واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: اقتصاد متزلزل آمريكا
در چند روز گذشته خيلي از سران كشور ها نگراني خود را در مورد بحران مالي آمريكا كه هم اكنون اروپا را نيز در بر گرفته، اعلام كردند، تا جاييكه ساركوزي روز گذشته نشستي چهارجانيه با سران اروپا براي بررسي و جلوگيري از پيامدهاي بيشتر اين بحران تشكيل داد.
در واقع بحران از آنجا آغاز شد كه بانك مـركزي آمريكا، سال ۲۰۰۱ براي ايجاد انگيزه در توليد و سرمايهگذاري و تشويق به خروج پول از بانكها به سمت بورس، سياست كاهش بهرهي بانكي را در دستور كار خود قرار داد.ولي حوادث 11 سپتامبر باعث شد اين سياسيت هم چنان ادامه پيدا كند.
اين اقدام بايستي اثر تورمزا ميداشت اما از آنجا كه آمريكا اين دلارها را براي واردات خود استفاده ميكرد، اثر اين تزريق پول بيپشتوانه تاكنون ناچيز بود. اما اكنون اوضاع تغيير كرده است.
اما مدت زمان بيشتري نگذشته بود كه بـا افـزايش نقـدينگي، تورم افزايش يافت و مقامات اقتصادي ايالات متحده را بر آن داشت تا با تغيير سياست، پول مازاد شـناور در جامعه را جـمعآوري كنند. يكي از ابزارها در چـنين شـرايطي، افزايش نرخ بهرهي بانكي است.
براي تغيير در سياست و جمع كردن پول مازاد بـن برنانكه (Ben Bernanke) كه از طـرفداران طـرحي موسوم به "استراتژي مهار تورم" است به رياست بانك مركزي ايالات متحده انتخاب شد.
اما مديريت جديد بانك مركزي نيز سياست افزايش بهره را ادامه داد وعـلاوه بر تسهـيلات جـديد، در بهـرهي تسهيلات قبلي هم تجديد نظر شد. در نتيجه تعداد بـسيـار زيـادي از كــسانـي كه در طـول سـالهاي قـبـل، براي ساختن خانه يا فعالـيتهاي اقتصادي، وام با بهرهي كم دريافت كرده بودند، در بـازپرداخـت اقساط، دچار مشكل شدند. اين روند موجب شد پسانداز داخلي در اين كشورها تقريباً به صفر كاهش يابد، چرا كه بخش عمده درآمدها براي پرداخت بدهي به بانكهاي بينالمللي صرف شد.
بـا افزايش بهرهي بـانكـي، بـازپـرداخـت اقـسـاط مختل شدند، بسياري از خانهها حراج شده و با سقوط قيمت مسـكن، بازار امـلاك و مستغـلات دچار ركود شد. به دليل اينكه تعداد وامهاي دادهشده بسيار زياد بود و بازگشت سرمايه مـحـدود، بانكهـا با چالـش جـدي در تأمين نقـدينگي مـواجه شدند و بـرخي حتي اعلام ورشكستگي كردند.
بانكها به يكديگر وام نميدادند و علاقه به سرمايهگذاري نيز از بين رفته بود. از سوي ديگر شركتها و افراد نيز به دليل بالا بودن بهرهها توان و تمايل دريافـت وام يا سرمايهگـذاري را نداشتند و پول خود را از بازار سهام خارج ميكردند تا كمتر آسيب ببينند.
بسياري از مؤسسات مالي كه وام هاي هنگفتي را در اختيار مردم گذاشته بودند و هم اكنون توان باز پس گرفتن آنها حتي بصورت اقساطي را نداشتند، با تكيه بر وثائقي كه از وامگيرندگان دريافت كرده بودند اقدام به سرمايهگذاري در بازار اوراق بهادار كردند. مشكلي كه الان بروز كرده اين است كه با سقوط ارزش داراييهاي مالي و اوراق بهادار، اين مؤسسات مالي از لحاظ فني ورشكسته شدهاند.
دراين ميان بانك مركزي بانك مركزي آمريكا براي ممانعت از ورشكستگي حقوقي اين مؤسسات اقدام به چاپ پول كرد و آن را در ا ختيار بانكها قرار داد تا همچنان به مصرفكنندگان وام بدهند تا بدين طريق از سقوط آزاد اقتصاد آمريكا جلوگيري كند، چرا كه در غيراين صورت، ورشكستگي بانكهاي تجاري و مصرفكنندگان دور از انتظار نبود.
اما در آن سو، وامدهندگان بينالمللي از وخامت اوضاع اقتصادي آمريكا بسيار مضطرب شدند و با توجه به كاهش ارزش دلار و فروپاشي مؤسسات مالي، نگران سرمايهگذاريهاي خود در ايالات متحده شدند.
بدنبال سقوط دلار در برابر يورو بسياري از سرمايه گذارن خارجي و داخلي د ركشور آمريكا با نااميدي بهدنبال مناطق جايگزين ديگري شدند تا دلارهاي مازاد اما تضعيفشده خود را پيش از آنكه ارزشش را بيشتر از دست بدهند، سرمايهگذاري كنند. اين مؤسسات ديگر علاقه و اميدي به سرمايهگذاري در بازار آمريكا ندارند و ترجيح ميدهند طلا و نفت خام و گندم و فلزات مختلف خريداري كنند.
آنها بهطور روزافزوني اقدام به خريد يورو بهعنوان يك ذخيره ارزي به جاي دلار آمريكا كردهاند و اين پديده موجب كاهش روزافزون ارزش دلار در برابر يورو شده است.
آمريكائيان بهزودي خواهند فهميد كه ديگر در دنيا كسي تمايلي به پذيرش دلارهاي آمريكايي در مبادلات بينالمللي نخواهد داشت، زيرا دلار روز به روز بيارزشتر ميشود.
كشورهايي همچون چين كه واحد پولشان به دلار آمريكا متكي است، بهزودي مجبور خواهند شد ذخاير ارزي خود را به يورو تبديل كنند و بابت سرمايهگذاريهاي دلاري خود زيان زيادي را متحمل شوند.
بهعلاوه، اينگونه كشورها به كانون فرار سرمايه به سمت اروپا تبديل خواهند گشت كه رشد اقتصادي اروپا را بهدنبال خواهد داشت.
بدين ترتيب، پيشبيني ميشود با ايجاد يك نظام جديد مبادله جهاني براساس واحد پول يورو، اتحاديه اروپا به قدرت اقتصادي برتر جهان تبديل خواهد شد.
با اين حال رئيس جمهور آمريكا ميگويد نگران عملكرد اقتصادي آمريكاست؛ اما اصرار ورزيد كه اقتصاد وارد ركود نشده است و اميدوار است كه بسته محرك 152 ميليارد دلاري دولت فدرال باعث جنبش اقتصادي شود.
بسته محرك اقتصادي كه اخيرا توسط كنگره تصويب شد شامل چكهايي 600 دلاري براي افراد و 1200 دلاري براي زوج ها، به علاوه 300 دلار بر هر فرزند وابسته به والدين است.
بوش معتقد است " مردم از اين پول براي خريد استفاده مي كنند كه اين به نوبه خود به ايجاد اشتغال منجر مي شود."
بااين حال به نظر مي رسد اين وضعيت با تمامي تلاش هايي كه حزب جمهور يخواه آمريكا براي رسيدن به قدرت انجام مي دهد باعث به باد سپردن روياهاي آنان شود و مردم آمريكا تمامي هزينه هاي كه دولت براي جنگ در عراق صرف مي كند دراين وضعيت يك بي عدالتي و خودخواهي به تمام معناست.
15 مهرماه 1387
باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران«ايسكانيوز»
سه شنبه 16 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]