واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبليغ ديني در فضاي مجازي؛ آسيبها و ظرفيتها/ 24مخاطب فضاي سايبر به دليل تكثر منابع آگاه است/ تبليغ ديني هوشمندانه انجام گيرد
گروه وبلاگ و IT: مبلغان ديني براي تبليغ در اين فضا بايد زبان و مخاطبان آن را شناخته و در نظر داشته باشند كه سواد رسانهاي مخاطبان فضاي مجازي به دليل تكثر در محتواي توليدي در حال افزايش است از اينرو تبليغ ديني در فضاي مجازي بايد بهصورت غير مستقيم و هوشمندانه انجام شود.
اينترنت رسانهاي با توان و قابليتهايي بالاست، اما نهادهاي نسبتاً كمي توانستهاند از آن به شكل موفقيتآميز بهرهبرداري كرده و در جهت مقاصد تبليغي خود به كار گيرند.
مبلغان ديني در اين فضا چه در قالب ارگانهاي رسمي و چه در قالب داوطلبان نتي(بلاگران) نتوانستهاند آنچنان كه در حد اين رسانه است از قابليتهاي آن در راستاي ارتقاي مفاهيم ديني و نشان دادن آن به ديگر مخاطبان جهاني استفاده كنند.
جذابيت اينترنت در وهله اول به دليل آن است كه از طريق آن به شكل مستقيم و يكبهيك ميتوان با تكتك مصرفكنندگان ارتباط برقرار كرد و از سويي با زبان جهاني مخاطبان ديگر را تحت تاثير قرار داده و گاهاً موجب تغيير نگرش و اقناع آن شوند.
از سوي ديگر هر رسانهاي در درجه اول بايستي مخاطب خود را بازشناسد و براساس نياز او اقدام به توليد محصولات فكري كند، وبلاگها نيز بهعنوان رسانههايي كه يا در امر اطلاعرساني فعاليت دارند و يا در راستاي آموزش به مخاطبان گام برميدارند، بايد بر اساس وظيفهاي كه براي خود تعيين ميكنند نياز مخاطب را برآورده سازند.
بلاگران ديني با در نظر گرفتن هدف تبليغي در اين فضا ميتوانند ابزارها و تكنيكهاي مورد نياز و البته تأثيرگذار را شناسايي كرده و با اين نيت به توليد محتواي ديني بپردازند.
شناختن فضاي مجازي، زبان و مخاطبان آن سبب خواهد شد تا محتواي ديني از حالت ايدئولوژيك آن خارج شده و صرفاً به مخاطباني خاص ارائه نشود، با اين نگاه دايره محتواي ديني گستردهتر و مشتركتر با مفاهيم مورد علاقه مخاطبان نامسلمان خواهد شد بهطور مثال در اين زمينه ميتوان به استفاده از مفاهيمي كه به فطرت انساني بازميگردد، اشاره كرد.
بايد توجه داشت اين نظريه كه هرچه تعدد رسانهها بيشتر باشد اين مخاطب است كه رسانه خود را انتخاب ميكند در مورد اينترنت و جامعه وبلاگها از اهميت بيشتري برخوردار است و به واقع از عينيت عملي برخوردار است.
بايد در فضاي مجازي و دهكده جهاني آنچنان ماهرانه قدم برداشت و قلم زد كه مخاطب را جذب و هر روز وي را به فراخواني موضوعي جديدتر ترغيب كرد، بدون ترديد در صورت حصول چنين امري ارتباط دوسويه كه در رسانههاي الكترونيكي بسيار راحتتر از ساير رسانههاست شكل واقعي به خود خواهد گرفت و تعامل مخاطب و نويسنده را افزايش خواهد داد.
از بعدي ديگر با تحصيل سواد رسانهاي مخاطب ميآموزد هر آنچه از رسانهها انتشار مييابد دليل مطابقت آن با واقعيت نميشود.
تحصيل سواد رسانهاي به همراه پيدايش نگاه و تفكر انتقادي در افراد است، بنابراين فرد ميآموزد كه عميق و دقيق به ذات برنامهها، نوشتهها و شنيدهها بيانديشد و به نقد آنها نيز بپردازد؛ از طرفي به نوعي رويارويي پيچيده با خروجي رسانهها نيز دست يابد.
رشد آگاهي ديني در ميان مردم از طريق رسانههاي جمعي و با ارائه برنامهها و افراد منتقد و ارائه آمار از جايگاه بهترينهاي سايتهاي ديني در جهان براي ارزيابي و بازشناسي شاخصهاي نقد رسانهاي، استفاده از تحليلگران و كارشناسان ديني براي آموزش و فرهنگسازي اين مهم و تعامل رسانهاي مناسب با مخاطبان در جذب سريع بازخورد رسانهاي در ميان مردم و ترتيب اثردهي به نظريات اقشار مختلف بر اساس منطق، همه و همه كمك شاياني به ارتقاي سواد رسانهاي ديني در جامعه خواهد كرد.
در جمعبندي نهايي بايد افزود كه مخاطبان فضاي مجازي از آگاهي و سواد رسانهاي بالايي برخوردار هستند و اين آگاهي روزبهروز از طريق توليد محتواي متكثر در حال افزايش است بنابراين لازم است تا مبلغان ديني اين فضا با دقت بيشتري به توليد محتواي ديني و تبليغ آن بپردازند.
نويسنده: الهام عبادتي
چهارشنبه 24 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]