واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: يادي از بنيانگذار آموزش ناشنوايان در ايران جبار باغچه بان معلم گلهاي خاموش در ايران
چهارم آذرماه سالروز درگذشت بنيانگذار آموزش ناشنوايان در ايران جبار باغچه بان است. استاد جبار باغچه بان (عسگر زاده) يكي از خادمان پر تلا ش فرهنگ ايران و به معناي واقعي كلمه معلم بود. زنده ياد باغچه بان سال 1297 شمسي آموزگاري را در شهر مرند آذربايجان آغاز كرد.
بعدها به مناسبت تاسيس نخستين كودكستان خود در تبريز، به نام باغچه اطفال نام خانوادگي خود را به باغچه بان تغيير داد. باغچه بان را بايد اولين كسي دانست كه در ايران آموزش سمعي و بصري را به نظام آموزشي كشور ما وارد كرد. او با خلاقيت خاص خود، وسايل سمعي و بصري مي ساخت تا به وسيله آن به دانش آموزان كودكستاني بيشتر و بهتر بياموزد ايجاد آموزش قبل از دبستان و بنيانگذاري آموزش و پرورش ناشنوايان در ايران از افتخارات باغچه بان است.
جبار باغچه بان همچنين اولين مولف و ناشر كتاب كودك در ايران است. او از سال 1307 عليرغم دشواري هاي فراوان چاپ و كليشه، چاپ كتب مخصوص كودكان را با تصاويري كه خود مي كشيد آغاز كرد.
گفتني است، يكي از كتاب هاي وي با عنوان «بابا برفي» از سوي شوراي جهاني كتاب كودك به عنوان بهترين كتاب كودك انتخاب شد.
وي كتاب هاي ديگري همچون كتاب حساب ويژه و كتاب آموزش كر و لال ها را به رشته تحرير درآورده است از ابتكارات باغچه بان مي توان به روش شفاهي در تعليم ناشنوايان اختراع گوشي استخواني يا تلفن گنگ، كشف خواص صوت ها و تقسيم بندي آنها تهيه وسايل مختلف بصري براي تدريس ناشنوايان و اختراع گاه نما اشاره داشت.
پس از تعطيلي باغچه اطفال در تبريز، جبار باغچه بان فعاليت آموزشي خود را در شيراز به مدت 6 سال دنبال كرد و در سال 1312 كار آموزش ناشنوايان را در خيابان سعدي تهران در خانه اي محقر با 6 كودك كرو ولا ل پي گرفت.
باغچه بان شيوه آموزشي جديدي در تدريس الفباي فارسي به وجود آورد كه تركيبي از روش مكتب خانه ها ومدارس قديم ايران و روش مدارس آن روز بود. شيوه آموزشي باغچه بان در ارتباط با ناشنوايان نيز يك روش تجربي و ابتكار بدون اقتباس از الگوهاي خارجي بود. الفباي گوياي باغچه بان شهرت بين المللي دارد.
وي در سال 1313 امتياز مدرسه ناشنوايان باغچه بان را گرفت و همان سال مدرسه ناشنوايان تهران در يوسف آباد را بنا نهاد و در اختيار دانش آموزان ناشنوا قرار داد.
وي در طول كار، روش شفاهي راكه يافته بود استوار ساخت و در نتيجه امروز در كليه مدارس ناشنوايان به كودكان حرف زدن و لب خواني آموخته مي شود.
باغچه بان براي آسان كردن روش آموزش ناشنوايان الفباي دستي خود را اختراع كرد. اين الفبا از نظر اينكه با خاصيت اصوات مطابقت دارد كمك تلفظ است و نه جاشين آن و از اين رو در نوع خود بي نظير است.
جبار باغچه بان نخستين معلم گل هاي خاموش در ايران پس از اينكه با دست هنر آئينه اي براي كرو لال ها ساخت و از چشم به جاي گوش چهره صوت را براي آنان ترسيم كرد، سرانجام در چهارم آذرماه سال 1345 با اميد به آينده اي روشن براي ناشنوايان در سن 82 سالگي ديده از جهان فرو بست; روحش شاد و يادش گرامي باد.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]