واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نشست گفتمانسازي در رسانههاي جهاني برگزار شد
فرهنگي. گفتمان. ارتباطات. دانشگاه
دانشگاه آزاد اسلامي، نشست گفتمانسازي در رسانههاي جهاني را با همكاري دانشگاههاي تهران، علامه طباطبايي، امام صادق (ع)، امام حسين (ع) و دانشكده خبر و صدا وسيما ، درسالن علامه حلي واحد علوم و تحقيقات اين دانشگاه برگزار كرد.
به گزارش روزيكشنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، دراين نشست كه روزگذشته با حضور شماري از استادان علوم ارتباطات كشور برگزار شد ، مقالات برگزيده ارايه و جلسات پرسش و پاسخ نيز برگزار گرديد.
دكتر محمد سلطاني فر دبير علمي نشست در ابتداي جلسه، گفت: برگزاري يك همايش رسانهاي توسط يك دانشگاه و مشاركت تمامي دانشگاههاي معتبر كشور كه به تربيت دانشجويان علوم ارتباطات ميپردازند، رويداد كم نظير و اتفاق مباركي است كه اميدواريم تداوم داشته باشد.
وي افزود: در چارچوب مطالعات رسانه، پژوهشهاي معدودي از نوع تحليل گفتمان صورت گرفته است و اين همايش اين فرصت را به وجود آورده تا بدنبال رويكردها و روشهاي مختلف براي انجام اين نوع پژوهشهاي كيفي در رسانه ها باشيم.
سلطاني فر، هدف از برگزاري اين نشست را نشان دادن تكنيكها و تاكتيكهاي تصوير سازي، بررسي سناريوهاي مستتر در گفتمان رسانههاي جهاني، بررسي تطبيقي تصوير سازي، طراحي گفتمان در رسانههاي سايبر و تاثير قدرت و ايدئولوژي گفتمان در رسانههاي جهاني عنوان كرد و گفت: از حدود ۳۰مقاله رسيده به دبيرخانه تنها فرصت ارايه هشت مقاله در اين نشست وجود داشت كه تلاش خواهيم كرد از مقالههاي رسيده به نحو شايستهاي بهره برداري شود.
در اين نشست كه حدود پنج ساعت به طول انجاميد دكتر مهدي محسنيان راد، دكتر يونس شكرخواه، دكتر سعيدرضا عاملي، دكتر حسن بشير، دكتر حميد ضيايي پرور، دكتر ساروخاني، دكتر حسين افخمي و دكتر فريدون وردي نژاد با ارايه مقاله به سخنراني پرداختند.
دكتر مهدي محسنيان راد استاد ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) گفت: اصحاب رسانه بايد از پيامدهاي مخاطب پنداري آگاه باشند و از آن پرهيز كنند، چرا كه قطعا در ۲۰سال آينده شاهد توسعه گوش مصنوعي و فن آوري ذخيره اطلاعات به طرق جديدي خواهيم بود كه نتيجه آن ارتباط انسانها با هر زباني از طريق رسانه هاست و اين مسئله باعث ميشود بازار پيام و مصرف آن، كوتاه شود.
وي افزود: بايد در توصيف كاركرد رسانهها به جاي باور به نظريههاي مردود تزريقي، نظريههاي جديد مخاطب فعال را در نظر گرفت، نظارتهاي سنتي را به مراقبت تبديل كرد و يك ارتباط سه سويه بين دولت، ملت و نخبگان پديد آورد.
دكتر يونس شكرخواه استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي و مدير همشهري آن لاين در اين نشست با تاكيد براينكه نبايد گفتمان را با گفتگو يكي دانست تصريح كرد: معتقدان به تحليل گفتمان انتقادي عقيده شان اين است كه رسانه ها سازنده جهاناند نه بازتاباننده آن و اين مسئله را با واژگاني نظير امپرياليسم خبري بروز ميدهند.
وي خاطر نشان كرد: گفتمانسازي تنها مخصوص رسانههاي بينالمللي نيست و رسانههاي محلي نيز ميتوانند گفتمان مخصوص به خود را در سطحي كوچكتر ايجاد كنند.
دكتر سعيد رضا عاملي استاد ارتباطات دانشگاه تهران نيز در اين نشست با اشاره به بازنمايي ايران وحشت در گفتمانهاي رسانهاي غرب تصريح كرد: طبق تحقيقات به عمل آمده در سال ۲۰۰۶ميلادي توسط يونسكو، ۹۳درصد از كساني كه به ايران ميآيند، تصوير وحشتناكي از ايران دارند كه ناشي از يك تصوير ذهني ساخته شده توسط رسانههاي غربي است.
وي با اشاره به اهداف ايران هراسي در گفتمان رسانههاي غربي تاكيد كرد:
سياست جداسازي، مشروعيت بخشي به جنگ در صورت ضرورت، تخريب دروني ايرانيان و متوقف كردن نهضتهاي انقلابي در جهان از اهداف ايران هراسي است.
دكتر حسين افخمي مديرگروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي نيز در ارايه مقاله خود با اشاره به اهميت ساختن ادبيات لازم در اين حوزه براي ارتقاي كيفي مطالعات، گفت: مبحث گفتمانسازي هنوز به صورت پيچيدهاي در مجامع ارتباطي مطرح است كه نيازمند تلاشهايي براي مفهومسازي براي آن وجود دارد دكتر فريدون وردي نژاد استاد ارتباطات دانشكده خبر نيز با موضوع تاثير قدرت بر گفتمان رسانهاي در مقاله خود اذعان داشت: قدرت ملي علاوه بر موقعيت، قلمرو، سرمايه و منابع به راهبردها، روحيه و اراده تصميم نيز مربوط ميشود كه يكي از راههاي اعمال قدرت در جامعه رسانهها هستند.
وي افزود: گفتمان حاكم بر رسانههاي جامعه با نوع مالكيت رسانهها رابطه مستقيمي دارد.
دكتر حسن بشير رييس دانشكده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق (ع) كه با مطالعه موردي حدود ۴۰۰كاريكاتور غربي با موضوع اسلام هراسي به اين نشست آمده بود، گفت: كاريكاتور نقش حساسي در روابط بين غرب و مسلمانان دارد و علاوه بر انگارهسازي از گفتمانهاي مورد نظر رسانه ها، قدرت برجستهسازي و دروازه باني را نيز داراست.
وي افزود: نگاه اين كاريكاتوريستها اغلب براساس گفتمان ساخته شده غرب توام با اهانت به مسلمانان ميباشد.
يکشنبه 26 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]