واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: سفر پرحاشيه به استانبول احمدي نژاد پنجشنبه به تركيه مي رود
گروه ديپلماسي: محمود احمدي نژاد در حالي پنجشنبه عازم تركيه مي شود كه به نظر مي رسد تهران و آنكارا علا قه مندند تركيه نقش جديدي در مناقشه هسته اي ايران ايفا كند. اما رييس جمهوري ايران به دلا يل ايدئولوژيك نمي تواند به آنكارا برود چون در اين صورت بايد در مقبره مصطفي كمال آتاتورك حضور يافته و با اهداي گل به آرامگاه رهبر لا ئيك تركيه اداي احترام كند. به اين خاطر مسوولا ن تشريفات دو كشور توافق كرده اند كه احمدي نژاد به جاي حضور در پايتخت تركيه به استانبول سفر كند.
شايد تا اين جاي كار مشكلي وجود نداشته باشد، اما ناظران سياسي معتقدند كه چنين سفري، عرف توريستي دارد و انجام چنين سفري در سطح عالي، در آينده تاثيرات خود را خواهد داشت.
از جمله رهبراني كه در ماه اوت براي تفريح و در كنار آن ديدار با مقام هاي تركيه به استانبول دعوت شدند بشار اسد، رييس جمهوري سوريه بود كه پس از سفر به تهران همراه همسرش عازم مناطق توريستي استانبول شد.
قرار است ديدارهاي رسمي احمدي نژاد در دفتري كه رييس جمهوري و نخست وزير تركيه در روزهاي تعطيل از آن استفاده مي كنند با عبدالله گل و رجب طيب اردوغان انجام شود. از سوي ديگر اين ديدار كه انتقاد اسرائيلي ها را نيز برانگيخته از جنبه ديگري نيز اهميت دارد.
روابط ايران و تركيه طي سالهاي پيش از انقلاب اسلامي صميمانه بوده و حتي پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز به دليل موقعيت دو كشور و تحولات خاورميانه از مناسباتي گرم برخوردار بوده است. برخلاف سابقه چنين روابطي، طي سه سالي كه از رياست جمهوري احمدي نژاد مي گذرد، دولت رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه كه تمايلات اسلامگرايانه نيز دارد از دعوت رئيس جمهوري ايران به اين كشور براي ديدار دوجانبه در بالاترين رده سياسي خود داري كرده است.
اينك احمدي نژاد در سال آخر دوره چهار ساله رياست جمهوري، خود و در هفته دوم تعطيلات تابستاني، به اين كشور سفر مي كند. برنامه سفر به استانبول نه تنها خشم محافل لائيك تركيه را با اين استدلال كه «رئيس جمهور ايران به آتاتورك بياحترامي» كرده و در نشريات وابسته به آنها درج شده، را بر انگيخته است، انتقاد برخي از سياستمداران در ايران را نيز بلند كرده است.
از جمله اين افراد محسن امين زاده معاون وزارت خارجه جمهوري اسلامي ايران در زمان رياست جمهوري محمد خاتمي است.
امين زاده در مقاله اي مي نويسد به دلايلي كه به موقعيت عمومي ايران در صحنه بين المللي مربوط است در سه سال گذشته تركيه و پاكستان و همچنين هند، حاضر به دعوت از رئيس جمهوري ايران براي ديدار رسمي از اين كشورها نشده اند.
به نوشته امين زاده «با فشار مسوولان رياست جمهوري كشورمان، تلاش زيادي از سوي مسوولان وزارت امور خارجه براي هماهنگ كردن چنين سفرهايي دنبال شده اما بي نتيجه مانده است. نهايتا رئيس جمهور ايران در ماه هاي گذشته به سفرهاي عبوري به دو كشور پاكستان و هند تن داد و در دو ديدار نصف روزه در مسير سفر به سريلانكا به اين كشورها سفر كرد. اما با وجود چنين انتقاداتي و اطلاع بسياري از كارشناسان از نحوه انجام اين سفر، اين سوال قابل طرح است كه چرا رئيس جمهور ايران براي انجام آن اصرار دارد؟
جمهوري اسلامي پاسخ نهايي خود را به بسته پيشنهادي ايالات متحده آمريكا، بريتانيا، فرانسه، چين، روسيه به همراه آلمان، موسوم به 1+5 نداده و در تازه ترين نامه اي كه به خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا ارائه كرده، سخني از زمان ارائه اين جواب نگفته است. پس از پايان مهلت غير رسمي دو هفته اي و نا اميدي از پاسخگويي ايران، اعضاي موسوم به 1+5 بر سر افزايش فشار ها و گفت و گو براي تصويب چهارمين قطعنامه عليه ايران به توافق رسيدند. در چنين شرايطي تركيه پيشنهاد ميانجيگري ميان ايران و1 +5 را مطرح كرده است.
از آنجا كه تركيه اخيرا ميانجيگري موفقي ميان اسرائيل و سوريه داشته و از سويي ديگر با در اختيار داشتن پايگاه مهم نظامي اينجرليك و عضويت در ناتو قدرت مهم منطقه اي براي غرب در معادلات خاورميانه محسوب مي شود، ميانجيگري اين كشور، مي تواند اميدهايي براي جمهوري اسلامي براي عبور از اين مرحله بيافريند.
وزير امور خارجه تركيه در حاشيه اجلاس «نم» كه در تهران برگزار شده بود با وزير امور خارجه كشورمان ديدار و گفت وگو كرد و قبل از اين اجلاس نيز منوچهر متكي به تركيه سفر كرده بود. سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي نيز بعد از مذاكرات ژنو توقف كوتاهي در تركيه داشت و با مقامات اين كشور ديدار و گفت وگو كرد.
مجتبي هاشمي ثمره از نزديكان محمود احمدي نژاد دور روز پيش گفت كه سفر رئيس جمهور ايران به تركيه گام بلندي براي گسترش صلح و امنيت جهاني است . شايد از همين رو است كه احمدي نژاد پس از نزديك به سه سال كه سفارت ايران در آنكارا بدون سفير اداره مي شد، به سرعت سفير خود را راهي اين كشور كرده و انجام ديدار از تركيه را در ميان انتقاد هاي پردامنه سامان داده است.
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]