واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: جهان - انفجار دمشق از نگاه سوري
جهان - انفجار دمشق از نگاه سوري
ايلياجزايري:هفته گذشته، انفجار خودرويي بمبگذاري شده دمشق، پايتخت سوريه را لرزاند اين انفجار شديدترين حادثه از نوع خود از دهه 80 قرن گذشته است كه به كشته شدن دستكم 17 نفر انجاميد. مقامهاي سوري اعلام كردند كه اين انفجار انتحاري بوده است. پس از آن سوريه اعلام كرد كه در اين انفجار كه در نزديكي يك مركز امنيتي رخ داده است، خارجيها دست داشتند. ايما و اشارههاي سوريه به حضور دستهاي خارجي در انفجار دمشق كه در محله «سيدي مقداد»در زينبيه روي داده است، در سرمقالههاي روزنامههاي سوري كه انعكاسدهنده ديدگاه رسمي اين كشور هستند، بهچشم ميخورد. روزنامه سوري «الثوره» با برشمردن احتمالات درباره عاملان انفجار، اين نظر را ترجيح داده است كه عاملان حادثه تروريستي كه صبح شنبه هفته گذشته روي داده، از خارج از مرزهاي سوريه پا به اين كشور گذاشته باشند. البته از كشوري معين نام نبرده است. اين روزنامه نوشت: «تلاشها و اقدامهاي تروريستي در اين دوره زماني چه از لحاظ برنامهريزي چه از لحاظ اجرا غالبا از خارج از مرزها بوده است، به اين معنا كه مجريان نيز از خارج وارد مرزها شدهاند.» سپس اين ديدگاه را مطرح ميكند كه: «نگهباني از مرزها ضرورتي است كه پاسخ درباره هر نوع تحرك را كه توسط نيروهاي نظامي يا غيرنظامي ما در سرزمينهاي سوريه ميگيرد، برنميتابد.» تا «جلوي هرگونه تروريسمي به هر شكل آنكه از قاچاق آغاز و با انفجار و تخريب پايان مييابد گرفته شود.»
سخنان اين روزنامه اولين ارتباط رسمي ميان افزايش نظارت امنيتي و گمركي بر مرز سوريه با شمال لبنان و ميان حادثه انفجار روز شنبه هفته گذشته دمشق به شمار ميآيد. بهگونهاي كه «الثوره» در ادامه ميافزايد: «هر كشوري خود بايد كانالهايي كه تروريسم وارد مرزهايش ميشود را مسدود كند.» هيچ گروهي تاكنون مسووليت انفجار دمشق را برعهده نگرفته است، در حالي كه مقامهاي سوري به جز ايما و اشارههايي از جمله احتمال دست داشتن گروههاي بنيادگرا، سخني درباره حادثه نزدهاند و به اين جمله بسنده كردهاند كه «حادثهاي تروريستي بود.»
انفجار دمشق حدود يك هفته پس از آن روي داد كه سوريه حدود 10 هزار سرباز خود را در مرز شمالي با لبنان مستقر كرد. پيش از اين بشار اسد رئيسجمهور سوريه از فعال شدن گروههاي بنيادگرا در لبنان كه ثبات سوريه را تهديد كرده و در معرض خطر قرار ميدهند، سخن گفته بود. سخنان اسد در اشاره به حوادث هفتههاي پيشين طرابلس، استان شمالي لبنان بود كه در آن گروهي از آنچه اصولگرايان سني ناميده ميشوند، با گروهي از علويان به شكل مسلحانه درگير شدند. روزنامه رسمي «تشرين» سوريه اما «هويت قاتلان» را شناخته شده دانست. اين روزنامه با اشاره به همزمان شدن انفجار دمشق با گشوده شدن دروازههايجامعه بينالملل بر روي سوريه و خروج نسبي اين كشور از انزوا نوشت: «كسي كه اينگونه جنايتها را انجام ميدهد، به نفع دشمنان سوريه كه شر را براي آن ميخواهند عمل ميكند؛ كساني كه بازگشت پيروزمندانه سوريه به صحنه بينالمللي پس از تلاشهاي شكستخورده براي انزوا، محاصره و تنبيه آن، آنها را به خشم آورده است.» منابع رسمي سوريه از سخن گفتن درباره جزئيات، حادثه تروريستي دمشق سر باز زدهاند. يكي از اين منابع در گفتوگو با روزنامه فرامنطقهاي الشرقالاوسط تنها به اين سخن بسنده كرد كه : «سازمان مبارزه با تروريسم، تحقيقات درباره حادثه را آغاز كرده است.» پيش از اين نيز وليدالمعلم وزير امور خارجه سوريه اعلام كرده بود: «تحقيقات براي شناسايي عاملان انفجار دمشق جريان دارد، او اما از متهم كردن گروهي به دست داشتن در آن «پيش از پايان تحقيقات» سر باز زد. المعلم اما عقيده دارد اين انفجار نشان از وجود نفوذهاي امنيتي در سوريه نيست بلكه معتقد است كه تروريسم با آغاز جنگ ايالات متحده عليه آن، بيش از پيش گسترش يافته است. در محل حادثه مقامهاي مسوول فورا آثار انفجار و مخلفات آن را پاكسازي كردند. پس از برداشتن نوار امنيتي پس از شش ساعت از لحظه انفجار از محل آن، حركت رفتوآمد به وضعيت عادي خود بازگشت و ساكنان به بازسازي خسارتها پرداختند. از همين سو الشرقالاوسط به نقل از يك منبع سوري كه خواسته نامش فاش نشود، نوشت: «روشي كه مقامهاي سوري با حادثه تعامل كردند بهگونهاي مانع از نزديك شدن نمايندگان رسانهها به محل انفجار شدند و پوشش خبري تنها به تلويزيون رسمي و خبرگزاري رسمي سوريه محدود شد، آثار انفجار فورا پاكسازي شد و ظرف كمتر از شش ساعت حركت آمد و شد به وضعيت عادي خود بازگشت، نشان از آن است كه مقامهاي مسوول گمانهايي نسبت به عاملان انفجار دارند، بهويژه كه همچون گذشته فورا گروهي خاص را به دست داشتن در حادثه متهم نكردند.» اين منبع به همزمان شدن حادثه با عمليات گسترده براي مبارزه با قاچاق در مرز شمال لبنان اشاره كرد و از احتمال وجود اخبار و اطلاعاتي درباره ورود سلاح يا موادمنفجره از لبنان به سوريه نزد مقامهاي سوري سخن گفت، مسئلهاي كه سخن منابع امنيتي سوري مبني بر اينكه افزايش نظارتها بر مرزها به دلايل امنيتي و داخلي صورت گرفته است.
انفجار شنبه هفته گذشته دمشق سومين حادثه امنيتي سوريه در سال جاري ميلادي است. آگوست گذشته سرهنگ محمد سليمان مشاور امنيتي بشار اسد كه گفته ميشود برجستهترين مسوول امنيتي سوريه بود، به ضرب گلوله كشته شد. پيش از آن نيروهاي سوريه شورشي در زندان صيدنايا كه «محكومان در پروندههاي تروريستي و بنيادگرايي» را متهم به خلق آن ميكنند، سركوب كردند. برخي سازمانهاي غيردولتي از كشته شدن دستكم 25 نفر در اين حادثه خبر دادهاند و دست آخر پيش از آن عماد مغنيه مرد شماره يك نظامي حزبالله لبنان در پي انفجار خودرويي بمبگذاري شده در دمشق، كشته شد. محل وقوع انفجار اخير دمشق، اتوباني است كه در آن يكچهار راه همواره پرازدحام واقع است چراكه نقطه اتصال جنوب دمشق با حومه آن است. منطقهاي است كه كارگاههاي كوچك صنعتي كه روزانه دهها كارگر را در خود جاي ميدهد، در آن واقع است و يك پايگاه امنيتي نيز در ميان خانههاي نامرتب را در خود جاي داده است.
شنبه 13 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]