تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837406457
/اختصاصي/ گزارش عملكرد سه سال و نيمه مجلس هشتم - 3
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: /اختصاصي/ گزارش عملكرد سه سال و نيمه مجلس هشتم - 3
خبرگزاري فارس: در قسمتي از گزارش عملكرد سه سال و نيمه مجلس هشتم، عملكرد مجلس در برابر جريان فتنه و انحراف مورد بررسي قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري فارس، بخش دوم از فصل دوم عملكرد سه سال و نيم مجلس هشتم به شرح ذيل است:
ج) مجلس در فتنه سال 1388
نظام جمهوري اسلامي ايران از ابتداي به ثمر رسيدن انقلاب اسلامي در سال 1357 با تهديدات و چالشهاي داخلي و خارجي مختلفي روبرو بوده است. برخي از اين تهديدات به اقتضاي نوپا بودن نظام بهطور طبيعي و اجتنابناپذيري مجال بروز يافته، اما اكثر آنها نتيجه طراحي و توطئه دشمنان داخلي و خارجي انقلاب و نظام بوده است، چرا كه استقرار يك نظام اسلامي و مستقل در ايران با منافع و مطامع آنها در تعارض بود. در عين حال ظرفيتهاي بالاي انقلاب اسلامي ازجمله پشتوانه و مشروعيت مردمي و نيز بهرهمندي از رهبري داهيانه و با درايت ولايت فقيه در طول اين سالها همواره آن را از گزند تهديدات و بحرانهاي فرارو ايمن ساخته و حتي فرصتهاي نويني را براي تثبيت و تقويت نظام ايجاد كرده است.
در ميان تهديدات فراروي نظام جمهوري اسلامي، فتنه سال 1388 كه در پي برگزاري شكوهمند دهمين دوره انتخابات رياستجمهوري در ايران به صحنه آمد، از مهمترين اين تهديدات محسوب ميشود. ماهيت و سنخ پيچيده اين فتنه كه در چارچوب جنگ نرم دشمن بر ضد تماميت نظام طراحي شده بود، مقابله با آن در قياس با تهديدات قبلي دشوارتر ميساخت. اين دشواري بيش از هر چيز از ويژگي غبارآلود ساختن فضاي سياسي كشور نشئت ميگرفت. با اين حال درايت مقام معظم رهبري و حضور بهموقع مردم در صحنه بهويژه در نهم ديماه 1388 موجبات غلبه بر اين بحران را فراهم ساخت و بار ديگر موفقيت نظام در دفع تهديدات را به نمايش گذاشت.
موضوع فتنه سال 1388 از جهات و ابعاد مختلف قابليت بحث و بررسي دارد كه چگونه اين فتنه با صرف سالها وقت و امكانات و نيروهاي كارآزموده و مؤسسات بزرگ استكباري طراحي شده و عضوگيري نموده و در بزنگاه انتخابات، كوشيده كه نظام انقلابي جمهوري اسلامي را دچار استحاله كند. مقام معظم رهبري در هدايتها و روشنفكريهاي متعدد و رهنمودها بخش عمده اين فتنه را تبيين فرمودند و راههاي نجات از آن را بيان كردند.
در اين ميان موضوع مهمي چون عملكرد نهادها و قواي سهگانه در برخورد با جريان فتنه بايد مورد توجه قرار گيرد و ارزيابي شود.
از ميان نهادهاي مختلف درگير اين موضوع قوه مقننه از مهمترين نهادهايي به شمار ميرود كه عملكرد آن در برخورد مؤثر با فتنه بسيار درخور توجه بوده است. مجلس شوراي اسلامي دوره هشتم و نمايندگان مردم در خانه ملت در راستاي حمايت از حريم نظام و رهبري در موضعگيري نسبت به اغتشاشگران و فتننهانگيزان فعال بوده و همراه با دو قوه ديگر در مهار فتنه نقش مؤثري ايفا كردند. به همين دليل در بررسي فرآيند مهار فتنه سال 1388، نقش و تأثير مجلس شوراي اسلامي، اهميت بسزايي دارد. بهطور كلي مجموعه اقدامات مجلس شوراي اسلامي در قبال فتنه را ميتوان در چارچوب دو دسته مواضع اعلامي و اعمالي مورد بررسي قرار داد.
1. مواضع اعلامي
منظور از مواضع اعلامي قوه مقننه، مجموعه ملاحظات و موضعگيريهاي مجلس و نمايندگان مردم در خانه ملت در قبال فتنه 1388 است. با آغاز و اوجگيري فتنه، مجلس شوراي اسلامي هم در قالب صدر بيانيهها و هم در چارچوب اظهارنظر رئيس، نواب رئيس، اعضاي هيئت رئيسه، رؤساي كميسيونها و نمايندگان، مواضع اعلامي فعالي را در قبال موضوع پيش گرفت. اظهارات نمايندگان هم در قالب نطقهاي پيش از دستور و هم مصاحبه با رسانهها به انجام ميرسيد. ضمن اينكه رئيس مجلس شوراي اسلامي هم در نطقهاي آغاز جلسات رسمي مجلس و نيز در كنفرانسها و مصاحبههاي مطبوعاتي به روشني رويكرد و موضع مجلس را در قبال فتنه تبيين ميكرد.
طبيعتاً درك مواضع اعلامي مجلس در اين زمينه منوط به بررسي و تبيين مجموعه اظهارنظرها و موضعگيريهاي مذكور است، اما از آنجا كه اظهارات مطرح شده در قبال فتنه حجم بالايي داشته و عملاً امكان تبيين و تلخيص همه آنها وجود ندارد، مواضع اعلامي مجلس شوراي اسلامي در قبال فتنه 1388 را ميتوان از طريق تمركز بر بيانيههاي صادر شده ازسوي اين نهاد مورد بررسي قرار داد. همچنين با توجه به اينكه در همه بيانيههاي مجلس شوراي اسلامي در قبال فتنه 1388 با تعداد بالاي نمايندگان به امضا رسيده و مبين موضع واحد مجلس درخصوص فتنه است. ميتوان آنها را ملاك تبيين مواضع اعلامي مجلس در مورد فتنه محسوب كرد. براساس اين ميتوان از موارد و محورهاي ذيل بهعنوان رئوس مواضع اعلامي مجلس در اين خصوص نام برد.
1-1. حمايت و تبعيت از ولايت فقيه و مقام معظم رهبري
در بيانيههاي مختلفي كه ازسوي مجلس هشتم در قبال فتنه سال 1388 صادر شد موضوع حمايت از ولايت فقيه و مواضع و رهنمودهاي مقام معظم رهبري، عنصري كليدي و محوري محسوب ميشود. بر همين اساس، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي پس از ايراد سخنان مقام معظم رهبري در خطبههاي نماز جمعه تهران در تاريخ 29 خردادماه كه يك هفته پس از برگزاري انتخابات با شكوه رياست جمهوري در 22 خرداد و البته آغاز تلاشهاي فتنهگران براي ايجاد آشوب و اغتشاش به انجام رسيد. در بيانيهاي از بيانات مدبرانه ايشان تشكر و حمايت و اعلام كردند كه اين بيانات به موقع، جامع و راهگشا بوده است. نمايندگان مجلس در اين بيانيه همچنين آمادگي خود را براي اجراي منويات رهبري در قبال مسائل كشور اعلام كردند. در ساير بيانيههاي مرتبط با حوادث پس از انتخابات 1388 نيز نمايندگان ملت بر حمايت و تبعيت از مواضع و رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي بهعنوان اصلي اساسي تأكيد داشتند.
2-1. احترام به رأي مردم و تأكيد بر قانونگرايي
محور مهم ديگر در مواضع اعلامي قوه مقننه، تمكين همه گروهها و جناحها از رأي مردم و احترام به خواست آنها بود. مجلس شوراي اسلامي همچنين احترام به قانون و حركت در مسير و چارچوبي كه قانون معين كرده است را كليد حفظ آرامش و امنيت در كشور معرفي كرد.
بر همين اساس در اولين بيانيه مجلس شوراي اسلامي پس از برگزاري انتخابات دهم رياستجمهوري از همگان خواسته شد كه اجازه ندهند دشمنان و بدخواهان نظام شيريني رويداد بزرگ 22 خردادماه را در كام ملت تلخ كنند. براساس اين نمايندگان ملت به صراحت اعلام داشتند كه از همگان انتظار ميرود تا به رأي مردم تمكين كرده و قانون را پاس دارند. اين بيانيه به امضاي حدود 220 نماينده مجلس رسيد كه تقريباً همه نمايندگان حاضر در صحن مجلس در روز صدور بيانيه است. در بيانيه ديگري كه حدود يك هفته پس از انتخابات و همزمان با اوجگيري آشوبهاي خياباني صادر شد تأكيد گرديد كه تمكين به قانون تنها راه برونرفت از شرايط جاري است و سركشان از ضوابط قانوني، مسئول پيامدهاي تلخ احتمالي آن ميباشند. نمايندگان مجلس در همين راستا تأكيد داشتند كه كليه اعتراضات به نتايج انتخابات نيز بايد از طريق قانوني پيگيري شود و براساس اين از شوراي نگهبان و مسئولان انتخابات خواسته شد زمينه بررسي اعتراضات قانوني را بهصورت كامل فراهم كنند.
3-1. محكوميت اغتشاشات و آشوبگران
مجلس شوراي اسلامي در مقاطع مختلف و بهويژه در آشوبها و اغتشاشاتي كه در فتنه 1388 توسط اصلاحطلبان در تهران انجام شد با اعلام بيزاري از اين اقدامات خواستار برخورد جدي مسئولان و نهادهاي ذيربط با عوامل بر همزننده آرامش عمومي و امنيت ملي شد. نمايندگان مجلس در يكي از بيانيههاي صادره پس از 13 آبان 1388 حركات آشوبگرانه برخي افراد معدود را محكوم و رفتارهاي اين گروه را اقداماتي ضدمردمي توصيف كرده و از مراجع قانوني خواستار برخورد قاطعانه با آشوبطلبان شدند. به همين ترتيب در مقاطع ديگري كه با تحركات آشوبگران همراه بود، بهويژه وقايع عاشوراي 1388 و نيز 25 بهمن 1389، نمايندگان مردم در خانه ملت با صدور بيانيههاي جداگانهاي انزجار خود را از آشوبگران و اغتشاشگران اعلام داشتند.
4-1. محكوميت مداخله بيگانگان
از آنجا كه فتنه 1388 فتنهاي طراحي شده توسط دشمنان خارجي انقلاب و نظام بود در مقاطع مختلف مورد حمايت آشكار و پنهان آنها نيز قرار ميگرفت. درواقع اين فتنه يكي از مصاديق بارز دخالت دشمنان ايران اسلامي در امور داخلي كشورمان محسوب ميشد. از اينرو در بيانيهها و موضعگيريهاي نمايندگان مردم در مجلس، محكوميت دخالت بيگانگان در امور كشور و حمايت آنها از فتنهگران بهطور خاص محكوم گرديد.
براساس اين در يكي از بيانيههاي نمايندگان مردم به صراحت اعلام شد كه دخالت بيگانگان بهويژه آمريكا و انگليس در امور داخلي كشورمان نزد ملت ايران گناهي نابخشودني است، آمريكا و انگليس و نيز فرانسه پرونده بلندبالايي از نقض حقوق بشر در داخل و خارج از كشورشان دارند. چنين كشورهايي امروزه به خود اجازه دخالت در امور داخلي ايران را ميدهند و اشك تمساح ميريزند. نمايندگان ملت در اين بيانيه موضع سران اين كشورها را در قبال تحولات ايران محكوم و آنها را از هرگونه دخالت در امور داخلي كشورمان برحذر داشتند.
همچنين در بيانيه ديگري كه به امضاي 215 نماينده رسيد و مشخصاً عنوان «بيانيه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در محكوميت مداخله كشورهاي آمريكا، انگليس و فرانسه در امور داخلي ايران» را به خود گرفت تأكيد شد: اظهارات شتابزده و نابخردانه وزراي خارجه آمريكا و فرانسه مبنيبر حمايت از آشوبگران حوادث پس از انتخابات و دخالتهاي سفارت انگليس در تهران علاوه بر آنكه از مصاديق بارز دخالت در امور داخلي جمهوري اسلامي ايران محسوب ميشود، برخلاف تمام ضوابط و مقررات بينالمللي است. نمايندگان ملت ضمن گستاخانه خواندن اين دخالتها و محكوم كردن آن، از دولت و شخص رئيسجمهور خواستند كه روابط با اينگونه كشورها را متناسب با رفتار آنها تنظيم نمايند.
5-1. حمايت از دستگاهها و نهادهاي مسئول در برخورد با فتنهگران
درحالي كه ضد انقلاب داخلي و خارجي و بلندگوهاي قدرتهاي استكباري بهطور مستمر پروژه زير سؤال بردن نهادهاي انتظامي و قضايي جمهوري اسلامي ايران را بهدليل برخورد با آشوبگران و اغتشاشگران در دستور كار اصلي خود قرار داده بودند، مجلس شوراي اسلامي در موضعگيريهاي خود نسبت به اين موضوع، به حمايت از اين نهادها پرداخت و از آنها خواست تا بهمنظور جلوگيري از طراحيهايي كه براي تخريب در نظم، آرامش و امنيت مردم ميشود و همچنان برخورد قاطعانه با فتنهگران را ادامه دهند. در همين خصوص نمايندگان مردم در يكي از بيانيههاي خود حمايت كامل خود را از مسئولان امنيتي و انتظامي در جلوگيري و برخورد با اغتشاشات اعلام داشتند. در بيانيه ديگري با عنوان «حمايت از نيروهاي انتظامي، امنيتي و بسيجي در برقراري آرامش و كنترل عوامل اغشاشگر» از زحمات طاقتفرساي كساني كه با درايت، هوشياري، صبر، حوصله و تحمل رنجها آرامش را به جامعه بازگرداندند تقدير شد و از آحاد نيروهاي انتظامي، امنيتي و بسيجي اعلام حمايت و پشتيباني قاطع به عمل آمد. كميسيون شوراها و امور داخلي نيز از مسئولان انتظامي دعوت نمود و ضمن استماع گزارش آنها از خدماتشان تقدير كرد.
در عين حال، برخي سوءعملكردها در جريان برخورد با فتنه ازجمله موضوع كهريزگ، مجلس شوراي اسلامي ايران را بر آن داشت تا پيگيري اين قبيل موضوعات را نيز مورد توجه قرار داده و در عين حال از مراجع قضايي به دليل رسيدگي به اين تخلفات حمايت نمايد. براساس اين بيانيهاي با عنوان «بيانيه نمايندگان مجلس درخصوص تقدير از قوه قضائيه در رابطه با رسيدگي به پرونده جنايت كهريزك» صادر شد كه در آن از دستور و حمايت رهبر معظم انقلاب اسلامي براي رسيدگي قاطع و عادلانه به اين پرونده از تدبير و قاطعيت آيتالله آملي لاريجاني و نيز دقت و شجاعت قضات پرونده مذكور تشكر به عمل آمد.
6-1. تقدير از حضور مردم در صحنه
مجلس شوراي اسلامي حضور گسترده مردم در دفاع از نظام جمهوري اسلامي و ارزشها و اصول آن در طول دوره آشوبگري فتنهگران بارها مورد تقدير قرار داد. ازجمله پس از برگزاري مراسم 13 آبان 1388 كه در اوج تحركات آشوبگران برگزار شد، نمايندگان مردم در بيانيهاي با عنوان «تشكر از اجتماع باشكوه مردم در يومالله 13 آبان» حضور گسترده مردم در اين مراسم را نشانه وحدت كامل ملت براي مقابله با سلطه و نفوذ بيگانگان ارزيابي و از اين حضور تقدير كردند. نمايندگان مردم در خانه ملت همچنين در قالب اظهارنظرها و مصاحبههاي مختلف، حضور مردم در حماسه نهم ديماه 1388 و ساير مراسم و تظاهرات انقلابي نظير يومالله 22 بهمن را ضامن مصونيت نظام جمهوري اسلامي ايران در برابر فتنهها و توطئههاي دشمن دانستند و مردم را به تداوم حضور در صحنه براي نقش بر آب كردن اين توطئهها دعوت كردند.
نمايندگان ملت در مجلس هشتم، چند بار همگام با ملت، راهپيمايي در درون صحن مجلس و در ميدان بهارستان و خيابانهاي اطراف مجلس برگزار كردند.
2. مواضع اعمالي
مواضع اعمالي قوه مقننه در قبال فتنه 1388 ناظر بر مجموعه اقدامات و ابتكارات مجلس شوراي اسلامي در راستاي جلوگيري از بروز و گسترش فتنه و مقابله و مهار آن است. اين اقدامات را بهطور كلي ميتوان حول چند محور مورد اشاره قرار داد.
1-2. اقدامات پيشگيرانه
اين اقدامات در چارچوب تلاش براي جلوگيري از استمرار فتنه و فراهم شدن زمينه سوءاستفاده دشمنان نظام از مسائل داخلي به انجام رسيد. در اين راستا كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي هيئتي را بهمنظور ديدار و مذاكره با سه كانديدايي كه موفق به كسب آراي لازم در انتخابات نشده بودند تعيين كرد. اين هيئت با هر سه كانديدا و نمايندگان آنها ديدار كرد و از آنها خواست تا هرگونه اعتراض به نتايج انتخابات را از طريق سازوكارهاي قانون پيگيري نمايند. رايزني با مراجع و نهادهاي مسئول رسيدگي به اعتراضات براي تسريع در انجام وظايفشان و اعلام نتايج آن به افكار عمومي از ديگر اقدامات مجلس شوراي اسلامي براي جلوگيري از استمرار تحركات فتنهگران بود.
2-2. اقدامات معطوف به كنترل و مهار فتنه
ازجمله مهمترين اقدامات عملي مجلس شوراي اسلامي در زمينه كنترل و مقابله با فتنه ميتوان به برگزاري جلسات متعدد و مكرر با مسئولان و مقامات نيروهاي دخيل در اين فرآيند براي ايجاد هماهنگي و همكاري بيشتر و مؤثرتر ميان آنها اشاره كرد. نمايندگان مجلس همچنين تلاش كردند تا روند تأمين مطالبات و نيازهاي مورد نياز دستگاههاي مسئول برخورد با فتنه را تسهيل نمايند. در اين راستا جلسات متعددي با مسئولان ازجمله وزير كشور و نيز مسئولان سپاهي و انتظامي، نيروي مقاومت بسيج و نيز مسئولان و مقامات اطلاعاتي برگزار شد كه نتايج مطلوبي به همراه داشت.
3-2. اقدامات معطوف به بررسي وقايع و حوادث مرتبط با فتنه
مجلس شوراي اسلامي بهمنظور بررسي دقيق و همه جانبه حوادث پس از انتخابات دهم رياستجمهوري، هيئتها و كميتههاي ويژهاي را تشكيل داد. ازجمله در مرحله اوجگيري آشوبها، هيئتي به دستور آقاي دكتر لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي تشكيل شد تا اغتشاشات در سطح شهر تهران و برخي شهرهاي بزرگ را بررسي كرده و گزارشي از آن را به مجلس ارائه دهد. اين هيئت متشكل از آقايان كاتوزيان، ابوترابي، نادران، زاكاني، جلالي و عباسپور مسائل مربوط به دانشگاه صنعتي اميركبير و مجتمع سبحان را مورد بررسي قرار داد. اين هيئت كه از آن با عنوان «كميته حقيقتياب مجلس» نيز ياد شد، نتيجه بررسيهاي خود را به رئيس مجلس ارائه كرد.
همچنين كميته ويژه مجلس شوراي اسلامي براي پيگيري حوادث بعد از انتخابات بهطور خاص موضوع تخلفات صورت گرفته در بازداشتگاه كهريزك را در دستور كار قرار داد و پس از گفتگوها و بازديدهاي مختلف، گزارشي را در اين زمينه منتشر كرد و برخي كوتاهيها و قانونشكنيها در اين بازداشتگاه را منعكس كرد. گزارش مجلس در مورد واقع كهريزك در ديماه 1388 در صحن علني مجلس قرائت شد.
4-2. اقدامات معطوف به تبيين عوامل و محرك فتنه
سرانجام مجلس شوراي اسلامي پس از پايان فتنه 1388 و موفقيت دستگاههاي مسئول در مهار و كنترل آن، بررسي و تبيين دقيق مجموعه تحولات و حوادث مرتبط با اين فتنه را ادامه داد تا افكار عمومي را نسبت به اين موضوع آگاهتر سازد. اين امر ازسوي كميته ويژهاي مركب از رؤساي كميسيونهاي پنجگانه اصل نودم قانون اساسي، فرهنگي، سياست داخلي و شوراها، امنيت ملي و سياست خارجي و حقوقي و قضايي به انجام رسيد. در اين خصوص گزارشي از مجموعه حوادث مرتبط با فتنه 1388 تهيه شده و در ديماه 1390 در صحن علني مجلس قرائت گرديد.
نتيجه
با توجه به مطالب پيشگفته به نظر ميرسد مجلس شوراي اسلامي بيش از دو قوه ديگر و همراه با آنها و در تبعيت كامل از مواضع و فرامين مقام معظم رهبري در مقابله با فتنه سال 1388 و ريشهيابي عوامل دخيل در آن و تلاش براي پيشگيري از حوادث مشابه در آينده فعال بوده است كه با توجه به اقدامات به عمل آمده و نتايج حاصل از آن نقطه عطف و درخشان ديگري در كارنامه عملكرد مجلس هشتم بهشمار ميآيد.
د) مجلس و جريان انحرافي
در كنار جريان فتنه 1388، جريان انحرافي نيز يكي ديگر از تهديدات نوظهور در برابر نظام جمهوري اسلامي است. اين جريان تلاش كرده تا از طريق تضعيف باورهاي مذهبي و انقلابي مردم ازجمله با طرح برخي مباحث انحرافي (نظير مكتب ايراني) زمينه دستيابي به اهداف مورد نظر خود ازجمله سلطه بر نهادهاي حاكميتي و جريان اداره كشور را پيگيري نمايد. اين جريان بهويژه در يكي دو سال اخير حجم فعاليتها و تحركات خود را افزايش داده است و به همين دليل، مجلس شوراي اسلامي در كنار مقابله با جريان فتنه، پيگيري تحركات اين جريان را نيز در دستور كار خود قرار داد.
1. مواضع اعلامي
درخصوص عملكرد مجلس هشتم در برابر تحركات جريان انحرافي ميتوان گفت كه عمده فعاليت مجلس در اين زمينه معطوف به آگاهيبخشي عمومي نسبت به اقدامات، برنامهها و اهداف اين جريان بوده و ميباشد. رئيس مجلس، نواب رئيس و نمايندگان مردم در اظهارنظرها و مصاحبههاي خود، موضوع افشاي ماهيت و مقاصد جريان انحرافي را بهعنوان يك اولويت مهم تعريف كرده و در اين راستا به روند آگاهيبخشي در مورد اين جريان كمك مؤثري كرده و ميكنند. بهويژه در جريان حضور نمايندگان مجلس در گردهماييهاي عمومي با حضور اقشار مختلف مردم، اشاره به ماهيت اين جريان وجه غالب بسياري از سخنرانيهاي عمومي نمايندگان بوده است. از آن جمله ميتوان به سخنرانيها، مصاحبهها و مواضع رئيس مجلس و نواب رئيس در مجامع عمومي مختلف اشاره كرد.
بهطور كلي نمايندگان مردم در خانه ملت در راستاي ايفاي وظيفه آگاهيبخشي عمومي نسبت به ماهيت و كاركرد جريان انحرافي، محورها و موارد ذيل را بهعنوان اهداف و مقاصد اصلي اين جريان مطرح كردهاند:
ـ تضعيف پايههاي اعتقادي و تفكري انقلاب و نظام جمهوري اسلامي ايران ـ تضعيف پايههاي اعتقادي و تفكري انقلاب و نظام جمهوري اسلامي ـ برنامه براي سلطه مراكز حاكميتي نظام ـ ولايت گريزي ـ تضعيف روحانيت و مراجع ـ ايجاد تفرقه و شكاف.
ـ اين جريان برنامهريزي گستردهاي را براي تسلط بر مراكز حاكميتي نظام تدارك
ديده است.
ـ جريان انحرافي جرياني ولايتگريز است.
ـ اين جريان مخالفت اصولي با روحانيت و مرجعيت دارد.
ـ جريان انحرافي به دنبال ايجاد اختلاف و شكاف ميان اصولگرايان است.
ـ اين جريان درصدد تضعيف مكتب اسلام در جامعه از طريق طرح موضوع مكتب ايراني است.
ـ برنامهريزيهاي كنوني جريان انحرافي به دست گرفتن مجلس نهم از طريق صرف هزينههاي سرسامآور تبليغات انتخاباتي است.
ـ اين جريان با جريان فتنه تعامل و همكاري دارد.
نمايندگان مردم در خانه ملت بهويژه در يك سال اخير در نطقهاي پيش از دستور خود علاوه بر تلاش براي آگاهيبخشي در مورد ماهيت جريان انحرافي، آمادگي مجلس را براي مقابله با اين جريان مورد تأكيد قرار داده و هشدارهاي لازم را به سران اين جريان براي پيايان بخشيدن به تحركات انحرافيشان ميدادند.
2. مواضع اعمالي
در مقام عمل، مجلس شوراي اسلامي هماهنگي لازم را با دستگاههاي اطلاعاتي و قضايي در اين زمينه به عمل آورد و با توجه به نفوذ جريان انحرافي در دولت تلاش كرده تا با فراخواني برخي مسئولان دولتي ازجمله تعدادي از وزرا و معاونان آنها اقدامات لازم را براي ممانعت از دخالت و اعمال نفوذ اين جريان بر تصميمات و برنامههاي كلان كشوري به انجام رسانده و از اين طريق صلاحيت نظارتي خويش را اعمال نمايد.
مجلس همچنين در فرآيند دادن رأي اعتماد به وزراي دولت ازجمله وزرايي كه در نتيجه اصلاح كابينه يا استيضاح و عزل وزراي قبلي به مجلس معرفي ميشدند حساسيت بالايي نسبت به مرتبط نبودن آنها با جريان انحرافي از خود نشان داد.
در حوزه مواضع اعمالي، در كنار اعتراض نمايندگان مردم در خانه ملت به روند عزل وزير امور خارجه (سابق)، ميتوان به ورود فعال و مؤثر مجلس در يكي از انتصابهاي دولتي اشاره كرد كه توسط عناصر جريان انحرافي به انجام رسيد. حساسيت مجلس نصب به تعيين يكي از افراد منتسب به جريان انحرافي در پست معاونت وزارت امور خارجه واكنش شديد مجلس را به دنبال داشت، تا جايي كه نمايندگان مردم متذكر شدند كه وزير امور خارجه را در صورت بركنار نكردن وي از اين سمت، استيضاح مينمايند. حساسيت بهموقع و بالاي مجلس نسبت به اين موضوع سبب شد كه اندك زماني پس از اين انتصاب، زمينه كنار رفتن وي از اين سمت حساس فراهم شود.
انتهاي پيام/
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]
-
گوناگون
پربازدیدترینها