نمایشگاه ژئوماتیک 1404: تبلور 72 سال تجربه
سید اسکندر صیدایی، رئیس سازمان نقشه برداری کشور، در گفت و گوی مفصلی که با ایسنا داشت، به شرح فرایند برگزاری بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی و همایش ملی مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی ژئوماتیک 1404 پرداخت. ایشان تاریخچه سازمان نقشه برداری کشور را بسیار درخشان دانست و گفت: “این سازمان با داشتن بیش از 72 سال سابقه تخصصی در حوزه علوم مکانی، از دهه سی شمسی تا به امروز، به طور مداوم اقدام به تصویربرداری، عکسبرداری و جمع اوری اطلاعات دقیق از جغرافیای کشور کرده است.”
صیدایی توضیح داد که این فرایند جمع اوری اطلاعات از طریق تجهیزات پیشرفته هوایی، استفاده از هواپیماهای نقشه برداری ویژه، کشتی های اب نگاری و ایستگاه های ثقل سنجی صورت می گیرد. وی با اشاره به اهمیت این داده ها تاکید کرد که تمامی این اطلاعات جامع و دقیق، اهمیتی حیاتی برای برنامه ریزی های کلان و مدیریت کارامد و پایدار توسعه کشور دارند و زیربنای تصمیم گیری های صحیح در بخش های مختلف محسوب می شوند.
همایش علمی و مشارکت بین المللی
رئیس سازمان نقشه برداری در ادامه به ابعاد علمی این رویداد بزرگ اشاره کرد و گفت: “بیست و نهمین همایش ملی نقشه برداری در سه سالن مجزا برگزار می شود و به ارائه تازه ترین مقالات علمی پژوهشگران اختصاص یافته است.” وی امار مشارکت علمی در این دوره را بسیار رضایت بخش دانست و افزود که تا این لحظه، 315 مقاله علمی از سوی محققان پنج کشور مختلف به دبیرخانه همایش ارسال شده است. هدف اصلی از برگزاری سالانه این همایش، ایجاد یک فضای تعاملی و سازنده میان جامعه علمی کشور، دانشگاهیان، و تمامی علاقه مندان و متخصصان حوزه علوم نقشه برداری و داده های مکانی است.
این تعامل، زمینه ساز تبادل دانش و نوآوری میان متخصصین و صنعتگران خواهد بود و به ارتقای سطح علمی کشور کمک شایانی می کند.
نمایش دستاوردهای نوین: از پهپاد تا GPS بومی
صیدایی سپس به بخش نمایشگاهی این رویداد پرداخت و ان را ویترینی از توانمندی های داخلی توصیف کرد. او گفت که نزدیک به 300 شرکت و مجموعه داخلی در این نمایشگاه حضور دارند و به معرفی اخرین دستاوردهای نرم افزاری و سخت افزاری خود در زمینه های مرتبط با علوم نقشه برداری و داده های مکانی می پردازند.
وی تاکید کرد که بخش خصوصی کشور در این نمایشگاه، حضوری چشمگیر و پر رنگ داشته است. شرکت ها، محصولات و فناوری های بومی خود را در زمینه های حیاتی مانند پهپادها و پرنده های کوچک نقشه برداری، گیرنده های پیشرفته جی پی اس (GPS) و تکنیک های سنجش از دور (Remote Sensing) به نمایش گذاشته اند. این دستاوردها نشان دهنده اقتدار علمی و فنی ایران در این حوزه های حساس است. استقبال از این محصولات نیز از سوی اساتید دانشگاه، پژوهشگران و بازدیدکنندگان صنعتی بسیار خوب و امیدوار کننده گزارش شده است.
شناخت دقیق محیطی، رمز توسعه موفق
رئیس سازمان نقشه برداری کشور بر اهمیت حیاتی این نمایشگاه برای فرایندهای کلان برنامه ریزی و سیاستگذاری دولت تاکید ویژه ای کرد. او تصریح کرد که: “هر چقدر که شناخت ما از محیط و فضای ملی دقیق تر و عمیق تر باشد، به همان نسبت، برنامه ریزی های کشور نیز از دقت بیشتری برخوردار خواهد بود و مدیریت ما در مسیر توسعه پایدار، موفقیت امیزتر عمل خواهد کرد.”
وی افزود که هم مقالات علمی بسیار باکیفیت ارائه شده در همایش و هم مجموعه های نوآورانه نرم افزاری و سخت افزاری که توسط شرکت ها در نمایشگاه معرفی شده اند، می توانند چراغ راهی برای خانواده بزرگ نقشه برداری کشور باشند و این سازمان را در رسیدن به اهداف استراتژیک یاری رسانند. این ترکیب علم و صنعت، ضامن پیشرفت متوازن در حوزه داده های مکانی است.
توسعه همکاری های منطقه ای و ارتقای جایگاه بین المللی
صیدایی در تشریح فعالیت های دیپلماتیک سازمان، به دیدارهای بین المللی مهمی که در حاشیه برگزاری نمایشگاه صورت گرفته، اشاره کرد. وی اظهار داشت: “در این چند روز، ما ملاقات ها و گفتگوهای مثمر ثمری با هیات هایی از کشورهای دوست و همسایه از جمله فدراسیون روسیه، ارمنستان، تاجیکستان و قطر داشتیم.”
او به طور خاص به بازدید عبدالرحمن علی العبیدان، رئیس اداره نقشه برداری وزارت دفاع قطر، از غرفه سازمان نقشه برداری ایران اشاره کرد. در نتیجه این دیدارها، تفاهم نامه های مشترک متعددی منعقد شده است که هدف اصلی انها توسعه و گسترش همکاری های منطقه ای و بین المللی ایران در حوزه ژئوماتیک است.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به جایگاه برجسته ایران در نهادهای بین المللی، افزود: “سازمان نقشه برداری ایران، علاوه بر عضویت در کمیته های بین المللی نقشه برداری، هم اکنون ریاست گروه داده های مکانی سازمان ملل متحد را نیز بر عهده دارد.” وی تاکید کرد که ایران به عنوان یک کشور پیشرو در منطقه، اقدام به ارائه اموزش های تخصصی به مدیران ارشد کشورهای منطقه، از جمله تاجیکستان، در حوزه نقشه برداری می کند و اطلاعات فنی ارزشمندی را در اختیار انها قرار می دهد. این اقدامات، نه تنها جایگاه علمی و فنی کشور اسلامی ما را در عرصه بین المللی ارتقاء می دهد، بلکه موجب هم افزایی و تقویت توانایی های منطقه ای در مواجهه با بحران ها و مدیریت منابع نیز می شود.
در پایان، گزارش ایسنا حاکی از ان است که بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی (ژئوماتیک 1404) با همکاری مشترک سازمان نقشه برداری کشور، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و انجمن علمی مهندسی نقشه برداری و ژئوماتیک ایران از 29 ابان ماه در تهران اغاز به کار کرده و تا تاریخ دوم اذر ماه ادامه داشته است.







