واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آیت الله خوشوقت؛ روحانی اخلاق مدار تهران-ایرنا- هفته ی نخست اسفند یادآور بزرگداشت آیت الله خوشوقت است، عالمی برجسته که با صبر و بردباری به تشکیل جلسه های بسیار در زمینه ی علم اخلاق پرداخت و در مسایل اخلاقی بیشتر اهل عمل بود.
اخلاقی زیستن و اخلاقی عمل کردن مستلزم اندیشه یی سنجش گرانه است. انسانی که دغدغه ی اخلاق داشته باشد؛ حال با هر انگیزه و اعتقادی که دارد، همواره در حال سنجش شرایط پیش رو و گزینه های عملکرد خود است. در این میان می توان شخصیت ها و عالمان برجسته یی را مشاهده کرد که نمونه ی بارز اخلاق مداری هستند که از جمله ی آن ها می توان به آیت الله عزیزالله خوشوقت اشاره کرد. عالمی که از درجه ی بالای فقاهت و اجتهاد برخوردار و در بعد عرفان، اخلاق و سیر و سلوک، نام آشنا بود.
این عالم برجسته در دهم مهر 1305 هجری خورشیدی در تهران دیده به جهان گشود، وی دوره ی کودکی خویش را با فراگیری درس های مقدماتی و علوم رایج آن روزگار گذراند و پس از آن به دلیل علاقه ی بسیار به علوم دینی، تحصیلات حوزوی را در تهران آغاز کرد و به مدت پنج سال با حضور در مکتب حاج شیخ علی اکبر برهان از آداب و آموزه های آن بزرگوار بهره برد.
پس از مدتی آیت الله خوشوقت برای افزودن به آموخته های خویش راهی قم شد و 13 سال از عمر ارزشمند خود را در حوزه ی علمیه این دیار سپری کرد. او از مجلس درس بزرگانی چون امام خمینی، آیت الله صدوقی و آیت الله بروجردی برای فراگیری علوم فقه و اصول، خارج فقه و سطح بهره برد.
وی حکمت و فلسفه الهی را در محضر علامه طباطبایی آموخت و به دلیل نشان دادن استعداد بسیار در زمینه ی فراگیری علوم دینی، به مقامات بلند اخلاقی و درجه ی اجتهاد علمی دست یافت و از برجسته ترین شاگردان مکتب اخلاقی-عرفانی علامه طباطبایی و مکتب سیاسی-عرفانی امام خمینی(ره) شد.
این روحانی اخلاق مدار پس از مدتی دوباره به تهران بازگشت و فعالیت های دینی خود را با پذیرش امامت جماعت در مسجد امام حسن مجتبی(ع) آغاز کرد.
در این زمان آیت الله خوشوقت برای مبارزه علیه استبداد رژیم پهلوی در کنار مردم قرار گرفت و با تدریس درس ها ی حوزوی، به افشاگری ماهیت این رژیم پرداخت.
این عالم با تقوا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در حکمی از طرف امام خمینی(ره) به عنوان نماینده ویژه ی ایشان در ستاد انقلاب فرهنگی منصوب شد و از آن پس با تشکیل جلسه های خصوصی و عمومی در زمینه ی اخلاق و معارف در راستای تربیت و آشنا کردن جوانان و طلبه ها با آموزه های دین اسلام و توجه به خواسته های آنان بسیار تلاش کرد و به دلیل برقراری رابطه یی دوستانه با جوانان، بسیجیان، رزمندگان و خانواده های شهدا به عنوان چهره یی دوست داشتنی و محبوب شناخته شد.
وی در برخورد با مردم صبر و سعه ی صدر را پیشه ی خویش ساخته بود. همین امر سبب شد تا آیت الله قدوسی برای بازگرداندن آیت الله خوشوقت به قم و برپایی کرسی درس اخلاق از وی دعوت به عمل آورد.
این عالم دینی با بهره گیری از آیات، روایات، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه مبانی عرفانی عملی را با بیانی شیوا، روان و دقیق در اختیار تشنگان اخلاق و معرفت اسلامی قرار می داد.
این عالم ربانی همواره با تاکید بر آراء و اندیشه های امام خمینی(ره)، حمایت و پشتیبانی از مواضع و دیدگاه های مقام معظم رهبری، به چهره ای انقلابی تبدیل شده بود. وی با بصیرت و آگاهی بسیار درباره ی جریان های سیاسی و ترفندهای دشمنان علیه این مرز و بوم به مبارزه با این دسیسه ها پرداخت.
سرانجام آیت الله خوشوقت پس از عمری مجاهدت در راه حق، در دوم اسفند 1391 هجری خورشیدی در 86 سالگی به دیار باقی شتافت و پیکرش در حرم حضرت عبد العظیم حسنی(ع) در شهر ری به خاک سپرده شد.
آیت الله خوشوقت روحانی اخلاق مداری بود که خدمات بسیاری در راه نشر و گسترش آموزه های دینی کرد و این امر سبب شد تا شخصیت های دینی و مذهبی درباره ی منش و روش وی سخن بگویند گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت بزرگداشت وی، این دیدگاه ها و سخنان را بازنشر داده است:
** آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب: اگر کسی متأثر می شود، گریه می کند، ناراحت می شود، باید برای خودش باشد. ایشان که خب یک عمر طولانی با برکتی را گذراندند و همه اش هم در راه خدا، همه اش برای خدا؛ زندگی پاکیزه، نورانی. از اول جوانی، ایشان در همین راه توحید و راه معرفت و راه سلوک بودند. تا آخر این عمر طولانی، ایشان در این راه ظاهراً لحظه ای توقف نکردند و پیش رفتند. خب خدای متعال هم انشاءالله عملش با ایشان عمل بندگان صالح خواهد بود، عمل اولیاء خواهد بود انشاءالله.
**حجت الاسلام کاظم صدیقی امام جمعه موقت تهران: این عالم ربانی انسان مهذّبی بود که خود را در مسیر نسیم رحمت الهی قرار داد و تا پایان عمر با برکت خود از این مسیر نورانی خارج نشد. روش تربیتی آیت الله خوشوقت در تربیت نفوس مستعد یک الگوی کامل برای معلمان اخلاق و معرفت است.
**آیت الله غلام علی صفایی بوشهری نماینده رهبر معظم انقلاب در استان بوشهر: آیت الله خوشوقت، انقلاب اسلامی را تجلی عدالت الهی می دانستند و تبعیّت از مقام معظم رهبری را به عنوان مقام عزت حکومت اسلامی بر همگان واجب می دانستند و در عرفان سیاسی، معتقد به ولایتمداری بودند. ایشان در عرصه علم دارای استعداد شگرفی بودند و در زنجیره درس آیت الله بروجردی، علامه طباطبایی، امام راحل و ...حضور داشتند و حضرت امام و علامه طباطبایی تاثیر بسیاری در شخصیت ایشان داشتند. ایشان در ادبیات، تاریخ، تفسیر و علوم قرآنی تسلطی شگرف داشتند و صاحب سبک بودند و نگاه ایشان در عرصه اصول، به شیخ عبدالکریم حائری بود. همانطور که جوانان به آیت الله خوشوقت دل داده بودند، ایشان هم به آنان دل داده بودند و به جوانان عشق می ورزیدند و در تلاش بودند تا در خدمت جوانان باشند، از این رو، گاهی ساعت ها می نشستند و با جوانان در زمینه های مختلف بحث می کردند و با لطف و مهربانی، فضا را برای سوال و جواب جوان و رشد آن آماده می کردند.
با الهام از: کرامتی از آیت الله خوشوقت
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9128***9131
07/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]