واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: در گيم نت ها چه مي گذرد؟
حيدرزاده امروزه بازي هاي رايانه اي توانسته است طرفداران زيادي را در گروه هاي سني مختلف به دست آورد به طوري كه بعضي از كودكان، نوجوانان و حتي جوانان بيشتر اوقات فراغت خود را با پرداختن به اين بازي ها پر مي كنند. اولين بازي رايانه اي حدود 40 سال قبل توليد شد و با گذشت سال ها از نظر كيفي و كمي به سرعت رشد كرد.
گيم نت از يك دهه گذشته در كشور راه اندازي شد و خيلي سريع جاي خود را ميان كودكان و نوجوانان باز كرد و اين اماكن حتي در شهرهاي بسيار كوچك هم با استقبال زيادي روبه رو شده است.
در حال حاضر بعضي از گيم نت ها به پاتوقي براي پسران كم سن تبديل شده است به طوري كه براي رفتن به اين اماكن لحظه شماري مي كنند و تمام هم و غم آن ها، انجام بازي هاي رايانه اي و برنده شدن در آن ها شده است. به خصوص پس از پايان تعطيلات تابستان بسياري از آن ها مشتاقانه در انتظار بازگشت از مدرسه و رفتن به گيم نت ها هستند.
حال اين سؤالات پيش مي آيد كه آيا گيم نت ها محيط امني براي كودكان و نوجوانان است؟ چه نظارتي بر اين اماكن مي شود؟ بازي هاي رايانه اي و حضور در گيم نت ها چه عواقبي مي تواند داشته باشد؟ آيا تمام گيم نت هاي فعال در شهر مجوز دارند؟
يك شهروند كه در همسايگي اش يك گيم نت فعاليت مي كند مي گويد: در اين مكان نوجوانان و جوانان زيادي تا دير وقت جمع مي شوند و با سر و صداي خود براي همسايه ها ايجاد مزاحمت مي كنند.
معصومي مي افزايد: بارها به مدير گيم نت تذكر داده ايم ،اما تاكنون هيچ اقدامي براي حل اين مشكل انجام نشده است.
وي اظهار مي دارد: افراد مختلفي در اين گيم نت رفت و آمد مي كنند از اين رو از رفتن فرزندم به اين مكان، جلوگيري مي كنم و اين موضوع موجب درگيري من و فرزندم مي شود.
يكي ديگر از شهروندان هم از حضور فرزندش در گيم نت ابراز نگراني مي كند و مي گويد: اگر افراد متخلف در اين مراكز حضور يابند، به راحتي مي توانند كودكان و نوجوانان را منحرف كنند و به آن ها آسيب برسانند.
بهمني مي افزايد: بايد صلاحيت صاحبان گيم نت ها تأييد شود همچنين نظارت، سالم سازي و سامان دهي اين مكان ها مدنظر مسئولان قرار گيرد.
مادر يك دانش آموز نيز اظهار مي دارد: بعضي از بازي ها، غير اخلاقي، خشونت آميز و نامناسب است و با نظارت مستمر و دقيق بر گيم نت ها و بازي هاي ارائه شده در اين اماكن، مي توان اعتماد والدين را جلب كرد.
عفتي به فضاي گيم نت ها اشاره مي كند و مي گويد: بعضي از اين مراكز فضاي نامناسبي دارند و از نور كافي برخوردار نيستند به طوري كه موجب آسيب رسيدن به چشم و سلامت فرد مي شود.
يكي ديگر از شهروندان اظهار مي دارد: پسرم از 2 سال گذشته به بازي در گيم نت عادت كرده است و گاهي اوقات حالت هاي عصبي در او مشاهده مي شود و علاوه بر آن، نشست و برخاست او با افراد مختلف بر تربيتش اثر بدي گذاشته است.
ناصري مي افزايد: براي ممانعت او از رفتن به گيم نت تلاش زيادي مي كنم اما هنوز موفق نشده ام.
او با ابراز تأسف مي گويد: فرزندم تمام پول تو جيبي اش را صرف گيم نت مي كند و آن قدر بازي مي كند تا برنده شود.
يك نوجوان 12 ساله كه هر روز به گيم نت مي رود عنوان مي كند: اگر چه اين مكان فضا و امكانات مناسبي ندارد اما به دليل جمع شدن دوستان و انجام بازي هاي مهيج رايانه اي، بسيار خاطره انگيز است.
محمد ادامه مي دهد: برنده شدن در بازي ها موجب سر حالي و نشاط من و برعكس باختن موجب دلگيري، خستگي و عصبانيتم مي شود.
يك شهروند هم مي گويد: اگر بر تمام جوانب گيم نت ها نظارت دقيق شود مي توان از اين مراكز به عنوان محيط هاي فرهنگي براي پر كردن اوقات فراغت كودكان و نوجوانان استفاده كرد.
درخشان مي افزايد: فضاي سالم، امكانات مناسب، كنترل بازي ها، نظارت بر ورود افراد مختلف و ... موجب اعتماد والدين به اين مراكز و آرامش خاطر مي شود.
يك مدير گيم نت نيز كه 3 سال سابقه كار دارد مي گويد: فهرست بازي هاي غير مجاز از سوي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي اعلام شده است كه ما آن را اجرا مي كنيم.
رضايي مي افزايد: بازي هاي رايانه اي نسبت به سن مشتريان ارائه مي شود همچنين براي جلوگيري از بروز اتفاقات احتمالي، مانع ورود افراد مشكوك به گيم نت مي شوم.
يك روان شناس در مورد حضور كودكان و نوجوانان در گيم نت و انجام بازي هاي رايانه اي اظهار مي دارد: اغلب بازي هاي رايانه اي به علت ترويج خشونت، حمله و كشتار موجب آسيب رسيدن به ارزش ها و اخلاق فرد مي شود و بر خلاقيت افراد تاثير مي گذارد.
قاسمي ادامه مي دهد: گاهي اوقات ديده مي شود بازي در گيم نت آن قدر بر روح و روان فرد تأثير منفي مي گذارد كه جبران آن امكان پذير نخواهد بود.
به گفته وي بعضي از بازي هاي رايانه اي به شكل هدفمند و براي آسيب رساندن به جسم، روح و روان و به طور كلي شخصيت آينده سازان كشورمان طراحي شده است و بايد در اين خصوص هوشيارانه عمل كرد.
وي تأكيد مي كند: نظارت بر گيم نت ها و بازي هاي رايانه اي ارائه شده در اين مراكز، بايد به طور جدي تري انجام شود.
وي مي افزايد: در گيم نت ها بايد سن فرد و نوع بازي مشخص و سعي شود بازي ها بر تجربيات و رشد ذهني وي بيفزايد.
وي خاطر نشان مي كند: بازي هاي رايانه اي، اعتياد آور است و والدين بايد اين موضوع را در نظر داشته باشند و همچنين مراقب نوع رفتار و رابطه فرزند خود با افراد ديگر در گيم نت ها باشند.
يك كارشناس امور تربيتي هم با بيان اين كه در گيم نت ها ممكن است به راحتي ناهنجاري هاي اجتماعي به دليل ارائه بازي هاي غير اخلاقي به كودكان و نوجوانان آموزش داده شود، مي گويد: در صورت ارائه بازي هاي غير مجاز در اين مراكز، خشونت هاي زياد، دلهره، وحشت، ترس، اضطراب، استرس، بي بند و باري و ... به وجود مي آيد.
كريمي مي افزايد: درگيري فيزيكي، پايين آمدن آستانه تحمل، گوش نكردن به حرف هاي والدين، گفتار و رفتار ناپسند از عواقب ديگر ارائه بازي هاي غير مجاز در گيم نت هاست.
وي عنوان مي كند: اگر نوجواني چندين بار در يك بازي رايانه اي شكست بخورد دچار سرخوردگي مي شود و اعتماد به نفس او از بين خواهد رفت، بنابراين در گيم نت ها بايد به اين موارد هم توجه شود.
كريمي ادامه مي دهد: بازي بايد پيام رسان باشد و موجب افزايش اطلاعات و آگاهي هاي سازنده و افزايش دهنده تجربه فرد باشد كه اين امر با سامان دهي و جدي گرفتن فعاليت گيم نت ها و نظارت مستمر و صحيح بر عملكرد اين اماكن، امكان پذير خواهد بود.وي معتقد است در حال حاضر كنترل و نظارت بر گيم نت ها كم رنگ است در حالي كه عده اي از آينده سازان كشور ساعاتي از عمر خود را در اين مراكز مي گذرانند و در معرض خطرند و نياز است تا با كنترل صحيح، خدشه اي به رفتار آن ها وارد نشود.
وي مي افزايد: بايد مقررات جديدي براي گيم نت ها وضع شود تا هم نگراني خانواده ها از حضور فرزندان در اين اماكن كاهش يابد و هم كودكان و نوجوانان در محيطي آرام و سالم به تفريح و سرگرمي بپردازند و زمينه هاي رشد خود را فراهم كنند.
اركاني فرد مدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان خراسان شمالي هم مي گويد: با توجه به اين كه استفاده از علوم و فناوري موجب رشد و شكوفايي كودكان و نوجوانان مي شود اگر سمت و سو در گيم نت ها هدفمند و كنترل شده باشد، مانعي در اين خصوص وجود نخواهد داشت.
مدير اجرايي اتحاديه تايپ، تكثير و خدمات رايانه بجنورد هم مي گويد: صدور پروانه كسب و مجوز گيم نت ها بر عهده اين اتحاديه است همچنين اين اتحاديه فهرست بازي هاي غير مجاز اعلام شده از سوي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي را در اختيار اين اماكن قرار مي دهد.
مهناني با بيان اين كه 9 گيم نت در بجنورد داراي پروانه كسب است اظهار مي دارد: از اين تعداد 6 گيم نت فعال، 3 مورد غير فعال و علاوه بر آن صدور پروانه 4 گيم نت ديگر نيز در دست اقدام است.
وي مي افزايد: به يك گيم نت بدون مجوز كه در حال فعاليت است اخطار داده شده تا براي اخذ پروانه كسب خود اقدام كند.
وي مي گويد: ساعت كار گيم نت ها براي جلوگيري از ايجاد مزاحمت براي همسايگان به اين اماكن اعلام شده است. به گفته وي تاكنون هيچ گيم نتي تخلف نكرده و پلمب نشده است.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان شمالي نيز با اشاره به اين كه در گذشته مجوز فعاليت گيم نت ها از سوي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي صادر مي شد مي گويد: در حال حاضر تمام مراحل صدور مجوز و نظارت بر اين اماكن بر عهده مجامع امور صنفي قرار داده شده است اما چندي است كه مكاتباتي براي نظارت مجدد اين اداره كل بر گيم نت ها انجام شده است.
سوقندي در پاسخ به اين سؤال كه آيا اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي هيچ نقشي بر فعاليت و نظارت گيم نت ها ندارد اظهار مي دارد: فهرست بازي هاي غير مجاز از سوي اين اداره كل به مجامع مربوطه و نيروي انتظامي اعلام و از پخش و استفاده از آن ها جلوگيري مي شود.
وي تصريح مي كند: بازي اعم از رايانه اي، ديجيتالي، قديمي و ... يكي از ابزارهاي فرهنگ ساز است و در شخصيت و نوع نگاه افراد به خصوص در سنين كودكي و نوجواني تأثير زيادي دارد بنابراين بايد در بخش نظارت بر بازي ها از جمله گيم نت ها به فرهنگ اسلامي و ايراني توجه شود.
وي تأكيد مي كند: در بازي ها بايد ارزش هاي ديني، اخلاقي و اسلامي حفظ شود و از مسائلي كه در فرهنگ ما نيست مانند ترويج فرهنگ خشونت، بي ادبي، ايجاد استرس، فشار رواني، بي عفتي و بي حجابي اجتناب شود.
وي ادامه مي دهد: بايد بازي هايي توليد شود كه كودكان و نوجوانان را به سوي آموختن تجربه و آموزش سوق دهد.سوقندي بيان مي كند: بازي در فرهنگ ديني ما ابزار نشاط، شادي و تنوع است و مي تواند در جهت اهداف انساني و اسلامي قرار گيرد و براي ترغيب، تشويق، شادابي، تبادل تجربه، تفريحات فرعي، ايجاد فضاي غير رسمي براي آموزش استفاده و به سمت آن ها هدايت شود.
وي با اشاره به اين كه بزرگ ترين سرمايه انسان عمر اوست مي گويد: بازي ها نبايد وقت نوجوانان را هدف قرار دهد و منجربه اتلاف عمر شود.
به گفته وي بازي هاي رايج در گيم نت ها بايد آسيب شناسي و اشكالات آن ها رفع شود.
يکشنبه 14 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 305]