واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري تحليلي مهر/ديدار رايس و لاوروف در قالب 1+5؛ ملاقات در فضاي جنگ سرد جديد
خبرگزاري مهر - گروه بين الملل: در حالي كه بحران گرجستان تنش در روابط واشنگتن و مسكو را به اوج رسانده، ديدار هفته آتي وزراي خارجه اين دو كشور در قالب 1+5، ديداري در فضاي جنگ سرد جديد به شمار مي رود.
حمله نيروهاي دولت غربگراي تفليس به اوستياي جنوبي و تصرف اين منطقه خودخوانده باعث شد تا مسكو در حمايت از شهروندانش در مقابل نيروهاي گرجي ايستاده و ارتش روسيه وارد منطقه اوستيا شود. در ادامه نيروهاي روسي براي سركوب حمله گرجي ها، وارد خاك گرجستان شدند و تا 40 كيلومتري تفليس پيشروي كردند.
در اين زمان، آمريكا و كشورهاي غربي بويژه سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) با صدور بيانيه ها و سخنان شديد عليه حملات روسيه در برابر اين تهاجم روس ها مقاومتي آبكي را به نمايش گذاشتند. اما مداخله نيكلا ساركوزي رئيس جمهوري فرانسه كه به عنوان رئيس دوره اي اتحاديه اروپا قدم به ميدان گذاشته بود، باعث شد تا بحران آرام گيرد.
طرح شش ماده اي ساركوزي كه به توافق ديميتري مدودف رئيس جمهوري روسيه نيز رسيد بر عقب نشيني كامل نيروهاي روسي به مواضع سابق خود تاكيد دارد. اما روسيه كه استقلال مناطق آبخازيا و اوستياي جنوبي را به رسميت شناخته است، عقب نشيني خود از اين مناطق را بستگي به خواست مردم آن دانسته است.
در اين راستا، مسكو و واشنگتن با اظهاراتي تند و شديد همديگر را به نقض قوانين بين المللي و حقوق بشر متهم كردند. روسيه دولت آمريكا را متهم مي كند كه مقامات تفليس را براي حمله به اوستيا و ايجاد بحران تحريك كرده است و حتي قول همكاري نظامي و پشتيباني را به آنان داده است.
اما با ورود نيروهاي نظامي گرجي به صحنه درگيري با روس ها، هيچ حمايتي از لحاظ نظامي به آنان نشد و به ناچار با دادن خسارات بسيار مجبور به عقب نشيني شدند.
مقامات روس، آمريكايي ها را عامل اصلي كشتار مردم بي گناه در مناطق اوستيا معرفي مي كنند. اين درحالي است كه سلاح هاي آمريكايي و اسرائيلي از اصلي ترين سلاح هاي ارتش گرجستان به شمار مي رود.
ازسوي ديگر، مقامات كاخ سفيد كه بدنبال گسترش منافع خود در منطقه شرق اروپا و توسعه سپر موشكي خود در نزديكي مرزهاي روسيه هستند، با متهم كردن مقامات كاخ كرملين به نقض حقوق بشر و نقض قوانين بين المللي در ورود غيرمجاز به خاك كشوري ديگر، حملات روس ها را محكوم كردند.
آمريكا و در ادامه مقامات ناتو در راستاي محكوم كردن حملات روس ها و در ادامه به رسميت شناخته شدن استقلال آبخازيا و اوستياي جنوبي ازسوي مسكو، به نزديك كردن هرچه بيشتر روابط خود با دولت تفليس اقدام كرده اند.
در مهمترين اقدامي كه در روزهاي اخير صورت گرفته، سفر نمايندگان سازمان ناتو به همراه ياپ دوهوپ شفر دبيركل اين سازمان به تفليس و برگزاري اولين نشست كميسيون ناتو - گرجستان در پايتخت آن كشور است.
در اين راستا، شفر تاكيد كرد كه غرب خواهان الحاق گرجستان به اين پيمان نظامي است. وي همچنين ضمن محكوم كردن روسيه در جنگ با گرجستان در خصوص بحران اوستياي جنوبي گفت كه ناتو در كنار گرجستان ايستاده و با اين كشور اعلام همبستگي مي كند.
اما مسكو نيز در اين مسير موضعي تهاجمي گرفته و با انتقاد از عملكرد سازمان پيمان آتلانتيك شمالي سفر اعضاي ناتو به گرجستان را تداعي كننده "جنگ سرد" توصيف كرد.
اولين نشست كميسيون ناتو - گرجستان
مقامات كاخ كرملين سفر نمايندگان ناتو به گرجستان را يك اقدام ضد روسي توصيف كردند.
قابل توجه است در حالي كه اروپا از حل وفصل ديپلماتيك بحران جاري بين روسيه و گرجستان حمايت مي كند، آمريكا با تاكيد بر عضويت گرجستان در ناتو، موضع سخت تري نسبت به اروپا در برابر روسيه اتخاذ كرده است.
در چنين شرايطي است كه مقامات دو كشور آمريكا و روسيه از زمان آغاز بحران گرجستان تمايلي به ديدار با يكديگر براي حل وفصل مسالمت آميز اين تنش نشان نداده اند و نشست وزيران خارجه گروه 1+5، اين توفيق اجباري را براي وزيران خارجه دو كشور فراهم مي آورد تا پس از مدتها در كنار يكديگر بر سر يك ميز پر تنش بنشينند.
نشست مقدماتي گروه 1+5 در سطح مديران سياسي وزارتخانه هاي خارجه اين كشورها به منظور بررسي آخرين تحولات پرونده هسته اي ايران در روز جمعه 29 شهريور در واشنگتن برگزار مي شود. وزيران خارجه اعضاي اين گروه هفته آينده و در حاشيه نشست مجمع عمومي سازمان ملل در نيويورك با يكديگر ديدار خواهند كرد.
جمعه 29 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 281]