واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: خواص درماني ريحان
ريحان ضد دل پيچه است ، پس چه خوب است افرادي كه دستگاه گوارش حساس دارند و سريع نفخ مي كنند با غذا ريحان مصرف كنند.
" ريحان " كلمه اي عربي و به معني " گل و سبزه " است كه معادل اين لغت در فارسي " اسپرغم " گفته مي شود.
ريحان گياه بوته اي يك ساله اي است كه معمولاً طول آن بين 20 تا 45 سانتيمتر است و داراي عطر و بوي مطلوبي است. رنگ ساقه ي بوته ي ريحان سبز تند است و داراي برگ هاي منظم و بيضي شكل است . گل هاي ريحان به رنگ سفيد يا صورتي در ماه هاي مرداد يا شهريور به شكل خوشه در انتهاي ساقه ي ريحان ظاهر مي شوند و پس از چندي از همين گل ها تخم ريحان حاصل مي گردد. دو نوع ريحان وجود كه يك نوع آن برگ هاي سبز و نازكي دارد و نوع ديگر برگ هاي بنفش رنگ دارد. گياه ريحان بومي هند است.
اين گياه هيچ گونه ترشح زيان آوري ندارد و تمام بخش هاي آن مثل برگ ، گل و حتي ساقه آن بسيار معطر و خوشبو است. از اين رو در تمام دنيا به عنوان يك طعم دهنده و عطر دهنده به غذا مورد استفاده قرار مي گيرد.
در مصر ، زنان گل هاي ريحان را در استراحتگاه افراد مورد علاقه شان مي ريزند ولي در مالزي ريحان را در محل دفن مرده ها مي كارند . در مولداوي رسمي وجود دارد كه هنوز هم پا برجاست و آن اين است كه يك مرد زن مورد علاقه اش را با قبول دسته اي ريحان از او انتخاب مي كند.
پزشكان قديم به سختي اثر درماني ريحان را قبول مي كردند و بيشتر آنها عقيده داشتند كه ريحان گياهي سمي و خطرناك است.
در ايران نيز افسانه اي در مورد ريحان وجود دارد، بدين شرح كه :
« گويند اسپرغم پيش از انوشيروان نبود. روزي انوشيروان بارعام داده، و به ديوان قضاوت نشسته بود. ناگاه ماري بزرگ از زير تخت درآمد. حاضران را از ديدن او ترس به هم رسيد. قصد او كردند، شاه فرمود بگذاريد شايد شكايتي داشته باشد. به دنبال او برفتند تا به كنار چاهي رسيدند. مار بر كنار چاه حلقه زد، آنگاه به درون رفت و برآمد، چون در آن چاه نگاه كردند، ماري ديدند مرده افتاده و عقربي نيش بر او بند كرده، نيزه اي از بالاي چاه بر پشت عقرب فرو برودند و همچنان به نزديك شاه آوردند و شاهنشاه را از حال مار و نيش عقرب آگاه ساختند. چون يك سال بگذشت، هم در آن روز شاه نشسته بود و به شكايات مردم رسيدگي مي كرد. همان مار به نزديك سرير آمد و از دهن خود قدري تخم سياه بريخت و برفت. شاه فرمود آن تخم را كاشتند. از آن تخم اسپرغم بر آمد و انوشيروان كه پيوسته زكام داشت از بوييدن و خوردن آن زكامش برطرف شد. شكي نيست كه اين داستان به اين شكل صحت ندارد ولي بعيد نيست كه بذر را يكي از شاكيان كه به حق خود رسيده بود، به عنوان هديه آورده باشد.»
فوايد و خواص درماني ريحان:
ريحان گياهي معطر و بادشكن است. اگر چه بيشتر به عنوان سبزي خوردن يا طعم دهنده به غذا، مورد استفاده قرار مي گيرد ولي خواص درماني خاصي هم دارد كه از آن جمله :
1) ريحان آرامش دهنده ي اعصاب است و براي درمان سردردهاي عصبي بسيار مؤثر است. اگر 20 تا 50 گرم ساقه ي ريحان كه داراي برگ و گل است را در يك ليتر آب جوش بريزيد و 12 دقيقه دم كنيد . سپس آن را صاف و شيرين نماييد و پس از هر غذا 1 فنجان بنوشيد كه غم و اندوه و افسردگي را برطرف مي كند.
2) ريحان گياهي نشاط آور است. دم كرده ي 50 گرم ريحان كه شيرين شده باشد پس از هر غذا براي معالجه ي سردردهاي يك طرفه ( ميگرن ) و سردردهاي عصبي مفيد است . حتي استنشاق بوي ريحان له كرده سردردهاي ناشي از سفر را برطرف مي كند.
3) دم كرده ي 50 گرم ريحان كه با عسل شيرين شده باشد براي برطرف كردن گلودرد و آنژين مؤثر است. براي درمان آسم نيز مي توان جوشانده ي غليظي از ريحان تهيه كرد و روزي چند مرتبه دهان را با آن شستشو داد. جوشانده ي سرد آن نيز تب بر است. پس در بيماري هاي تورمي گلو و سرما خوردگي حتماً از ريحان استفاده كنيد.
4) دانه ي ريحان نيز به علت داشتن لعاب فراوان نرم كننده است و در رفع ورم كليه و ترشحات زنانگي مفيد است.
5) ريحان ضد دل پيچه است ، پس چه خوب است افرادي كه دستگاه گوارش حساس دارند و سريع نفخ مي كنند با غذا ريحان مصرف كنند.
6) ريحان در درمان اسهال هم مؤثر است . خوردن تخم بو داده ي ريحان براي درمان اسهال اثر شفا بخش دارد.
7) جوشانده ي ريحان گرفتگي دستگاه گوارش را رفع مي كند و ضد تهوع و استفراغ است.
8) اسانس ريحان كه بازيليك نام دارد ، بسيار معطر و ضدعفوني كننده ي دستگاه گوارش است و بوي سير و پياز را از دهان مي برد. به همين دليل يك پاي ثابت نان و كباب، ريحان تازه است.
9) ريحان ميكروب اسهال و وبا را مي كشد و بوي آن پشه و مگس را فراري مي دهد . ريحان را در باغچه ي منزل خود بكاريد تا به اين ترتيب با حشرات مزاحم مبارزه كنيد.
10) به نظر مي رسد كه دانه ي ريحان براي رفع اثر زهر مارگزيدگي ، هم بصورت خوراكي و هم اگر به روي محل زخم گذاشته شود، مؤثر است. عقيده اي هم وجود دارد كه ريحان مي تواند زگيل را درمان كند.
نظر بزرگان در مورد ريحان در حديث است كه امام صادق ( ع ) فرمود: ريحان سبزي پيامبران است و بدانيد كه هشت خاصيت در آن وجود دارد:
1- غذا را گوارا مي كند. 2- منفذها را باز مي كند. 3 و 4- دهان و باد گلو را خوشبو مي سازد. 5- اشتها را به غذا افزايش مي دهد. 6- مرض را از بين مي برد. 7- شخص را از بيماري جذام ايمن مي گرداند.
8- وقتي ريحان در شكم آدمي قرار گيرد، همه ي امراض را ريشه كن مي سازد.
در حديث ديگر، امام كاظم ( ع ) فرمود : ريحان مرض سل را از بين مي برد.
يکشنبه 31 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 351]