واضح آرشیو وب فارسی:ايران دیپلماسی: انتخاب درست كدام است آقاي رئيس جمهور؟
آزمون مقدماتي نحوه عملكرد دولت اوباما در اين زمينه در اواخر ماه فوريه خواهد بود. زماني كه قانون تحريم ها از دولت مي خواهد دسترسي تمامي موسسه هاي مالي خصوصي كه از طريق بانك مركزي ايران نقل و انتقال هاي غير نفتي انجام مي دهند را قطع كند و در اين زمينه تنها فروش غذا، دارو و خدمات درماني استثنا خواهد بود.
ديپلمماسي ايراني : افزايش درگيري آمريكا با ايران، تهديد سياسي تازه اي را متوجه باراك اوباما كرده كه قصد دارد در انتخابات رياست جمهوري سال آينده شركت كند. تهديدي كه اوباما را با انتخاب بين آسيب زدن به روند احياي اقتصادي آمريكا و خدشه وارد كردن به چهره خود به عنوان يك رهبر قاطع، تنها مي گذارد.تحريم صادرات نفت ايران كه رئيس جمهور آمريكا آن را در آستانه سال نو ميلادي از طريق امضا قانون تحريم بانك مركزي، تصويب كرد بايد تا پايان ماه ژوئن به اجرا درآيد. اوباما بايد به زودي تصميم بگيرد كه آيا مي خواهد عليه كشور هايي كه به خريد نفت ايران از طريق بانك مركزي جمهوري اسلامي ادامه مي دهند،اقداماتي به عمل آورد يا خير. اين در شرايطي است كه شماري از اين كشور ها متحدان نزديك آمريكا به شمار مي روند.
اين در حالي است كه پس از مدت ها لابي مقامات دولت اوباما با كنگره، قانونگذاران كه طرح تحريم بانك مركزي ايران را به تصويب رسانده اند، اين اختيار را براي رئيس جمهور در نظر گرفتند كه وي بتواند در صورت نياز اجراي مجازات ها را به تاخير بياندازد. همچنين اوباما مي تواند در صورتي كه بازار نفت با بحران مواجه شود در اعمال تحريم ها تاخير ايجاد كند و علاوه بر اين اختيار دارد كه برخي كشور ها را به دليل ملاحضات امنيت ملي از تحريم ها مستثني كند.
اما در صورتي كه رئيس جمهور آمريكا از هر يك از اين گزينه ها استفاده كند با اين اتهام مواجه مي شود كه در مورد ايران ضعف به خرج داده است.
اين در حالي است كه هم اكنون رقباي جمهوريخواه اوباما در انتخابات رياست جمهوري آتي آمريكا تهديد اقدام نظامي عليه تاسيسات هسته اي ايران را مطرح مي كنند تا از اين طريق مانع دستيابي جمهوري اسلامي به سلاح هسته اي شوند.
ميت رومني يكي از اين كانديدا هاي جمهوريخواه ادعا مي كند در صورتي كه اوباما دوباره براي رياست جمهوري آمريكا انتخاب شود، ايران به سلاح هسته اي دست مي يابد اما در صورتي كه رومني پيروز انتخابات باشد، ايران هسته اي نمي شود.
اين اظهارات در حالي مطرح مي شود كه عده اندكي در دولت آمريكا بر اين باورند كه راهي مطمئن براي بازداشتن ايران از ورود به باشگاه هسته اي وجود دارد و به همين دليل تمركز بيشتر بر مهار برنامه هاي هسته اي ايران است.
روزنامه نيويورك تايمز در اين زمينه مي نويسد: دولت اوباما به شدت از استفاده از گزينه نظامي عليه ايران مي پرهيزد و آمريكا اتهام دخالت در طرح ترور اخير يكي از دانشمندان هسته اي را نيز به طور كلي رد كرده است. اما در عين حال بر تحريم هاي اقتصادي متمركز است تا ايران را ناچار كند كه براي برنامه هاي هسته اي خود بهاي سنگيني بپردازد.
يكي از مقامات سابق خزانه داري آمريكا بر اين باور است كه در سال انتخابات، موضوع ايران به مساله اي دشوار براي دولت تبديل شده است. از سويي ديگر تحريم ها مي تواند به اقتصاد آسيب بزند و شانس هاي اوباما براي پيروزي مجدد در انتخابات را كاهش دهد. با اين حال برخي از كارشناسان دولت اوباما بر اين باورند كه تحريم ها تنها راهي هستند كه اسرائيل را از انجام حمله پيشگيرانه در مقابل ايران باز مي دارد. با اين وجود در صورتي كه اولين معافيت تحريمي به يكي از متحدان آمريكا اعطا شود، كاخ سفيد با حجم وسيعي از درخواست ها براي معافيت از تحريم هاي ايران مواجه خواهد شد كه اين سياست را تضعيف مي كند و اين به منزله افزايش شانس حمله اسرائيل به ايران خواهد بود.
به هر ترتيب سياست تحريمي اوباما عليه ايران، نكته هاي مثبتي نيز براي كاخ سفيد به دنبال داشته است. براي مثال اتحاديه اروپا براي تحريم واردات نفت از ايران اعلام آمادگي كرده و ژاپن و كره جنوبي نيز تلاش براي يافتن منابع جايگزين نفت ايران را آغاز كرده اند. از سوي ديگر كاهش ارزش ريال تحت تاثير تحريم ها فشار مضاعفي را به دولت تهران وارد مي كند.
با اين وجود همچنان زمان و نحوه اعمال تحريم ها مورد مذاكره مقامات دولت بوش است. چرا كه با توجه به پايان جنگ عراق و كشته شدن عثامه بن لادن، دولت اوباما در مقايسه با دور اول ديگر روساي جمهور دمكرات آمريكا در موقعيت بهتري براي انتخاب دوباره قرار دارد و مقامات دولت اوباما نمي خواهند اين شانس را با تصميم گيري هاي نادرست در مورد تحريم ايران از دست بدهند.
اما به اعتقاد كارشناسان، تلاش براي نفوذ در بازار نفت جهاني، چالشي بسيار دشوار است. در حال حاضر مقامات جمهور اسلامي اقداماتي را در جهت افزايش بهاي نفت انجام مي دهند كه از جمله آنها مي توان به مانور نظامي در تنگه هرمز و تهديد به بستن اين شريان مهم انتقال نفت اشاره كرد.
برخي كارشناسان آمريكايي بر اين عقيده اند كه بحران در بازار نفت از طريق حذف ايران كه يكي از توليد كنندگان بزرگ نفت در جهان است مانند سقوط ارزش يورو يك شوك اقتصادي است كه مي تواند روند احياي بازار اشتغال در آمريكا را تحت تاثير قرار دهد و نگراني ها در مورد اين پيامد ها كاخ سفيد را بر آن داشته تا در مورد تحريم بانك مركزي ايران دقت بيشتري به خرج دهند. تيموتي گيتنر، معاون خزانه داري آمريكا در ماه گذشته در نامه اي خطاب به سنا تاكيد كرد كه تحريم كلي بانك مركزي ايران مي تواند رويكرد مرحله بندي شده دولت را تحت تاثير قرار داده و دولت تهران را با سود اقتصادي مواجه كند.
به موجب قانون تحريم بانك مركزي ايران، دولت اوباما 180 روز فرصت دارد تا ارتباط موسسه هاي مالي و بانك هاي خارجي كه نفت ايران را از طريق بانك مركزي خريداري مي كنند را با ايالات متحده قطع كند. هدف از اين اقدام، به تعطيلي كشاندن بانك مركزي ايران است كه منبع اصلي تامين بودجه برنامه هاي هسته اي جمهوري اسلامي به شمار مي رود.
اين در حالي است كه اوباما در اين مورد دو گزينه در اختيار دارد كه يكي از آنها به تاخير انداختن تحريم ها در صورتي است كه نفت كافي در بازار موجود نباشد و ديگري در نظر گرفتن معافيت از تحريم ها براي برخي از متحدان آمريكا.
آزمون مقدماتي نحوه عملكرد دولت اوباما در اين زمينه در اواخر ماه فوريه خواهد بود. زماني كه قانون تحريم ها از دولت مي خواهد دسترسي تمامي موسسه هاي مالي خصوصي كه از طريق بانك مركزي ايران نقل و انتقال هاي غير نفتي انجام مي دهند را قطع كند و در اين زمينه تنها فروش غذا، دارو و خدمات درماني استثنا خواهد بود.
اين در حالي است كه به گفته سناتور كيرك كه از ماه ها پيش طرح تحريم بانك مركزي ايران را با شدت در كنگره دنبال مي كند، تحريم بانك مركزي با توجه به آمادگي عربستان براي توليد نفت بيشتر و باز گشتن سطح توليد عراق و ليبي به دوران قبل از جنگ، چندان پيچيده نيست. اما در عين حال آزمون سختي براي دولت اوباما است كه تاكيد دارد در مورد جمهوري اسلامي قاطعانه عمل مي كند.
منبع : تايم / ترجمه: تحريريه ديپلماسي ايراني
چهارشنبه|ا|28|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران دیپلماسی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 228]