واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ◄ اقلیت های مذهبی : در گذشته در انزلی ، زرتشتی و خصوصا یهودی ب تعداد زیادی وجود داشته که زرتشتیان خیلی زودتر از این شهر رفتند و یهودیان نیز که عمو ما بزازی داشتند و حدود 30 سال پیش این شهر را ترک نمودند اما ارامنه در انزلی دارای سابقه زیادی هستند ، کما اینکه (( گملین )) که در سال 1771 میلادی 1150 شمسی از انزلی دیدن کرده می نویسد :
شهر قدیمی و جدید یکی پس از دیگری است در کلیسای ارامنه میان آن قرار گرفته و مراسم مذهبی هر روز در کلیسای آنجا که دارای کشیشی است اجرا می گردد و اما (( گملین )) احداث شهر بندر انزلی را 50 سال جلوتر از دیدار خود می برد یعنی 1721 میلادی 1100 شمسی که مطمئنا تاریخ احداث اولین کلیسای ارامنه ، نشان دهنده این است که ارامنه زودتر از آن تاریخ در انزلی آمده اند ، کلیسای دوم در سال 1855 میلادی و کلیسای فعلی که سومین کلیسا می باشد و در تاریخ 1874 میلادی 1253 شمسی ساخته شد و در سال 1882 میلادی مدرسه و در سال 1884 میلادی کلوپ احداث کردند که هنوز برقرار می باشد ارامنه در فرهنگ و تسهیلات برای اجرای تئاتر و سینما در انزلی وسیله سالن تاتر شان کمک فراوانی کرده اند ، کما اینکه در سال 1902 میلادی 1281 شمسی مظفر الدین شاه که از طریق انزلی ، به روسیه می رفت دانش آموزان ارامنه هم همراه کشیش خود خیر مقدم گفته و بشادی پرداختند .
◄ زبان و نژاد :
بندر انزلی ، به محض در آمدن ا سطح دریا ، محلی برای صیادان ماهی و شکارچیان گردید ولی آنچه مسلم است بیشتر اهالی اولیه اولیه آن را مردمی از گیل تشکیل دادند چنانچه اهالی قدیمی انزلی ، از مردم فومنات بوده اند اما حالیه بافت جمعیت شهر بهم خورده و نیمی از اهالی را آذری زبان و بقیه را اهالی انزلی که 15 تا 20 درصد اهالی فومن و بسیار کم از شهر های دیگر گیلان تشکیل داده اند ، و بطوری که معلوم است زبان اهالی گیلکی و شبیه به گیلکی رشتی میباشد .
◄ خصوصیات اخلاقی :
اهالی بندر انزلی ، از گذشته های دور به میهمان نوازی مشهور بوده اند و همین امر باعث گردید که در سیل مسافرین خصوصا در فصل گرمای تابستان بر این بندر سرازیر گردند، چنانچه مواردی احیانا از خشونت پدیدار گردد به احتمال قوی از مردم گذشته انزلی نبوده بلکه وسیله غیر بومی ها یا از طرف مسافرین وارده پدیدار میگردد .
زیرا همه ساله صدها هزار بلکه چندین میلیون نفر از سراسر کشور به انزلی می آمدند و هم چنین می آیندد و چنانچه حسن سلوک مردم به این بندر نباشد با توجه به اینکه شهر از نظر وسعت بسیار کوچک است و امکان ورود این همه مسافر در یک شهر نبوده که در دو – سه روز تعطیلی مردم انزلی چگونه با سیل جمعیت بسازند ، در لی که بخوبی تحمل میکنند و می سازنند .
◄ غذاهای محلی :
در گذشته ، تنها خوراک مردم انزلی برنج بوده بطوری که نهار ، شام و حتی صبحانه از برنج استفاده می کردند و اگر خانه ای ناهار آبگوشت داشت پدر خانواده از نانوائی نان خریداری می کرد آن را مخفیانه به منزل می رسانید ولی حالا فقط ناهار از پلو استفاده می نمایند و البته دیگر در خانه ها ماهی شور پیدا نمی شود تا پلوی سرد را با (( اشپل )) تخم ماهی میل کنند . معروف ترین ماهی های بندر انزلی (( ماهی سفد – سوف – کپور – کفال – اردک ماهی – کولی – کولمه -)) که از برترین آنها ماهی سفید و کباب ماهی اوزن برون ،
بوده است . ولی امروزه ، ماهی بحدی گران قیمت است که از دسترس مردم کاملا دور میباشد .
و از خورشت ها ی محلی : ( باقلی قاتق – فسنجان – ترشه تره – میرزا قاسمی – سبزی قورمه – آلومسما – قیمه – مرغ ترش – سیر قلیه و . . .) و از چاشنی ها ( سیر ترش – هفت بیجار – بادمجان ترشی – شلغم ترشی و خیار شور) می باشد .
*******************************
◄قدمت ادارات در بندر انزلی
آنچه مسلم است ، بندر انزلی ، از نظر بسیاری ادارات و تاسیسات ، اول و یا در بعضی موارد ، شاید دوم و یا سوم در ایران بوده است و علت این امر نزدیکی با دنیای غرب و تمدن زودرس به این بوده که بطور خلاصه به آنان اشاره نمائیم .
1 – آموزش و پرورش ( معارف انزلی ) :
در سال 1279 شمسی انزلی دارای مدرسه بوده و مردم بچه های خود را بمدرسه می فرستادند . از سال 1299 شمسی مدرسه نسوان ( دخترانه ) شروع بکار کرد و مدرسه ارامنه در سال 1895 میلادی 1274 شمسی در ایران بندر مشغول بکار گردید .
در سال 1329 هجری قمری 1290 شمسی کلاس شبانه در انزلی تاسیس و در آن ( تاریخ – جغرافیا – حقوق اساسی – دوره اقتصاد – زبان فرانسه – زبان روسی – ریاضی – دفترداری ) تعلیم داده می شد .
پیشرفت سواد و سواد آموزی در بندر انزلی را باید در خواندن روزنامه ها دانست که در مورخه 14 صفر 1326 هجری قمری = آخر اسفند 1287 شمسی جمع جراید ی که در انزلی بفروش می رفت 523 نسخه بر آورد می شود که از لحاظ تعداد خریدار با محاسبه نسبت جمعیت در ایران اول بوده است .
( آمار ، محصلین در انزلی سال 1370 – 1371 شمسی در 151 باب مدارس ، جمع دانش آموزان 35863 نفر میباشند ) و بر اساس آمار مورخه 1/10/1370 شمسی منتشر گردیده 85 درصد از مردم انزلی از نعمت سواد برخوردار میباشند و در کلیه آمارها در این باره مقام اول در ایران بر عهده داشته است .
2 – شهرداری ( بلدیه انزلی ) :
بدون شک ، بلدیه انزلی ، از اولین های ایران می باشد کما اینکه در ص 9 روزنامه ناصری چاپ تبریز مورخه 1 جمادی الاخر 1315 هجری قمری = 6 نوامبر 1897 میلادی آبانماه 1276 شمسی آمده است که : ( خیاطی در انزلی ناخوش و بستری می شود ، طبیعی است از اطبای بلدیه ، مشار الیه را مداوا می نماید . . . ) .
و این می رساند که در بندر انزلی در آن زمان بلدیه داشته است .
3 – تلگراف :
انزلی بعلت موقعیت بندری که بیشترین معاملات تجارتی ، از این ناحیه انجام می گرفت شاید پیشتر از شهرهای دیگر از تلگراف استفاده میکرد . ولی در تاریخ 1275 هجری قمری 1237 شمسی وجود تلگراف در بندر انزلی سابقه داشته است .
4 – پست :
از زمانی که کشتی ها در انزلی ، به حمل کالا و مسافر پرداختند ، پست هم در امور تجارتی و خانواده کار میکرده است .
5 – تلفن :
برای اولین بار در ایران در سال 1305 هجری قمری 1265 شمسی یک رشته سیم تلفن بین تهران و شاهزاده عبد العظیم کشیده شد . ولی در سال 1876 میلادی 1255 شمسی لیانازوت ، که اجاره شیلات را بدست آورد تلفن را در شیلات بر قرار نمود و . . .
6 – برق و روشنائی :
درسال 1320 هجری قمری = 1281 شمسی بدستور مظفر الدین شاه برای حرم مطهر امام هشتم ( ع ) یک دستگاه کارخانه چراغ برق از روسیه خریداری و در مشهد نصب گردید .
ولی در بندر انزلی ، کارخانه خشتاریا ، با کابل زیر آبی در انزلی در س
*******************************
◄بهشت همین جاست
بندر انزلی ، از گذشته های نه چندان دور بعلت مستعد بودن زمین آن ، یکی از مراکز تولید مرکبات و انواع گل بوده است ، آنچنانکه توجه همه سیاحان ، شخصیت های خارجی و ایرانی که از طریق انزلی بین ایران و اروپا به مسافرت می پرداختند ، از جمله ( مادام کارلاسرنا ) که در سال 1877 میلادی 1256 شمسی از انزلی دیدن کرده می نویسد :
( انزلی ، نظاره گاهی است که طبیعت نقش ها ی بدیع در آن آفریده است ، آب و هوا و آسمانش یاد آور (( ناپل )) است و میوه هایش و گل و گیاهش در حد وفور است ، باغهای زیبا دارد که در دیوارهای بلند محصور است .
روزی که برای دیدن یک خانواده محلی رفته بودم یکصد زن را دیدم که به دور درخت نارنج و بوته های گل سرخ گرد آمده بودند و برگهای گل سرخ را برای تهیه گلاب و بهار نارنج را برای مربا ، می چیدند . . . )
احمد شاه قاجار ، در حین عبور از انزلی گفته است :
( این جا بهشت روی زمین است ، بهشت همین جاست ) .
آری خدای بزرگ و توانا ، آنچه زیبائی در طبیعت وجود داشت ، همه را جمع کرده و یک جا به انزلی و مردم آن بخشیده که ساحل دریای آن فرح بخش است ، بطوری که در زمستان امواج خروشانش ، سیلی بر سخره ها و انواع کشتی ها و قایقها می نوازد و در تابستان امواج بسیار کوچک و کف آلودش ، بوسه بر ساحل می زند .
شاید موقعیت انزلی را ، شهرهای دیگر ندارند ، و گرنه سالیانه میلیونها نفر برا ی استفاده از آب و هوای پاک و بدون دود و سر و صدای گوش خراش شهرهای دیگر ، بدین جا نمی آمدند .
*******************************
◄دیدنی های بندر ا نزلی
1 – تالاب انزلی :
درباره تالاب انزلی ، می خواهیم سخن بگو ئیم و از مکانی تعریف کنیم که هر چه درباره آن بگوئیم بسیار کم گفته ایم ، زیرا تالاب انزلی ، زیباست ، هر جایش را نگاه نمائیم سبز است و سبزی آن ، دل را شاد میکند .
تالاب انزلی ، زیباترین و ماندنی ترین ، پدیده عالم طبیعت است که دیدارش ، جان را صفا می بخشد و دل را شادمانی می دهد ، که درباره اش هر چه بنویسیم بسیار کم نوشته ناچیز گفته ایم .
امروزه تالاب انزلی ، آن امواج پر تلاطم و طوفان زای گذشته را ندارد ، از این رو همه ساله ده ها هزار نفر از آن دیدن می کنند و در آن قایق رانی می نمایند و از هوای لطیف و اطراف دیدنی آن دیدن کرده و از دیدار آنهمه زیبائی خدادادی لذت می برند .
در پائیز و زمستان ، ده ها هزار پرنده زیبا ، همانند مرغابی ، چنگر ، خوتکا و خصوصا هزاران ( قو ) بر پهنه مرداب می نشینند ، که بر اثر حرکت و صدای قایقها ، خصوصا شکارچیان ، از روی آب برخاسته ، بطور تک تک و یا دستجمعی جای خود را تعویض می نمایند و به محل دیگری نقل و مکان می کنند که بسیا رتماشائی و جالب و صدای انعکاس بالهایشان ، لذت بخش میباشد .
اگر چه زیست این پرندگان ، در پهنه تالاب ، نمایشی زیبا از عظمت طبیعت را پیاده می نماید و هر چند کوتاه مدت میباشد صحنه تالاب را به صورت تابلوئی زیبا ، نقاشی می کند که تماشای آن هرگز از خاطر ه ها ، دور نمی شود .گاهی قایقی را برای یک یا چند ساعت کرایه می کنند ، چند نفر با قلاب ماهیگیری در آن می نشینند و در تالاب به ماهیگیری می پردازند ، که بطوری کلیه و گرفتن ماهی و حرکت روی پهنه تالاب ، باعث تمرکز فکر برای گرفتن ماهی و آرامش اعصاب میگردد بطور کلی ، گردش بر روی تالاب انزلی با قایق پاروئی و قایق موتوری خاطره ای فراموش نشدنی در هر مسافر و تازه واردی ایجاب میکند که به عظمت و قدرت خداوندی با آفرینش اینهمه زیبائی را به تماشا می گذارد . که چشم ودل را بسوی قادر یکتا برده تا بدر گاهش سپاس گو باشند .در هر صورت ، نمی توان با هیچ قلمی و گفته ای درباره اینهمه زیبائی خدادادی سخن گفت و یا از آن تعریف کرد .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]