واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: پورتال چيست؟
نسل دوم پورتال ها:
نسل دوم پورتال ها بر اطلاعات مشخص تر و نرم افزارها متمركز بودند. در اساس شباهت زيادى به خصوص در زمينه فراهم آوردن اطلاعات با نسل اول داشتند با اين همه تفاوت مهمى نيز وجود داشت: اين پورتالهاى امكان همكارى كاربران را در محيطى به هم پيوسته فراهم مى كردند و همين امكان، نقطه تمايز آنها با نسل پيشين محسوب مى شد. پورتال هاى نسل دوم قابليت همكارى متقابل را در ادارات مجازى براى تيم هاى كارى و به منظور انجام وظايفشان فراهم مى ساختند.
نسل دوم پورتال ها سرويس هاى متعددى داشتند كه از جمله آنها مى توان به سرويس هاى مديريت محتوى (سازمان دهى و مديريت اطلاعات مرتبط) و سرويس هاى همكارى (كه به كاربران امكان مى داد با يكديگر گپ زده و براى يكديگر ايميل فرستاده و قرار ملاقات تنظيم كنند) اشاره كرد. در اين پورتال ها قابليت تعريف گروه هاى كاربرى نيزفراهم آمده بود. به بيان ديگر اين پورتال ها سازو كار همكارى داخلى را در يك سازمان فراهم مى ساختند.
نسل سوم پورتال ها:
نسل سوم با هدف ايجاد فضاى مجازى تجارت الكترونيك ( Business- E) بوجود آمد. پورتال هاى نسل سوم به عنوان واسط ارتباطى كارمندان، تهيه كنندگان، توليد كنندگان و مشتريان قلمداد مى شوند. ويژگى فوق العاده اين پورتالها امكان مرتبط شدن نرم افزارهاى مستقر در سرورهاى مختلف است. به بيان ديگر، اين پورتال ها نقطه به هم پيوستن محتويات و برنامه هاى كاربردى مستقر در سرورهاى مختلف بطور همزمان و با استفاده از همكارى سرويسهاى خدماتى آنان اند. به علاوه امكان دسترسى به محتويات و امكانات سيستمهاى مختلف را از طريق ابزارها و تجهيزات متنوع، بسته به نياز كاربر امكان پذير مى كنند. اين گروه پورتال ها مجموعه قابل توجه و ارزشمندى از اطلاعات، مستندات، امكانات و قابليتهاى نرم افزارهاى مرتبط را از طريق درگاه واحدى براى كاربر فراهم مى كنند. به علاوه، اين پورتالها به صورتى خودكار و بر اساس نقش كاربران هدفمند شده و ويژگيهايى خاص آنها مى يابند. به بيان ديگر، نحوه نمايش، محتوى و امكانات در دسترس، بسته به نقش تعريف شده براى كاربر به گونه اى منحصر به فرد و خاص وى در اختيار او قرار مى گيرد. كليد توسعه آينده اين نسل از پورتال ها،ايجاد چهارچوب هاى كارى باز (از قبل تعريف نشده) براى سرويس هاى عمومى خواهد بود.
انواع پورتال ها
يك سازمان مجموعه متنوعى از كاربران دارد كه از جمله آنها مى توان به مشتريان، شركا، كارمندان اشاره كرد. همه اين كاربران علاقه مندند از اطلاعات و خدمات آن سازمان استفاده كنند. كاملا آشكار است كه هر كدام از آنها نيازهاى خاص و اغلب متفاوتى دارد. براى پاسخگويى به اين تنوع، انواع مختلف پورتال ايجاد شده و مورد استفاده قرار مى گيرد. به طور كلى بر حسب چگونگى پاسخگويى به نيازهاى كاربران، پورتال ها را مى توان در چهار گروه زير دسته بندى كرد:
Business to Customer B2C
اين نوع از پورتال با سيستم هاى CRM مرتبط بوده و دسترسى مستقيم مصرف كننده را به مجموعه وسيعى از اطلاعات و خدمات فراهم مى كند براى مثال، اطلاعاتى مانند «راهنماى استفاده از محصولات» و «وضعيت سفارش مشترى » در خريد هاى خود و همچنين امكانات ارتباطى كاربر با بخش پشتيبانى مشتريان در اين پورتال ها پيش بينى مى شود. مانند هر پورتال ديگرى، يك پورتال B2C معمولا در قد و قواره اى ارائه مى شود كه نيازهاى مشتريان خود را پاسخ دهد.
Business to Business B2B
نوع ديگر پورتال در زنجيره مديريت منابع شكل مى يابد. در اين نوع پورتال اطلاعات لازم براى توليدكنندگان، تهيه كنندگان، نمايندگى ها و همچنين توزيع كنندگان، به گونه اى مناسب و دسته بندى شده جمع آورى و در اختيار آنان قرار مى گيرد. براى مثال، يك شريك تجارى را قادر مى كند تا به بخش هايى از اطلاعات و امكانات مانند سفارش خريد و صدور فاكتور دسترسى داشته و از امكانات اين بخش ها استفاده كند.
myisfahan.com
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]