واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: نارضايتي كشاورزان ازنحوه توزيع۳ميليون تن كود يارانه اي
كشت پاييزه به پايان رسيده است اما هنوز از توزيع كود شيميايي مورد نياز خبري نيست! حذف يارانه اين نهاده مهم كشاورزي و پرداخت نشدن يارانه مستقيم به كشاورزان نيز مزيد بر علت شده است و بيم آن مي رود كه فعالان اين بخش خانه نشين شوند.
در حالي كه ايسنا در گزارشي به نقل از وزير جهاد كشاورزي آورده است كه «در پي افزايش قيمت كود مشكلات جدي براي كشاورزان به وجود نيامده» اين مقام مسئول بروز مشكلات را رد و اعلام كرده است: در سال جاري تامين و تدارك كودهاي مورد نياز بخش كشاورزي بر اساس نيازسنجي و بودجه ابلاغي توسط معاونت هاي اين وزارت خانه انجام و سهميه كود يارانه اي اين بخش تامين شده است! اما كشاورزان به صراحت اين ادعا را رد مي كنند و مدعي اند كه اين بخش مورد بي مهري واقع شده و با توجه به اين كه چند ماهي از سال زراعي گذشته، هنوز نتوانستيم زمين هاي خود را بكاريم و تاكنون كود يارانه اي كشاورزان به طور كامل تامين نشده است، از طرفي برخي كارشناسان اين حوزه استفاده از كودهاي آلي و زيستي را جايگزيني مناسب براي تمامي كودهاي شيميايي كه در بخش كشاورزي مصرف مي شود، مي دانند.
تامين نشدن كود
حسيني از كشاورزان فعال مي گويد: با هدفمند شدن يارانه ها دولت قول داد از كشاورزان حمايت كند، اما شاهد هستيم كه ابتدا سهميه كود كم شد و سپس آن را در قالب كود يارانه اي و به طور محدود در اختيار كشاورزان قرار دادند.
وي مي افزايد: كشاورزي كه فقط صيفي كار است از اين كود بي نصيب مانده و ناچار است كه كود آزاد بخرد هم قيمت كود در بازار گران است و هم در بسياري موارد تاريخ مصرف آن گذشته است.
مهندس آگيش كارشناس كشاورزي هم مي گويد: وقتي نهاده هاي كشاورزي افزايش قيمت مي يابد كشاورز ناچار است كه قيمت محصولات خود را افزايش دهد كه در نهايت اين مصرف كننده است كه بايد محصولات را گران بخرد.
وي در مورد تامين كود يارانه اي كشاورزان هم اظهار مي دارد: تاكنون كود يارانه اي كشاورزان به طور كامل تامين نشده و آنان دچار سردرگمي و مشكلات هستند.
در اين راستا مدير عامل اتحاديه ماهيان گرمابي هم اظهار نارضايتي مي كند و به ايسنا مي گويد: با وجود اين كه سهميه كود يارانه اي اين بخش سالانه ۴۲هزار تن است، امسال كمتر از ۴۰درصد از اين ميزان به پرورش دهندگان تحويل شد و به دليل تامين نشدن به موقع كود، ماهيان گرمابي كه اكنون در استخرهاي پرورشي هستند، با كاهش وزن مواجه شده اند.
وي افزود: كود آبزي پروري تعزيراتي است كه نقل و انتقال آن فقط بايد توسط وزارت كشاورزي كه مجوز دارد، انجام شود و نمي توان از بازار آزاد آن را تهيه كرد، چرا كه واردات آن ممنوع است، پس بايد اين محصول فقط توسط مسئولان دولتي تهيه و توزيع شود.
دكتر هاديزاده عضو شوراي مركزي خانه كشاورز ايران ضمن تاييد اظهارات عنوان شده به خراسان مي گويد: در حالي كه حدود ۵ماه است كه هيچ كودي بين كشاورزان توزيع نشده است ولي طي روزهاي اخير فقط در برخي شهرستان ها كود ازته توزيع شده در حالي كه كود پتاسيم از كودهاي اصلي در بخش كشاورزي است و از موارد ضروري در توليد محصولات مي باشد، هنوز به دست كشاورزان نرسيده و كود فسفات آمونيوم هم از اين قضيه مستثنا نيست.
وي مي افزايد: با آن كه كودهاي مورد نياز بخش كشاورزي از پتروشيمي توسط شركت خدمات حمايتي كشاورزي خريداري شده اما هنوز يارانه آن توسط دولت پرداخت نشده است و همين امر مي تواند عاملي بر توزيع نشدن كود باشد.
دكتر هاديزاده اظهار مي دارد: با توجه به فصل زراعي كشت پاييزه كه ۳ ماه از آن گذشته به شدت كمبود كود در بازار محسوس است و قيمت ها افزايش يافته و متاسفانه بازار موازي با بازار رسمي ايجاد و همين امر موجب شده دلالان و واسطه ها از مانده كودي كه در انبارها دارند و حتي غيرقابل مصرف نيز است سوء استفاده مي كنند.
اين كارشناس كشاورزي يادآور مي شود: كمبودها و افزايش قيمت نهاده ها و كود كشاورز را دچار سردرگمي كرده و قطعا اين مسئله اثر منفي بر توليد محصولات كشاورزي در سال آينده دارد.
دكتر هاديزاده معتقد است: با حذف يارانه ها لطمه بزرگي به بخش كشاورزي معيشتي كشور وارد خواهد شد به گفته او افرادي كه در اين بخش فعال هستند كشاورزي نسبتا معقولي دارند و از اين طريق امرار معاش مي كنند، اما با افزايش قيمت نهاده ها، كود و بذر، برق و سوخت و ديگر لوازمات از چرخه اقتصادي خارج مي شوند و ناچارند دست از توليد بكشند.
اين عضو شوراي مركزي خانه كشاورز ايران تاكيد مي كند: دولت بايد بسته حمايتي راكه وعده اش رابه بخش كشاورزي داده است فوري عملياتي كند. به گفته وي به دنبال اجراي طرح هدفمندي يارانه ها دولت قول داده بود كه سيستم هاي آبياري را بهينه كند، ماشين آلات جديد در اختيار كشاورز بگذارد و تراكتورهاي نو را جايگزين تراكتورهاي فرسوده كند تا سوخت كمتري مصرف شود، اراضي كشاورزي را تسطيح كند تا افزايش بهره وري كشاورزي را به دنبال داشته باشد و به گونه اي عمل شود كه با حذف يارانه ها كشاورز متضرر نشود.
دكتر هاديزاده متذكر مي شود: متاسفانه اين وعده ها عملي نشد و از طرفي واردات بي رويه محصولات باغي اجازه نداد كه قيمت واقعي به محصولات كشاورزي و باغي تعلق بگيرد.
اصلاح قيمت كود
در صورت اصلاح نشدن قيمت كود شاهد خانه نشيني تعدادي از كشاورزان خواهيم بود. اين اظهار نظر عيسي جعفري سخنگوي كميسيون كشاورزي مجلس است، وي گفت: افزايش قيمت كود شيميايي به يكي از مشكلات اساسي كشاورزان تبديل شده و آن ها براي تهيه كود كشاورزي بايد هزينه هنگفتي پرداخت كنند.
وي با بيان اين كه دولت بايد در قبال افزايش قيمت كود كشاورزي پاسخ گو باشد تصريح كرد: اگر شرايط براي كشاورزان سخت شود افزايش مشكلات كشاورزان به طور طبيعي موجب ناامني اقتصادي خواهد شد.
جعفري در گفت وگو با فارس تاكيد مي كند: هدفمند كردن يارانه ها نبايد طوري اجرا شود كه بخش توليد با ركود و مشكلات مضاعف مواجه شود.
توزيع و تامين صد در صد كود
قطعا دلايلي براي توزيع نشدن كود مورد نياز كشاورزي وجود دارد كه مسئولان بايد پاسخ گو باشند. يك مقام آگاه در معاونت آب و خاك و صنايع وزارت جهاد كشاورزي به ما مي گويد:وظيفه تامين و توزيع كودهاي كشاورزي بر عهده شركت خدمات حمايتي كشاورزي مي باشد. با آن كه هيئت نظارت بر كود در كشور از ابتداي سال جاري در اين معاونت تشكيل شده اما هنوز به اين هيئت اختياراتي واگذار نشده است كه بتواند در اين راستا اظهارنظري داشته باشد.
پاسخ اين معاونت براي ما قانع كننده نبود لذا ضمن تماس با مسئولان شركت خدمات حمايتي كشاورزي وابسته به وزارت جهاد كشاورزي نظرشان را در اين باره جويا شديم آن ها به صراحت به ما گفتند در زمينه توزيع كود و نهاده هاي كشاورزي هيچ مشكلي نداريم و تامين و توزيع به موقع و صد در صد انجام شده است! آن ها ادعا كردند كه ۳ ميليون تن كود يارانه اي اعم از فسفات، اوره، ازته و... براي بخش كشاورزي تدارك ديده شده كه در قالب كود يارانه اي در كشور توزيع مي شود امسال ۱۲هزار ميليارد ريال به عوامل و نهاده هاي توليد يارانه اختصاص مي يابد.
اما بايد گفت كود يارانه اي فقط به محصولات مهم و اساسي در بخش كشاورزي نظير گندم، برنج، چغندرقند و... اختصاص داده و حتي از سال آينده در مورد توزيع كود حساس تر عمل مي شود و بايد كشاورزان براي توليدات خود كود كمتري مصرف كنند زيرا قيمت واقعي هر كيلوگرم بيش از ۵۰۰ تومان است اما قيمت كود يارانه شايد يك پنجم اين قيمت هم نباشد.
به گفته مسئولان اين شركت، نظام توزيع هوشمند داير شده كه در اين سيستم رسيد دريافت كشاورز ثبت مي شود و واقعا توزيع كود رصد مي شود كه به دست كشاورز برسد و جلوي سوءاستفاده ها گرفته مي شود. همچنين اگر كمبودي توسط سازمان هاي جهاد كشاورزي در استان ها اعلام شود قطعا نياز آن ها را تامين خواهيم كرد اما اين شركت مطابق سهميه و سياست هاي وزارت خانه عمل مي كند.
در پاسخ به اين سوال كه روند نامناسب توزيع كود قطعا بر افزايش قيمت محصولات كشاورزي تاثيرگذار است، اظهار مي دارند: به طور كلي دولت به دنبال آزادسازي قيمت هاست و به شيوه اي مي خواهد از پرداخت يارانه ها رهايي يابد اما چون منافع كشاورز و صرفا حمايت از بخش كشاورزي مدنظر است به كود يارانه داده مي شود و كود يارانه اي هم فقط براي محصولات اساسي است.
كودهاي آلي و زيستي
اما برخي از كارشناسان كشاورزي حذف يارانه كود شيميايي را به نفع كشاورز مي دانند به طوري كه «آرش اردلان» كارشناس ارشد كشاورزي در اين باره چنين مي گويد: با حذف يارانه كود شيميايي، كشاورز به استفاده اصولي از كود شيميايي و مصرف بيشتر كود آلي روي مي آورد كه افزايش بهره وري در توليد را به همراه دارد.
وي يادآور مي شود: آناليز خاك قبل از كاشت، از روش هاي مفيدي است كه ميزان و نوع كود مصرفي را بسته به نوع خاك و گياه مشخص مي كند، ولي اين امر تا قبل از واقعي شدن قيمت كود شيميايي انجام نمي شود. لذا با گران شدن قيمت كود، كشاورز در پي آن است كه آزمايش آناليز خاك و همچنين مصرف كود آلي را در برنامه خود بگنجاند تا در هزينه توليد خود صرفه جويي كند.
اين كارشناس كشاورزي تاكيد مي كند: كود آلي غني شده با افزايش ميزان جذب آب و عناصر معدني در خاك و از بين بردن علف هاي هرز و انواع بيماري هاي گياهي، سبب كاهش هزينه توليد و در نهايت ارتقاي بهره وري در توليد مي شود.
دكتر محمد علي ملبوبي عضو هيئت مديره انجمن صنفي فرآورده هاي كودهاي آلي و زيستي مدعي است كه تمام كودهاي شيميايي كه در حال حاضر توسط بخش كشاورزي به مصرف مي رسد مي تواند توسط كودهاي آلي و زيستي جايگزين شود. وي به ايانا گفت: به دليل مصرف بيش از اندازه كودهاي شيميايي، بخش كشاورزي دچار مشكلات زيادي است.
وي افزود: كمبود توزيع كودهاي شيميايي به دليل تحريم هاي اعمال شده برايران و در برخي موارد افزايش بيش از حد مصرف مشكلاتي را به وجود آورده است. لذا در چنين شرايطي مهم ترين اقدامي كه مي شود انجام داد استفاده از كودهاي زيستي و جايگزيني آن ها به جاي كودهاي شيميايي است.
اين مقام مسئول يادآور شد: در استفاده برخي كودها از جمله فسفاته، وابستگي زيادي به واردات داريم در حالي كه كود زيستي و آلي جايگزين آن وجود دارد و مي تواند علاوه بر بي نيازي در واردات، خاك هاي كشاورزي را نيز در مقابل خطرات كودهاي شيميايي مصون نگه دارد.
وي اظهار داشت: مطابق ماده ۱۴۳ قانون پنجم توسعه بايد تا ۳۵ درصد كودهاي شيميايي جايگزين شود كه مطابق اين قانون مي توان تمامي آن را با كودهاي زيستي و آلي جايگزين كرد و در حال حاضر به كودهاي شيميايي يارانه اختصاص مي گيرد كه مي توان اين يارانه را صرف كودهاي آلي و زيستي كرد.
رئيس موسسه تحقيقات خاك و آب هم خبر داد: نوع جديد كود زيستي آماده جايگزيني با كودهاي شيميايي رايج بخش كشاورزي است از اين رو نوع جديدي از كودهاي زيستي كه براي افزايش عملكرد گندم در كشور كاربرد دارد، مي تواند جايگزين مناسبي براي برخي از كودهاي شيميايي رايج اين محصول باشد.
دكتر بشارتي افزود: استفاده از كودهاي آلي و زيستي در برنامه پنجم توسعه و قانون افزايش بهره وري بخش كشاورزي مورد توجه قرار گرفته است.
وي تصريح كرد: نوع جديد كود زيستي كه وسيع الطيف است و براي تمامي گياهان زراعي به ويژه گندم كاربرد دارد، به لحاظ فني آماده واگذاري به بخش خصوصي براي توليد انبوه است.
اين مقام مسئول يادآور شد: مكانيزم عمل اين نوع كود بر روي گياه به گونه اي است كه مي تواند علاوه بر اين كه به عنوان هورمون رشد و محرك باشد، حلاليت عناصر غذايي را نيز افزايش دهد و مي تواند نيتروژن خاك را تثبيت كند.
دكتربشارتي تأكيد كرد: اين كود در مقايسه با كودهاي شيميايي داراي مصرف كمتري است و هر يك تا ۲ بسته و نيم تا يك كيلوگرمي آن معادل ۱۰۰ كيلوگرم كود شيميايي است، بنابراين از لحاظ قيمت نيز داراي كمترين قيمت است، به گونه اي كه در مقايسه با كودهاي شيميايي كه معادل ۵۰ هزار تومان است، اين كود تنها ۳ تا ۵ هزار تومان قيمت دارد.
وي درباره منشاء اين كود اظهار داشت: منشاء آن از خود مزارع گندم و خاك اين مزارع است كه نمونه برداري شده و پس از جداسازي باكتري هاي مضر، فرمولاسيون جديدي براي آن تعريف شده است.
به هر حال با آن كه مسئولان وزارت جهاد كشاورزي ادعا مي كنند كود مورد نياز بخش كشاورزي تأمين شده است، اما كشاورزان به صراحت آن را رد مي كنند و از اين روند ناراضي هستند با آن كه بخش كشاورزي از بخش هاي حياتي هر كشوري محسوب مي شود و امنيت غذايي مردم به آن بخش وابسته است، چرا اين بخش بايد دچار چالش و كشاورز در بسياري موارد متضرر شود اگر كود زيستي و آلي مي تواند جايگزين مناسب كودهاي شيميايي باشد، چرا اقدام فوري براي اين مسئله عملي نمي شود، تا كشاورز با استفاده از فناوري روز بتواند ارتقاي كيفي و كمي را احساس كند.
چكيده
به تازگي وزير جهاد كشاورزي اعلام كرد در سال جاري تامين و تدارك كودهاي مورد نياز بخش كشاورزي بر اساس نيازسنجي و بودجه انجام و سهميه كود يارانه اي اين بخش تامين شده است، اما كشاورزان مي گويند كه حدود ۵ماه است هيچ كودي بين كشاورزان توزيع نشده و در چند روز اخير در برخي شهرستان ها فقط مقداري كود «ازته» توزيع شده است، در حالي كه كود پتاسيم از كودهاي اصلي و پرمصرف در بخش كشاورزي به شمار مي رود كه از توزيع آن خبري نيست.امسال همچنين كمتر از ۴۰درصد سهم كود يارانه اي پرورش دهندگان ماهي در كشور تحويل شده است با اين حال كشت پاييزه پايان يافت و از تامين نياز كشاورزان خبري نيست و در صورت اصلاح نشدن قيمت كود شاهد خانه نشيني تعدادي از كشاورزان خواهيم بود!مسئولان شركت خدمات حمايتي كشاورزي مدعي اند سالانه ۳ميليون تن كود يارانه اي در بخش كشاورزي توزيع مي شود و امسال هم ۱۲هزار ميليارد ريال يارانه به اين امر اختصاص يافته و مشكلي در زمينه توزيع كود و نهاده هاي كشاورزي وجود ندارد!
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]