تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):خدايا ... نيّتم را به بهترين نيّت ها و عملم را به بهترين اعمال برسان، خدايا به لطف خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830482665




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نقش وقف در توسعه گردشگري


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقش وقف در توسعه گردشگري
سنت حسنه وقف از صدر اسلام تاكنون به عنوان يكي از روش‌هاي تأمين مالي فعاليت‌هاي عام‌المنفعه نقشي اساسي در اقتصاد جوامع اسلامي ايفا كرده است. دامنه و حوزه نفوذ وقف، طيف وسيعي از كسب و كارها و فعاليت‌ها از آموزش و درمان تا گردشگري را دربرگرفته است.از طرفي، اينك در دهه آغازين هزاره سوم، صنعت گردشگري به يكي از سه كسب و كار بزرگ عصر حاضر مبدل و با رشد و تقاضايي گسترده، مواجه شده است، تقاضايي كه شايد با جستجو و كاربرد ابزارهاي مناسب تأمين مالي آن، بتوان امكان گسترش بيش از پيش آن را فراهم كرد.

مقاله حاضر در پي آن است كه سه مسأله كليدي پيوندزننده اين دو فعاليت پرسابقه در جوامع اسلامي را مورد توجه قرار دهد. نخست آن كه چه ضرورتي در ورود وقف به مسأله گردشگري نهفته است. دوم آن كه سابقه تاريخي اين موضوع چگونه است و سرانجام، آيا گمانه‌زني در زمينه آينده تعامل ميان سنت حسنه وقف و صنعت گردشگري در جهان اسلام امكانپذير است؟

در اين مسير، ابتدا جايگاه سفر و گردشگري از نظر آيين اسلام بررسي خواهد شد و با نشان دادن اهميت و ارزش سير و سفر در انديشه اسلامي، به كمك منابع اصيل قرآن و سنت، ضرورت توجه به تأمين مالي آن از سوي جامعه اسلامي روشن خواهد شد. آنگاه سير تاريخي نقش وقف در توسعه گردشگري بررسي مي‌شود.

سرانجام، به بررسي رابطه ميان وقف و گردشگري در جوامع اسلامي پرداخته و از منظر اقتصادي و ارزش‌هاي مذهبي، ضرورت تعامل آتي ميان اين دو، بيان مي‌شود.

جايگاه سفر در انديشه اسلامي

در انديشه اسلامي، موضوع حركت از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است. جهان هستي همه با حركت پيوند خورده و سكون و ايستايي در آن معني و مفهومي جز نابودي ندارد و همه آنچه در اين جهان مي‌شناسيم از ستارگان تا كوه‌ها (سوره نمل آينه 88) در حال حركت هستند و انسان نيز از اين موضوع مستثني نيست.

اهميت مسأله حركت درخصوص انسان را شايد به سادگي بتوان در اين بيان علامه اقبال لاهوري، انديشمند پاكستاني، يافت كه معتقد بود هستي انسان در حركت و نيستي آن در سكون است.

در طول تاريخ، انديشمندان مسلمان از سراسر سرزمين‌هاي اسلامي با درك اهميت اين موضوع، كمال‌يابي و پيشرفت شخصيتي خود را در سير و سفر و تجربه آموختن يافته‌اند. مصلح‌الدين سعدي شيرازي، ناصرخسرو قبادياني، ابن‌بطوطه مراكشي، ابن خرداد به، يعقوبي، مسعودي، ابن‌فقيه، اصطخري، ابن‌حوقل، مقدسي، ابوريحان بيروني، ادريسي، امام محمد غزالي، ياقوت حموي، ابوالغداء، ابوالغازي و جهان‌نما، با تأسي از سنت رسولان الهي و نص صريح قرآن، پاي در راه سفر گذارده‌اند.

براي آن كه دريابيم از ديدگاه اسلامي چه محرك‌هايي براي سير و سفر و توصيه به آن وجود دارد، بي‌ترديد مراجعه به كتاب الهي و سنت رسول‌الله(ص) راهگشا خواهد بود.

با جستجو در قرآن كريم، واژه‌هايي كه مي‌توان استناد سفر از آنها را برگرفت، عبارتند از سفر، سير، هجرت، نفر و سرانجام سياحت. چهار نكته بسيار مهم در اين خصوص قابل طرح هستند:

1) تفاوت فضايي واژگان

نخستين موضوع، تفاوت فضايي اين واژگان است. سفر به معناي پرده برداشتن براي آشكار كردن چيزي؛ سير به معني رفتن در زمين همراه با انديشه؛ هجرت به معناي ترك سرزميني به سوي سرزمين ديگر؛ نفر با مفهوم كوچ و رفتني كه از پراكندگي هدفمند حاصل مي‌شود و سرانجام سياحت به معني استمرار در سير دانسته مي‌شود.

(همايون، 1384، صص143 ـ 141)

آنچه در همه اين تعابير مشترك است را مي‌توان در دو ويژگي مهم خلاصه كرد. نخست اينكه در تمامي اين واژگان مفهوم حركت نهفته است و دومين ويژگي كه حائز اهميت است، ارزشمند و در هدفمند بودن اين حركت‌ها است. اين موضوعات با نگاهي مثبت در قرآن كريم مطرح و فعل حركت با مضمون پيشرفت، آگاهي و ارتقا همراه شده است.

2) بازتاب انگيزه‌هاي سفر در قرآن كريم

در باب انگيزه‌هاي سفر در آيات متعددي كه اهميت حركت را مورد تأييد قرار داده‌اند، مي‌توان به عناصري همچون عبرت‌آموزي و درس‌آموزي از تاريخ گذشتگان، شناخت ماهيت و مبدأ خلقت جهان و آموختن، اشاره داشت.

نتيجه حاصل از حركت آگاهانه‌اي كه با چنين انگيزه‌هايي شكل گرفته باشد، البته شناخت و قرب‌الهي خواهد بود، مشروط بر آن كه گردشگر تحقيق و دقت را با خلوص نيت همراه سازد.

نحوه بيان مسأله در قرآن نيز واجد اهميت بسيار است و در بسياري موارد سفر كردن با وجوه امري فعل به كار برده شده است كه حتي اگر نتوان معناي وجوب سفر را از آن برداشت كرد، به روشني مطلوبيت سفر از ديدگاه شارع را بيان مي‌دارد. در برخي موارد البته، انجام چنين تحركي براي گروهي از مؤمنان شكل وجوب نيز به خود مي‌گيرد كه استطاعت براي حج مصداق روشن آن است.

3) شكل طرح مسأله سفر

مسأله سوم را در شكل طرح مسأله سفر بايد جستجو كرد. در مواردي ديگر در قرآن كريم صورت بيان مسأله به شكل طرح سؤال و استفهام است، طرح سؤالي كه در قالب آن به نكوهش يا ترغيب كساني پرداخته شده است كه از سفر كردن سرباز مي‌زنند.

4) تقسيم بندي موضوعي آيات قرآن در باب سفر

سرانجام، مسأله چهارم به تقسيم‌بندي موضوعي آيات در باب سفر باز مي‌گردد. از منظر موضوعي، آيات الهي در قالب هدايت انسان به كسب آگاهي و شناخت جهان به شرح سفر پيامبران و اولياي الهي و سرانجام به احكام الهي در باب سفر، نظير شكسته شدن نماز يا عدم وجوب روزه پرداخته‌اند. (همايون، 1384، صص148ـ 146)

با پي‌جويي در سنت رسول اكرم(ص) نيز مشاهده اهميت مسأله سفر به روشني ميسر است و احاديث متعددي در اين خصوص از پيامبر اكرم(ص) نقل شده است.




 دوشنبه 20 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن