واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: فنآوريهاي سبز
فناوري اطلاعات سبز
فناوري اطلاعات سبز روشي است براي حفظ انرژي و استفاده بهينه از تمامي سرويسهاي فناوري اطلاعات مانند ديتاسنترها، سرويسهاي نرمافزاري، ارتباطي و روش تأمين برق مصرفي آنها كه هر كدام به تفضيل مطرح ميشود.
ديتاسنتر (Data Center )ـ سالانه سازمانها هزينه زيادي را براي خريد سرور براي سازمانهاي خود صرف ميكنند كه ميتوان با استفاده از فناوري مجازيسازي يا Virtualization اين ميزان را تا 75% كاهش داد. اساس اين فناوري بر مبناي استفاده از يك دستگاه سرور و نصب چند سيستم عامل روي آن است كه به صورت موازي با هم كار ميكنند. در اين روش راهكارهاي نرمافزاري زيادي وجود دارد كه شركتهاي Microsoft و VMware از جمله پيشتازان اين فناوري هستند و نرمافزارهاي متنوعي را در اين زمينه ارائه كردهاند.
كاهش تغذيه در سرورها بر اساس نياز آنها نيز يكي ديگر از اين راهكارها است. در هر سرور بايد دقت شود دقيقاً به ميزان كارايي سرور تجهيزات آن پيشبيني شده و به تناسب منبع تغذيه براي آن طراحي شود. زمانهايي كه سرور مورد استفاده قرار نميگيرد، مانند شبها و تعطيلات ميزان برق مصرفي آن را به حداقل ميرسانيم. كه با انجام اين عمل ميزان توان مصرفي آن را در سال به ميزان 50% كاهش خواهيم داد.
سيستمهاي خنك كننده در ديتا سنترها نيز يكي از تجهيزات پرمصرف انرژي به شمار ميرود. طراحي درست سيستم خنك كننده علاوه بر تأثيرگذاري بيشتر ميتواند 20% تا 25% مصرف انرژي را كاهش دهد.
رايانههاي شخصي ـ رايانههاي شخصي در ادارات يكي از پرمصرفترين تجهيزات است كه حدود 40% از انرژي برق را در سازمانها و ادارات مصرف ميكنند. با اجراي برخي تغييرات نرمافزاري در نحوه استفاده آنها ميتوان مصرف برق را به ميزان قابل توجهي كاهش داد. به عنوان مثال در بسياري از موارد زماني كه كاربران پشت رايانه خود نيستند، رايانه روشن و بلااستفاده است كه با استفاده از تدابير نرمافزاري و تشخيص بيكار بودن سيستم آن را به حالت Standby ميبرد و در صورت نياز، دوباره راهاندازي شود يا استفاده از قطعات با مصرف برق پايين براي سيستمها يكي از راهكارها است كه در اين زمينه ميتوان به راهكارهاي ترمينال سرويس اشاره كرد. اين سرويس توسط تجهيزاتي به نام
Thin Client و MiniPC قابل اجرا است كه با اين روش حداقل70% از هزينه برق مصرفي كاهش مييابد.
تجهيزات فعال شبكه ـ اين تجهيزات كه عموماً در زيرساخت شبكه مورد استفاده قرار ميگيرد، با بررسيهاي انجام شده ديده شده است كه در بسياري از سازمانها تجهيزات خريداري شده مازاد براساس نياز سرويس مورد نظر است كه اين امر هم از اين نظر كه تجهيزات پرقدرتتر انرژي بيشتري را نيز مصرف ميكنند، هزينه بيشتري را ايجاد ميكند و هم از طرفي بودجه بيشتري براي تهيه تجهيزات پرداخت شده است. در همين راستا شركتهاي توليد كننده تجهيزات فعال شبكه مدلهاي كم مصرف اين دستگاه را نيز توليد كردهاند كه ميتوان با صرف هزينه پايينتر اين دستگاهها را تهيه و در ازاي آن هزينه انرژي مصرفي را كاهش داد.
تجهيزات غيرفعال شبكه ـ اجراي زيرساخت غيرفعال شبكه در هر سازمان يكي از پرهزينهترين طرحهاي اجرايي در حوزه فناوري اطلاعات است كه معمولاً هر چند سال يك بار نياز به بازسازي و نوسازي دارد. براي كاهش هزينهها و همچنين كاهش هزينه نگهداري اين بستر راهكارهايي وجود دارد كه ميتوان به چند مورد اشاره كرد:
* استفاده از تجهيزات ماژولار
* استفاده از سيستم ترانكينگ و مداوم
* استفاده از بسترهاي فيبر نوري با قابليت تعويض كور
كاغذ و پرينتر ـ پرينتر يكي از مهمترين و پركاربردترين دستگاهها در سازمانها محسوب ميشود كه سالانه هزينه زيادي براي تهيه تونر آن صرف ميشود. متأسفانه به دليل وجود تفكر اشتباه كارشناسان مبني بر اين كه استفاده از تونر شارژ شده باعث خرابي پرينتر ميشود، تمامي تونرها به صورت نو خريداري ميشود. در صورتي كه بر اساس گزارش شركتهاي بزرگ سازنده پرينتر و مواد مصرفي از قبيل HP , Canon استفاده تونرهاي شارژ شده توسط كارخانه ميتواند تا 60% هزينه خريد تونر را كاهش دهد.
با توجه به گسترش و رشد فناوري اطلاعات نياز به سيستمهاي اتوماسيون نرمافزاري در سازمانها بيش از پيش احساس ميشود. رويكرد اين اتوماسيونها به گونهاي است كه حجم مكاتبات درون و برون سازماني را در قالب سيستمهاي الكترونيكي گنجانده و مصرف كاغذ را تا 80% كاهش ميدهد.
درمجموع تمامي راهكارهاي مطرح شده قابل اجرا است كه نيازمند توجه مديران سازمانها و شركتهاي دولتي و خصوصي است و براي اجراي هر كدام از آنها نياز به بررسي هر چه بيشتر نيازهاي درون سازماني هر مجموعه را به دنبال دارد. آمارهاي ذكر شده در اجرا ميتواند كمتر يا بيشتر شود.
الكترونيك و نانو فناوريهاي سبز
نانوفناوري نقره (نانو سيلور) ـ سالمتر زندگي كردن را ضمانت ميكند. به عنوان مثال يخچال فريزرهاي سايد باي سايد جديد با استفاده از سيستم ذرات نقره، مواد غذايي را به مدت طولاني تري، سالم و تازه نگه ميدارد.
ذرات آنتي بيوتيكي نقره نيز براي زندگي سالم و محيطزيست، دوستي بيخطر است. فناوري نانوسيلور تأثير به سزايي در نحوه زندگي سالمتر خواهد داشت. در اين فناوري ذرات نقره به اندازههاي بسيار ريز (نانو) تقسيم ميشوند كه در نتيجه مقاومت كليه سطوح را نسبت به رشد باكتريها افزايش ميدهد و محيطي براي افزايش ماندگاري مواد خوراكي فراهم ميسازد.
پودر نقره علاوه بر تأثيرگذاري قدرتمند در ميكروبزدائي، بوبري و نگهداري طولاني موادغذايي، مانع رسيدن امواج الكترومغناطيس به بدن ميشود. اين امر تأثير خارقالعادهاي در تعادل هورمونهاي بدن دارد.
چالشهاي فناوري سبز
در سال هاي 1380 و 81 / 2001 و 2002، ميشد نخستين مقالهها و اطلاعات را درباره فناوري سالم يا به عبارتي سبز، در نشريات پيدا كرد. اما كاتالوگهاي آن زمان قابل مقايسه با امروز نبود كه مجلات و روزنامهها، وبلاگها و وبسايتهاي مختلفي با محوريت اين موضوع وجود دارند، اما پرسش اصلي اين جا است كه اين پيشرفتها در حوزه فناوري تا چه اندازه آزمايشي و نمايشگاهي است و چه حد در مقياس بزرگ و صنعتي، عملي و قابل استفاده خواهد بود؟
در دنياي امروز كه چيزي حدود 5/6 ميليارد نفر جمعيت دارد و به زودي به 9 ميليارد هم خواهد رسيد، رقابت تنگاتنگي براي استفاده از منابع محدود انرژي وجود دارد. اين بهترين انگيزه براي صنعتگران است كه با دست زدن به ابتكار، منابع جديد را جايگزين كنند. سرمايهگذاريهايي كه در حال حاضر در زمينه فناوري سبز صورت ميگيرد، به روشني بيانگر جايگاه مهم اين صنعت در اقتصاد دنيا است. اين سرمايه گذاري ها كه در سال 2001 يك درصد از كل صنايع را تشكيل ميداد، حالا به ده درصد افزايش يافته است.
اما صرف اين همه منابع مالي و تأسيس شركت هاي مختلف و انجام تحقيق هاي متنوع و زمان بر، تا چه حد نتيجه عملي خواهد داشت؟ شركت هاي بزرگي چون جنرال الكتريك يا اپل كه تلاشهاي بسياري براي تغيير سيستمهاي خود انجام دادند، اين اميد را ميدهند كه بهكار گرفتن فناوريهاي جديد در حد حرف و نمايش نخواهد بود.
اما برنامههاي پيش رو براي شركتهاي آي.تي و الكترونيكي چيست؟
در ابتدا سراغ سوني و اينتل ميرويم كه قرار است محصولاتشان را به حد استاندارد و مطلوب برسانند، از مواد خطرناك كمتري استفاده كنند و توليد و انتشار گاز دياكسيدكربن را نيز كاهش دهند. شركتها ميتوانند حتي به مرحله بعد از فروش محصولاتشان نيز فكر كنند و مصرفكنندگانشان را وادار به سبز بودن كنند. به طور مثال، طراحي و توليد گوشيهاي همراه پلاستيكي قابل بازيافت يكي از اين راهها است.
از كل مسيري كه فناوري سبز تا به حال طي كرده است، ميتوان نتيجه گرفت كه شروع خوبي داشته و بايد ديد كه چگونه به مسير خود ادامه ميدهد.
ادامه دارد...
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]