واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: جمشيد رضائي ژاپن و رويكرد اين كشور در تامين اورانيوم مورد نياز از قزاقستان
سفر نظربايف كه سومين ديدار وي از ژاپن از سال ۱۹۹۱ميلادي تاكنون است، براي ژاپن كه از جمله كشورهاي مصرفكننده نفت خام در منطقه شرق آسيا محسوب ميشود و همواره به دنبال تامين منابع انرژي مورد نياز خود و متنوع تر كردن آن بوده، از اهميت بسياري برخوردار است.
ژاپن بويژه بدنبال افزايش بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني و تاثيرات اين افزايش در اقتصاد اين كشور، بر تلاشهاي خود براي تامين انرژي مورد نياز از جمله نفت خام از اقصي نقاط جهان بويژه نقاطي چون شرق آسيا و كشورهاي منطقه آسياي مركزي افزوده است.
با توجه به اينكه بيش از ۸۰درصد از نفت خام مورد نياز اين كشور از منطقه خاورميانه و بويژه از كشورهاي حوزه خليج فارس تامين ميشود، از اين رو براي اين كشور امنيت و ثبات در اين منطقه نيز از اهميت بسياري برخوردار است.
ژاپن در همين راستا در تلاش است تا از بيثباتي و تنش در خاورميانه، بخصوص با استفاده از شيوههاي مختلفي چون مذاكره و گفت وگو و برگزاري نشستهاي دو جانبه و چند جانبه به ابتكار اين كشور كاسته شود.
كمك به بازسازي عراق و افغانستان و اعزام نيروهاي دفاعي به اين كشورها و نيز ارائه كمكهاي مادي در قالب وامهاي رايگان بلندمدت و كم بهره، برگزاري نشستهايي با گروههاي مختلف عراقي در ژاپن و نيز نشستهاي چهارجانبه با حضور مقامات فلسطيني، اردني و رژپم صهيونيستي در اين كشور از جمله اين تلاشها است.
از سوي ديگر ژاپن تلاشهاي زيادي را آغاز كرده است تا از ميزان وابستگي هاي اين كشور به انرژي منطقه خاورميانه نيز كه همواره در طول تاريخ با فراز ونشيبهاي بسياري روبه رو بوده است، بكاهد.
ژاپن در همين حال ضمن نياز شديد به فرآوردههاي نفتي با توجه به اينكه هم اكنون با داشتن ۵۵نيروگاه اتمي در رده سومين كشور دارنده اين نوع نيروگاهها در جهان پس از آمريكا و فرانسه است، بدنبال تامين سوخت مورد نياز اين نيروگاهها نيز ميباشد.
گزارشها حاكي از آن است كه نيروگاههاي اتمي ژاپن براي تامين سوخت سالانه حدود هشت هزار تن اورانيوم از استراليا و كانادا وارد ميكنند اما با زياد شدن تعداد نيروگاههاي اتمي چين و هند اين احتمال وجود دارد كه كار تامين اورانيوم مورد نياز اين نيروگاهها در آينده با مشكل روبه رو شود.
اين كشور بر اين اساس در تلاش است تا بدنبال تامين نفت خام با ثبات و پايدار، منابع جديدي از اورانيوم را نيز براي تامين سوخت نيروگاههاي خود بيابد و قزاقستان از نظر اين كشور از جمله منابع بسيار مهم محسوب ميشود بر همين اساس ياسوئو فوكودا نخست وزير ژاپن و نورسلطان نظربايف رييس جمهوري قزاقستان در ديدار روز گذشته(جمعه) با همكاري مشترك دو كشور در زمينه اكتشافات نفت، اورانيوم و فلزات كمياب موافقت كرد.
آستانه در بيانيهاي كه پس از ديدار رهبران دو كشور به امضا رسيد، همچنين متعهد شد تا در زمينه تامين منابع انرژي مورد نياز ژاپن با توكيو همكاري كند.
لازم به ذكر است، جمهوري قزاقستان با دارا بودن منابع غني انرژي در سال هاي اخير همواره در سياست تامين انرژي ژاپن نقش مهمي ايفا كرده است و هم اينك نيز به عنوان يك شريك مهم تجاري براي توكيو در منطقه آسياي مركزي محسوب ميشود.
براساس گزارش رسانههاي ژاپني، قزاقستان هم اينك با داشتن ۱۷درصد از منابع اورانيوم، دومين كشور داراي منابع غني اورانيوم در جهان محسوب مي شود و درخصوص نفت خام نيز با دارا بودن ۳۹ميليون و ۸۰۰هزار بشكه نفت خام در رده نهمين كشور داراي اين ماده است.
اين كشور آسياي مركزي همچنين درخصوص منابع فلزات كمياب، بزرگترين كشور داراي فلزات تيتانيوم و كروم كه در صنايع الكترونيكي، هواپيمايي و خودروسازي استفاده ميشود، است.
دولت ژاپن در راستاي تامين اورانيوم مورد نياز خود علاوه بر قزاقستان به ازبكستان ديگر كشور آسياي مركزي نيز نزديك شده و قصد دارد تا همكاريهاي اين كشور را در زمينههاي فني پيرامون توسعه معادن اورانيوم و سرمايه گذاريها در اين زمينه گسترش دهد.
گزارشها حاكي از آن است كه طي سالهاي اخير ميزان سرمايهگذاري هاي مستقيم ژاپن در بخشهاي انرژي قزاقستان، به خصوص اورانيوم بطور چشمگيري افزايش يافته و در مجموع به يك ميليارد و ۷۵۰ميليون دلار در سال ۲۰۰۷ ميلادي رسيده است.
شركتهاي ژاپني نيز علاوه بر سرمايهگذاري در بخش معادن اورانيوم قزاقستان ، در حال حاضر هشت درصد از سهام ميدان نفتي كاشاگان اين كشور در شمال درياي خزر را در اختيار دارند.
دولت ژاپن در حقيقت تصميم دارد تا همزمان با دگرگون كردن سياست وابستگي خود به نفت خاورميانه، درهاي سياست انرژي در منطقه آسياي مركزي را نيز باز كند.
درهمين زمينه نيز ژاپن توافقنامهاي را با قزاقستان به امضا رساند كه براساس آن ۳۰درصد از اورانيوم مورد نياز نيروگاههاي خود را كه معادل ۹ هزار و ۵۰۰تن است از اين كشور تامين ميكند.
رسانههاي ژاپني با بيان اينكه ژاپن و قزاقستان دو شريك استراتژيك در بخش اورانيوم هستند، اعلام كردند كه براساس موافقتنامه مشترك في مابين، نهادهاي تجاري دو كشور به توافقاتي در راستاي افزايش صادرات اورانيوم قزاقستان به ژاپن دست يافته اند.
از سوي ديگر هم اينك گرايش بانكها و شركتهاي بزرگ ژاپني به سرمايه گذاري در قزاقستان نيز كه منابع طبيعي فراواني از جمله اورانيوم دارد، افزايش يافته است.
به گزارش رسانههاي ژاپني، بانكها و شركتهاي ژاپني با هدف به دست آوردن منابع انرژي مورد نياز خود از قزاقستان به شدت علاقه مند به ورود در بازار اين كشور شده اند.
ميتسويي سوميتومو، ميتسوبيشي توكيو يو.اف.جي و ميزوهو از جمله بانكهاي بزرگ ژاپني هستند كه با بانك دولتي توسعه جمهوري قزاقستان توافقنامه همكاري مشترك به امضا رسانده اند.
گفته ميشود، بانكهاي بزرگ ژاپني با تقويت همكاريهاي خود با بانكهاي قراقستاني به دنبال حمايت خدماتي از شركتهاي ژاپني هستند كه در اين كشور سرمايهگذاري ميكنند.
به هرسوي ديدار نورسلطان نظربايف رييس جمهوري قزاقستان از ژاپن علاوه بر تقويت روابط آستانه - توكيو در بخشهاي مختلف سياسي، اقتصادي و علمي مي تواند موفقيتي براي ژاپن درخصوص تامين انرژي باثبات و مورد نيازش از جمله در زمينه اورانيوم مصرفي نيروگاههاي اين كشور تلقي شود.
شنبه 1 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]