واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به آداب و رسوم ماه مبارك رمضان در تركمنستان (3)
با اين وجود، محقق تركمني ايران مقيم تركمنستان معتقد است كه برگزاري شب قدر و مراسم "يارمضان " در بين تركمنهاي ايران و اين كشور آسياي مركزي با كمي تفاوت برگزار مي شود.
![](http://www4.irna.ir/NewsMedia/Photo/Smal_Pic/2008/9/13/irna633568981210000000.jpg)
"يوسف قوچق " مي گويد: در اين شب همچنين برخي از دختران جوان دسته جمعي در فضاي باز، گرد هم مي نشينند و تصنيفي بنام "لاله " را بصورت گروهي و با صداي بلند در دل شب مي خوانند.
البته اين مراسم در بين تركمنهاي تركمنستان رواج چنداني ندارد.
قوچق گفت كه يكي ديگر از رسومات اين شب ، آن است كه از طرف خانواده داماد براي نوعروس يا دختري كه تازه نامزد شده است ، هديه اي برده مي شود.
اين محقق تركمن ايران مقيم تركمنستان از جمله تفاوتهاي آيينهاي ماه رمضان در بين تركمن هاي ايران با اين كشور آسياي مركزي را زمان و شكل برپايي برگزاري مراسم "يارمضان " عنوان كرد.
قوچق گفت كه اين آيين در بين تركمنهاي ايران ، در شب چهاردهم ماه مبارك رمضان و در تركمنستان چند روز پيش از حلول اين ماه مبارك برگزار مي شود.
او افزود كه در تركمنستان پيش از كسب استقلال ، مسلمانان ساكن در اين كشور به شكل علني قادر به انجام فرايض ديني ماه مبارك رمضان نبودند و همه اعمال و از جمله خواندن نماز تراويح در برخي از خانه ها و دور از چشم نيروهاي امنيتي و نظامي صورت مي گرفت و حتي صرف سحري و افطار نيز بطور پنهاني انجام مي شد.
پس از كسب استقلال ، آزادي انجام فرايض ديني و احياي سنتهاي حسنه قدماي تركمن است كه اين سالها مساجد بسيار زيبا و مجللي در عشق آباد و ساير شهرهاي آن كشور احداث شده است .
قوچق افزود كه آيين "يارمضان " در تركمنستان و ايران كه خاستگاه مردمي دارد و سينه به سينه از نسلهاي گذشته به نسل امروزين تركمنها رسيده ، بايستي در رديف ادبيات شفاهي كه با ماه رمضان ارتباط مستقيم دارد، قرار دهيم .
وي گفت كه تركمنهاي تركمنستان بر اين عقيده اند برگزاري اين مراسم باعث افزايش بركت در منزل و اعطاي سلامتي اعضاي خانواده مي شود و بنا به اعتقاد تركمنهاي ايران ، برپايي آن به اين معناست كه خانواده ها بر تداوم خودداري در مابقي ايام ماه مبارك رمضان همت گمارند.
اين مراسم در بين تركمنهاي ايران در شب چهاردم ماه مبارك رمضان پس از اقامه نماز عشا و تراويح برگزار مي شود بدين گونه كه دسته هايي در بيرون مسجد هر محله تشكيل مي گردد و اين دسته ها از بين خود يك سرخوان و يك صندوقدار كه به آن اصطلاحا "اشك" (الاغ ) مي گويند، انتخاب مي كنند.
سرخوان را معمولا اعضاي دسته انتخاب مي كنند و معمولا فردي انتخاب مي شود كه چهره اي موجه نسبت به بقيه داشته و صداي رسا و زيبايي نيز داشته باشد.
اين محقق تركمن ايراني گفت كه در برخي از مناطق ايران ، طلاب حوزه هاي علميه براي اين انتخاب ارجحيت داده مي شوند.
قوچق افزود: "يارمضان " در حقيقت واگويه هاي عاميانه اي است كه به مناسبت ماه مبارك رمضان از سوي گروههاي مذكور به زبان تركمني خوانده مي شوند.
او گفت : در مراسمي كه در تركمنستان برگزار مي شود ، معمولا سرخواني وجود ندارد و تمامي اعضاي گروه ، ابيات را با هم مي خوانند و بجاي عبارت "آلاو" (ياالله )كه در بين تركمنهاي ايران خوانده مي شود، عبارت "يارمضان " بكار برده مي شود.
قوچق افزود: با عنايت به معاني ابياتي كه در اين مراسم بيان مي شود، مي توان اين گونه استنباط كرد كه عبارت "آلاو" يا (يارمضان ) كه از سوي ديگر اعضاي دسته در پايان هر بند به صورت همصدا بيان مي شود، نوعي تاكيد و يا بعبارت ديگر تائيد سخناني است كه سرخوان به نمايندگي از سوي آنها قرائت مي نمايد.
اين محقق تركمن ايراني گفت كه اين مراسم در تركمنستان چند روز مانده به ماه مبارك رمضان برگزار مي شود و برگزاري آن را به معني استقبال از اين ماه است .
ادامه دارد...
آساق**2191**330**1789**1366
شنبه 23 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]