واضح آرشیو وب فارسی:مهر: فرخی در گفتگوی اختصاصی بامهر:
شاهکارهای خلقت را در دنا دیدم/ وجود هما، عقاب طلایی وپلنگ در دنا
شناسهٔ خبر: 2519131 دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۴
استانها > کهگیلویه و بویراحمد
یاسوج –نماینده سازمان محیط زیست کشور پارک ملی دنا رایکی ازشاهکارهای خلقت خداوند می داند ومی گوید: وجود حیواناتی چون هما، عقاب طلایی وپلنگ که درراس هرم غذایی قرار دارند، نشان از کیفیت این زیستگاه دارد. به گزارش خبرنگار مهر، چندی پیش سرشماری حیات وحش منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا با حضور تشکلهای زیست محیطی و نمایندگان سازمان محیط زیست کشور انجام شد. در گفتگویی با "رضا فرخی" نماینده و ناظر سازمان محیط زیست کشور در این سرشماری از ظرفیتهای کم نظیر منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا، نتایج این سرشماری و مشکلات محیط بانان در حفاظت از این مناطق پرسیده ایم.ارزیابی شما از منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا چیست؟ بنده در مناطق مختلف تحت مدیریت سازمان محیط زیست کشور در مقاطع زمانی مختلف حضور یافته ام اما برای اولین بار است که از این منطقه بازدید می کنم و می توانم این منطقه را جزء یکی از زیستگاه های مطلوب تحت مدیریت در استان و کشور بیان کنم. پوشش گیاهی مطلوب، حیات وحش غنی و زیبایی های بصری منحصر به فرد از جمله شاهکارهای خلقت خداوند در دناست.
می توانید به برخی از ویژگی های منحصر به فرد پارک ملی دنا اشاره کنید؟ در دامنه های جنوبی پارک ملی و منطقه حفاظت شده دنا تا ارتفاع ۲۵۰۰ متر جنگل بلوط همه جا را پوشانده است. در میان این درختان و نواحی و ارتفاعات مختلف گونه های جنگلی دیگری نظیر بنه، کیکم، ارژن، شن و انواع بادام کوهی مشاهده می شود. اما تسلط کامل با گونه بلوط Quercus Branti است. از ارتفاع ۲۵۰۰ متر به بالا جنگل بلوط تمام شده و درختچه های ارژن، شن، انواع گون ها و درختان سرو کوهی دیده می شود. از ارتفاع ۳۵۰۰ متر به بالا اثری از درخت و درختچه در این منطقه مشاهده نمی شود و تنها شاهد پوششی از گون ها و گیاهان علفی و بوته ای درسطح زمین هستیم. از ارتفاع ۴۰۰۰ متر به بالا دیگر خبری از بوته های سطحی منطقه نیست و تنها شاهد گیاهان کوچک و زیبایی در پناه سنگ ها و شکافت صخره ها هستیم و برخی از این گیاهان در اوایل تابستان گل های ریز، رنگین و بسیار زیبایی به بار می آورند. حداقل ۱۲۰۰ گونه گیاهی درمنطقه شناسایی شده که از این تعداد ۵۰ گونه آندمیک مختص این منطقه است. تعداد تیره های شناسایی شده در این منطقه حدود ۹۰ تیره از ۱۵۰ تیره گیاهی ایران است. همچنین تعداد ۴۳۰ جنس از ۱۲۱۵ جنس گیاهی ایران، تعداد ۱۲۰۱ گونه گیاهی از ۷۵۰۲ گونه گیاهی و۱۰۰ گونه از ۵۰۰ گونه درخت و درختچه ایران در این منطقه است. همچنین وجود تعداد ۱۲۸ گونه دارویی، ۱۱۰ گونه زیستی وحشی، ۸۴ گونه رنگده و ۶۱ گونه خوراکی وحشی، بیانگر ارزش دارویی، خوراکی، مرتعی و حفاظتی گیاهان دنا است.در زمینه گونه های جانوری چه ظرفیتهایی دارد؟ تعداد ۱۶۹ گونه جانوری در این منطقه شناسایی شده است. خوشبختانه با حفاظتی که در ۱۷ سال گذشته از این زیست بوم حیاتی به عمل آمده، شاهد رشد و تکثیر گونه های حائز اهمیت چون کل و بز، خرس قهوه ای، خوک وحشی، پلنگ و … هستیم. وجود حیواناتی چون هما، عقاب طلایی و پلنگ که در راس هرم غذایی قرار دارند، نشان از کیفیت این زیستگاه دارند.تعداد گونه های پستاندار پارک ملی و منطقه حفاظت شده دنا ۲۶ گونه و پرندگان ۸۴ گونه هستند و ۲۰گونه آبزی هم در دنا شناسایی شده است.
در زیستگاههای دنا گردشگران، پژوهشگران و علاقه مندان به طبیعت میتوانند سیمای حیات وحش زاگرس را با چشم مسلح و غیر مسلح براحتی رویت کنند و اکولوژی جامع حیات وحش را می توان در این منطقه مورد مطالعه و بررسی قرار داد.در سرشماری حیات وحش در این منطقه به چه تجربیات جدیدی دست پیدا کردید؟ با توجه به صعب العبور بودن بسیاری از مناطق دنا، می توان به دشواری امر حفاظت در این منطقه پی برد و اینکه محیط بانان زحمتکش و غیور این منطقه با چه مشکلات آن عدیده ای مواجه هستند.سرشماری انجام گرفته در منطقه را چگونه ارزیابی می کنید؟ با توجه به حضور بنده و همکارم از اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید در امر سرشماری به عنوان ناظر، خوشبختانه سرشماری با بیشترین دقت و کمترین خطای ممکن صورت پذیرفت. آمار امسال با سرشماری دوره های قبل مورد بررسی قرار می گیرد ونتایج بدست آمده تجزیه و تحلیل می شود.این وضعیت را مرهون چه می دانید؟ به حتم وجود محیط بانان دلسوز و زحمتکش در این منطقه، که بنده در طی این دوره افتخار آشنایی با برخی از آنان را داشتم یکی از عوامل بسیار موثر در امر حفاظت از این منطقه است. از دیگر موارد قابل ذکر برنامه های مدیریتی مدیر کل، معاون طبیعی، فرمانده یگان و رییس منطقه بوده که این مطلوبیت را رقم زده است.
همچنین در خصوص منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا، یکی از عوامل بسیار تاثیر گذار در کنار محیط بانان، عوامل طبیعی و وضعیت زمین شناختی و وجود مناطق صعب العبور در منطقه است که شرایط مطلوب حفاظتی را برای حیات وحش فراهم آورده است.چه پیامی از دنا برای مسئولین سازمان خواهید برد؟ منطقه حفاظت شده و پارک ملی دنا، به عنوان یکی از شاخص های مدیریت مناطق قابل ارائه است و این دستاورد تلاش شبانه روزی همکاران ما در اداره کل حفاظت محیط زیست استان و محیط بانان عزیز است.برای بهبود وضعیت معیشتی محیط بانان چه خواهید کرد؟ جواب این سئوال خارج از حیطه مسئولیت و توان بنده است ولی با توجه به اطلاعات بنده به حتم این موضوع یکی از مهمترین دغدغه های مسئولین رده بالای سازمان می باشد که در حال حاضر نیز در حال پیگیری است. نقش بنده در این خصوص، ارائه گزارش از منطقه و وضعیت موجود است که یقینا وضعیت معیشتی محیط بانان را نیز در آن ذکر خواهم کرد.
به نظر شما آیا حقوقشان متناسب با کارشان است؟ با توجه به حضور بنده در منطقه و انجام قسمتی از مسئولیت محیط بانان عزیز در طی دو روز حضورم، می توانم شرایط سخت کاری این عزیزان را بیان نمایم آن هم در شرایطی که منطقه کاملا امن بوده و متخلفی در منطقه حضور نداشته است. در بسیاری از مواقع حفاظت از منطقه در گرمای تابستان و سرمای زمستان و درگیری با شکارچیان صورت می پذیرد و امکان مجروحیت و حتی شهادت این عزیزان نیز وجود دارد. با توجه به مسئولیت سنگین و خطرات بسیار زیاد مسلما باید تدابیری اندیشیده شود که حقوق و مزایای آنان افزایش یابد.آینده محیط زیست کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟ با توجه به برنامه های ریاست محترم سازمان همکاران بنده در بخش های مختلف سازمان و حساسیت موضوع در بین مسئولین رده بالای کشور و نیز بالا رفتن آگاهی عموم مردم نسبت به مسائل محیط زیستی، می توان امید وار بود که در آینده محیط زیست وضعیتی بهتر از وضعیت موجود را شاهد باشد........مصاحبه و عکس: شریف اسلامی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]