واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نقش سازمانهاي مردمنهاد در توسعه
اجتماع > نهادها - علياصغر محمدي:
نقش اساسي سازمانهاي مردمنهاد در جريان كمك به توسعه، ايجاد ظرفيت اجتماعي در مراحل برنامهريزي و سازماندهي فعاليتهاي توسعه است.
سازمانهاي مردمنهاد، گروههاي كوچكي هستند (متشكل از افراد علاقهمند به رفع يك معضل در جامعه) كه براي تحقق هدف خود بهصورت داوطلبانه در يك ساختار قانوني و منسجم بهصورت غيردولتي، غيرسياسي، غيرانتفاعي و غيرتجاري به فعاليتهاي خيريه ميپردازند.
سازمانهاي مردمنهاد بهعنوان جوامعي كه از همسويي اهداف و نگاه بخشي از افراد جامعه و همچنين مشاركت مردم با يكديگر براي تحقق يك هدف مشترك تشكيل ميشوند ميتوانند نقش مهمي در توسعه ايفا كنند.
يكي از كاركردهاي مؤثر و مشخص سازمانهاي مردمنهاد، حدواسطبودن بين دولت و جامعه است. كسب اطلاعات از دولت و انتقال آن به شاخههاي خود يا گردآوري اطلاعات در حوزه فعاليت و ارائه آن به دولت ميتواند بهصورت يك تعامل دوسويه و كاركردهاي اساسي يك سازمان مردمنهاد در توسعه فرهنگي و اجتماعي محسوب شود.
نكته مهمي كه ميتوان درباره اهميت مشاركت مردم در سازمانهاي مردمنهاد و كاركردهاي مهم آن گفت اين است كه مشاركت، موجب افزايش و ارتقاي سطح آگاهي اجتماعي ميشود. از سوي ديگر اين مشاركت، اجتماعيشدن و فرهنگپذيري افراد را بهدنبال دارد و تمريني براي كار گروهي و زندگي جمعي توأم با آزادي و دمكراسي است.زندگي شهري و شهروندي امروزه ابعاد پيچيده و گستردهتري يافتهاست. زندگي در كلانشهرها مستلزم رعايت آداب و قانونمندي خاصي است. در جوامع شهري وجود خدماتي مانند آموزش و پرورش، رفاهي و تفريحي، كار و بيمه، امنيت، حقوقي و قضايي و مسكن اجتنابناپذير است.
نقش سازمانهاي مردمنهاد در توسعه بهطور كلي سازمانهاي مردمنهاد در دنيا براي گسترش امنيت انساني ميتوانند
2 نقش اساسي ايفا كنند: در نقش اول، سازمانهاي مردمنهاد ميتوانند زمينهساز گسترش امنيت انساني باشند و در نقش دوم بسياري از سازمانهاي مردمنهاد با توجه به وظيفه ذاتي و اساسنامه، ماموريتهايي را بر عهده دارند كه نتايج اين ماموريتها موجب برقراري و گسترش امنيت انساني ميشود.
آموزش، يكي از ملزومات كاركردي در يك جامعه مدني پوياست. در اين راستا، سازمانهاي مردمنهاد داخلي، در كنار نهادهايي كه رسماً به اين كار اشتغال دارند، ميتوانند در مقياسهايي كوچكتر به آموزش گروههايي از جامعه بپردازند كه فرصتي براي بهرهمندي از آموزشهاي رسمي جامعه ندارند و يا نوع آموزش بهگونهاي است كه نهادهاي رسمي آن را تأمين نميكنند.
براي سازمانهاي مردمنهاد در توسعه پايدار ميتوان نقش بسيار مهمي متصور شد:
سازمانهاي مردمنهاد را ميتوان جايگزيني مناسب براي دولتها در زمينه ارائه خدمات و اولويتهايي مانند تنظيم خانواده، حمايت از كودكان، توسعه مشاركتها، محيطزيست و گردشگري دانست.
سازمانهاي مردمنهاد در سطح عام نيروهاي مهم براي دمكراتيزهكردن و تقويت نهادهاي جامعه مدني محسوب ميشوند و تغييرات اجتماعي را سرعت ميبخشند.
اين سازمانها ميتوانند منشأ خلاقيت، نوآوري و آزمودن رويكردهاي نوين در قبال مسائل توسعه باشند.
سازمانهاي مردمنهاد همچنين نقشي اساسي در دريافت و انعكاس بازخوردها درباره رويكردها، سياستها و برنامهريزيها دارند.
به هر روي در جامعه خواهان توسعه پايدار نميتوان فعاليت سازمانهاي مردمنهاد را ناديده گرفت و به همين دليل بايد بسترهاي مطلوبي براي فعاليت اين سازمانها فراهم شود تا بتوان به سوي توسعه پايدار گام برداشت.
شنبه|ا|17|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]