واضح آرشیو وب فارسی:فارس: متكي در پاسخ به سوالات شركتكنندگان همايش آسياي مركزي و قفقاز: برخيها از قبل منتظر آغاز بحران قفقاز بودند
خبرگزاري فارس: وزير امور خارجه گفت با بيان اينكه برخي از قبل منتظر آغاز بحران قفقاز بودند، گفت: بعضي بازيگران بعد از آغاز بحران حداكثر فرصتطلبي را از آن بردند و مثلا در دومين روز اين بحران قرارداد سپر موشكي با لهستان امضا شد.
به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي وزير امورخارجه كشورمان كه صبح امروز در جلسه پرسش و پاسخ شانزدهمين همايش آسياي مركزي و قفقاز صحبت ميكرد، در پاسخ به سؤالي مبني بر اينكه ارزيابي ايران از نقش آمريكا در بحران اخير قفقاز چيست؟ گفت: مثل هميشه آمريكا نقشي منفي داشته است، بخشي از ريشههاي اين حادثه به توليد اطلاعات غلط و ارزيابيهاي نادرست برميگردد.
وي در ادامه با اشاره به اينكه برخي بازيگران از مدتي قبل منتظر آغاز اين بحران بودند، افزود: در دومين روز بحران حداكثر فرصت طلبي از سوي آمريكاييها اعمال شد و آن امضاي قرارداد سپر موشكي در لهستان بود، البته كساني كه قدري موشكافانهتر و دقيقتر تحولات را دنبال ميكنند مشاهده كردند و شايد اين نتيجهگيري را داشتند كه از مدتها قبل كارتهاي بازي به دست گرفته شده بود.
متكي با اشاره به به كارگيري معيارهاي دوگانه از سوي برخي قدرتها در عرصه بينالمللي، خاطرنشان كرد: ما نميتوانيم مقررات بينالمللي و مفاهيم حقوقي را در جاهايي به شكلي و در جايي ديگر به شكلي ديگر تغيير دهيم. استقلال، تماميت ارضي و وحدت ملي كشورها از مفاهيم مهم و مورد تاكيد هستند و نميشود در جايي در اروپا استقلال كشوري را ناديده بگيريم و نظر خودمان را به ديگران تحميل كنيم و در جايي مدافع تماميت ارضي باشيم.
وي با اشاره به اينكه جمهوري اسلامي در اين مباحث همواره سعي كرده از مواضع اصولي و ثابتي پيروي كند، تصريح كرد: آنچه امروز شرايط را بر آمريكا دشوار كرده تناقض در گفتار و عمل و رويكردهاي سياست خارجي اين كشور است.
وزير امورخارجه يادآورشد: براي هركس امكان تصحيح مواضع و اقدامات وجود دارد البته براي دولت فعلي خيلي اين امكان وجود ندارد و بايد ببينيم كه آيندگان چه ميكنند.
متكي در ادامه در توضيح سخنان خود مبني بر اينكه رئيس جمهور آتي آمريكا آخرين شانس اين كشور است، گفت: من گفتم رئيس جمهور آينده آمريكا احتمالاً آخرين شانس آمريكا براي تصحيح رابردها و رويكردهايش در حوزه سياست خارجي و مسائل داخليشان است.
وي افزود: چهرهاي كه آمريكا در هشت سال گذشته در دنيا داشته، به هيچ وجه قابل دفاع نيست. در مناطق مختلف جهان حجم گستردهاي از مداخلات، تحميلها و تجاوزها ديده ميشود و رويكرد يك جانبهگرايي آمريكا در مناسبات جهاني ديگر به آخر خط رسيده است، شايد ابتدايي ترين ارزيابي بسياري از ملل جهان نسبت به عملكرد آمريكا در مناسبات خارجي آن است.
متكي ياد آورشد: امروز هر دو نامزد آمريكا سخن از تغيير و تحول ميگويند البته هيچ كدام بيان نكردهاند چه تغييراتي مد نظر آنان است، اين تغييرات البته نياز به شجاعت ويژه دارد. بر اين اساس من معتقدم رئيس جمهور آتي آمريكا شانس و فرصتي است براي آمريكا كه به يك آسيب شناسي جدي نسبت به عملكرد اين كشور بپردازد و با خود و با ملتهاي جهان صادق باشد و به اين نكته رسيده باشد كه زورمداري فقط در "آرتيكلها" و اصول منشور ملل متحد نيست كه تقبيح و ممنوع شده است. امروز ملتها به نظر ميرسد كه مصمم هستند خودشان مباني درست را اعمال كنند.
وي افزود: متاسفانه كارنامه سازمان ملل در اين زمينه خوب نيست. 2 هفته قبل با كوفي عنان ملاقات داشتم و به او گفتم "رئيس مجمع عمومي امسال سازمان ملل متحد در نطقش گفت «شرايط امروز دنيا بدتر از 63سال قبل يعني زماني است كه سازمان ملل تاسيس شد» شما فكر نمي كنيد دبيران كل سابق سازمان ملل تا زمان شما و بعد از شما به ترتيب جايگاه ضعيف تري دارند؟ "
متكي با اشاره به تاييد ضمني سخنانش از سوي كوفي عنان افزود: وي اعتقاد دارد برخي ميخواهند مقام دبيركل سازمان ملل سكرتري (در حد منشي جلسات) باشد و ] جنبه جنرالي آن را حذف كنند اين نشان دهنده وضع جديدي و بحراني در دنيا است، اما كليتهاي دنيا با پيشرفتهاي جديد ارتباطات منطق قويتري را دارند ارائه ميدهند.
وي تصريح كرد: امروز چالشهاي موجود در جهان نظامي نيست، به عبارت ديگر عنصر نظاميگري حلال مشكلات نيست، اگر امروز تا حدي بهبود شرايط در عراق حاصل شده، به ميزاني كه اداره كشور به دست دولت عراق سپرده شده وضعيت به صورت نسبي بهبود يافته است.
متكي همچنين درپاسخ به سؤالي درباره روابط جمهوري اسلامي با كشورهاي منطقه قفقاز، گفت: ايران همسايه قفقاز است و ما با 2 كشور مهم قفقاز يعني آذربايجان و ارمنستان مرز مشترك داريم و ريشههاي مشترك تاريخي نيز با كشورهاي اين منطقه داريم. با كشورهاي قفقاز منافع و نگرانيهاي مشترك داريم، انرژي و حمل و نقل از شاخصههاي مهم در قفقاز است و ما ميتوانيم در اين امر تسهيل كننده باشيم. براي منابع انرژي ميتوانيم خطوط انتقالي را تدارك ببينيم و ميتوانيم در زمينه انتقال كريدور شمال به جنوب كمك كنيم.
وي تصريح كرد: ما مذاكرات مهمي در اين 2 زمينه در سالهاي اخير با آذربايجان و تركمنستان داشتهايم، در عين حال امروز گامهاي اقتصادي بدون پيشزمينه ثبات ممكن نيست، شرط لازم براي توسعه همكاريهاي اقتصادي امنيت در منطقه است.
وزير امورخارجه يادآورشد: در مذاكراتي كه من در سفرهايم در خصوص بحران قفقاز داشتهام در اين زمينه هم تأكيد كرده ام و اميدوارم بتوانيم چارچوب گفتگوها را اساسيتر و زمينه همكاريها را گستردهتر به پيش ببريم.
وزير امورخارجه با اشاره به نقش استراتژيك ايران در حوزه مسائل مربوط به انرژي در منطقه قفقاز خاطرنشان كرد: در حوزه انرژي سياست جمهوري اسلامي ايران اتصال شبكهاي با همه همسايگان است، براي نخستين بار در تاريخ همكاريهاي دو كشور ايران و روسيه، توافق شد روسيه بخشي از انرژي خود را از طريق ايران ترانزيت كند.
وي در پايان گفت: ايران همواره بخشي از تسهيل مناسبات منطقهاي و در صورت بحران همواره بخشي از راه حلهاي اساسي را ارائه كرده است، هرچند برخيها نميخواهند اين راه حلها از زبان جمهوري اسلامي ايران بيان شود.
انتهاي پيام/خ
سه شنبه 7 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]