تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 23 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):غيرت از ايمان است و بى بند و بارى از نفاق.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840682974




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

دانش - اعلام خطر عواقب شتاب‌زدگي در تصويب قانون ايمني زيستي كشور


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: دانش - اعلام خطر عواقب شتاب‌زدگي در تصويب قانون ايمني زيستي كشور
دانش - اعلام خطر عواقب شتاب‌زدگي در تصويب قانون ايمني زيستي كشور

سبزپرس: تغييرات غيركارشناسي و شتابزده مجلس روي لايحه ايمني زيستي كه با خطراتي جدي براي سلامت جامعه و تنوع زيستي همراه است واكنش بسياري از دانشگاهيان و صاحب‌نظران را در پي داشت. حذف كلمه قانون از لايحه پيشنهادي دولت كه با عنوان «قانون ملي ايمني زيستي جمهوري اسلامي» به مجلس ارائه شد و مجلس شوراي اسلامي آن‌را به «لايحه ايمني زيستي» تغيير داد حاشيه‌هاي زيادي را ايجاد كرد كه نامه اساتيد دانشگاه يكي از آنان است. در اين نامه كه خطاب به مسوولان كشور به نگارش درآمده، آنها به صراحت «اعلام خطر» كرده و عواقب شتاب‌زدگي در تصويب اين طرح را يادآور شدند. در بخش‌هايي از اين نامه آمده است: «به‌طور قطع، اين تصور كه يك موجود دستكاري شده ژنتيكي بدون ارزيابي دقيق سازمان‌هاي ناظر، به بهره‌برداري برسد و پس از شروع فرآيند بهره‌برداري، عوارض آن آشكار شود مي‌تواند اركان حيات را به لرزه بيندازد. به‌خصوص اگر اين موجود فرضي فاقد دشمن طبيعي نيز باشد. همچنين يك محصول غذايي تراريخته، اگر بدون ارزيابي دقيق سازمان‌هاي نظارت‌كننده، وارد سيستم تغذيه‌اي مردم شود و عوارض احتمالي آن پس از مصرف، در جامعه شناخته شود، چگونه و با كدام راهكار مي‌توان آن‌را چاره كرد؟

در طرح ارائه شده از سوي كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي، پاره‌اي اشكالات جدي وجود دارد كه بد نيست نگاهي به آن داشته باشيم:
تعريف محصول تراريخته در اين لايحه مهم غيرقابل درك است. چنانچه بر اساس آن، در ماده يك محصول تراريخته موجود زنده بلافصل است؛ اما سوال اين است كه آنچه از اين موجودات بلافصل تكثير مي‌شود را چه مي‌توان ناميد؟ بر اساس اين تعريف، تنها سلول‌هاي تشكيل‌دهنده يك گونه برنج با تغييرات ژنتيكي را مي‌توان محصول تراريخته ناميد و ماحصل جمع اين سلول‌ها كه همان برنج است، محصول تراريخته نيست و اين قاعده درباره موجودات زنده ديگر اعم از گياه يا حيوان نيز صادق است.

در ماده 2 اين لايحه به منظور ساماندهي مراكز زيست فناوري كميته ملي زيست فناوري تشكيل مي‌شود كه يكي از اعضاي آن، يك نفر از اعضاي انجمن‌هاي ايمني زيستي و زيست فناوري نوين است كه به نوعي، نقض غرض به نظر مي‌رسد. چگونه مي‌توان يك عضو از اعضاي اين كميته نظارتي را از ذي‌نفعان توسعه اين فرآيند معرفي كرد؟ چرا كه با ماهيت نظارتي آن مغايرت ايجاد خواهد كرد.
در سومين ماده طرح نيز اشاره به امكان دعوا در مراكز ذيصلاح قضايي توسط افرادي مي‌شود كه احتمالا بنا به دلايل صرفا علمي، طرح آنها مورد موافقت كميته ملي قرار نگرفته است و مشخص نيست كه چرا چنين حقي به اين نوع اشخاص حقيقي و حقوقي اعطا مي‌شود و آيا اين حق براي شخص متقاضي به نوعي ايجاد رعب در بين اعضاي كميته منجر نمي‌شود؟

در ماده 4 وظايفي براي جهاد كشاورزي برشمرده شده است و در اين ميان اشاره به بذر، پياز، قلمه، ريشه و... به عنوان محصولات تراريخته مي‌شود كه اين مصاديق با تعريف اوليه در ماده يك، تضاد روشني دارد.
در تبصره يك همين ماده نيز در خصوص مخاطرات محيط زيستي ورود دام زنده و... سازمان دام پزشكي مسوول نظارت بر اين كار شمرده مي‌شود كه معلوم نيست سازمان دامپزشكي، چگونه مي‌تواند به بررسي مخاطرات زيست‌محيطي آن، پي ببرد.

در ماده 5 اين لايحه اشاره شده كه «جهت نيل به توسعه زيست فناوري نوين، سهم ايران از سطح زير كشت جهاني، اين نوع محصولات تا سال 1404 بايد به 5 دهم درصد سطح زير كشت جهاني برسد. اين يعني تخصيص بيش از 5 ميليون هكتار از اراضي كشاورزي به كشت اين‌گونه محصولات و به بيان ديگر تبديل اراضي كشاورزي به آزمايشگاه‌هاي وسيع براي بررسي رابطه خطرناك آزمون و خطا كه همواره بر فعاليت‌هاي زيست فناوري حاكم است.

در ماده 6 اين طرح نيز حفاظت از تنوع زيستي و بانك ژن در تمامي محدوده‌هاي كشاورزي و حتي غذا نيز به وزارت جهاد كشاورزي واگذار مي‌شود؛ حال آنكه اموري مانند غذا به بهداشت جامعه مربوط مي‌شود و متولي آن نيز وزارت بهداشت است. ضمن اينكه بر اساس كنوانسيون تنوع زيستي، متولي ملي هر كشوري در خصوص تنوع زيستي كاملا مشخص و دستگاه مورد نظر در ايران سازمان حفاظت محيط زيست است، نه وزارت جهاد كشاورزي ! لذا مرجع دانستن وزارت جهاد كشاورزي بر اساس موضوع ماده 19 پروتكل، با توجه به ماهيت توليدي اين وزارتخانه و نظارتي نبودن شكل فعاليت‌هاي آن، مي‌تواند به سهل‌انگاري‌هاي جبران‌ناپذير ختم شود.
در هيچ كجاي طرح ارائه شده توسط كميسيون كشاورزي مجلس، به برچسب‌گذاري حمل و نقل و ترانزيت محصولات تراريخته اشاره نشده است؛ درحالي كه در پروتكل كارتاهينا به صراحت به اين موارد اشاره شده است.»
 سه شنبه 10 دي 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن