واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تغذيه صحيح به معناي رعايت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذايي روزانه است
رئيس اداره بهداشت و درمان شهرستان دماوند گفت: تغذيه صحيح به معناي رعايت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذايي روزانه مي باشد.
سيد "مهدي معززي" در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با اشاره به داشتن اصول تغذيه صحيح اظهار داشت: تغزيه سالم يكي از عوامل مهم در سلامتي انسان است كه هر فردي مي تواند شاداب، پر تحرك و با استعداد باشد و اين مهم با داشتن رعايت ساير نكات بهداشتي مي تواند از تغذيه متنوع و متعادلي هم برخوردار باشد.
وي با اشاره به تعريف درستي از غذاي سالم نيز افزود: غذا به مواد جامد يا مايع گفته مي شود كه از راه دهان مصرف شده و علاوه بر برطرف كردن گرسنگي، نيازهاي بدن را نيز تامين مي سازد كه اين نيازها مي تواند انرژي براي ادامه كار دستگاه هاي مختلف بدن چون قلب، ريه و تامين مواد اوليه براي رشد و نمو و ترميم و جانشين كردن سلولها و بافت هاي مختلف بدن باشد.
اين مسوول تعادل در تغذيه صحيح را به معناي مصرف مقادير كافي از مواد مورد نياز براي حفظ سلامت بدن و تنوع يعني مصرف انواع مختلف مواد غذايي كه در چهار گروه اصلي غذايي معرفي شده اند، دانست.
رئيس شبكه بهداشت شهرستان دماوند بهترين راه براي اطمينان يافتن از تعادل و تنوع در غذاي روزانه را استفاده از چهار گروه اصلي غذايي عنوان كرد و گفت: گروه اصلي غذايي عبارتند از گروه نان و غلات، گروه ميوه ها و سبزي ها، گروه شير و لبنيات و گروه گوشت و حبوبات و تخم مرغ مي باشد كه در هر گروه مواد غذايي داراي ارزش تقريبا يكسان هستند و مي توان از يكي به جاي ديگري نيز استفاده كرد.
معززي با اشاره به گروه نان و غلات نيز ادامه داد: اين گروه شامل انواع نان، برج، ماكروني، گندم و جو است و مواد غذايي اين گروه كربوهيدرات هاي پيچيده و فيبر ويتامينهاي خانواده B املاحي مانند آهن و پروتئين مي باشد و هر واحد از اين گروه برابر با يك برش 30 گرمي از انواع نان و يك كفگير ماكاروني يا برنج است.
وي افزود: براي افراد بزرگسال سالم مصرف روزانه حداقل 6 واحد يا بيشتر توصيه مي شود و مصرف روزانه اين گروه براي تامين انرژي رشد و سلامت دستگاه عصبي لازم است.
اين مسوول با اشاره به نكات مهم در استفاده از نان و غلات نيز افزود: بهتر است برنج را بصورت كته مصرف و بيشتر از نان هاي حاوي سبوس استفاده كنيد و براي كامل كردن پروتئين گروه نان و غلات بهتر است آنها را بصورت مخلوط با حبوبات مصرف نماييد.
وي به گروه شير و لبنيات اشاره كرد و لبنيات را محتوي مقدار زيادي كلسيم دانست و بيان داشت: براي سلامت استخوان ها بهتر است از شير و لبنياتي كه با ويتامين D غني شده اند، استفاده كنيد زيرا اين ويتامين براي جذب بهتر كلسيم بسيار مفيد است.
اين كارشناس تغذيه ادامه داد: شير، ماست، پنير، كشك، دوغ و بستني بخشي از اين گروه مي باشد كه بزرگسالان روزانه 2 ليوان يا بيشتر شير، ماست، دوغ و كشك مصرف نمايند.
رئيس اداره بهداشت و درمان دماوند يكي از نكات مهم در استفاده از شير و لبنيات را كم چرب بودن آن عنوان كرد و خاطر نشان ساخت: در صورت دسترسي نداشتن به شير پاستوريزه به شير تازه مقداري آب اضافه كنيد و آن را به مدت يك دقيقه بجوشانيد و در خصوص مصرف پنير نيز در حد امكان از پنيرهايي تهيه شده از شير پاستوريزه استفاده نماييد.
وي با اشاره به اهميت گروه ميوه و سبزي ها به علت غني بودن از ويتامين ها، آنتي اكسيدان و فيبر گفت: در بين سبزيجات آن هايي كه پر رنگ تر هستند داراي بيشترين مقدار ويتامين ها عنصر معدني و آنتي اكسدان ها مي باشند كه توصيه مي شود افراد بزرگسال سالم روزانه 4 واحد و بيشتر مصرف نمايند.
معززي در استفاده از گروه ميوه ها و سبزي ها روزانه يك واحد يا بيشتر از ميوه ها و سبزي هاي غني از ويتامين ث و حداقل يك روز در ميان يك واحد از ميوه ها يا سبزي هاي غني از ويتامين آ تاكيد كرد و گفت: قبل از مصرف سبزي ها و ميوه ها آنها را بدقت بشوييد و ضد عفوني كنيد.
اين كارشناس تغذيه بيان داشت: ميوه هايي را كه پوست آنها خوردني است با پوست بخوريد البته لازم است پوست اين ميوه ها كاملا شسته و ضد عفوني شود و براي پختن سبزي ها نيز از آب كم استفاده كنيد و آب حاصل از پختن سبزي ها را در غذا استفاده نماييد.
وي تاكيد كرد كه وقتي پوست ميوه را جدا كرديد از قرار دادن آن در مجاورت هوا خودداري كنيد زيرا ويتامين هاي آن مخصوصا ويتامين ث از بين مي رود.
اين مسوول آخرين گروه را گروه گوشت، حبوبات، مغزها و تخم مرغ عنوان كرد و گوشت قرمز، گوشت سفيد، امعاءو احشاء، تخم مرغ و حبوبات و مغزها را بخشي از اين گروه دانست و تصريح كرد: اين گروه غذايي تامين كننده پروتئين، فسفر، برخي ويتامينهاي گروه Bو املاحي مانند روي و آهن مي باشند كه براي افراد بزرگسال و سالم مصرف روزانه 2 واحد يا بيشتر از اين گروه توصيه مي شود.
معززي با بيان نكات مهم در استفاده از اين گروه، افزود: پيش از پختن گوشت و مرغ پوست چربي هايي را كه به چشم مي خورد جدا كنيد و تا حد امكان از سرخ كردن گوشت خودداري نماييد.
وي گفت: انواع مغزها چون گردو، فندق، بادام و پسته در صورتي كه حاوي نمك زياد نباشد ميان وعده هاي مناسب براي تامين پروتئينن، انري و برخي از مواد مغذي مانند آهن هستند ولي لازم است متعادل مصرف شود. /س
چهارشنبه|ا|5|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 239]