واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: بهترين زمان براي مادر شدن
جام جم آنلاين: بارداري يكي از شيرينترين و البته مهمترين ماههاي زندگي زنان است؛ دوراني كه مادر تمام تلاش خود را ميكند تا فرزندي سالم، شاداب و سرحال به دنيا بياورد اما اين دوران هم درست مانند ديگر مراحل زندگي، قوانين و نكات خاصي دارد كه اگر بخواهيد به بهترين شكل بگذرد، بايد آنها را در نظر داشته باشيد.
به همين دليل يكي از مسائل مهم در اين دوران، زمان مناسب بارداري است؛ اين كه چه سني براي بارداري بهتر است؟ چه عوارضي ممكن است براي مادران در سنين بالاتر ايجاد شود؟ خانمهايي كه قبل يا بعد از اين سنين باردار ميشوند چه كار بايد كنند؟ و...
دكتر نرگس صادقي، جراح و متخصص بيماريهاي زنان و زايمان در گفتوگو با «جامجم» در اينباره توضيح ميدهد: بهترين سن بارداري خانمها 20 تا 24 سالگي است و امكان نازايي در اين سنين فقط چهار تا هشت درصد است.
اين متخصص زنان با اشاره به اين كه با افزايش سن، قدرت باروري خانمها كاهش پيدا ميكند، ميگويد: قدرت باروري تا 32 سالگي به آرامي كاهش مييابد، به طوري كه احتمال نازايي بتدريج به 11 درصد ميرسد اما زماني كه فرد به 40 سالگي برسد، كاهش قدرت باروري سرعت بيشتري ميگيرد. به طوري كه در 40 سالگي 34 درصد نازايي وجود دارد و بالاي 45 سالگي 87 درصد.
به گفته وي با افزايش سن، موفقيت اقدامات كمكباروري نيز كاهش مييابد.
عوارض بارداري در سنين بالا
امروزه بسياري از افراد تا سالها پس از شروع زندگي مشترك نيز تمايلي به بچهدارشدن ندارند و به همين دليل شاهد افزايش سن بارداري هستيم، اما بايد دقت داشته باشيد بارداري در سنين بالا ميتواند عوارض و مشكلاتي را براي مادر و جنين ايجاد كند.
دكتر صادقي درباره خطراتي كه مادران بالاي 35 سال را تهديد ميكند، ميگويد: با افزايش سن، مشكلات و عوارض دوران بارداري نيز بيشتر ميشود؛ مشكلاتي مانند افزايش فشار خون، ديابت و مسموميتهاي حاملگي.
اين پزشك متخصص با بيان اين كه سن به هيچوجه تعيينكننده نوع زايمان نيست، ميافزايد: به دليل اينكه وزن جنين مادراني كه در سنين بالاتر باردار ميشوند، بيشتر است احتمال سزارين ميان آنها افزايش مييابد؛ اما در كل، سن مادر ملاك سزارين نيست.
به گفته وي، خطرات سقط و جفت سر راهي نيز در اين افراد بيشتر است و احتمال زايمان زودرس نيز با بالارفتن سن مادر افزايش پيدا ميكند.
اين متخصص زنان با تاكيد بر اينكه اين عوارض بيشتر در سنين بالاي 35 تا 40 سال مشاهده ميشود، ميافزايد: ناهنجاريهاي كروموزومي نيز از ديگر مشكلاتي است كه با افزايش سن مادر بيشتر ميشود.
سن پايين هم دردسرساز است
دكتر صادقي با اشاره به حداقل سن بارداري خاطرنشان ميكند: بارداري در سنين زير 18 سال هم باعث افزايش احتمال مسموميت حاملگي ميشود. همچنين به دليل اين كه امكان مراقبت از خود و آگاهي از بارداري در اين افراد كمتر است، اين خانمها در گروه مادران پرخطر طبقهبندي ميشوند.
به گفته اين متخصص زنان و زايمان، خانمهاي بالاي 35 سال و زير 18 سال در گروه مادران پرخطر قرار ميگيرند.
وي به موقعيتهاي نامناسب اجتماعي اشاره ميكند و ميگويد: معمولاً همراه ازدواجهايي كه در سنين پايين رخ ميدهد، موقعيتهاي پايين اجتماعي و اقتصادي نيز مشاهده ميشود كه شايد اين عامل دليلي براي افزايش عوارض بارداري باشد.
مادرها مراقب باشند
خانمهايي كه در سنين زير 18 سال و بالاي 35 سال باردار ميشوند، به مراقبتهاي خاصي نياز دارند و لازم است نسبت به سلامت خودشان و جنين دقت بيشتري داشتهباشند.
به گفته دكتر صادقي، خانمهايي كه در گروه مادران پرخطر طبقهبندي ميشوند، بايد در فواصل زماني كوتاهتري براي مراقبتهاي بارداري به پزشك مراجعه كنند تا از خطراتي كه ممكن است وجود داشته باشد، آگاه شوند.
وي با اشاره به اين كه تنها كاري كه بايد براي اين مادران انجام شود مراقبتهايي با فواصل زماني كمتر است، ميگويد: در صورتي كه خطري اين مادران را تهديد كند، شايد حتي لازم باشد زودتر از موعد بستري شوند تا مراقبتهاي لازم صورت گيرد. اما اگر خطري وجود نداشته باشد، مانند ساير خانمهاي باردار درباره آنها تصميمگيريميشود.
بارداري به معناي استراحت مطلق نيست
اگر شما هم از آن گروه افرادي هستيد كه تصور ميكنند بارداري به معناي تعطيلكردن زندگي معمول است، بهتر است دقت داشته باشيد و بدانيد متخصصان نهتنها چنين كاري را توصيه نميكنند، بلكه حتي فعاليت جسمي ملايم را در اين دوران، كاري مهم و مفيد ميدانند.
دكتر صادقي در اينباره ميگويد: بارداري دليلي براي استراحت مطلق خانمها نيست و در اين دوران حتي تمرينات ورزشي براي خانمهايي كه از قبل ورزشكار بودهاند، محدود نميشود.
به گفته وي، فعاليتهايي كه به اين افراد توصيه ميشود بايد در حدي باشد كه آنها را خسته نكند و به مادر و جنين آسيبي نرساند، اما اگر خانمي ميخواهد همزمان با بارداري فعاليتهاي ورزشي را شروع كند، بايد با احتياط و پس از مشورت با پزشك اين كار را انجام دهد.
اين متخصص زنان و زايمان توصيه ميكند: خانمهاي باردار بايد از انجام حركتهاي ناگهاني، پرش، شيرجه و شناي پروانه خودداري كرده و استراحت ميان ورزشها را نيز فراموش نكنند. اما در شرايطي خاص مانند رشد كم جنين، فشار خون بارداري، حاملگي چندقلويي يا در مواردي كه خطر زايمان زودرس يا خونريزي براي بيمار مطرح است، با توجه به نظر پزشك استراحت توصيه ميشود.
دكتر صادقي با اشاره به افرادي كه تصميم ميگيرند ديرتر بچهدار شوند، توصيه ميكند: اين روزها ميبينيم خانمها براي مدتي به نسبت طولاني از روشهاي پيشگيري از بارداري استفاده ميكنند تا بعد از حل مشكلات و مسائلشان باردار شوند اما بايد دقت داشته باشيد گذشت زمان به معناي افزايش سن است. علاوه بر اين، روشهاي پيشگيري كه انتخاب ميشود نيز اين افراد را از عفونتهاي لگني مصون نميكند.
وي با تاكيد بر اين كه هيچيك از روشهاي جلوگيري در اين سن باعث نازايي نميشود، ميگويد: افراد بايد حتما با مشورت پزشك روش مناسب پيشگيري از بارداري را انتخاب كنند و مدت زمان آن را نيز حتما در نظر داشته باشند.
نيلوفر اسعديبيگي - گروه سلامت
يکشنبه|ا|18|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 190]