واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: تقويت مناسبات اجتماعي
پرسش:
براساس آموزه هاي اسلامي، در مقابل آنان كه دوستشان داريم چگونه بايد رفتار كنيم، تا روز به روز پايه هاي مودت و رحمت در مناسبات اجتماعي مستحكم تر گردد؟
پاسخ:
در بخش هاي قبلي پاسخ به اين سوال، به آموزه هاي: 1-خوش اخلاقي 2-اظهار محبت و پاسخگويي به آن 3-اظهار شادي در هنگام ديدار 4-لبخند زدن در هنگام ملاقات 5-انجام مزاح هاي شرعي 6-وفاداري و انجام تعهدات اشاره كرديم. اينك در ادامه دنباله مطلب را پي مي گيريم.
7- رعايت انصاف
رعايت انصاف يكي از مشكل ترين نكات تربيتي و اخلاقي در اسلام است كه ارايه و حفظ آن از افراد باتقوا و مومن برمي آيد. بسياري از اختلافات و كشمكش ها در بين خانواده ها، نتيجه عدم رعايت انصاف است، و اين اختلافات رفع شدني است، اگر به دستورات خدا عمل نماييم و حقوق ديگران را رعايت كنيم و اخلاق خود را تعالي بخشيم. امام صادق(ع) در اين زمينه مي فرمايد: «بالاترين اعمال سه چيز است: 1-رعايت انصاف نسبت به مردم تا آنجا كه هر چه براي خود دوست داري براي آنان نيز دوست بداري 2-مواسات نمودن 3-ياد كردن خدا در هر حال (پس فرمودند) ياد خدا تنها گفتن سبحان الله و الحمدلله و لااله الاالله و الله اكبر نيست، بلكه مقصود اين است كه اوامر خدا را اطاعت و از نواهي اجتناب كني. (اصول كافي، ج 2، ص 144)
8- فروتني و تواضع
تواضع و فروتني يكي از خصلت هاي مهم پيامبران و اولياي الهي است. خداي متعال در قرآن خطاب به پيامبر اعظم(ص) مي فرمايد: اي پيامبر! به كساني كه از مؤمنين به شما ايمان مي آورند تواضع و فروتني كن. اين درحالي است كه خود آن حضرت مي فرمايد: ان افضل الناس عبدا من تواضع عن رفعه » برترين مردم در بندگي خدا كسي است كه در عين بزرگي فروتني كند (بحارالانوار، ج 77، ص 179)
همچنين پيامبر اعظم(ص) در اين رابطه مي فرمايد: كسي كه به خاطر خدا تواضع كند، خداوند مقام او را بالا مي برد، پس شخص متواضع گرچه پيش خود ضعيف و حقير است، ولي درنظر مردم بزرگ است.(كنزالعمال، ج 3، ص 113)
امام كاظم(ع) در اين زمينه مي فرمايد: اين گونه حكمت در دل انسان متواضع سامان مي يابد كه در قلب انسان متكبر و زورگو جايي ندارد، چون خداوند تواضع را ابزار كار عقل قرار داده و تكبر را ابزار جهل. (بحارالانوار، ج 57، ص 312)
9- رازداري
يكي از صفات ممتاز انسان در تعامل همه جانبه با ديگران بحث رازداري است چرا كه در پرتو ارتباطات انسان با هم نوع خود به طور طبيعي اسرار و مسايل خصوصي زندگي نيز مطرح مي شود. بنابراين كسي كه رازدار اسرار ديگران نباشد قهرا بسياري از مناسبات اجتماعي و روابط خانوادگي افراد را مختل خواهد كرد و احيانا سبب اختلافات و نزاع ها خواهد شد. به همين دليل در آموزه هاي اسلامي بر صفت رازداري مؤمن بسيار تأكيد شده است.
امام صادق(ع) مي فرمايد: مردم به دو خصلت مأمور شده اند. اما آنها را خراب كردند و به همين خاطر همه چيز را از دست دادند: 1-شكيبايي 2-رازداري. (الكافي، ج 2، ص 222)
همچنين آن حضرت در بياني ديگر مي فرمايد: چهار چيز مال و آبرو را مي برد: دوستي با شخص بي وفا و بخشش كردن به كسي كه سپاس و تشكر نكند و آموختن دانش به نااهلي كه گوش فرا ندهد و راز سپردن به كسي كه حفظش نكند. (آثار الصادقين، ج 8، ص 426)
امام علي(ع) در اين رابطه مي فرمايد: توفيق مرد در اين است كه راز خود را به كسي گويد كه پوشيده اش دارد و احسان خود را به كسي رساند كه آن را فاش سازد. (همان، ص 420) بنابراين انسان با دوست خود لازم است در اظهار محبت و دوستي سنگ تمام بگذارد ولي چند درصد شيوه احتياط لازم است و برخي رازها را نبايد براي او بيان كند.
ادامه دارد
سه|ا|شنبه|ا|11|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]