واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آيا ممكن است آداب و رسوم چندينهزارساله تحتالشعاع برخي افزايش قيمتها قراربگيرد؟! معاون سازمان بازرگاني خراسانرضوي: تفاوت قيمت ميوهها بهدليل كيفيت آنهاست
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
بلندترين شب سال "يلدا" نام دارد؛ در عربي معني ميلاد و در لاتين معني نوئل پيدا ميكند تا مردم با سرور و شادي بتوانند بر سوز سرما و بيحاصلي زمين در آن فصل فائق شوند. اما گرانيهاي ميوه و خشكبار در آستانه شب يلدا، مراسم سنتي ايرانيان را بيرونقتر كرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)- منطقه خراسان - شب يلدا يا چله بزرگ، طولانيترين شب سال، نشانه يكي از ژرفترين باورهاي اقوام ايراني و پيروزي هميشگي نور و روشنايي بر ظلمت و سياهي و نيكي بر پليدي است؛ اما در ميان همه اين باورها و اعتقادات زيبا، گراني ميوه و تنقلات شب يلدا، آداب و رسوم چندين هزار ساله را تا حدودي تحتالشعاع قرار داده است.
هر ساله با توجه به فرا رسيدن شب يلدا، مسوولان وزارت بازرگاني از تنظيم بازار آجيل، ميوه و ساير اجناس مايحتاج شب يلداي مردم خبر ميدهند، به طوري كه به گفته محمد صادق مفتح، معاون وزير بازرگاني، امسال نيز همانند سال گذشته مشكلي در تنظيم بازار شب يلدا به وجود نخواهد آمد، چرا كه بازار تحت كنترل است و البته نگراني خاصي در مورد تامين اقلام شب يلدا وجود ندارد.
در حالي كه معاونان وزارت بازرگاني اطمينان دادند كه قيمت اقلام مصرفي مردم در شب يلدا افزايش نمييابد و در اين راستا، سازمان حمايت از مصرفكنندگان و توليدكنندگان با گرانفروشان اين ايام برخورد خواهد كرد، اما گزارشها حاكي است در آستانه طولانيترين شب سال، بار ديگر معضل گراني، مردم را در برگزاري سنت ديرينهشان با مشكل مواجه كرده است.
به گزارش ايسنا از مشهد، ميوههاي ويژه شب يلدا همچون "هندوانه" و "انار" در كنار انواع مركبات نيز با افزايش قيمت مواجه شدهاند و هر كيلوگرم هندوانه در مشهد 300 تا 700 تومان و انار بصورت درهم 800 تا 1200 تومان به فروش ميرسد.
آجيل مخصوص شب يلدا كه "راحتالحلقوم"، "قيسي" و "انجير" نماد آن است نيز هر كيلوگرم 4 تا 6 هزار تومان در مناطق مختلف شهر عرضه ميشود.
بر اساس اين گزارش، با آنكه طي سالهاي گذشته افزايش قيمت از اركان اصلي آيينهاي شب يلدا شده و مسوولان نيز وعده كنترل قميتها را دادهاند، اما باز هم مردم را در تهيه مايحتاج خود با مشكلات زيادي مواجه كرده است.
در اين ارتباط، علي روحاني، صاحب يك ميوهفروشي در منطقه قاسمآباد مشهد، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان - گفت: با توجه به نزديك شدن شب يلدا و با توجه به كمبود برخي ميوههاي مخصوص اين شب، نظير انگور و انار، قيمت آنها نسبت به سال گذشته و حتي ماه گذشته با يك افزايش 50 درصدي مواجه شده است.
همچنين در اين ارتباط، خاموشي، فروشنده آجيل به ايسنا گفت: قيمت آجيل به دليل افزايش تقاضاي مردم براي استفاده در شب يلدا نسبت به ماه گذشته بين يكهزار تا يكهزار و 500 تومان در هر كيلو افزايش يافته است.
همچنين كلالي، كارمند بازنشسته كه مايحتاج اقلام شب يلدا را تهيه ميكرد، در گفتوگو با ايسنا - منطقه خراسان - گفت: با توجه به حقوق اندكي كه ميگيرم و به دليل گران بودن برخي از ميوهها نظير انگور، انار و پرتقال، مجبور هستم كه ميوههايي با سطح كيفي پايين و آن هم به دليل ارزان بودنشان خريد كنم.
مقدسيان، يكي ديگر از شهروندان نيز در اين ارتباط تصريح كرد: گراني ميوه از سال پيش هم بيشتر شده است و در مراكز تعيين شده از سوي شهرداري نيز ميوه سالم و مرغوب با نرخ مناسب پيدا نميشود.
وي با اشاره به وعده مسوولان كه قيمت ميوه و آجيل با نرخ يكنواختي ارائه خواهد شد، بيان كرد: قيمتها در مغازههاي سطح شهر متفاوت است و وقتي علت را جويا ميشويم كيفيت و مرغوبيت را بهانه ميكنند.
شاه ولايتي نيز به ايسنا گفت: دو ماه گذشته پسرم را داماد كردم و با توجه به اينكه در شب يلدا مرسوم است كه براي نوعروسان هديه ببريم، قيمت انواع لوازم خانگي و پارچه هم افزايش چشمگيري نسبت به ماه گذشته داشته است.
با وجود اين، معاون بازرسي و نظارت بر كالا و خدمات سازمان بازرگاني خراسان رضوي، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان - گفت: سازمان بازرگاني استان در آستانه شب يلدا طرح نظارتي ويژهاي را آغاز كرده است.
علي غفوريمقدم تصريح كرد: در آستانه شب يلدا سازمان بازرگاني خراسان رضوي طرح نظارتي ويژهاي را آغاز كرده است به طوري كه از ماههاي گذشته تعداد بازرسان سازمان را افزايش دادهايم.
وي با بيان اينكه علاوه بر بازرسان سازمان بازرگاني خراسان رضوي، از بازرسان و ناظران اصناف هم براي بازرسي و نظارت بر بازار شب يلدا استفاده ميكنيم، بيان كرد: در كل استان 200 بازرس در قالب 100 اكيپ به بازرسي و نظارت بر بازار فعال خواهند بود.
غفوريمقدم گفت: به دليل همزماني شب يلدا با بازگشت حجاج و اعياد قربان و غدير، ميوه وترهبارفروشان، آجيلفروشان و شيرينيفروشان اقدامات لازم را در جهت تامين مايحتاج مردم انجام دادهاند.
معاون بازرسي و نظارت بر كالا و خدمات سازمان بازرگاني خراسان رضوي يادآور شد: تفاوت قيمت ميوهها در مغازهها به دليل كيفيت آنهاست ولي اگر تفاوت قيمت ميوهها فاحش بود تخلف محسوب ميشود.وي تصريح كرد: در 16 ميدان ميوه و ترهبار وابسته به شهرداري، نرخ ميوهها از نرخهاي متعادلي نسبت به ساير نقاط شهر برخوردار هستند.
وي خاطرنشان كرد: بهدليل اينكه برخي از اقلام ميوه شب يلداي خراسان رضوي از استانهاي ديگر وارد ميشود، تنها در برخي از اقلام شاهد افزايش قيمت بودهايم.
اين در حالي است كه، رييس اتحاديه ميوه و تره بار مشهد دو روز پيش گفته بود: افزايش 30 درصدي قيمت بعضي از ميوهها در آستانه شب يلدا، به دليل افزايش تقاضا است.
حسين مصدق، در گفتوگو با خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان - اظهار داشت: افزايش 30 درصدي بعضي از ميوهها، به دليل افزايش تقاضا به مناسبت عيد غدير و شب يلدا است.
وي در ادامه افزود: سال جاري همه نوع ميوه با قيمت عادلانه در سطح بازار عرضه شده است و هيچگونه مشكلي از نظر تامين ميوه در ميادين وجود ندارد و اگر هم بعضي از اقلام با افزايش قيمت مواجه شده بود، به دليل افزايش تقاضاي براي بعضي از محصولات بوده است.
مصدق در خصوص برخورد با متخلفان و گرانفروشان در بازار گفت: مردم ميتواند در صورت مشاهده تخلف با شماره تلفن اتحاديه و يا 124 تماس بگيرند.
همچنين رييس اتحاديه آجيل و خشكبار مشهد نيز گفته بود: آجيل و خشكبار نسبت به سال گذشته با افت قيمت مواجه بوده است و به مناسبت شب يلدا نيز گران نميشود.
علي حسينپور در گفتوگو با خبرنگار ايسنا - منطقه خراسان - اظهار داشت: امسال به دليل كاهش صادرات با ركود قيمت مواجه هستيم و افزايش قيمت فقط در خصوص بعضي از اقلام مانند پسته و بادامزميني بوده است.
وي همچنين خاطرنشان كرد: نظارتهاي لازم به مناسبت شب يلدا صورت خواهد گرفت و دو بازرس از سوي اتحاديه براي برخورد با تخطيكاران خواهيم داشت.
همچنين با توجه به افزايش تقاضا براي خريد ميوه و مركبات در دهه آخر آذرماه، در جلسه شوراي نظارت و كنترل بازار استان خراسان رضوي، بر نظارت ويژه بر بازار ميوه و مركبات تاكيد شده بود.
به گزارش گروه دريافت خبر ايسنا - منطقه خراسان - در اين جلسه مقرر شده بود كه با توجه به نزديك بودن شب يلدا، جهت جلوگيري از هر نوع اجحاف و سوءاستفاده در حق مصرفكنندگان، مجامع امور صنفي از طريق اتحاديههاي مربوطه نسبت به بازار ميوه و مركبات اقدام كنند.
همچنين در اين جلسه با اشاره به اينكه در اين ايام عرضه گسترده ميوه و مركبات در سطح شبكه صنفي انجام ميشود، بيان شده بود: در سطح استان از نظر تامين و توزيع ميوه براي اين ايام با توجه به پيشبينيهاي انجام شده و تدارك مناسب از طريق سازمانهاي صنفي مشكلي وجود نخواهد داشت.
انتهاي پيام
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]