراضي اطراف اين غار تاكيد كرد و اظهار داشت: مشكلات فني اين مكان تاريخي بايد در اسرع وقت رفع شده و نظرات و تجربيات كارشناسان و اساتيد دانشگاهي براي حل اين معضل بكار گرفته شود.
------------------------------
گزارش از الناز ملك زاده
© 2003 Mehr News Agency .
چهارشنبه|ا|12|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]