واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: مصرف 30 ميليارد متر مكعب گاز در بخش صنعت
سرمايه : براساس آخرين آمارهاي منتشرشده مصرف انرژي در صنايع كشور 5/2 برابر ميانگين جهاني است. براين اساس شركت بهينه سازي مصرف سوخت صاحبان صنايع را موظف كرده براساس ماده 121 برنامه سوم مصرف سوخت خود را با استانداردهاي اعلام شده تطابق داده تا اجازه فعاليت داشته باشند. از همين رو در شرايطي كه صنايع استانداردهاي مربوط به بهينه سازي و مصرف سوخت و انرژي را رعايت نكنند سوخت يارانه اي آنها قطع خواهد شد.
اين در حالي است كه توليدكنندگان عدم عايق بندي ساختمان ها و واحدهاي توليدي، فرسودگي ماشين آلات خطوط توليد و فقدان تكنولوژي هاي نو در صنايع را از مهم ترين عوامل هدررفت انرژي در صنايع عنوان كرده و معتقدند حذف يارانه انرژي نه تنها كمكي به صرفه جويي در مصرف انرژي نمي كند بلكه افزايش قيمت تمام شده كالاهاي توليدي را به دنبال خواهد داشت. به اعتقاد آنان حذف يارانه انرژي در شرايطي موثر واقع خواهد شد كه دولت تسهيلات لازم جهت نوسازي خطوط توليد را در اختيار صنعتگران قرار دهد.
دبير انجمن سازندگان تجهيزات صنعتي ايران بالا بودن مصرف انرژي در صنايع را به دو بخش تامين روستايي و گرمايش و سرمايش واحدهاي توليدي تقسيم مي كند و مي افزايد: «دليل عمده مصرف انرژي در صنايع ايران ساختمان ها و بناي واحدهاي توليدي هستند كه موجب هدر رفتن انرژي مي شوند.»
پويش من معتقد است: حذف يارانه انرژي تنها در صورتي موثر خواهد بود كه دولت تسهيلات لازم جهت نوسازي ساختمان ها و واحدهاي توليدي را در اختيار صنعتگران قرار دهد.
وي با بيان اينكه در صورت افزايش حامل هاي انرژي، توليدكنندگان اين معضل را رفع خواهند كرد خاطرنشان كرد: «اين كار نيازمند سرمايه گذاري كلاني است و فشار زيادي را بر صنعت وارد مي كند.»
علاوه بر اين از آنجا كه فرسودگي و تكنولوژي توليد ماشين آلات صنعتي يكي ديگر از دلايل افزايش مصرف انرژي در صنايع عنوان شده است، گفته مي شود در بخش خطوط توليد ماشين آلات قديمي بايد نوسازي شوند.
در همين حال جمشيد بصيري دبير انجمن صنايع نساجي با بيان اينكه «در حال حاضر 9800 واحد نساجي داراي پروانه بهره برداري وجود دارد كه از اين ميان فقط 30 تا 35 درصد نسبت به نوسازي ماشين آلات اقدام كرده اند»، گفت: «ميانگين مصرف برق در ماشين آلات قديمي حدود 35 درصد از مصرف برق در ماشين آلات نو بيشتر است.»به گفته وي در ماشين آلات قديمي سيستم فعاليت و ترانسفر نيرو از موتور به قسمت هاي مختلف دستگاه مصرف برق زيادي داشته كه حتي در صورت تعويض موتور نيز مصرف برق كاهش نخواهد يافت.
وي تنها راه كاهش مصرف انرژي در صنايع نساجي را تعويض و نوسازي ماشين آلات خطوط توليد دانست و يادآور شد: «صنايع براي نوسازي ماشين آلات خود به تسهيلات و همياري دولت نياز دارند.»
اين در حالي است كه تاكنون 9 استاندارد مصرف انرژي در فرآيندهاي توليد صنعتي شامل سيمان، آجر، كاشي و سراميك، قند و شكر، شيشه، گچ، آهك، لاستيك و روغن نباتي تصويب شده است.
همچنين استانداردهايي در زمينه فولاد، نساجي و روغن صنعتي در دست تصويب است و استانداردهايي در زمينه هاي نيروگاهي، پالايشگاه هاي نفت، گاز، صنايع و پتروشيمي، خطوط لوله نفت و گاز و تلمبه خانه ها در برنامه هاي سازمان بهينه سازي مصرف سوخت قرار دارد.
اين در حالي است كه ميزان سوخت مصرفي در بخش صنعت حدود 30 ميليارد مترمكعب گاز برآورد شده است و پيش بيني مي شود در سال 1403 اين ميزان سوخت به 60 ميليارد مترمكعب گاز افزايش يابد اما با اعمال برنامه هاي بهينه سازي مصرف سوخت 150 ميليارد مترمكعب در 9 سال آينده صرفه جويي خواهد شد.
بيشترين ميزان مصرف انرژي صنايع در بخش هاي توليد فولاد، سيمان، آجر، شيشه، گچ و آهك بوده است.
با اين همه به نظر مي رسد در شرايط فعلي علاوه بر نوسازي ماشين آلات صنعتي و خطوط توليد، يكي از راهكارهاي موثر در كاهش مصرف انرژي، افزايش حجم توليد كارگاه ها و فعاليت با حداكثر ظرفيت توليد است، به گونه اي كه مقدار ثابت انرژي صرف شده در كل توليد سرشكن شود تا از اين طريق در ميزان مصرف انرژي صرفه جويي شود.
پنجشنبه|ا|15|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 374]