تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):منافق، نيرنگباز، زيانبار و شكّاك است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835588374




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

محبت نیاز اساسی کودک


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:


نیاز کودکان به محبت از سوی والدین؛
محبت نیاز اساسی کودک
كودك بيش از هر كس تشنه محبّت پدر، لبخند مادر و نوازش مربّى است.تأمين نيازهاى عاطفى كودكان بايد بطور جدّى پيگيرى شود. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله به بازى و حركات طبيعى كودكان حتى در لحظات عبادت اهميت مى‏داد و آنان را از محبت محروم نمى‏كرد.



امام علی علیه السلام فرمودند:خوش اخلاقى  روزى  ها را زياد مى كند و ميان  دوستان  انس  و الفت  پديد مى آورد.   به گزارش سرویس خانواده جام نیوز، عوامل متعددى در تربيت و رشد عقلى و جسمى كودك دخالت دارند. خانه و خانواده، قانون وراثت، محيط زندگى و نظم اجتماعى، مدرسه، فعّاليت گروهى، برگزارى جلسات موعظه و كنفرانس، دوستان و رفقايى كه كودك با آنها بازى مى‏كند، كتاب، مجلّه و داستانهايى كه مى‏خواند، حرفه و هنرى كه پيش گرفته، نوع حكومت و برنامه‏ هايى كه كودك در برابر آن خاضع است، معلّم و مربّيانى كه به امر تعليم و تربيت او پرداخته‏اند و ... همگى در تربيت و رشد كودك و رفتار و اخلاق او مؤثّرند. در ميان عوامل تربيت كودك، خانواده جايگاه ويژه‏اى دارد و نقش آن بگونه ‏اى است كه مى‏تواند ساير عوامل را تحت تأثير قرار دهد. تأثيرپذيرى كودك از رفتار پدر و مادر، تا جايى است كه حتى در اعتقادات كودك نيز تجلّى مى‏كند. پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله فرمود: «كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ حَتَّى يَكُونَ ابَواهُ يُهَوِّ دانِهِ وَ يُنَصِّرانِهِ» «1»هر كودكى براساس فطرت (توحيدى) به دنيا مى‏آيد، و اين پدر و مادرش هستند كه او را يهودى يا نصرانى بار مى‏آورند.خانواده، نخستين آموزشگاهى است كه شالوده اخلاقى كودك را بنيان گذارى مى‏كند و مى‏تواند استعدادهاى درونى كودكان را شكوفا سازد. ارزشهاى اخلاقى مانند علاقه به راستى و درستى، تنفّر از دروغ و نادرستى، عزت نفس و شخصيت، رشادت و شهامت، بخشش و سخاوت، ميل به تعاون و همكارى، علاقه به همنوع و دوست داشتن فضايل و مبارزه با رذايل و ... از طريق محيط خانه و خانواده به كودك آموخته مى‏شود.
شخصيت بزرگى همانند امام على عليه السلام، با صراحت به پرورشهاى دوران كودكى خود تكيه مى‏كند و از تربيتهاى عاطفى و عقلى خويش كه در خردسالى فراگرفته، سخن مى‏گويد و به پيامبر صلى الله عليه و آله- كه مربّى لايق و بزرگوار وى بود- مباهات مى‏كند:
«شما قرابت مرا با پيامبر صلى الله عليه و آله و منزلت مخصوصى كه نزد آن حضرت داشتم، بخوبى مى‏دانيد. طفل خردسالى بودم كه پيامبر صلى الله عليه و آله مرا در دامن خويش پرورش داد، در آغوشم مى‏گرفت، به سينه خود مى‏چسبانيد، گاهى مرا در استراحتگاه مخصوص خويش جاى مى‏داد، بدنش را به بدنم مى‏چسبانيد و بوى خوش او را استشمام مى‏كردم... من همچون سايه‏ اى به دنبال آن حضرت حركت مى‏كردم و او هر روز نكته تازه‏ اى از اخلاق نيك را براى من آشكار مى‏ ساخت و به من فرمان مى ‏داد كه از او پيروى كنم. «2»پدر و مادر بايد بكوشند تا پيش از آنكه كودك به صحنه اجتماع وارد شود و الگوى جديد، توجّه او را جلب كند، وى را تربيت كنند و ارزشهاى اخلاقى را ملكه او سازند.با روشن شدن نقش اساسى خانواده در تربيت كودك و وظايف پدر و مادر در قبال فرزندان، به تبيين عوامل رشد كودك مى‏پردازيم:
محبت به كودك‏
يكى از عوامل مهم تربيت و رشد كودك، محبّت است. محبّت و ابراز عواطف پدر و مادر و ديگر مربيان نسبت به كودكان، بسيارى از مشكلات و ناسازگاريها را حل مى‏كند و موجب الفت و دوستى مى‏گردد. اينك نكاتى را درباره محبت به كودك يادآور مى‏شويم.
الف- نياز كودك به محبّت‏
كودك بيش از هر كس تشنه محبّت پدر، لبخند مادر و نوازش مربّى است.تأمين نيازهاى عاطفى كودكان بايد بطور جدّى پيگيرى شود. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله به بازى و حركات طبيعى كودكان حتى در لحظات عبادت اهميت مى‏داد و آنان را از محبت محروم نمى‏كرد.عبدالله بن شداد گويد:پبامبر صلى الله عليه و آله در مسجد با مردم نماز مى‏خواند. امام حسين عليه السلام- كه كودكى خردسال بود- به مسجد آمد و هنگامى كه پيامبر صلى الله عليه و آله در سجده بود، بر گردن ايشان سوار شد. پيامبر صلى الله عليه و آله سجده را طولانى كرد، بگونه‏اى كه مردم گمان كردند پيشامدى رخ داده است. بعد از پايان نماز، مردم به آن حضرت عرض كردند: سجده را بقدرى طولانى كرديد كه ما تصوّر كرديم حادثه‏اى رخ داده است. پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: فرزندم- حسين- بر دوش من سوار شد، نخواستم پيش از آنكه به مقصود برسد، شتابزدگى كنم. «1» ب- اهميت و مظاهر محبت به كودك‏
تأمين محبت كودك، همانند تغذيه بدنى و برآوردن نيازهاى جسمانى وى از اهميّت بسزايى برخوردار است. غذاى روحى و عاطفى بيش از غذاى مادى در رشد و نمو كودك نقش دارد. بدون شك اساس اوّليه محبّت، لذّتى است كه با تحريك مناطق حسّاس بدن، گرمى بدن مادر، شير خوردن از پستان مادر و نوازش كردن و غنودن در آغوش مادر همراه مى‏باشد. «2»وقتى مادر، نوزاد خود را در آغوش مى‏گيرد و موجبات راحتى او را فراهم مى‏كند، نخستين درس مهرورزى را به او مى‏آموزد. براى آنكه حيات كودك سرآغاز خوبى داشته باشد، لازم است از محبّت و اطمينان سيراب شود. «1»
كودكانى كه در محيط خانه و خانواده از محبت والدين به اندازه كافى برخوردارند، اغلب از كودكانى كه با بهداشت و تغذيه خوب در محيط سرد و بى‏ عاطفه پرورش يافته ‏اند، سالمتر و باهوشترند. كودكى كه از محبت خانوادگى محروم است، براى جلب آن به سوى ديگران كشيده مى‏شود، سعى دارد به هر گونه ‏اى نظر ديگران را به خود جلب كند و حتى در مواردى خود را مظلوم نشان دهد، تسليم خواسته‏ هاى بحق يا نامشروع ديگران شود و اين خود رمز بسيارى از انحرافات در افراد است. «2»
محبت به كودك، مايه رشد شخصيت انسانى و تأمين نيازمنديهاى روحى او مى‏گردد.در روايات توصيه شده است كه پدر و مادر به كودكان محبت كنند و آنان را مورد ترحّم قرار دهند. پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: «احِبُّوا الصِّبْيانَ وَارْحَمُوهُمْ» «3»كودكان را دوست بداريد و نسبت به آنها مهربان باشيد. امام صادق عليه السلام فرمود: «انَّ اللَّهَ لَيَرْحَمُ الْعَبْدَ لِشِدَّةِ حُبِّهِ لِوَلَدِهِ» «4»خداوند به انسان به خاطر شدّت محبتش به فرزند، ترحّم مى‏كند.محبت ورزيدن به كودك بايد در رفتار و گفتار پدر و مادر و مربّيان تربيتى تجلّى پيدا كند. بوسيدن، در آغوش گرفتن، تبسّم، نوازش و دست بر سر و صورت كودك كشيدن ازمظاهر محبّت به كودك است. امام صادق عليه السلام فرمود: «اكْثِرُوا مِنْ قُبْلَةِ اوْلادِكُمْ فَانَّ لَكُمْ بِكُلِّ قُبْلَةٍ دَرَجَةً فِى الْجَنَّةِ» «1»كودكانتان را بسيار ببوسيد، زيرا براى شما در برابر هر بوسه، درجه‏اى در بهشت است. روزى حضرت محمّد صلى الله عليه و آله امام حسن و حسين عليهما السلام را مى‏ بوسيد، «اقْرَع بن حابس»- كه از مهر و عطوفت پيامبر صلى الله عليه و آله نسبت به كودكان شگفت‏ زده شده بود- گفت: من ده فرزند دارم و تا كنون هيچ كدام از آنها را نبوسيده ‏ام. رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود: كسى كه ترحّم نكند، به او ترحم نخواهد شد. حفص مى‏گويد: پيامبر صلى الله عليه و آله با شنيدن سخنان اقرع بن حابس، خشمگين شد، حتى رنگش تغيير كرد، سپس به وى گفت: چه كنم كه خداوند محبّت را از قلب تو گرفته است! كسى كه به كودكان ما رحم نكند و به بزرگان ما احترام نگذارد، از ما نيست. «2» ج- آثار محبّت به كودك‏
با برخى از نتايج ارزشمند محبت به كودك و اهميّت آن آشنا شديم. برخى از آثار آن عبارت است از: رشد عاطفى كودك، تأمين سلامت جسمى و روحى، احساس شخصيت و بزرگى، برخوردارى از صفات پسنديده اخلاقى، دگردوستى و....كودكى كه از محبت اشباع شده باشد، روانى شاد و دلى با نشاط دارد، احساس محروميت نمى‏كند تا عكس ‏العمل بد، نشان دهد، خوش بين و خوش قلب و با اعتماد مى‏باشد. او يك انسان طبيعى است و عقده روانى ندارد، خيرخواه و انسان‏ دوست بار مى‏ آيد؛ چون طعم شيرين محبت را چشيده حاضر است اين آب حيات را به ديگران ايثار كند. او با مردم چنان رفتار مى‏كند كه ديگران با او رفتار نموده ‏اند. كودكى كه در محيط مهر و محبّت پرورش يافته، بهتر مى‏تواند با مشكلات و حوادث سهمگين دوران بلوغ و تغييرات جسمى و روانى رو به رو گردد. جوانى كه در كانون مهر و مودّت پرورش يافته، احساس محروميت نمى‏كند تا براى تسكين خاطر به كانونهاى فساد ...پناهنده گردد. ... منشأ بسيارى از تندخوييها، خشونتها، لجبازيها، بدبينى‏ها، زورگوييها،حسّاسيتها، نااميديها، افسردگيها، گوشه‏ گيريها، ناسازگاريها، محروميت از محبت مى‏باشد. «1» د- افراط در محبت‏
از نكات بسيار مهم در مورد محبت به كودك، پرهيز از زياده‏ روى و افراط در محبت است. بديهى است كه غذاى روحى كودك، بسان غذاى جسمى او، هرگاه كم و زياد شود، عوارضى در جسم و روح او ايجاد مى‏كند. محبت زياد و بيجا، موجب ناز پروردگى، لوس بار آمدن و از خود راضى شدن كودك مى‏گردد. كودكى كه به خاطر مهر و محبت بيش از اندازه به تمام خواسته‏ هاى خوب و بد خود مى‏رسد، به خود مغرور شده، حالت ديكتاتورى پيدا مى‏كند و در برابر مصايب، محروميتها و فراز و نشيب زندگى تاب مقاومت و قدرت مبارزه ندارد. پدر و مادرى كه به ابراز عواطف افراطى و محبتهاى ناپسند مبتلا هستند و تنها هدفشان راضى نگه داشتن كودك و برآوردن خواسته‏ هاى خوب و بد اوست، در حقيقت زمينه ضعف و سستى كودك و عدم شكيبايى و پايدارى او در مقابل مشكلات را فراهم مى‏كنند. امام باقر عليه السلام فرمود: «شَرُّ الْاباءِ مَنْ دَعاهُ الْبِرُّ الَى الْإِفْراطِ» «2»بدترين پدران، كسى است كه در نيكى [به فرزندان‏] از حدّ تجاوز مى‏كند. بنابراين، والدين و مربّيان تربيتى بايد محبت و عواطف خود را نسبت به كودكان تعديل كرده و از محبت بيجا يا محبت بيش از اندازه پرهيز كنند تا كودكان را از خود راضى، مغرور و لوس بار نياورند.
پایگاه اخلاق / 2009



۰۸/۱۰/۱۳۹۳ - ۱۷:۲۰




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن