واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: گزارشی از وضعیت پژوهش در مدارس؛ چرا دانش آموزان و معلمان پژوهش نمی کنند؟ خبرگزاری پانا: از امروز هفته پژوهش در کشور آغاز می شود و با توجه به جایگاه و اهمیت پژوهش در نظام تعلیم و تربیت، در سند تحول بنیادین که مهم ترین سند راهبردی آموزش و پرورش است، به این موضوع اهمیت فراوانی داده شده است.
۱۳۹۳ يکشنبه ۲۳ آذر ساعت 11:38
سرویس آموزش و پرورش/ از دهه دوم انقلاب توجه به تحقیق و پژوهش در آموزش و پرورش شكل جدید به خود گرفت و با تأسیس پژوهشكده تعلیم و تربیت در وزارت آموزش و پرورش و تعیین پست كارشناسی مسئول تحقیقات در سازمانهای آموزش و پرورش و تشكیل شورای تحقیقات در استانهای كشور با حضور مسئولان آموزش و پرورش استانها، استادان دانشگاه و صاحب نظران تعلیم و تربیت تاحدی به بحث تحقیق و پژوهش توجه شد.
وزیر آموزش و پرورش نیز یکی از سیاستهای خود را در این دوره توجه به موضوع پژوهش و گسترش پژوهش سراها قرار داده و قول داده است که در۷۵۲ منطقه آموزشی کشور تا پایان دولت یازدهم پژوهشسرای دانشآموزی ایجاد شود.
علی اصغر فانی یادآورمی شود که در حال حاضر 401 پژوهشسرای دانشآموزی در کشور فعال است و امیدواریم با توجه به جهتگیریهای دولت یازدهم و کمک بخشهای مختلف، امر پژوهش دانشآموزی نسبت به گذشته از رشد و بالندگی بالاتری برخوردار باشد.
دو طرحی که به کمک پژوهش آمدند
از سوی دیگر فعالیتهای فوق برنامه و تدوین مسابقات علمی، فرهنگی، هنری با ارائه مقالات پژوهشی و تحقیقاتی توسط دانش آموزان نیز كه گاهی در جهت اشاعه فرهنگ تحقیق و پژوهش در آموزش و پرورش است به ورود پژوهش و تحقیق در صحنه تعلیم و تربیت كمك کرد كه یكی از مهمترین اقدامات در این زمینه طرح "پرسش مهر" است.
از دیگر اقدامات ارزنده سالهای اخیر در امر تحقیقی معلمان طرحی در قالب "معلم پژوهنده" است. معلم پژوهنده به هر معلم یا دستاندكار آموزش و پرورش گفته میشود كه برای انجام كار بهتر و اصلاح شیوه یاددهی و یادگیری در روند فعالیت آموزشی و پرورشی خود دست به اقدامی علمی و پژوهشی می زند تا براثر این اقدام به اصلاح و تغییر مثبت وضعیت موجود بپردازد.
سند تحول و پژوهش
سند تحول بنیادین به توسعه زمینه پژوهشگری، ایجاد فرصت های بازآموزی مستمر علمی و تحقیقاتی و مطالعاتی و اختصاص اعتبارات خاص برای فعالیت های پژوهشی معلمان اشاره دارد. در این سند، به ایجاد شبکه پژوهشی فعال و فراگیر در درون ساختار نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی با استفاده از فناوری های نوین و در قالب شبکه ملی اطلاعات و ارتباطات می پردازد.
این سند استفاده بهینه از ظرفیت های موجود برای گسترش فرهنگ تفکر و پژوهش در بین مدیران، مربیان و تامین پژوهشگر مورد نیاز نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی و حمایت از پژوهشگران فعال و مجرب را مورد نظر قرار می دهد.
اشاره به تدوین نظام جامع حمایت از پژوهشگران حوزه آموزش و پرورش و هدایت موضوعات و اهداف پژوهشی در راستای تحقق اهداف تعلیم و تربیت رسمی دارد. حمایت های مادی و معنوی از طرح های موفق و نوآوری های تربیتی بومی، مستندسازی و انتشار یافته های پژوهشی در داخل و خارج از کشور و ایجاد بانک اطلاعاتی فعال و کارآمد از دیگر مواردی است که در این سند به آن توجه شده است.
راهکارهای عملیاتی شدن پژوهش
با وجود تمام حمایتهایی که در امر پژوهش می شود و ایجاد پژوهش سراها اما هنوز هم دانش آموزان و فرهنگیان تمایل چندانی به این موضوع نشان نمی دهند. در زمینه راهکارهای عملیاتی شدن پژوهش، حجت الاسلام محی الدین بهرام محمدیان معاون پژوهشی وبرنامه ریزی به خبرنگار پانا می گوید: استفاده از نتایج تحقیقات پژوهشگران فرهنگی در برنامه ریزی ها و تشویق های مادی عامل بسیار مهمی در انگیزه بخشی به فرهنگیان اهل پژوهش است.
وی همچنین معتقد است که در نظر گرفتن فعالیت های پژوهشی در نظام رتبه بندی و ارتقاء فرهنگیان، توجه بیشتر به فعالیت های پژوهشی در نظام ارزیابی عملکرد و امتیازدهی هم می تواند موثر باشد. زهرا تالانی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]