واضح آرشیو وب فارسی:فارس: عضو پارلمان افغانستان در گفتوگو با فارس: خشونت عليه زنان در افغانستان افزايش يافته است
خبرگزاري فارس: يك عضو كميسيون زنان پارلمان افغانستان اعلام كرد: خشونت عليه زنان در افغانستان نه تنها كاهش نيافته بلكه در بعضي موارد رشد هم داشته است.
"شهلا همتي" عضو كميسيون زنان پارلمان افغانستان در گفتوگو با خبرنگار فارس در كابل گفت: "خشونت عليه زنان" در طول 5 سال گذشته نه تنها كاهش نيافته بلكه در بعضي موارد رشد هم داشته است و اين به اين معناست كه برنامهريزي خارجيان مطابق با بافت جامعه افغانستان نبوده است.
وي با اشاره به رتبه نخست افغانستان در "خشونت عليه زنان" و گزارش وزارت زنان مبني بر 2 هزار مورد خشونت عليه زنان در طول 6 ماه گذشته تأكيد كرد: ضرب و جرح، تجاوز جنسي، قتل، ازدواجهاي اجباري و ازدواج قبل از سن قانوني در افغانستان از جمله موارد خشونت عليه زنان است كه در بسياري از گزارش ميشود.
عضو كميسيون زنان پارلمان افغانستان سن ازدواج براي دختران در قانون افغانستان را 18 سالگي خواند و افزود: علت ازدواجهاي اجباري و زودهنگام در افغانستان، ديدگاههاي غلط برگرفته از رسومات و تعصبات به جا مانده از گذشتگان است، اسكلت فكري چنين است كه براي ازدواج سني تعيين نميكنند و وجود دختر در يك خانه به منزله وجود يك معضل است، سعي خانوادهها بر اين است كه با ازدواج هر چه زودتر دختران خود به اين معضل پايان دهند.
همتي يادآور شد: دختران گاهي به عنوان راهحل براي از بين بردن اختلافات و گاهي به عنوان خونبها به طرف مقابل داده ميشوند، اين تفكرات به خصوص در ميان مردماني كه در نواحي دور از شهرها زندگي ميكنند، بيشتر ديده ميشود.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا در طول 5 سال گذشته براي بهبود وضع زنان كاري صورت گرفته يا خير، گفت: سرمايهگذاري و برنامهريزي زيادي صورت گرفته اما بيشتر حالت نمادين داشته و بازدهي كمي براي افغانها داشته است كه در نتيجه در طول 5 سال گذشته آمار خشونتها افزايش يافته و زنان همچنان قرباني خشونت هستند.
اين عضو پارلمان افغانستان يكي از دلايل عمده عدم موفقيت برنامههاي نيروهاي خارجي براي زنان در اين كشور را عدم مطابقت برنامهها و سياستهاي آنان با بافت جامعه افغاني ميداند و معتقد است كه خارجيان تفكراتي را وارد جامعه افغانستان كردند كه آن ايدهها با جامعه افغاني همخواني ندارند، بنابراين با وجود كارهاي زياد انجام شده آمار خشونتها افزايش يافته است.
به عقيده وي اشتباه ديگر برنامههاي نيروهاي خارجي اين است كه فقط زنان را هدف برنامههايشان قرار دادهاند و به زنان ياد دادهاند كه از يكسري حق و حقوق برخوردارند و وقتي زن وارد خانواده خود ميشود همسر از اين مسائل ناآگاه است و اين خود منجر به بروز تنش در ميان زن و شوهر ميشود.
وي با بيان اين كه خانواده بايد هدف برنامههاي آنان ميبود نه تنها زن، ترغيب زنان و دختران به كار و ورزش در حال نبود امكانات و زمنيه مساعد را از ديگر ضعفهاي نيروهاي خارجي درباره زنان برشمرد و تأكيد كرد: زناني كه در جامعه مذهبي و اسلامي به سر بردهاند چگونه ميتوانند يكباره مانند يك زن غربي در جامعه ظاهر شوند يا با يك مربي مرد در معرض ديد مردان به ورزش بپردازد، زني كه حق خروج از خانه را نداشت چگونه ممكن است به يكباره در جمع مردان مشغول به كار شود.
همتي اينگونه سياستها را تنشزا خواند و درباره آگاهانه بودن يا عمدي بودن اين برنامهها گفت: هر كشوري در صدد جذب ديگر ملتها در چارچوب سياستهاي خود است و سعي دارد تا ديگران را جذب خود كند بنابراين مسلم است كه پايهگذاري اين سياستها عمدي بوده است.
عضو كميسيون زنان پارلمان افغانستان افزود: در افغانستان هر كشوري سعي دارد تا جاذبههاي كشور خود را به مردم افغانستان نشان دهد و مردم افغانستان را مجذوب سازد، آنها فكر نكردهاند كه اين سياست مورد قبول مردم افغانستان واقع ميشود يا نه، بنابراين ميتوان نتيجه گرفت كه بخش عمده برنامههاي آنان عمدي بوده است و در اين ميان بعضي سازمانهاي كوچك به طور ناآگاهانه نيز چنين برنامهريزيهايي را انجام دادهاند كه به علت عدم شناخت آنان از جامعه افغاني بوده است.
وي راهحل خروج از اين معضل را بالابردن سطح آگاهي و فرهنگ زنان دانست و خاطرنشان كرد: اگر سطح سواد زنان افغانستان كه فقط 15 درصد از آنان باسوادند بالا برده شود، به مرحلهاي خواهند رسيد كه قدرت لازم را به دست خواهند آورد و ديگر زير بار ظلم نخواهند بود، در غير اين صورت پوشاندن لباس آزادي به تن زنان افغان لباسي خواهد بود كه چند صباحي بر تن آنان خواهد بود و با كوچكترين تغيير سياسي اين لباس پاره خواهد شد و زنان باز هم آسيبپذير خواهند بود.
شهلا همتي در پاسخ به اين پرسش كه بين تفكر غربي و اسلامي كدام ايده مناسب زن افغان است، اظهار داشت: اگر دستورات ناب اسلامي نه دستوراتي كه مطابق سياست دلخواه تغيير داده شدهاند وارد زندگي زنان افغان شود مسلم است كه نجات دهنده است.
وي افزود: انسان براي رشد و پرواز به دو بال نياز دارد و اين دو بال عبارتند از "حقوق" و "اخلاق"، اگر يكي از اين دو مؤلفه نباشد سقوط حتمي است، غربيها براي نجات زن بر حقوق تكيه كردهاند و بر روي مسائل اخلاقي به شكلي خط كشيدهاند بنابراين از عزت لازم در جامعه برخوردار نيستند.
وي در پايان با بيان اين كه بعضي كشورهاي اسلامي مثل افغانستان نيز فقط بر مسائل اخلاقي تكيه كردهاند خاطرنشان كرد: "اخلاق" و "حقوق" براي رشد و رسيدن به تعالي زنان بهترين راه كار براي زنان افغانستان است و اين همان تفسير روشن اسلام و عزتي است كه اين دين به زنها داده است.
انتهاي پيام/
شنبه 2 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 299]