واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: دستورالعمل راهبردي مقام معظم رهبري براي تعامل مجلس هشتم با دولت نهم
خبرگزاري جمهوري اسلامي(ايرنا): دفتر پژوهش و بررسي هاي خبري- در اين يادداشت به بايسته هاي نحوه تعامل مجلس با دولت بر مبناي رهنمودهاي رهبر فرزانه انقلاب اسلامي اشاراتي شده است.
"هماهنگي قواي سهگانه در كشورمان برعهده مقام معظم رهبري است . معظم له باتوجه به سوابقي كه از كرسيهاي مجلس شوراي اسلامي به عنوان نماينده تهران كسب نموده و تجارب سالها حضور در رأس قوه مجريه و اشراف فقهي كه بر مسائل حقوق اسلامي دارند، نقائص، نارسائيها و نقاط قوت و كارآمدي هريك از دستگاههاي كشور را به خوبي ميشناسند؛ لذا رهنمودها، فرامين، راهكارها و توصيههاي ايشان نه تنها واجد جنبه "امر ولايي" است بلكه بر گنجينه اي گرانقدر از تجارب كارشناسي و اجرايي معظم له نيز تكيه زده است.
از همين رو، آنچه مقام معظم رهبري در ارتباط با تعامل قواي سهگانه بهويژه مجلس و دولت ايراد فرمودهاند به عنوان دستورالعملي راهبردي فراروي اين دستگاههاست. بهويژه آنكه ايشان در جهت حمايت از دولت اصولگراي نهم راهكارها و توصيههاي ويژهايي خطاب به نمايندگان مجلس هشتم داشتهاند كه بهعنوان الگويي براي آينده مورد اشاره قرار ميگيرد:
الف) همكاري با دولت نهم به عنوان يك اصل موكد
رهبر معظم انقلاب در نخستين ديداري كه با نمايندگان مجلس هشتم داشتند علاوه بر توصيههايي كه معمولاً براي ادوار گذشته مجلس داشته و آنها را به سوي وحدت و تعامل با قواي ديگر فراميخواندند، شرايط فعلي كشور را ويژه دانسته و همكاري بيش از پيش مجلس با دولت را خواستار شدند و فرمودند: « اكنون كه بحمدالله دولت و مجلس را مردمي مؤمن و انقلابي و وفادار به ارزشها و اصول اسلامي، انباشتهاند بايد اين تعامل برادران با رعايت حقوق قانوني از هر دو سو، بيش از هميشه ديده شود. مجلس هشتم بايد براين مسئله و همكاري با دولت به عنوان يك اصل تكيه كند چرا كه دولت انصافاً پركار و خستگي ناپذير است و همان كارها و اهدافي را پيگيري ميكند كه مجلس درپي آنست».
ب) پرهيز از رقابت با دولت و معارضه با قوا
رهبر معظم انقلاب از نمايندگان مجلس هشتم خواستند در وظيفه نظارتي خود كوتاهي نكنند اما اين وظيفه نبايد به حربهاي براي رقابت با دولت و يا معارضه قوا تبديل شود. معظمله فرمودند: « در اوج اعمال وظايف نظارتي مجلس، بايد كاملاً مراقب و هوشيار بود كه اين امر، به وسيلهاي براي معارضه قوا تبديل نشود.دو عنصر نظارت و همكاري صميمانه، در تعامل با قواي ديگر، بايد دو بخش تفكيك ناپذير باشند . مسئوليت نظارتي مجلس هرگز نبايد به دست اهمال سپرده شود. اما هرگز هم نبايد نظارت مجلس به معناي رقابت با دولت و نشنيدن نيازها و ضرورتها و تنگناهاي آن شمرده شود».
ج) هماهنگي با دولت در حرف و عمل
از ديگر رهنمودهاي رهبر معظم انقلاب خطاب به نمايندگان مجلس هشتم اين بود كه در عرصه جهاني، دنيا بايد از شما و دولت سخن واحدي را بشنود تا به عزم ملي كشور پي ببرند. در اين توصيه معظمله تأكيد فرمودند:« شما نمايندگان ملتي مؤمن و شجاع و با ارادهايد. اين ملت با اين ويژگيها توانسته است از گردنههاي دشوار عبور كند و بسي موانع طبيعي يا ساختهي دشمن را پشتسر گذارد. انديشه و عمل شما بايد در همين جهت به كار افتد. دشمنان پركينه و زيان طلب، اكنون در چندين جبهه از ملت ايران شكست خوردهاند و ملت ايران بر ثبات و اقتدار و استقلال خود در برابر آن افزوده است. امروز آنان خود براين حقيقت معترفند شما بايد در كنار دولت انقلابي و مؤمن پيشاهنگ اين حركت شجاعانه و مدبرانه باشيد؛ دنيا از همهي شما سخن واحدي بشنود و تبلور عزم ملي را در حرف و عمل شما ببيند».
د) حمايت از دولت را مضاعف كنيد
مقام معظم رهبري از مجلس هشتم مطالبه ديگري را مطرح فرمودند كه مؤيد تأييد دولت اصولگراي آقاي احمدينژاد است و به حمايت مضاعف از اين دولت بازميگردد.
چنانچه فرمودند: « محور كار و عمل در كشور و نماد داخلي و خارجي نظام جمهوري اسلامي، عمدتاً قوهي مجريه است. همه بايد به آن كمك كنند و هرگاه دولتي با نشاط بيشتر و همت بالاتر و ارزشگرايي قويتر در صحنه است اين كمك بايد مضاعف گردد. متقابلاً دولت بايد مجلس قانونگذاري را رهنماي عمل خود بداند و به قوانين مجلس، يكسره پايبند باشد و از آن تخلف نكند».
هـ) مراقب رخنه و نفوذ دشمن در اختلافات باشيد
از ديگر توصيههاي رهبرمعظم انقلاب پرهيز هر دو قوه از اختلاف و مراقبت از نفوذ دشمن است؛ چرا كه ايجاد اختلاف ميان قوا از آرزوهاي ديرين دشمنان انقلاب اسلامي است. لذا معظمله خواستار حل اختلافات از راههاي صحيح و كارشناسي گرديده و فرمودند:« برسر دوراهيهاي اختلافنظر كارشناساني از دو طرف، گره را بگشايند و راه درست را پيشپاي هر دو طرف باز كنند. ايجاد اختلاف ميان قوا و رخنه در بافت يكپارچه مجموعه قواي سهگانه كه فرماندهي كل كشور را برعهده دارند، از آرزوهاي بزرگ و ديرينه دشمنان اسلام و ملت ايران است كه گاه علناً و هماكنون بهطور غيرعلني اما كاملاً جدي پيگيري ميشود و بايد مراقب آن بود.»
و) تفاوت ديدگاهها را با تعامل حل كنيد
مقام معظم رهبري در ادامه توصيههاي موكدي كه در پرهيز از اختلافات داشتند علاوه بر راهكار ايجاد كارگروه حل اختلاف، پيشنهاد ديگري مبنيبر تدابير ميان قوهاي در هنگام بروز اختلاف پيرامون مسائل حقوقي و قانوني از جمله بحث حدود و اختيارات مطرح فرمودند كه در آن آمده است:« اگر درباره حدود اختيارات ، تفاوت ديدگاهي وجود داشته باشد ميتوان با تعامل مسئولان قوا، و استناد به قانون اساسي، بهرهمندي از ديدگاه كساني كه در قانون اساسي، به عنوان مفسران اين قانون تعيين شدهاند و نيز استفاده از نظر نخبگان و صاحبنظران، آنها را حل كرد.»
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]