واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: روايتي از عمليات كربلاي پنج از زبان يك فرمانده
اجتماعي. دفاع مقدس. عمليات كربلاي پنج
يكي از فرماندهان لشكر ۱۰سيدالشهدا(ع ) ميگويد: سنگيني شرايط دشوار پس از عمليات كربلاي چهار ضرورت انجام عمليات ديگري را ايجاب ميكرد، عملياتي كه پيروزي آن تضمين شده باشد ضمن اينكه از جنبه نظامي و سياسي بسيار ارزشمند باشد تا آثار نامطلوب عدم فتح كربلاي چهار را جبران كند.
سرهنگ نادر اديبي افزود: ارزشمندترين منطقه موجود شلمچه بود كه دشمن در آن مستحكمترين مواضع و موانع را داشت ، بطوريكه عبور از آنها غيرممكن مي نمود و باتوجه به اصول نظامي شناخته شده و محاسبات كمي ، ضريب موفقيت بسيار ناچيز بود و بالطبع تضمين پيروزي از سوي فرماندهان عمليات را غيرممكن ميساخت .
وي كه اكنون سمت مدير كل حفظ آثار و نشرارزشهاي دفاع مقدس غرب استان تهران را برعهده دارد، ميگويد: ضرورت غيرقابل انكار ادامه جنگ در آن موقعيت و لزوم تسريع در تصميمگيري پس از عمليات كربلاي چهار سبب شد كه صرفا براي انجام تكليف و با اميد به نصرت الهي ، تمام نيروهاي خودي اعم از رزمنده و فرمانده براي عمليات بزرگ كربلاي پنج آماده شوند.
وي گفت : منطقه شلمچه به لحاظ اهميت سياسي و نظامي ، بعنوان يكي از معابر اصولي شهر بصره ، همواره در زمره اهداف قواي نظامي جمهوري اسلامي ايران قرار داشت كه درصورت تسلط براين منطقه ، جمهوري اسلامي ميتوانست برتري خود در جنگ را به اثبات رساند.
اديبي افزود: دشمن باتوجه به اهميت منطقه ، زمين شرق بصره را مسلح به انواع موانع و استحكامات كرده بود و با رها كردن آب در منطقه ، انجام هرگونه عملياتي را غيرممكن ساخته و فضاي امني را براي خود به وجود آورده بود تا بتواند حركت هرنيروي مهاجم را قبل از دستيابي به خط اول خود سركوب كند.
وي تصريح كرد: اولين خط دفاعي دشمن دژي بود كه دريك سمت آن سنگرهاي بتني براي استراحت نيرو و درسمت مقابل ، سنگرهاي ديده باني و تيربار با مهمات آماده و سنگرهاي تانك احداث شده بود و دومين خط دشمن به فاصله ۱۰۰ متر از خط اول و به موازات آن احداث شده بود كه سيل بندي به عرض ۲۰۵متر و ارتفاع چهارمتر بود.
وي گفت : همچنين سومين خط دشمن ، خاكريزي بود كه به موازات خط دوم و داراي مواضع پياده و تانك كه درجلوي آن كانال متروكهاي به عرض چهارمتر و عمق دو متر احداث شده بود و چهارمين رده دشمن در پشت نهر دوئيجي قرار داشت و پنجمين رده دشمن در پشت نهر جاسم و رده ششم و هفتم دشمن شامل كانال زوجي و مثلثيهاي غرب كانال زوجي بود.
وي افزود: منطقه عملياتي در حوزه پدافندي سپاه سوم عراق بود و سه لشكر ۱۱پياده ، پنج مكانيزه و سه زرهي دراين منطقه مستقر بود و با شروع عمليات ، تعداد ديگري از لشكرهاي عراق به تدريج در منطقه عملياتي حضور يافتند كه شامل لشكرهاي پياده ، زرهي ، مكانيزه ، گارد رياست جمهوري ، نيروهاي مخصوص ، كماندو و توپخانه بود.
اديبي تصريح كرد: در اين عمليات ۲۰۰گردان نيروي خودي اعم از قرارگاه خاتم الانبيا بعنوان قرارگاه مركزي ، قرارگاه كربلا تحت فرماندهي قرارگاه خاتم الانبيا و ۱۳لشكر و ۱۰تيپ و ۲۴گردان توپخانه آماده نبرد وجود داشت وي گفت : اين عمليات غرور آفرين حدود دو ماه بطول انجاميد كه لشكر ۱۰ سيدالشهدا (ع ) همانند ديگر يگانها در اين عمليات ، حماسه جاودانهاي از خود به يادگار گذاشت كه همواره نام عمليات كربلاي پنج با نام لشكر سيدالشهدا و نام رزمندگان اين لشگر به ويژه شهداي گرانقدر آن و فرمانده شجاع و خستگي ناپذير آن سردار علي فضلي بخاطر اينكه شروع عمليات باشكستن خط دشمن و تصرف دژ پنج ضلعي و مواضع دشمن توسط اين لشكر بود عجين و فراموش نشدني شده است .
وي افزود: اين لشكر در پنج مرحله وارد اين عمليات شد كه مرحله اول گردانهاي غواص حضرت علي اكبر (ع ) و حضرت زينب (س ) در آب وارد عمل شدند و قسمتي از كمينها و موانع را از ميان برداشتند و سپس گردان امام سجاد (ع ) از ضلع غربي منطقه عمليات اولين دژ منطقه را مورد هجوم قرارداد و با شكست خطوط اوليه و بازشدن خط، گردانهاي لشكر و يگانها و لشكرهاي ديگر سپاه براي حمله به خطوط ديگر دشمن از اين نقطه عبور و وارد عمل شدند.
وي گفت : در مرحله دوم تيپ يكم ثارالله لشكر به فرماندهي تقي دليلي وارد عمل شد و گردانهاي زهير، حضرت قاسم (ع ) و قمربني هاشم (ع ) و نيز گردانهاي كربلا، علي اكبر(ع )، حضرت زينب (س )، امام سجاد (ع )، المهدي (ع ) و گردانهاي زرهي وارد عمل شدند و حدود دو كيلومتر از دژ كانالهاي ماهي را تصرف كردند.
اديبي تصريح كرد: در مرحله سوم اين لشكر در پشت رودخانه اروند و برروي دژ دوئيجي و شهرك دوئيجي عراق ، عمليات خود را با دو گردان علي اصغر (ع ) و حضرت زينب (س ) آغاز كردند و حين عمليات گردانهاي قاسم (ع ) ، مسلم ( ع ) و گردان زرهي وارد عمل شدند و ضمن تصرف ، عمليات پدافندي را بر روي اين دژ به اجرا درآوردند.
وي گفت : درمرحله چهارم پيشروي سه كيلومتري درجزيره شلحه و
چهاركيلومتري بر روي دژ نهر جاسم و در مرحله پنجم مجددا لشكر بمنظور تصرف جزيره شلحه اقدام كرد كه در چندين حمله بخشي از جزيره را تصرف و اقدام به پدافند كردند.
اديبي اظهارداشت : لشكر ۱۰سيدالشهدا (ع ) دراين عمليات تنها از شهرستان كرج ۲۳۹شهيد را تقديم كرد كه از جمله فرماندهان شهيد ميتوان به علي آملي ، غلامرضا كيانپور،داود آجرلو،حسين ميررضي ،سيدابراهيم كسائيان اشاره كرد.
وي ،رسول كشاورز،يدالله كلهر،مصطفي زوارهاي ،احمدعراقي ،شهيد محمدي ، علي رسولي ،داود حيدري ،مسعود غفاري ،سيدعلي ميركاظمي ،حسن اسلامي ،عليرضا رحماني ،حسين رضاييان ومحمود كاشيها اشاره كرد.ك ۴
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]