واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: طرح تحول اقتصادي، تهديد يا فرصت
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: در حال حاضر طرح تحول اقتصادي يك تهديد و يا يك فرصت به نظر مي آيد كه با تعويق افتادن زمان اجراي اين طرح ارزيابي هاي متفاوتي دراين خصوص وجود دارد .
مدت زيادي از ارايه طرح تحولات اقتصادي نمي گذرد و در اين مدت نيز اظهارنظرهاي بسيار متفاوتي درخصوص آن صورت گرفته ، گرچه با وجود تمام چالش هاي موجود اقتصادي، به نظر مي رسد بيشترين تمركز اين طرح بر روي بحث نقدي كردن يارانه ها و پرداخت مستقيم آنها انجام شده است.
از سوي ديگر كارشناسان و صاحبنظران اقتصادي عنوان كرده اند كه جزييات اجرايي شدن و چگونگي ايجاد اين تحول اقتصادي در هفت محور اصلي اين طرح مشخص نيست و با وجودي كه قرار بوده است تا اين طرح پس از اعلام جزييات و جمع نظر كارشناسان به مرحله اجرا درآيد، اما اكنون كه چند ماه از اعلام اجراي اين طرح مي گذرد هنوز جزييات و چگونگي اجراي آن مشخص نشده و بدون تجميع نظر كارشناسان و اعمال اصلاحات، زمان اجراي آن نيمه دوم امسال اعلام شده است.
از آنجايي كه اولين بار نيست كه براي اصلاح اقتصاد برنامه و طرح ارايه مي شود شايد بد نباشد كه در علل ناكامي و ناموفق عمل كردن آنها دقت و مطالعه بيشتري صورت گيرد.
يكي از علل عمده اي كه مي توان براي عدم تحقق برنامه هاي اقتصادي گذشته عنوان شود شايد بي توجهي به نظر بخش خصوصي و دست اندركاران اصلي اقتصادي بوده است كه بارها و بارها نشان داده است كه هيچ طرحي در تئوري موفق نبوده و براي ارزيابي موفقيت و نتيجه بخشي آن بايد از كساني كه در عمل و اجرا با تئوري ياد شده درگير هستند گفت و گو كرد تا تبعات و ايجاد واقعي اجراي آن و اثري كه در بازار و اقتصاد خواهد داشت را به طور دقيق تر و كارشناسانه تري پيش بيني كنند.
البته پس از تدوين طرح و در زمان كوتاهي پيش از اجراي آن در دو مرحله از كارشناسان اقتصادي نظرسنجي شد كه يك مرحله آن با فعالان اقتصادي در اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران بود كه سوال هاي بسياري را از سوي اين كارشناسان متوجه اين طرح كرد، اما از آنجايي كه اعلام شده است اين طرح در نيمه دوم امسال اجرايي خواهد شد، به نظر مي رسد ارزش چنداني به نظرها و هشدارهاي كارشناسان گذاشته نشده است، چرا كه با توجه به زمان بسيار كوتاه تا زمان موعود براي اجراي اين طرح، در چنين مدت كوتاهي امكان جمع بندي و بررسي دوباره طرح با توجه به پيشنهادها و اصلاح موارد لازم و اشاره شده وجود نخواهد داشت.
در اين خصوص محمد امامي فر كارشناس ارشد اقتصادي و بازرگاني عقيده دارد: در اجراي اين طرح لزوم توجه به نظام مالياتي و تامين اجتماعي بسيار حياتي است اما متاسفانه در اين طرح به نظر مي رسد راهكار مناسبي براي اين دو مورد ديده نشده است.
وي افزود: براي چنين طرحي به اين وسعت نمي توان زمان مناسب اجرا تعريف كرد، زيرا اين طرح بسيار كلي و عظيم است و بايد به صورت همه جانبه پيگيري شود اما چنانچه هر چه زودتر اجرا شود براي درمان اقتصاد كشور بهتر است.
امامي فر اظهار داشت: به نظر مي رسد كه در صورت اجراي اين طرح و همگام شدن قيمت ها با بهاي جهاني آنها، ديگر پديده اي با عنوان جهش ناگهاني قيمت كه ناشي از نداشتن مديريت در داخل كشور باشد را نخواهيم داشت.
اين كارشناس معتقد است كه از اهداف اصلي اين طرح اين است كه دولت بتواند با اجراي آن نظام قيمت ها را به تعامل منطق برساند و براي تحقق اين هدف بايد تدابيري اتخاذ شود كه در تنظيم بازار به اقشار آسيب پذير توجه ويژه اي داشته باشد، اما در بحث اينكه دولت قصد هدفمندسازي يارانه ها را دارد ابتدا بايد مشخص شود كه منظور كدام دسته از يارانه هاست.
وي تصريح كرد: تا زماني كه به طور دقيق ميزان يارانه ها بر اساس واقعيت هاي جامعه مشخص نشود، نمي توان در اين زمينه اظهارنظر كرد و جزييات مطرح شده در اين خصوص نيز تاكنون تنها برخي آمار بوده است./01 /144/125
شنبه 30 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 366]