واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر/توسعه شيلات گيلان در گرو رشد صنايع تبديلي/لزوم برنامه ريزي كاربردي
توسعه شيلات گيلان در گرو رشد صنايع تبديلي/لزوم برنامه ريزي كاربردي
رشت - خبرگزاري مهر: كليد توسعه شيلات گيلان در گرو رشد و توسعه صنايع تبديلي است چرا كه اين نوع صنايع از اركان اصلي افزايش درآمد، اشتغال، ارزش افزوده و تقاضا است.
به گزارش خبرنگار مهر، رشد جمعيت و نياز روز افزون به مواد پروتئيني ايجاب مي كند كه در زمينه توليد محصولات آماده طبخ آبزيان اقدامات موثري انجام شود، توسعه صنايع شيلاتي كه به توليد فرآوردههاي متعددي از ماهي مي پردازد يكي از اين اقدامات است. همچنين توسعه صنايع شيلاتي علاوه بر تامين مواد غذايي مورد نياز شهروندان در فصول مختلف سال، ماندگاري طولاني فرآوردهها و ايجاد اشتغال را نيز به همراه دارد.
در اين ارتباط مديركل شيلات گيلان گفت: با هدف استفاده بهينه از توليدات آبزيان استان اعم از منابع دريايي و آبزيان پرورشي، ايجاد و توسعه صنايع تبديلي شيلاتي به منظور حفظ و بهبود كيفيت، در دسترس قرار دادن محصول، تنوع در محصولات مطابق با ذائقه مصرف كنندگان، كاهش ضايعات، ايجاد ارزش افزوده و ايجاد اشتغال و در نهايت افزايش سرانه مصرف آبزيان در استان امري ضروري است.
توسعه صنايع تبديلي شيلاتي نيازمند برنامه ريزي هدفمند است
حجت سعيدي افزود: تنوع در توليد و بسته بندي محصولات، به كارگيري تكنولوژي روز و برتر، شناسايي بازار هدف داخلي و خارجي، بازنگري مقررات و قوانين و بروزرساني آنها با هدف تسهيل در برخي از بخش ها و بهبود زمينه توسعه صنعت استان از راهكارهاي مهم و موثر توسعه صنايع شيلاتي استان است.
وي اظهارداشت: تامين تسهيلات بانكي مناسب با هدف افزايش ظرفيت توليد و استفاده حداكثري از ظرفيت هاي ايجاد شده، توسعه استانداردهاي تضمين كيفيت در مراحل صيد و برداشت تا فرآوري به منظور فراهم سازي تامين ماده اوليه مناسب صنايع و همچنين ايجاد آمادگي براي حضور در كشورهاي مختلف از ديگر راهكارهاي مهم است.
سعيدي در ادامه به نقش مهم آبزيان در تامين سلامت افراد جامعه اشاره كرد و يادآورشد: آبزيان در زمره سالمترين منابع غذايي هستند كه كمترين افزودنيها و هورمونها را دارند و مملو از امگا 2 و 3 هستند.
متاسفانه دشواري پاك كردن ماهي، فساد پذيري سريع، بوي مخصوص، وجود استخوانهاي ريز در برخي گونه ها و عدم شناخت كافي از ارزشهاي غذايي - دارويي گوشت ماهي موجب كاهش ميزان سرمايه گذاري و توسعه در بخش صنايع شيلاتي كشور شده است.
در برخي كشورهاي پيشرفته با استفاده كامل از همه گونه هاي آبزيان و حتي زائدات و اندامهاي باقيمانده حاصل از فرآوري، توانسته اند با كاهش اين مشكلات و عرضه محصولات متنوع با كيفيت بالا موجب افزايش ارزش افزوده قابل ملاحظه اي براي گونه هاي مختلف آبزيان شده و نيزغذاي بسيار مناسبي را از لحاظ قيمت و ارزش تغذيه اي در اختيار گروههاي مختلف جامعه خود قرار دهند.
در ايران فقط در نوارساحلي شمال و جنوب گرايش به خوردن ماهي وجود دارد و در ساير نقاط كشور مردم با مصرف ماهي مانوس نيستند.
الگوي مصرف آبزيان در ايران محدود است
ايرانيها معمولا ماهي را به صورت سرخ كرده و در وعدههاي غذايي اصلي (ناهار و شام) استفاده مي كنند در حاليكه با انواع روشهاي فرآوري مي توان ماهي را با طعمهاي متنوع در وعدههاي مختلف غذايي مصرف كرد.
با بهره گيري از تمامي ظرفيتهاي موجود در بخشهاي مختلف صيد و آبزي پروري، صنعت و فناوري با اجراي پروژههاي تحقيقاتي كاربردي و تاكيد برتنوع بخشي به روشهاي مصرف فرآوردههاي آبزيان مي توان گامهاي موثري به منظور بهره وري بيشتر و اصلاح الگوهاي عرضه و مصرف آبزيان در جامعه برداشت.
مركز ملي تحقيقات فرآوري آبزيان در سالهاي اخير با بهره گيري از كارشناسان مجرب خود توانسته است به موفقيتهاي چشمگيري در زمينه توليد فرآوردههاي نوين از آبزيان و همچنين بهينه سازي فرآيندهاي توليد محصولات فرآوري شده دست پيدا كند كه از مهمترين اين محصولات مي توان به توليد پفك، بستني، سوسيس، فيش بال و اشترودل ماهي اشاره كرد.
يك كارشناس ارشد شيلات در اين ارتباط گفت: بهبود كيفيت، فرآوري محصولات شيلاتي و عرضه به بازار پس از توليد و صيد و به دست آوردن بازارهاي صادراتي از دغدغه هاي مهم صاحبنظران در اين عرصه است.
ايجاد تنوع و مزيت رقابتي بايد رويكرد صاحبان صنايع شيلاتي باشد
محمد حسين جمالي با بيان اينكه فرم دهي، شكل دهي و فرآوري آبزيان از نيازهاي مهم قشر جوان براي دسترسي و طبخ آسان تر است، افزود: ايجاد تنوع، در دسترس بودن و به طور كلي مزيت رقابتي بايد رويكرد صاحبان صنايع شيلاتي باشد.
وي همچنين بر لزوم افزايش سهم توليدات آبزي در سبد غذايي خانوار تاكيد كرد و اظهارداشت: در كنار افزايش توليد آبزيان، فرهنگ سازي مصرف اين نوع محصول بين خانوارهاي شهري، روستايي و عشايري به منظور ارتقاي سلامت غذايي جامعه بايد برنامه ريزي شود.
اين كارشناس مسائل شيلاتي يادآورشد: توسعه شيلات علاوه بر كمك به امنيت غذايي جامعه، با ايجاد كارگاهها و صنايع تبديلي مرتبط، افزايش نرخ اشتغال را به همراه داشته و با افزايش درآمد بهره برداران، وضعيت معيشتي كشاورزان استان را ارتقا خواهد بخشيد.
به هر حال كشورهاي زيادي سهم عمده اي از اشتغال و صنعت خود را بر پايه شيلات و آبزيان پي ريزي كرده اند، از آنجائيكه چهارپنجم كره زمين را آب فرا گرفته و تنوع توليدات شيلاتي و آبزيان و پروتئين حاصل از آن، همراه با فوائد عدم تخريب و ويراني زمين بسيار حائز اهميت است، جهان نگاه ويژه اي به شيلات دارد.
كشتيهاي بزرگ و مجهز به تكنولوژي روز صيد صنعتي، كشتي هاي مجهز به كارخانه صنايع غذايي و فرآوري و بسته بندي و سردخانه دار، تونل هاي انجماد، مزارع بزرگ پرورش خرچنگ، قورباغه، كروكوديل، انواع ماهيان سردآبي و گرمابي، ماهي خاويار، ميگو و غيره هم حكايت از جايگاه ويژه شيلات در زندگي بشر دارد..
از اهميت شيلات و صنايع شيلاتي همان بس كه كشور مجارستان با وجود عدم دسترسي به آبهاي آزاد و دريا قطب بزرگ صنعت شيلات و علوم شيلاتي در جهان است. به همين جهت مصرف سرانه فرآوردههاي شيلاتي در ژاپن به 70 كيلوگرم، اروپا به بيش از 25 كيلوگرم و متوسط جهان به حدود 16 كيلوگرم مي رسد در حاليكه در ايران رايج ترين مصرف فرآوردههاي شيلاتي فقط ماهي است كه به سختي سرانه مصرف به هشت كيلوگرم مي رسد كه البته اين رقم نيز با احتساب مصرف بالاي آبزيان در استانهاي ساحلي جنوب و شمال كشور حاصل شده است.
در اكثر استانهاي كشور مصرف ماهي بسيار محدود و گاه تنها منحصر به سبزي پلو با ماهي شب عيد و ماهي كباب ايام خاصي از سال و به شرط توانايي خريد مطرح يا تن ماهي نيز به عنوان خوراك آماده مصرف مي شود.
تحولات اساسي در بخش شيلات گيلان ايجاد شود
استاندار گيلان نيز گفت: با توجه به محدوديت ها بايد از امكانات موجود براي بهره برداري بيشتر از آببندان ها براي توليد ماهيان گرمابي و سردآبي در استان استفاده كرد.
مهدي سعادتي همچنين ابعاد ساماندهي شيلات استان را وسيع توصيف و افزود: با برنامه ريزي و همكاري مسئولان ملي و استاني، در بخش شيلات بايد تحولات چشمگيري ايجاد كرد.
وي با اعلام اينكه اشتغال پايدار در صنايع تبديلي نهفته است، اظهارداشت: سياست اصولي استان توسعه بيش از پيش اين گونه صنايع است.
استاندار گيلان يادآورشد: صنايع تبديلي و فرآوري شيلاتي دراستان بايد بيش از پيش توانمند شود زيرا اينگونه صنايع علاوه بر سازگاري با محيط زيست، اشتغال پايدار را به همراه دارد.
بدون شك استان گيلان با قابليتهاي فراوان در بخش شيلات و آبزيان داراي ظرفيت هاي مناسبي براي ايجاد صنايع تبديلي و تكميلي با ايفاي نقش اساسي در ايجاد و توسعه زنجيره هاي توليد و تنوع بخشي به مشاغل با كاهش ضايعات توليد و ايجاد ارزش افزوده موجب ايجاد اشتغال مولد و كاهش نرخ بيكاري شده و بدين ترتيب در ارتقا شاخص هاي زندگي ساحل نشينان و رشد اقتصادي مناطق روستايي مؤثر بوده و به توسعه اين مناطق كمك مي كند.
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|25|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 374]