واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: دانشمندی ژاپنی که «علاقه.ی بسیار زیادی به الکل دارد»، کشف کرده است که فرو بردن نمونه.هایی از یک ماده درون مشروب به مدت 24 ساعت، آن.ها را به موادی ابررسانا تبدیل می.کند.
به گزارش خبرگزاری الکترونیوز و به نقل از فیزورگ، دکتر یوشی.هیکو تاکانو (Yoshihiko Takano)، از مؤسسه.ی ملّی علم مواد (NIMS) در سوکوبای ژاپن، پس از یک مهمانی و با آزمایش در روز بعد کشف کرد که با فرو بردن قطعاتی از یک ماده.ی ابررسانای بالقوه در نوشیدنی.های الکلی، آن مواد خاصیت ابررسانایی از خود نشان می.دهند. در این بررسی معلوم شد که نوشابه.های الکلی تجاری، به ویژه شراب، از آب و الکل خالص برای این کار مؤثرترند.
ابررساناها موادی فلزی هستند که با مقاومت صفر در کمتر از یک دمای به.خصوص، به الکتریسیته اجازه می.دهند تا از آن.ها عبور کند. ابررساناهایی که تاکنون کشف شده.اند، تنها در دماهای خیلی پایین کار می.کنند (اغلب در دمایی نزدیک به دمای صفر مطلق). بنابراین، کشف ماده.ای که در دمای اتاق کار می.کند، می.تواند کاربردهای مهمی مثل خطوط قدرت با کابل.های ابررسانا و شاید در شناور ساختن اشیای بزرگ مثل قطارها (از آنجائی.که ابررساناها میدان.های مغناطیسی را دفع می.کنند) داشته باشد. با وجود اینکه ابررساناها از زمان کشف آن.ها در سال 1911 به.وسیله.ی دانشمندی هلندی به نام هیک کامرلینگ اونز (Heike Kamerlingh Onnes) شناخته شده هستند، این پدیده هنوز به طور کامل درک نشده است.
این پژوهشگران نمونه.هایی از FeTe0.8S0.2 را با مهر و موم کردن پودر آهن، تلوریوم و تلوریوم سولفید در لوله.ای خالی از جنس کوارتز و حرارت دادن این مخلوط در دمای ششصد درجه.ی سانتیگراد به مدّت ده ساعت، به دست آوردند. این ماده در حالت عادی یک ابررسانا نیست امّا در صورتی.که در معرض اکسیژن قرار گیرد یا در آب قرار داده شود، خاصیت ابررسانایی از خود نشان می.دهد.
پس از یک میهمانی، تاکانو حیرت.زده با خود فکر کرد که آیا مشروباتی که آن.ها مصرف کرده بودند مانند آب خالص کار خواهند کرد؟ برای فهمیدن این مسأله، آن.ها نمونه.هایی از FeTe0.8S0.2 را با آب.جو، شراب قرمز و سفید، یک نوشیدنی ژاپنی، شوچو (نوعی مشروب تقطیر شده)، و ویسکی و همچنین با غلظت.های متفاوتی از اتانول و آب آزمایش کردند. همه.ی این نمونه.ها به مدّت 24 ساعت گرم شدند و در دمای هفتاد درجه.ی سانتیگراد قرار داده شدند.
نتیجه.ی این آزمایش این بود که نمونه.های اتانول-آب، ابررسانایی بیشتری را از خود نشان می.دادند که مستقل از غلظت اتانول بود. همه.ی نمونه.های گرم.شده در نوشیدنی.های الکلی، ابررسانایی بسیار بیشتری که باز هم از مقدار الکل مستقل بود، از خود نشان دادند. شراب قرمز از سایر موارد مؤثرتر بود. این گروه پژوهشی درصد افزایش ابررسانایی را برای تمام نمونه.ها به دست آوردند که گستره.ی نتایج از %1/23 برای شوچو تا %4/62 برای شراب قرمز بود. ولی هیچ.یک از نمونه.های اتانول بیشتر از %15 افزایش نداشتند.
اعضای گروه در نهایت نتیجه گرفتند ازآنجائی.که شراب و آب.جو به راحتی اکسید می.شوند و اکسیژن هم باعث افزایش خاصیت ابررسانایی می.شود، نوشابه.های الکلی می.توانند نقش برجسته.ای را در تامین اکسیژن لازم در یک ماده به عنوان کاتالیزور داشته باشند. برای تایید فرآیند دقیق این اتفاق، به پژوهش.های بیشتری نیاز است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 178]