واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: «جام جم» بررسي ميكند انتخابات سوم تير، چرا شگفتي آفريد؟
جام جم آنلاين: انتخابات نهمين دوره رياست جمهوري، فرآيندي كاملا متفاوت با ادوار پيشين انتخاباتي را طي كرد كه در نهايت، به پاياني شگفتانگيز منجر شد. تعدد و تكثر نامزدهاي انتخاباتي در اين دوره، به اجماع نرسيدن 2 جناح و جريان اصلي سياسي كشور براي حمايت از يك نامزد واحد و در واقع شكستن و چندپارگي آرا بين نامزدهاي متعدد، كشيده شدن اين دور انتخابات به مرحله دوم كه با توجه به تعدد نامزدها و به اجماع نرسيدن جريانهاي سياسي قابل پيشبيني بود، باعث شد تا در مراحل پاياني نيز نتيجه انتخابات پيشبيني ناپذير بماند.
ورود نسل جديد و جواني از چهرههاي سياسي كه تجربه ورود جدي آنها به فعاليتهاي اجتماعي و سياسي با وقوع انقلاب و سالهاي پس از آن آغاز شده بود و رقابت و مصاف اين چهرهها با شخصيتهاي متعلق به نسل اول انقلاب (هاشمي رفسنجاني مهدي كروبي) فضاي جديدي را در رقابتهاي انتخابات رياست جمهوري به وجود آورد كه جوانگرايي و پيرگرايي را به عنوان يك گزينه در معرض انتخاب راي دهندگان قرار داد؛ اما اين فقط يكي از گزينهها بود.
محمود احمدينژاد اگرچه در كنار محسن رضايي، احمد توكلي، محسن مهرعليزاده، علي لاريجاني، محمد باقر قاليباف و مصطفي معين متعلق به نسل دوم انقلاب و از كساني بود كه تجربيات جدي خود در حوزه سياسي و اجتماعي را پس از انقلاب تجربه كرده بودند، اما شيوهاي متفاوت در نحوه فعاليتهاي انتخاباتي را برگزيده بود؛ شيوهاي كه بيش از همه، متاثر از شخصيت وي بود.
2 سال مديريت او در شهرداري تهران، چهرهاي مردمي از شهرداري را به تصوير كشيد كه خود را در بند ساختار پرپيچ و خم اداري شهرداري نميكند و ديدارهاي هفتگي منظم با ساكنان مناطق 20 گانه تهران دارد. سادهپوشي و سادهزيستي و پرهيز از سياسيگرايي در مديريت شهري، بهترين پاسخ وي به رايدهندگان بود كه نسبت به رخنه كردن نوعي اخلاق اشرافيت بين مديران اجرايي و فاصله زياد آنان با مردم، اعتراض داشتند.
فيلم تبليغاتي احمدينژاد نيز كاملا متفاوت با ديگر كانديداها، تهيه شده بود، معيارهاي مردمگرايي و سادهزيستي در آن برجسته بود. مسعود زريبافان كه مسووليت ستاد مردمي حمايت از احمدينژاد را در انتخابات رياست جمهوري نهم به عهده داشت؛ با تأكيد بر اين كه انتخابات سوم تير، انتخاب كسي بود كه از جنس خود مردم بود و مبارزه با فساد و ويژه خواهي را در اولويت قرار داده بود، ميگويد: مردم وقتي ميديدند احمدينژاد در شهرداري با شجاعت و قاطعيت و بدون هر گونه ملاحظه و مسامحه كار ميكند و مرز بين شهردار و مردم را برميدارد و بهجاي اتكا به حزب و گروه سياسي به خدا توكل ميكند، او را براي رياست جمهوري مطلوب خود شان ديدند.
وي در گفتگو با فارس، عدالت، تحول در رفتار و منش، تحول در كار، مردم باوري، خدمت بي منت، تلاش بي وقفه براي نظام، ساده زيستي، صداقت در گفتار و عمل، با مردم بودن، مبارزه با فقر و فساد و تبعيض، تصميمات شجاعانه و همراه با درايت، شكستن ابهتهاي كاذب، برداشتن فاصله بين مردم و دولت، كار كارشناسي مبتني بر ارزشها و... را از بارزترين پيامهاي انتخابات سوم تير ميداند.
زريبافان در تحليل چرايي انتخاب احمدينژاد با بيان اين كه دولت اصلاحات مرتكب يك اشتباه استراتژيك در ارتباط با مردم شد، گفت: دولت اصلاحات فكر ميكرد اگر ارزشهاي اسلامي و انقلابي را كمرنگ كند، مردم به سمتش گرايش پيدا ميكنند، غافل از اينكه مردم ايران در اصل و باطن مسلمان هستند و به يك سري ارزشها اعتقاد و پايبندي دارند.
وي ادامه ميدهد: كمرنگشدن معيارهاي ارزشي و انقلابي در دوره اصلاحات و توجه ويژه به غرب و سكولاريسم باعث شد، مردم از دولتمردان اصلاحطلب فاصله بگيرند و به سمت جرياني ارزشگرا بيايند كه شعارش زنده كردن معيارهاي ارزشي بود.
زريبافان يكي از دلايلي را كه مردم به انديشه سومتير راي دادند، فضاي بسته دوره اصلاحات دانست كه اجازه اعتراض به مردم نميداد.
سوم تيرماه و احزاب سياسي
سوم تيرماه 84 از منظري ديگر، گوياي نابساماني و ناتواني احزاب و جريانهاي سياسي در شكلبندي فضاي سياسي رقابتهاي انتخابات كشور و تاثيربخشي بر علايق رايدهندگان بود. محمود احمدينژاد در مرحله اول از كمترين حمايتهاي احزاب و گروههاي سياسي بهرهمند بود، چرا كه جريانها و گروهاي سياسي منتسب به اصولگرايان، حمايت از نامزدهاي ديگري را از درون اين طيف در دستور كار داشتند.
محمود احمدينژاد روز قبل از برگزاري انتخابات مرحله اول در مصاحبهاي با روزنامه «جامجم» گفته بود، به نظر من دغدغه مردم با آنچه در احزاب و گروههاي سياسي مطرح است، تفاوت دارد. مردم اصلا اين دستهبنديها و تحليلها را نميپذيرند و با توجه به بينش و نگرش خود، انتخابشان را متفاوت با انتخاب احزاب و جريانهاي سياسي انجام ميدهند. نتيجه انتخابات سوم تير نشان داد كه احمدينژاد درست گفته است.
در اين دوره از انتخابات، اگر چه تمام احزاب و تشكلهاي رسمي و قانوني كشور، با ظرفيت كامل وارد رقابتهاي سياسي شدند، اما غيرحزبيترين نامزد، برنده انتخابات بود. با توجه به اين تجربه بود كه در انتخابات بعدي، دستهبنديها و آرايشهاي جديد سياسي با رويكرد خارج شدن از دايره شبهحزبي و نزديكتر شدن به مردم شكل گرفت.
اين آرايه جديد بخصوص در انتخابات هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي هم بين گروههاي پيروز و هم بين احزابي كه نتوانستند نامزد خود را بر مسند پيروزي بنشانند، شكل گرفت.
حسن بيادي، عضو ائتلاف آبادگران شهر و سخنگوي جمعيت آبادگران جوان ايران اسلامي، در ايام انتخابات نهم رياست جمهوري از جمله كساني بود كه مانند اكثريت اعضاي شوراي شهر در آن زمان از محمود احمدينژاد حمايت كرد.
وي در گفتگو با ايسنا درباره دلايل پيروزي احمدينژاد در انتخابات نهم گفت: مردم از تفكر حاكم بر مديريت اجرايي آن زمان از جمله از عملكرد شوراي شهر دور اول دلسرد شده بودند. در واقع عليرغم كارهاي خوبي كه شوراي شهر اول تهران انجام داده بود، در سال آخر به دليل بروز مسائل حزبي، جناحي و حاشيهاي و تاثير اين مسائل در تصميمگيري شورا، مردم نسبت به همه چيز دلسرد شدند. از طرف ديگر ما شاهد يك آشفتگي در مجلس ششم نيز بوديم.
ارزيابي عملكرد
محمود احمدينژاد در بيانيهاي كه بلافاصله پس از نهايي شدن نتيجه انتخابات و پيروزي در رقابتهاي رياست جمهوري دوره نهم صادر كرد، دولت خود را دولت محبت، مهرباني، رحمت، خدمت و پاسداري از كرامت انساني و حقوق مدني آحاد ملت توصيف كرد. او قبل از معرفي وزراي خود به مجلس و انتخاب ساير اعضاي هيات دولت، از منتخبان كابينه خود خواست تا ميثاقنامه دولت نهم را كه مبناي آن مهرورزي، خدمترساني به بندگان خدا، رشد و تعالي ايران اسلامي و عدالتمحوري بود، امضا كنند.
اكنون در پايان سومين سال كاري دولت نهم، آنچه بيش از همه مورد توجه مردم است، عملكرد اين دولت است.
حسين گروسي، نماينده شهريار معتقد است قطعا ديدگاهي كه دولت نهم به عنوان يك تفكر اصولگرا مطرح كرده، ارائه خدمات خوب و شايسته، گسترش عدالت اجتماعي و همچنين اقدماتي بود كه توزيع متوازن امكانات در كل كشور و تمامي استانها و شهرستانها را شامل ميشود.
عضو كميسيون صنايع و معادن با اشاره به ايجاد فرصتهاي شغلي در بنگاههاي اقتصادي زودبازده و كارآفريني براي قشر عظيم جوانان تصريح كرد: البته در اجراي اين موارد، ما خالي از اشكال نيستيم و مديران اجرايي بايد در اين زمينه پاسخگو باشند. وي با تاكيد بر اين كه عملكرد دولت نهم را مثبت ارزيابي ميكند، گفت: با توجه به اين كه كشور ما بسيار جوان است و 70 درصد كشور را قشر جوان تشكيل ميدهند، بايد توجه بيشتري به مسكن، اشتغال و ازدواج آنان و ارائه خدمات فرهنگي و ورزشي شود.
فراز و نشيبهاي دولت
محمدحسين فرهنگي، نماينده تبريز و عضو كميسيون برنامه و بودجه نيز درخصوص عملكرد دولت نهم گفت: اين دولت در شرايط خاصي بر سر كار آمد، به گونهاي كه بسياري از ناظران و چه بسا دستاندركاران ستادهاي ايشان انتظار اين موفقيت را نداشتند و جريانهاي سياسي مختلف هم تا حدود زيادي از نتيجه انتخابات غافلگير شدند؛ لذا آمادگي لازم براي شكلگيري سريع دولت وجود نداشت.
عضو كميسيون برنامه و بودجه با اشاره به سفرهاي استاني رئيسجمهور افزود: اين سفرها رابطه گستردهاي را ميان دولت و مردم تعريف كرد و در كنار آن انتقاداتي را برانگيخت كه اين شيوه تصميمگيري و تصميمسازي مناسب دولت نيست و توصيه اين بود كه دولت بايد با كارشناسي بيشتر و به دور از اجتماعات مردم و حضور مسوولان محلي، درباره مسائل عمراني و صنعتي و ... تصميم بگيرد.
وي با اشاره به اين كه امروز بحثهاي مهمي چون تورم مطرح شده است، گفت: دولت و مجلس در دوره گذشته موفق به مهار تورم نشدند و عوامل داخلي و خارجي بر اين تورم تاثير گذاشت و مردم را با مشكلات گستردهاي مواجه كرد كه آثار آن مشهود است.
موفقيت در سياست خارجي
محمدعلي حياتي، نماينده لامرد و مخبر كميسيون آموزش و تحقيقات نيز درخصوص عملكرد دولت نهم در آستانه تاسيس آن، عملكرد دولت را در بعد سياست خارجي بسيار موفق دانست و گفت: ارتباط با دول و ملتها، معرفي ارزشهاي انقلاب و نظام در خارج از مرزها و توجه دنيا به انقلاب را ميتوان از ويژگيهاي دولت نهم دانست.
وي افزود: در بعد مسائل اقتصادي گرچه بخشي در سالهاي اخير به گرانيهاي جهاني نيز برميگردد، اما به اعتقاد ما در بحث اقتصادي ميشد بهتر از اين عمل كرد و كارهايي انجام داد كه بسياري از نابسامانيهاي اقتصادي كه اكنون گرفتارش هستيم را نداشته باشيم.
حياتي تاكيد كرد: در مجموع عملكرد دولت را مثبت ميدانم كه اين عملكرد در بخشهاي عمراني و سازندگي كشور بسيار سريع بوده و كارهاي بسيار اساسي و زيربنايي در دستور كار دولت بوده كه در ابعاد و بخشهاي مختلف سازندگي، دولت تلاش بسيار خوبي كرده است.
دوشنبه 3 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 335]