واضح آرشیو وب فارسی:مهر: به بهانه 20 صفر/اربعين؛ روزي براي احياي حماسه غمبار عاشورا
اربعين؛ روزي براي احياي حماسه غمبار عاشورا
شميرانات - خبرگزاري مهر: اينك 40 روز از غروب غم فزاي شهادت امام حسين(ع) و يارانش مي گذرد؛ از آن روز تا امروز 40 روز در سوگ ابرمردي نشستيم كه حيات اسلام مديون رگهاي پاره پاره اوست و امروز روزي براي احياي خاطره حماسه غمبار عاشوراست.
به گزارش خبرنگار مهر، امروز 20 صفرالمظفر و اربعين حسيني است و كربلا، اقيانوس بي كرانه اي است كه در آن گوهر همه عظمتها و خوبيها به رنگ مظلوميت، يافتني است اما غواص قهار مي طلبد و هركس به فراخور حال از كربلا، محرم، عاشورا و اربعين، برداشتي دارد و بر اساس آن قضاوتي مي كند.
ورود خاندان مكرم سيدالشهدا(ع) به كربلا در راه بازگشت از شام به مدينه در روز اربعين و الحاق سر مقدس اباعبدالله الحسين(ع) به پيكر مطهرش در آن روز، يكى ديگر از وقايع مهم واقعه عاشورا و حوادث پس از آن است.
به راستى اگرچه حادثه عاشورا دلخراش ترين و غمبارترين حادثه اى است كه در طول تاريخ، قلب شيعيان و دوستداران خاندان عصمت و طهارت را جريحه دار ساخته و جا داشت تمامى وقايع آن بدون هيچ كم و كاستى در كتابهاى تاريخ نقل شود، امّا مع الاسف از آن جا كه هم در زمان وقوع حادثه عاشورا و هم پس از آن شيعيان على بن ابى طالب و فرزندان معصومش تحت بيشترين فشارها و آزارها بوده، سخت ترين شكنجه ها و تحريم ها را متحمل شده و عملا در حاشيه قرار گرفته بودند، هيچ گاه امكان ضبط و نقل وقايع غمبار عاشورا و آن چه كه بر خاندان مكرم سيد الشهدا(ع) گذشت، وجود نداشت.
اربعين در فرهنگ عاشورا/ برگزاري اربعين تنها براي امام حسين(ع) صدها سال پس از شهادت
در فرهنگ عاشورا، اربعين به چهلمين شب شهادت حسين بن علي(ع) گفته مي شود كه مصادف با روز بيستم ماه صفر است.
يكي از سنتهاي مردمي، گراميداشت چهلم مردگان است كه به ياد عزيز فوت شده خويش، خيرات و صدقات مي دهند و مجلس يادبود برپا مي كنند، در روز بيستم صفر نيز شيعيان، مراسم سوگواري عظيمي را در كشورها و شهرهاي مختلف به ياد عاشوراي حسيني و چهلمين روز شهادت ابا عبالله الحسين برپا مي كنند.
عاشقان و پيروان امام حسين (ع) در اربعين شهادت مولا و مقتداي خويش، با تشكيل هيئتهاي عزاداري، دسته رويها و نذري دهي و ... به ذكر پرداخته و باران اشكبار چشم خويش را با مظلوميت حسين و يارانش پيوند مي زنند.
در بسياري از متون از جمله نوشته هاي شيخ طوسي، بيستم صفر يا اربعين، زمان بازگشت اسراي كربلا از شام به مدينه ذكر شده است و در نقلي ديگر نيز اربعين را بازگشت اسرا از شام به كربلا تعيين كرده اند و همچنين نقل است در اين روزجابربن عبدالله انصاري و همراهانش براي زيارت وارد كربلا شدند و بناي نوحه، زاري و تعزيه خواني گذاشته اند و زنان قبايل عرب كه در آن اطراف بوده اند، جمع شده و چند روزي اقامه ماتم و عزاداري كردند.
در هيچيك از متون معتبر ديده نشده كه اربعين جز براي اباعبدالله الحسين(ع) براي هيچ كدام ديگر از ائمه و بزرگان و حتي شخص رسول اكرم (ص)، آن هم صدها سال پس از شهادت ايشان برگزار شود.
وقايع مرتبط با اربعين حسيني
به طور كلى وقايعى كه با رسيدن كاروان اسرا به كربلا رابطه مستقيم دارد موارد زير است: مدت زندانى بودن اهل بيت سيدالشهدا(ع) در كوفه و زمان حركت آنان به سوى شام، مسير كاروان اسرا از كوفه تا شام، زمان صرف شده براى رسيدن به شام، مدت زمان اقامت اهل بيت امام در شام، مسير بازگشت از شام به مدينه و بررسى احتمال عزيمت آن كاروان به كربلا و رسيدن به آنجا در اربعين اول و............
رازهاي اربعين حسيني/ رسالت سنگين امام حسين(ع) عامل برگزاري اربعين
اينكه مراسم اربعين تنها براي امام حسين(ع) برگزار مي شود، دلايل متعددي دارد و مهمترين آن رسالت سنگيني بود كه امام حسين(ع) براي زنده نگه داشتن اسلام بر عهده داشت.
فداكاريهاي امام حسين(ع) دين را زنده كرد و نقش او در زنده نگه داشتن دين اسلام، ويژه و حائز اهميت است و اين فداكاريها را بايد زنده نگه داشت زيرا زنده نگه داشتن دين اسلام است؛ گراميداشت روز عاشورا و اربعين در حقيقت زنده نگه داشتن دين اسلام و مبارزه با دشمنان دين است.
از طرفي، مصيبت حضرت امام حسين(ع)، براي هيچ امام و پيامبري پيش نيامده است و اين مصيبت از همه مصائب بزرگتر و سخت تر بود و اگر عامل ديگري هم در كار نبود، همين عامل كافي است كه نشان دهد چرا براي امام حسين(ع)، بيش از امامان ديگر و حتي بيش از پيامبر اسلام عزاداري مي شود.
در ماه محرم سال ۶۱هجري قمري، امام حسين(ع)، فرزندان، خويشان و ياران آن حضرت را كشتند و اسيران كربلا را به كوفه و شام بردند و همين اسيران داغ ديده، روز اربعين شهادت امام حسين(ع) و يارانش به كربلا رسيدند و همه مصائب روز عاشورا در آن روز تجديد شد و آن روز، روز سختي براي خاندان پيامبر بود.
دشمنان قصد نابود كردن اسلام و فراموشي واقعه كربلا را داشتند/ اربعين مهمترين راه مقابله با دشمن
از سوي ديگر، دشمنان اسلام با به شهادت رساندن امام حسين(ع)، قصد نابود كردن دين اسلام را داشتند و تلاش كردند تا حادثه كربلا به كلي فراموش شود و حتي كساني را كه براي زيارت امام حسين(ع) مي آمدند، شكنجه مي كردند و مي كشتند.
در زمان متوكل عباسي، همه قبرهاي كربلا را شخم زدند، مزرعه كردند و مردم را از آمدن براي زيارت قبر امام حسين(ع)، منع كردند اما شيعيان براي مقابله با اين اقدام از هر مناسبتي استفاده مي كردند كه يكي از مهمترين اين مناسبتها، روز اربعين است.
رمز زنده ماندن واقعه عاشورا
اگر زينب كبرى(س) و امام سجاد(ع) در طول آن روزهاى اسارت، چه در همان عصر عاشورا در كربلا و چه در روزهاى بعد در راه شام و كوفه و خود شهر شام و بعد از آن در زيارت كربلا و بعد عزيمت به مدينه و سپس در طول سالهاى متمادى كه اين بزرگواران زنده ماندند، مجاهدات و تبيين و افشاگرى نكرده بودند و حقيقت فلسفه عاشورا و هدف حسين بنعلى و ظلم دشمن را بيان نمى كردند، واقعه عاشورا تا امروز، جوشان، زنده و مشتعل باقى نمى ماند.
بدان دليل بود كه امام صادق(ع) "طبق روايت" فرمودند كه هر كس يك بيت شعر درباره حادثه عاشورا بگويد و كسانى را با آن بيت شعر بگرياند، خداوند بهشت را بر او واجب خواهد كرد، چون تمام دستگاههاى تبليغاتى، براى منزوى كردن و در ظلمت نگهداشتن مسئله عاشورا و به طور كل مسئله اهلبيت، تجهيز شده بودند تا نگذارند مردم بفهمند چه شد و قضيه چه بوده است.
آن روزها نيز مثل امروز، قدرتهاى ظالم و ستمگر، حداكثر استفاده را از تبليغات دروغ، مغرضانه و شيطنتآميز مى كردند. در چنين فضايى، مگر ممكن بود قضيه عاشورا كه با اين عظمت در بياباني از گوشه دنياى اسلام اتفاق افتاده است با اين تپش و نشاط باقى بماند؟ يقيناً بدون آن تلاشها، از بين مى رفت.
آنچه اين ياد را زنده كرد، تلاش بازماندگان حسين بنعلى(ع) بود. به همان اندازه كه مجاهدت حسينبنعلى(ع) و يارانش به عنوان صاحبان پرچم، با موانع برخورد داشت و سخت بود، به همان اندازه نيز مجاهدت زينب (س) و مجاهدت امام سجاد(ع) و بقيه بزرگواران، دشوار بود. البته صحنه آنها، صحنه نظامى نبود؛ بلكه تبليغى و فرهنگى بود.....
...............................................
خديجه سياسرنژاد
© 2003 Mehr News Agency .
شنبه|ا|24|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]