واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: طرح«پاد» همچنان در پيچ و خمهاي اداري آموزش و پرورش32درصد پسرها و 26درصد دخترها تفريحي سيگار ميكشند
مريم خبازعكس: حميد جانيپورپنج سال قبل مسوولان مركز تحقيقات دخانيات طرحي را به آموزش و پرورش ارائه كردند تا از رهگذر آن پيشگيري از استعمال دخانيات در بين دانشآموزان چهرهاي نظاممند به خود بگيرد. اما با گذشت دو سال از عمر دولت هشتم و سه سال از عمر دولت نهم هنوز طرح «پاد» در پيچ و خمهاي وزارتخانه سرگردان است؛ چرا كه تغييرات گسترده در آموزش و پرورش تاكنون رايزنيهايي را كه براي اجرا يا مداخله ميبايست انجام شود را با مشكل مواجه كرده است.
![](http://www.donya-e-eqtesad.com/News/1576/29-01.jpg)
اما طرح پيشگيري از استعمال دخانيات در مدارس در حالي منتظر تاييد نهايي است كه آمارهاي موجود از ميزان گرايش دانشآموزان به مصرف سيگار، وضعيت مطلوبي را نشان نميدهد. اين در شرايطي است كه پيشبيني ميشود ميزان گرايش دانشآموزان به مواد افيوني سنتي و جديد نيز همين وضعيت را دارد هر چند كه هيچ گاه به خاطر تابو بودن اين مسائل آمار دقيق و قابل استنادي ارائه نميشود. البته در مورد علل گرايش دانشآموزان به مواد دخاني و افيوني بحثهايي مطرح است چنانچه گفته ميشود كنجكاوي يا نبود تفريح سالم براي جوانان عامل اصلي گرايش آنان به اين مواد است. دكتر غلامرضا حيدري رييس مركز تحقيقات دخانيات در گفتوگو با خبرنگار دنياي اقتصاد با تاييد اين امر گفت: در سالهاي 82 و 86 دو تحقيق جداگانه در مورد مصرف دخانيات در مدارس انجام شد كه نتايج آن تفاوت چنداني را در اين دو سال نشان نميداد. بر اين اساس مصرف سيگار به صورت روزانه و دست كم يك نخ بين دانشآموزان دبيرستاني يعني مقطع سني 14 تا 18سال رقمي حدود 4درصد است كه سهم پسرها 6درصد و دخترها 1درصد است.
وي اضافه كرد: البته اين آمار در مقايسه با آمارهاي اين رده سني در دنيا و حتي در كشورهاي همسايه وضعيتي متوسط را نشان ميدهد، اما آمارهايي كه مصرف گهگاهي را نشان ميدهد بيشتر است.
حيدري با بيان اينكه در تحقيقات از دانشآموزان دبيرستاني در مورد مصرف سيگار در 30روز گذشته پرسش شده است اعلام كرد كه نتايج تحقيقات عدد 28درصد را نشان ميدهد كه سهم پسرها 32درصد و سهم دخترها 26درصد است. به گفته حيدري اين آمار هم آمار متوسطي است هر چند كه در كل اين رقمها قابل توجه است ولي وحشتناك نيست. رييس مركز تحقيقات دخانيات در عين حال مصرف تفريحي و گهگاهي قليان را نگرانكننده دانست و 41درصد پسرها و 38درصد دخترها را درگير اين مساله معرفي كرد.
وي در ادامه در پاسخ به اين پرسش كه وضعيت مصرف دخانيات در بين دانشآموزان مقطع دبستان و راهنمايي چگونه است، گفت: در مقاطع پايينتر از دبيرستان هنوز گزارش جامعي وجود ندارد؛ چرا كه به نظر ميرسد اعداد و ارقام خيلي كمتر از آمار دبيرستانيها باشد.
حيدري همچنين با تاكيد بر اينكه اين آمار مربوط به دبيرستانهاي تهران از جمله دولتي و غيرانتفاعي بوده و فرق آشكاري ميان مدارس شمال و جنوب هم وجود ندارد به علتهاي گرايش دانشآموزان به سيگار اشاره كرد. او گفت: كنجكاوي علت اصلي گرايش دبيرستانيها به سيگار است همانگونه كه در الگوهاي قبلي، علت تقليد از رفتار بزرگترها بوده است. با اين وجود در حال حاضر 55درصد از افراد فقط به خاطر كنجكاوي سيگار ميكشند.
نبود مراكز تفريحي، عامل سيگاري شدن جوانان
به گفته مدير كل دفتر امور اجتماعي سازمان ملي جوانان نبود مراكز تفريحي سالم و فعاليتهاي جمعي يكي از عوامل سيگار كشيدن جوانان به صورت پنهاني به شمار ميآيد.
مجدالدين معلمي در گفتوگو با خبرگزاري فارس در رابطه با سيگار كشيدن جوانان گفت: هر پديده اجتماعي كه رخ ميدهد براي تحليل واقعي آن بايد فضاي اجتماعي آسيبشناسي شود. بدون انجام مطالعه علمي و پيدا كردن ريشههاي موضوعي صحبت كردن در اين رابطه زمينه دقيقي را ايجاد نميكند.
مدير كل دفتر اجتماعي سازمان ملي جوانان افزود: به نظر ميرسد زماني ميتواند تحقيقات و تصميمگيريها در اين زمينه مفيد باشد كه وجه علمي آن را درنظر بگيريم.
وي در رابطه با نحوه برخورد با اين موضوع بر اساس تفكيك جنسيت تصريح كرد: رجوع جوانان به مواد دخاني نبايد فقط از نوع مرد يا زن مورد ارزيابي قرار گيرد بلكه بايد كليت اين موضوع را براي جوانان اعم از پسر يا دختر مد نظر قرار داد. هرچند كه خانمها به علت عفاف و احترام خاصي كه در جامعه دارند وقوع ناهنجاري اجتماعي در بينشان جلوهگري بيشتري ميكند.
وي اظهار داشت: مشكل اصلي اين است كه هويت جوان ايراني را به صورت سالم و رسا در رسانهها و افكار عمومي اجتماع مطرح نكردهايم. زماني كه هويت ايراني را به صورت دقيق مطرح نكنيم باعث ميشود تا الگوهاي جايگزين جاي هويت ايراني را بگيرند.
معلمي با اشاره به رواج فيلمها و فرهنگ خاص كشورهاي غرب در جامعه، گفت: اين مساله ميتواند در جوان ايراني هويت دروغين ايجاد كرده و استفاده از دخانيات نيز در بين جوانان ميتواند از اين مساله نشات بگيرد.
وي در رابطه با سيگار كشيدن پنهاني جوانان، گفت: رواج سيگار كشيدن در بين جوانان پديده ناهنجاري است و در عرف فرهنگ سالم ايراني به عنوان ناهنجاري محسوب ميشود. زماني كه جوان دچار اغتشاش هويتي ميشوند، با پنهان كاري همراه است ضمن اينكه پنهانكاري جوانان به علت هنجار نبودن در فضاي اجتماعي است.
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]