واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
آنلاين- امير يعقوبعلي:
با وجود آنكه زمان نسبتا زيادي از آغاز به كار اولين پادكستهاي فارسي ميگذرد، اما اين پديده همچنان مورد اقبال ايرانيان قرار نگرفته است.كافي است تعداد وبلاگهاي فارسي را با پادكستهاي فارسي مقايسه كنيد تا متوجه شويم كه تفاوت آشكاري ميان استقبال از وبلاگ در ميان كاربران ايراني، با استقبال از پادكست وجود دارد. اين در حالي است كه پادكست به مراتب امكانات بيشتري را در اختيار ناشر قرار ميدهد و جذابيت بيشتري هم براي مخاطب دارد. در مورد چرايي اين عدم استقبال، سخنان زيادي ايراد شده است؛ سرعت پايين اينترنت و عدم وجود دانش فني چه در توليدكننده و چه نزد مخاطب همواره از استدلالهايي بوده است كه مورد اشاره قرار گرفتهاند. در ادامه تلاش ميشود تا با آموزش خلاصه و سادهآمادهسازي يك برنامه پادكست، تاحدي مشكل دوم برطرف شود.
براي ساخت پادكست دو دسته نياز اساسي وجود دارد؛ سختافزار لازم براي ضبط صدا، يعني ميكروفن و نرمافزار لازم براي ضبط و ويرايش صدا، كيفيت ميكروفن قطعا در نتيجه كار تاثير دارد، اما با توجه به كاهش كيفيت كار در انتها براي كاهش حجم كار، استفاده از ميكروفنهاي آماتور و ارزانقيمت موجود در بازار هم جوابگوي نياز سختافزاري است.
براي ضبط و ويرايش صدا، نرمافزارهاي بسياري مورد استفاده قرار ميگيرند، اغلب اين نرمافزارها تواناييهاي متعددي را براي كاربرانشان به همراه ميآورند، اما به همان ميزان كه بر توانايي اين نرمافزارها اضافه ميشود، بر پيچيدگي آنها هم افزوده ميشود. به همين دليل برنامهاي خاص براي ضبط صدا و ويرايش آن براي پادكستها ساخته شده است.
نرم افزار Audacity با وجود آنكه ظاهري ساده دارد و كار با آن چندان دشوار نيست، تمام نيازهاي ما براي ساخت يك پادكست را برطرف ميكند. با دريافت اين برنامه رايگان از آدرس http://audacity.sourceforge.net و نصب آن در چند دقيقه، شما ميتوانيد كار را آغاز كنيد.
معمولا براي ساخت يك برنامه راديويي، هر چند كوتاه، نياز به يك برنامه نوشته شده است، شما بايد بدانيد چه ميخواهيد بگوييد و برنامه شما چطور پيش خواهد رفت. براي جذابتر كردن برنامه همچنين ميتوان از موسيقي و افكتهاي صوتي استفاده كرد. مطمئنا يك فايل صوتي كه تنها حاوي صداي ما باشد، جذابيت چنداني را به همراه نخواهد داشت و مخاطب با آن همراهي نميكند. Audacity اين امكان را به شما ميدهد كه شما صداهاي مختلف را به يكديگر متصل كنيد و با جرح و تعديل كارتان يك برنامه جذاب راديويي بسازيد.
در ابتدا برنامه را اجرا كنيد. براي ضبط صدا تنها كافي است دكمه قرمز رنگ ركورد را در بالاي صفحه فشار داده و در ميكروفن شروع به صحبت كنيد. برنامه شروع به ضبط صداي شما ميكند و تا زماني كه دكمه «استاپ» فشرده نشده اين كار ادامه دارد. در برنامه هر فايل صوتي جداگانه در يك كانال نگهداري ميشود تا ما بتوانيم با جابهجايي كانالها، صداها را در زمانهاي مناسب پخش كنيم. اين كار اين امكان را به ما ميدهد كه روي صداي گوينده موسيقي متن را بيفزاييم يا همزمان چند صداي مختلف را پخش كنيم. بنابراين هر بخش از برنامه را جداگانه و در يك كانال ضبط كنيد؛ يعني پس از ضبط هر بخش دكمه «استاپ» را فشار داده و براي ادامه دوباره ركورد را بزنيد تا در كانال جديدي صدا ضبط شود.
ما همچنين از طريق منوي Project و با گزينه Import Audio ميتوانيم فايلهاي صوتياي را كه پيشتر ضبط كرديم يا فايلهاي موسيقي را به برنامه وارد كنيم. تمامي اين فايلهايي كه وارد ميشوند يك كانال جديد صوتي را در برنامه تشكيل ميدهند كه قابل ويرايش هستند.
پس از آنكه ما تمامي صداهاي استفاده شده در پادكست را در برنامه آماده كرديم، نوبت به ويرايش و مونتاژ ميرسد. در اين بخش دو دسته ابزار از طريق اين برنامه در اختيار شماست؛ يكي ابزارهاي ويرايش كه در سمت چپ بالاي پنل وجود دارد و ديگري افكتهايي كه در منوي Effect هستند و به ما در تغيير صداها كمك ميكنند.
توضيح منوي افكت از حوصله اين يادداشت خارج است، شما ميتوانيد با تمرين اين افكتهاي صوتي روي يك كار تست از چگونگي عملكرد هر كدام از آنها مطلع شويد، اما در ابزار منويي كه در اختيار داريد دو عمل اصلي وجود دارند؛ اولي Selection tool كه از طريق آن شما بخشي از صداي يك كانال يا چند كانال را انتخاب ميكنيد براي حذف، كپي، وارد كردن افكت و يا... و ديگري Time shift tool كه به شما امكان تغيير زماني يك كانال و بخشي از صدا را ميدهد و شما را در مديريت زمان پخش هر تكه از برنامه ياري ميكند.
از ياد نبرديد كه در هر مرحله از كار براي اطمينان از آنكه تغييراتي كه ميدهيد آسيبي به كار شما نميزند، ميتوانيد از طريق گزينه File save project اقدام به ذخيره تمامي اطلاعات در قالب يك فايل قابل شناسايي در برنامه كنيد. همچنين در پايان ويرايش صدا بايد از طريق يكي از دو گزينه Export As a Wave و يا Export As a Mp3 از فايل مذكور خروجي بگيريد. اولي يك فايل با كيفيت بالا و حجم بسيار بالا به شما ميدهد كه بايد توسط يك برنامه فرعي تبديل صدا مثل Jet Audio آن را به فايل كمحجم Mp3 تبديل كنيد تا به سادگي قابل آپلود و يا دانلود باشد. براي گزينه دوم هم برنامه از شما يك پلاگين اضافه ميخواهد كه ميتوانيد از طريق آدرس http://lame.sourceforge.net/download.php آن را دانلود كنيد.
انتظار ميرود در پايان كار شما يك فايل Mp3 با حجم پايين داشته باشيد، اين فايل را ميتوانيد در حجمهاي متفاوت و با كيفيتهاي مختلف روي اينترنت قرار داد تا مخاطب، خود بر اساس امكاناتش انتخاب كند كه كدام فايل را مورد استفاده قرار دهد. پس از پايان كار شما بايد اين فايل را روي اينترنت قرار دهيد، چنان كه از «هاست» و «دامين» شخصي استفاده ميكنيد، تنها كاري كه بايد بكنيد آپلود فايل مذكور روي «هاست» تان است. اگر چنين نيست دو راه هست؛ يكي استفاده از سرويسهاي رايگان پادكست كه نمونه فارسي آن در آدرس www.persiancast.com و نمونه انگليسي آن در آدرس www.gcast.com در دسترس است.
اگر از اين دو گزينه استفاده نميكنيد بايد به يكي از «هاست»هاي مجاني متوصل شويد كه امكان ذخيره كردن اين فايل روي اينترنت را به شما ميدهد. سرويس ارائه وبلاگ Wordpress علاوه بر امكانات فوقالعاده وبلاگي 50 مگابايت فضا هم در اختيار شما قرار ميدهد كه ميتواند براي پادكستينگ مورد استفاده قرار گيرد. جز اين شما ميتوانيد از آدرس http://www.supload.com/free-audio-hosting براي آپلود فايل استفاده كنيد.پادكست شما تنها به يك چيز ديگر احتياج دارد، يك آدرس Rss تا هميشه در دسترس باشد، اما تا همين جا براي شروع كار كافي است. اگر اولين برنامه خود را ضبط كرديد و روي اينترنت قرار داديد، اين توانايي را هم ميتوانيد كسب كنيد. پس همين حالا به جمع پادكسترها بپيونديد. درضمن با نرم افزارهاي همچونAdobe Audition مي توان پادكست ساخت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]