واضح آرشیو وب فارسی:مهر: محسني گركاني:فرهنگ پرداخت ديه در جامعه نهادينه نشده است
فرهنگ پرداخت ديه در جامعه نهادينه نشده است
مشهد - خبرگزاري مهر: رئيس ديوان عالي كشور گفت: با وجودي كه پرداخت ديه از سوي فرد مجرم حق طبيعي خانواده مقتول و شخص آسيب ديده است ولي هنوز فرهنگ پرداخت ديه در جامعه نهادينه نشده است.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محسني گركاني صبح چهارشنبه در سومين همايش سراسري طب و قضاء كه در هتل پرديسان مشهد برگزار شد اظهار كرد: در تمام متون فقهي و اسلامي به پرداخت ديه تاكيد شده و جاي هيچ شك و شبهه اي وجود ندارد و به نظر مي رسد اين امر نياز به فرهنگ سازي دارد.
وي با بيان اين مطلب كه در گذشته پرداخت ديه به شكل دادن شتر، گاو و گوسفند بوده و افزود: امروز به طور مثال در پرداخت ديه به ازاء دادن 100 شتر با انجام محاسبه به 300 فرد آسيب ديده و يا به خانواده اش با انجام محاسبه 400 ميليون تومان مي شود.
گركاني بيان كرد: در پرداخت ديه هر كشوري بر اساس چيزي كه در آن كشور رواج دارد ديه را تعيين مي كنند كه به طور مثال اگر لباس و يا شتر رواج داشته باشد ديه بر اين اساس به شخص آسيب ديده و يا خانواده مقتول تعلق مي گيرد.
رئيس ديوان عالي كشور با اشاره به همايش سراسري طب و قضاء بيان كرد: سلسله نشست هاي طب و قضاء مي تواند در راستاي روشن شدن ابهامات در اين دو رشته موثر و مفيد باشد و قطعا به لحاظ علمي تاثيرات به سزايي را در جامعه به دنبال دارد.
وي با اشاره به اينكه اين گونه همايش ها و نشست هاي هم انديشي در ارتقاء سطح علمي كشور موثر است گفت: طب و قضاء دو رشته با اهميت بزرگ در كشور است واين دو لازم و ملزوم يك ديگر هستند.
حكم هاي صادره قضايي بر پايه اسلام است
رئيس ديوان عالي كشور ادامه داد: پزشكي قانوني در راستاي روشن شدن عوامل گوناگون پزشكي و قضات در زمينه صادر كردن حكم اقدام مي كنند بنابراين پزشك و قاضي با ايجاد تعامل و ارتباط در يك جهت حركت مي كنند.
گركاني تاكيد كرد: تمام حكم هاي صادر شده از سوي قضات بر پايه احكام اسلامي و فقهي بنا شده و دراين امر جزء بر حكم خدا و قرآن استناد نمي شود.
روايتي در خصوص دريافت ديه مازاد بر خسارت وجود ندارد
رئيس ديوان عالي كشور با اشاره به ديه مازاد بر خسارت نيز اظهار كرد: در اين زمينه ميان علما و كارشناسان اختلاف است و عده اي مي گويند كه اگر ديه شكستن دست 5 ميليون تومان باشد و فرد آسيب ديده 6 ميليون تومان هزينه كند بايد مازاد آن توسط فرد خاطي پرداخت شود اما عده اي اين نظر را قبول ندارند.
وي ادامه داد: در اين خصوص هيچ منبع و روايتي وجود ندارد بنابراين نمي توان به طور قطع به يقين دراين زمينه حكمي را صادر كرد.
وي اشاره اي به روايت امير المومنين داشت و بيان كرد: در روايتي از اين امام آمده كه اگر فردي در حادثه اي از چشم، گوش و پا دچار مشكل شود به ازاي هر كدام از اين موارد به طور جداگانه بايد ديه دريافت كند.
گركاني در خصوص دريافت ديه از فردي كه دچار آسيب شده اما به لحاظ ظاهري نقصي نيافته اما به طور مثال گوش او ديگر نمي شنود گفت: درچنين مواردي نيز دريافت ديه جايز است چرا كه فرد در اين گونه موارد اگر چه به لحاظ ظاهر سالم است اما در درون اعضاي بدن خويش دچار مشكل شده است.
ديه جبران ضرر و مجازات است
رئيس ديوان عالي كشور با بيان اينكه ديه جبران ضرر و مجازات است گفت: دراين زمينه نيز ميان افراد مختلف اختلاف نظر وجود دارد اما به راستي ديه هم جبران ضرر و هم مجازات براي فرد خاطي است.
وي بيان كرد: قضاوت منهاي عدالت معنايي ندارد و بي شك اثر بخش نخواهد بود و داوري كردن بايد بر اساس عدل و عدالت الهي باشد.
گركاني ادامه داد: اگر قضاوت و داوري در جامعه وجود نداشته باشد نا امني و هرج و مرج در كشور غوغا مي كند.
وي تاكيد كرد: دربرخي از موارد نيز ممكن است قاضي در قضاوت خويش به صورت غير عمد اشتباه كند اما به هر شكل بايد قدردان زحمات آنان بود چون آنها بر اساس احكام اسلام حكم خويش را صادر مي كنند.
وي افزود: اگر قضات نبودند امروز آمريكا، اسرائيل و دشمنان ما مي توانستند فرهنگ جنايت را دركشورترويج و اراذل و اوباش را به انجام كارهاي ناشايست ترغيب كنند.
© 2003 Mehr News Agency .
پنجشنبه|ا|8|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]