واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: كمربند سرطان ايران كجاست؟
سلامت > تحقيقات - همشهري آنلاين: مدير زمين شناسي پزشكي سازمان زمين شناسي با بيان اينكه در ايران كمربند سرطان مري و دستگاه گوارش از استانهاي اردبيل، گيلان، مازندران و گلستان ميگذرد، گفت: سرطان مري بيشترين نرخ مرگ و مير را در دنيا دارد
زمين شناسي پزشكي علمي است كه به بررسي ارتباط بين عوامل زمين شناسي با سلامت انسانها و جانوران و تاثير عوامل زيست محيطي بر پراكندگي جغرافيايي بيماريهاي مرتبط ميپردازد.
بيماري سرطان با بيش از 200 نوع مختلف حاصل رشد و تكثير بي رويه سلولهاي بدن است كه تحتتاثير عوامل مختلف از جمله عوامل و آلايندههاي محيط طبيعي و يا بشر ساز و عوامل ژنتيكي ايجاد مي شود. از اين رو محققان اين حوزه در كشور مطالعاتي را در اين زمينه آغاز كردهاند.
به گزارش خبرگزاري مهر، نتايج اين مطالعات نشان داد كه كمربندهاي فلز زايي در ايران وجود دارد كه بخشي از كمربند متالوژني خاورميانه است. اين امر سبب شده است كه در برخي از مناطق كشور عناصر سمي چون سرب، روي، ارسنيك، جيوه، طلا، نقره و كادميوم از فراواني بيشتري برخوردار شود كه برخي بيماريها را براي سكنه به همراه دارد. به گونهاي كه ايران كمربند برخي سرطانها شناخته شده است.
ايران كمربند سرطانهاي مري و دستگاه گوارش
مجري طرح زمين شناسي پزشكي سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني با تاكيد بر اينكه ايران كمربند سرطان مري و دستگاه گوارش است، گفت: اين كمربند استانهاي اردبيل، گيلان، مازندران و گلستان را شامل ميشود كه از طرف شرق و شمال شرقي و غرب و شمال غربي ايران، كشورهاي ديگر را نيز شامل ميشود.
فرح رحماني، بيماريهاي متابوليكي مانند گواتر، فلورسيس (ضايعات ميناي دندان) و بيماريهاي ناشي از كمبود مواد مغذي، كمبود آهن و "روي" را از ديگر بيماريهاي شايع در كشور نام برد و اظهار داشت: علاوه بر اين، كمربند ارسنيك از ديگر كمربندهاي مهم كشور است كه عاملي براي ايجاد بيماريهاي پوستي و برخي سرطانها است كه در حال انجام مطالعات درباره آنها هستيم.
مدير زمين شناسي پزشكي سازمان زمين شناسي، با بيان اينكه استان گلستان در كمربند سرطان خيزي آسياي ميانه با قابليت بالاي سرطان مري واقع شده است، ادامه داد: بر اين اساس سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور با همكاري سازمان يونسكو پروژه 2 سالهاي را تعريف كرده كه طي آن به بررسي كمربند سرطان خيز منطقه پرداخته است.
وي توضيح داد: در اين مطالعات آلايندههاي ژئوژن در منطقه بررسي شد و هم اكنون مطالعات تكميلي در استانهاي مازندران و اردبيل و برداشت نمونه براي آغاز پروژه در گيلان در دستور كار قرار گرفته است. با اجراي اين پروژه مطالعاتي اميدواريم نتايج پر باري براي ارتقاي سلامت جامعه ارائه دهيم.
مدير زمين شناسي پزشكي از بررسي كمربند ارسنيك غرب كشور در استان كردستان با مشاركت سازمان زمين شناسي و دانشگاه شيراز خبر داد و گفت: عوامل محيطي در بروز بيماريها بررسي شده و نتايج و پيشنهادات لازم قابل ارائه به مسئولان استان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي خواهد بود.
ايران نماينده تحقيقات زمين شناسي پزشكي در خاورميانه
مدير زمين شناسي پزشكي سازمان زمين شناسي سرطان مري را نهمين سرطان شايع در سطح جهان توصيف كرد و اظهار داشت: بيشترين نرخ مرگ و مير و شيوع در برخي از مناطق قزاقستان روسيه، گنبد كاووس در ايران، زيمباوه، منطقه "قسيم" در عربستان سعودي و چند منطقه در چين گزارش شده است.
و ي با بيان اينكه از اين رو سازمان زمين شناسي با اشاره به آمادگي ايران براي انجام تحقيقات در كشورهاي همسايه، ادامه داد: از سوي انجمن بين المللي زمين شناسي پزشكي، سازمان زمين شناسي كشور به عنوان نماينده تحقيقات زمين شناسي پزشكي در خاورميانه انتخاب شده است از اين رو آمادگي براي انجام تحقيقات برون مرزي در كشور وجود دارد.
رحماني آگاه كردن جامعه نسبت به مسائل مربوط به سرطان در كشور و ارتباط آن با عناصر موجود در تركيب طبيعي زمين را ضروري دانست و گفت: بر اساس توانايي علم زمين شناسي پزشكي در شناسايي عوامل موثر در بروز سرطان و ديگر بيماريهاي مزمن همايشي در اين زمينه برگزار ميشود.
وي زمان برگزاري اين همايش را روز 11 بهمن ماه مصادف با هفته سرطان ذكركرد و افزود: روز 11 بهمن به عنوان روز زمين شناسي پزشكي و سرطان نامگذاري شده است و در اين راستا همايش تخصصي در سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور با مشاركت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي برگزار خواهد شد.
مدير زمين شناسي پزشكي، ارائه آخرين دستاوردها و نتايج تحقيقات در زمينه زمين شناسي پزشكي را از اهداف اين همايش نام برد و اضافه كرد: اين همايش در خصوص موضوعاتي چون عوامل محيطي و تاثير آن در بروز بيماريهاي مزمن برگزار ميشود.
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]