تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835725110
مرقد امام حسین، از اولین بنا به دست مختار
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
مرقد امام حسین، از اولین بنا به دست مختار
پس از بنای اولین بقعه بر فراز قبر مطهر امام حسین(ع) تا توسعه حرم حسینی در عصرکنونی ، شیفتگان سیدالشهداء(ع) ایفای نقش کرده اندو و تا کنون ایرانیان همواره پیشتاز بوده اند.
به گزارشگروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، ستاد بازسازی عتبات عالیات، وقتی تاریخ ساختمان حرم مطهر امام حسین علیه السلام را مرور می کنیم دوران مختلفی سپری شده و این بنای مقدس بارها ضمن تخریب از سوی دشمنان اهل بیت (ع) بازسازی شده و روز به روز بر عظمت و شکوه این بنای مقدس افزوده می شود و حال با همت ستاد بازسازی عتبات عالیات صحن عقیله بنی هاشم نیز به این بارگاه مقدس اضافه خواهد شد. در زیر به اختصار به بیان روند ساخت ، تخریب و بازسازی های صورت گرفته از ابتدا تا عصر حاضر می پردازیم:
خرید مکان قبر سیدالشهداء(ع)
در مقطع ابتدایی، بنای بقعه نهاده شده و بازسازی آن از آغاز تا پایان دوره عباسی در مراحلی صورت گرفته است به نحوی که پس از شهادت امام حسین(علیه السلام)، طایفه ای از بنی اسد به همراه امام سجاد علیه السلام پیکر آن امام و یارانش را در همان جایی که محل شهادت آنان بود به خاک سپردند. برآمدگی هایی از خاک، که نشانِ آن قبرهای مطهر بود، نخستین بنایی است که بر فراز آن ستاره های درخشان بیابان طف نهاده شدگفته اند امام حسین(علیه السلام) هنگام ورود به طف، مکان قبر خود و یارانش را به شصت هزار درهم خرید و آن را صدقه قرار داد، به شرطی که آنان قبر او را آباد کرده و از زائران او به مدت سه روز پذیرایی کنند.
بنای نخستین بقعه در کربلا
اما نخستین بقعه و آرامگاهی که بر فراز آن برآمدگی ها ساختند، به دست مختار بن ابی عبیدة ثقفی، انتقام گیرنده خون شهیدان کربلا، بود. مختار پس از آن که با سپاهیان خود، به فرماندهی ابراهیم بن مالک اشتر، سپاه عبید الله بن زیاد را شکست داد و تمامی جنایت کاران آن حادثه را مجازات کرد، در 65ق بر مزار آن شهیدان حاضر شد و شالوده نخستین بقعه و آرامگاه را بر فراز آن قبرها بنا نهاد و روی آن ها یک دیوار و سقف آجری با روکش گچ گذارد.
مرقد امام حسین(علیه السلام) در عصر خلفای عباسی
در آغاز عصر عباسی، به هنگام خلافت سفاح، کنار مرقد امام حسین(علیه السلام) بنای سرپوشیده دیگری ساخته شد که در دوران هارون الرشید تخریب شد. اما مأمون فرزند هارون، که از معتزله بود و گرایش هایی به علویان داشت، در 193 ق بنایی زیبا بر قبر آن حضرت برپا کرد که تا عصر متوکل هم چنان باقی بود.
متوکل عباسی نیز در 236 ق قبر امام، خانه ها و سراهای پیرامون آن را به کلی ویران کرد. حتی دستور داد تا زمین آن را شخم زنند و بذر بپاشند و بر قبر آب ببندند و مردم را از زیارت آن مقام باز دارند. اما منتصر پس از قتل پدر به خلافت رسید و به جبران اقدام های نادرست پدر پرداخت. او بنای حرم را در 247 ق بازسازی و بنای با عظمتی، بر فراز قبر مطهر استوار کرد و مسجدو صحن و مناره ای را نیز برای راهنمایی زائران و نشان دادن آن مکان مقدس بنا نمود و مردم را به زیارت شهیدان کربلا تشویق کرد. 10سال بعد، در 283 ق، محمد بن زید علوی، از نواده های امام حسن مجتبی(علیه السلام) ملقب به داعی صغیر و از حاکمان شیعی طبرستان، این بقعه و بنا را مرمت کرد.این کار را محمد ورد القطان انجام داد. او قبه با شکوهی بر فراز قبر سید الشهداء ساخت و در مجاورت آن، دو ساختمان با سقف چوبی بنا کرد .
ساخت نخستین رواق های حرم در دوران آل بویه
در دوران آل بویه، به ویژه عصر حکومت عضدالدوله دیلمی، توجه و اهتمام زیادی به مرقد امامان و عتبات عالیات شد. عضد الدوله در 371 ق بنا و حرم بزرگ و باشکوهی برای سالار شهیدان ساخت و قسمت های زیادی از بنا را تجدید کرد. برای نخستین بار، در هر چهار سمت حرم، رواق ها و شبستان هایی ساخت و قبه و رواق ها را به زیبایی با هزینه های فراوان تزیین کرد. او ضریحی را، که از چوب ساج ساخته شده و با عاج تزیین شده بود، روی قبر آن امام نصب کرد و با پارچه های گران قیمت دیباج قبر را پوشاند.
در زمان سلطان الدوله دیلمی، هنگامی که حرم مطهر دچار آتش سوزی شد، وزیر شیعی این پادشاه، ابو محمد حسن بن فضل معروف به ابن سهلان رامهرمزی، به تعمیر آن اقدام کرد. او در 407 تا 412 ق به بازسازی و نوسازی حرم مطهر، رواق ها و گنبد آن پرداخت. ابن بطوطه این بنا را در 727 ق به چشم خود دیده و در سفرنامه اش توصیف کرده است. او هم چنین دیوار و قلعه محکمی برای شهر ساخت تا امنیت مردم را از هجوم دشمن تأمین کند. این دیوار دروازه های آهنی سنگینی داشت. اما جریان آتش سوزی حرم در آن سال، به سبب افتادن دوشمع از شمع های حرم برروی فرش ها بود که آتش به سرعت به پرده ها و رواق ها و گنبد سرایت کرد و تنها دیوارهای حرم و بخشی از حرم و مسجد عمران بن شاهین از تخریب در امان ماند.
عصر سلجوقبان و بازسازی حائر حسین(ع)
در عصر سلاجقه، به هنگام حکومت سلطان ملک شاه سلجوقی، به سال 479 ق وزیر شیعی او، مجدالملک براوستانی، دیوار اطراف حرم یا حائر حسین را بازسازی کرد. او به همراه سلطان ملک شاه به زیارت آن حضرت رفت و آن خدمت را انجام داد. در این دوران یکی از شورشی ها به نام خفاجه به سال 489 ق کربلا را دست خوش تاخت و تاز قرار داد، حرم حسینی را غارت کرد و زائران را به قتل رساند. سیف الدوله، فرمانروای حلب و مؤسس سلسله حمدانیان، که نقش مؤثری در جهاد با بیزانس و مسیحیان در آزاد سازی بیت المقدس ایفا کرد، شخصاً با سپاهیانش به کربلا آمد و پس از محاصره خفاجه، او را به قتل رساند و امنیت مردم را برقرار و خسارت و زیان های وارده به شهر و حائر حسین را جبران کرد.
در دوران خلیفه الناصرالدین الله عباسی، وزیر شیعی او مؤید الدین محمد قمی، بنایی را که ابن سهلان ساخته بود تزیین و بخشی از آن را در 620 ق تعمیر کرد. او صندوق چوبی بر روی قبر قرار داد و آن را با پارچه های زیبا و حریر پوشاند و دیوارهای حرم و رواق ها را با چوب ساج تزیین کرد.
بنای گنبدی نیم دایره ای بر فراز ضریح در دوره جلایریان
با تهاجم هولاکو خان مغول به بغداد، خلافت عباسی در 656 ق بر افتاد. مغول ها در آن تهاجم، حرمت مکان ها و شهرهای مقدس را حفظ کرده و هیچ تعرضی نسبت به آن ها انجام ندادند. بنایی که ابن سهلان در ابتدای قرن پنجم ساخته بود تا پایان قرن هشتم هم چنان استواری و استحکام خود را حفظ کرد. و حدود سه قرن، بدون آن که بازسازی جد�"ی بر روی آن صورت بگیرد، هم چنان پا برجا ماند.
حدود یک سده پس از هجوم مغول ها، در 767 ق، سلطان اویس مؤسس سلسله جلایریان، که از دست نشانده های ایلخانان مغول بود، حرم را تعمیر و بازسازی کرد. دو فرزند او به نام های سلطان حسین و سلطان احمد نیز در این بازسازی نقش داشتند. تاریخ این بنا و تعمیر آن در بالای سر حرم مطهر، در قسمت جنوب غربی، محلی که به نام « نخله مریم » مشهور است، بر روی ستونی کنار محراب ثبت شده بود. این تاریخ تا سال 1216 ق محفوظ ماند و در آن سال پس از تهاجم و غارت وهابیان محراب و آثار آن محو شد. در این بازسازی بنای مسجد و حرم نوسازی شد، گنبدی نیم دایره ای بر فراز ضریح قرار گرفت که بر چهار طاق در چهار سمت استوار بود و سمت بیرونی هر یک از این طاق ها را رواقی تشکیل می داد. این گنبد، به لحاظ شکل هندسی، زیبا و بسیار ماهرانه ساخته شدو تجلی معماری اسلامی بود. نحوه قرار گرفتن گنبد و رواق ها به گونه ای بود که گردش زائران به دور ضریح و مزار شهیدان ممکن بود ولی امروزه چنین امکانی برای زیارت مزار آنان نیست.
تزیین دو گل دسته حرم با آجرهای زرد کاشانی
فرزندان اویس جلایری از آثار خود کتیبه های دیگری هم بر جای گذاشتند از جمله کتیبه ای به پهنای شصت سانتی متر بر روی دیوار حرم ثبت است و حکم « اویس بن... » در آن به چشم می خورد. این کتیبه بر لایه زیرین دیوار جدید قرار دارد که برای تقویت دیوار قدیمی روی آن ساخته شده است.
سلطان احمد جلایری، هم چنین، ایوان روبه روی صحن، معروف به ایوان طلا، و مسجد صحن، واقع در اطراف حرم را ساخت. در آن دوران، آینه و خاتم کاری ها و کاشی های کاشانی با منظره های طبیعی اوج معماری اسلامی را در رواق ها و حرم به نمایش گذاشت. کتیبه ای از کاشی با آیه و سوره های قرآن کریم، به خط ثلث، بر روی دیوار رواق ها جلوه زیبایی به حرم بخشید. به فرمان سلطان احمد، دو گل دسته حرم نیز با آجرهای زرد کاشانی تزیین و تاریخ بنا بر ساقه مناره ها به زبان فارسی و در قالب حروف ابجد(عدد 793) ثبت شد.
ماجرای انتقال قبر امام حسین(ع) و امام علی(ع) به ایران
اما غازان خان و اولجایتو، از ایلخانان مسلمان و شیعه مغول، به زیارت کربلا رفته هدیه های فراوانی به آن بقعه و بارگاه تقدیم کردند. ارغون شاه نیز با کندن کانال و مجراهایی آب فرات را به داخل کربلا هدایت کرد تا کار کشاورزی رونق یابد و بناهای متبرکه آن سامان آبادانی گیرد. اولجایتو، که نام مسلمانی اش سلطان محمد خدابنده بود و به شیعه گرایش یافت، قصد آن داشت تا قبر امام حسین(علیه السلام) و امام علی(علیه السلام) را از کربلا و نجف به ایران و پایتخت اش سلطانیه منتقل سازد لذا گنبد و مقامی در سلطانیه، نزدیک زنجان، بر پا کرد و مکانی را برای دفن جنازه های انتقالی قرار داد. اما عالمان شیعه او را از این کار بازداشتند و حرمت نبش قبر را برای او بیان کردند و او از این تصمیم منصرف شد.
کشف سنگ نبشته وقف در حرم امام حسین(ع)
ابن بطوطه، که در این دوران به شخصه حرم و بقعه مبارک را دیده است، از قندیل های زرین و سیمین بر روی ضریح و پرده های حریر بر درهای آن سخن می گوید.در 904 ق، قبل از آغاز حکومت صفویه، وقف نامه ای به آن تاریخ روی سنگی در داخل ضریح مزار شهیدان قرار داشت که در سال های اخیر کشف شده است. در این سنگ نبشته وقف نامه فردی به نام شیخ امین الدین مبنی بر وقف زمین ها و املاک مجاور زمین های جعفریات در شمال حرم امام حسین(علیه السلام) ثبت شده است.
شاه اسماعیل صفوی و تزیین حرم امام حسین(علیه السلام)
پادشاهان صفوی، که ترویج کننده مذهب تشیع بودند، در بسیاری از سرزمین های زیر سلطه خویش به تعمیر و ساخت بناهای مربوط به امامان شیعه و امام زاده ها و سادات و تکریم آنان پرداختند. شاه اسماعیل صفوی، مؤسس سلسله صفوی، از کسانی بود که در این راه تلاش زیادی کرد. او در 914 ق به تزیین حرم امام حسین(علیه السلام) پرداخت.
صندوقی از خاتم بسیار نفیس و گران بها روی قبر مطهر قرار داد و تمامی رواق های حرم را با فرش های گران بهای ایرانی پوشاند و دوازده چلچراغ شیشه ای و طلایی، از جنس طلای خالص، به حرم تقدیم کرد. از جمله کارهای مهم شاه اسماعیل در تزیین حرم، طلا و آینه کاری رواق ها و آرایش حرم با سنگ های مرمر و رخام در 920 ق بود که قبل از آن به صورت گچ و آجر بود. او هم چنین دستور داد حاشیه های ضریح را طلاکاری کنند.
ساخت ضریح مسی بر قبر مطهر امام حسین (ع)
شاه عباس صفوی از دیگر پادشاهان صفوی است که در تزیین حرم اقدام های شاه اسماعیل را تداوم بخشید. او ضریح مسی بر قبر مطهر ساخت و آن را با پرده های حریر قیمتی پوشاند. گنبد حرم را از قسمت نمای خارجی نوسازی کرد و از داخل نیز با کاشی های زیبا به آن زینت داد. مال فراوانی در اختیار متولی و خادمان حرم قرار داد و صندوق زیبایی بر قبر مطهر نصب کرد که تاکنون باقی است.
ساخت ایوان «صافی صفا»
شاه صفی نیز ضمن زیارت حرم، دستور داد مسجد پشت سر را توسعه داده، رواق شمالی را بنا کردند که به رواق شاه معروف شد. هم چنین به دستور او دیوار صحن از سمت شمال خراب شد و مساحت آن گسترش یافت. این کار را وزیر شاه صفی به نام قزاق خان بیگلربیگی انجام داد. او در سراسر دیوار شمالی حجره ساخت و مقابل هرحجره ایوانی ایجاد کرد که با کاشی های گران بهایی تزیین شده بود. این ایوان به « صافی صفا » معروف است.
شاه سلیمان صفوی در 1048 ق به توسعه مسجد پشت سر و صحن از سمت شمال و احداث رواق شمالی پرداخت. راضیه سلطان بیگم دختر شاه سلطان حسین نیز هزینه ای برای تعمیر و تزیین ضریح مطهر تقدیم کرد.
نادر شاه افشار در کربلا
نادر شاه افشار در 1135 ق بودجه فراوانی برای نوسازی حرم امام حسین(علیه السلام) اختصاص داد و خودش کربلا را زیارت کرد و فرمان داد بناهای موجود را تزیین کنند. او هدیه های گران بهایی به گنجینه حرم هدیه کرد. پادشاهان عثمانی نیز با وجود داشتن مذهب تسنن به مقبره ها توجه ویژه ای داشتند و چون در آن دوران کربلا و دیگر شهرهای عراق زیر سلطه پادشاهان عثمانی بود، آبادانی آن شهر را وجهه همت خود قرار می دادند؛ سلطان سلیمان قانونی پس از زیارت بقعه امام حسین(علیه السلام) به مرمت و سفید کاری و گچ کاری خارجی گنبد دستور داد. بعدها سلطان مراد سوم عثمانی نیز علی پاشا، والی بغداد، را مأمور نوسازی آستانه کرد.
بازسازی حرم و بقعه در عصر قاجار
عمده ترین بازسازی ها و توسعه و تزیین حرم در عصر قاجار صورت گرفت که اثرهای آن هم چنان تا عصر حاضر باقی مانده است. نخستین اقدام، طلا کردن گنبد به دستور آقامحمد خان قاجار در 1211 ق بود. دو سال بعد، حرم از سمت شمال توسعه یافت و دیوار حائل مسجد شمالی و روضه برداشته شد. این کار را سید محمد مهدی شهرستانی انجام داد. در 1216 ق، حرم دست خوش تجاوز و هجوم وهابیان قرار گرفت و ضریح و رواق آن ویران شد و اشیاء نفیس آن به غارت رفت. اما در 1217 ق حرم از سمت غربی گسترش پیدا کرد و مزار سید ابراهیم مجاب در داخل رواق و شبستان قرار گرفت. این کار را سید علی طباطبایی صاحب ریاض انجام داد. این دو بزرگوار حرم را از شرق و شمال با ادغام مزار شهیدان و مسجد شمالی و اندکی نیز از سمت جنوب وسعت بخشیدند. در این دوران محمد حسین خان یزدی، بر اساس کتیبه ای که از خود به جای گذاشته، ظاهراً تعمیراتی را در قبر مطهر انجام داده است. در مقابل چهار گوشه قبر شریف این عبارت دیده می شود: «وافقه الموفق بتوفیقات الدارین ابن محمد تقی خان الیزدی، محمد حسین، سنه 1222 ق».
نوسازی بنای فرسوده حرم و پوشش طلای گنبد
فتحعلی شاه قاجار نیز در سال های 1227 و 1250 ق به نوسازی بنای فرسوده حرم پرداخت و پوشش طلای گنبد آن را بازسازی کرد. او ضریح نقره ای جدید برای قبر مطهر ساخت و داخل ایوان گنبد را طلا کاری کرد و تمامی آن چه را که وهابیان تخریب کرده بودند، بازسازی کرد. نماینده او در این طرح ابراهیم خان شیرازی بود. او هم چنین در 1232 ق، فرمان داد تا روی ضریح مسی مرقد، که شاه عباس ساخته بود، ضریح نقره ای بسازند و صندوق خاتم روی مرقد را با چوب ساج روکش کنند. این صندوق را هم آقا محمد خان نصب کرده بود. در این دوران، کربلا دیواری محکم با چهار دروازه داشت؛ 1) دروازه بغداد در شمال کربلا 2) دروازه خیمه گاه در جنوب 3) دروازه نجف اشرف در مشرق 4) دروازه حُر�" در مغرب.
ناصرالدین شاه و بازسازی و پوشش طلای گنبد
در 1285 ق، ناصرالدین شاه نیز کوشش هایی برای توسعه، ترمیم و تزیین بقعه انجام داد. او خود به زیارت عتبات آمد و شرح کامل این سفر را در سفرنامه عتبات خود نگاشت. وی صحن را از سمت غربی آن توسعه داد و گنبد و بخشی از پوشش طلای آن را بازسازی کرد. هم چنین ایوان بزرگی را در سمت قبله احداث کرد که به نام خود او، ایوان ناصری، مشهور شد. این کار را شیخ عبد الحسین تهرانی انجام داد. در همان دوران داخل حرم تعمیر و حجره های صحن از نو ساخته شد.
در 1296 ق احمد معمار نامی بر ایوان بیرونی دیوار رواق غربی، مقابل پنجره فولاد، تعمیراتی انجام داد و بالای پنجره کتیبه ای با این عنوان از خود به جای گذاشت: «عمل اوستاد احمد المعمار 1296 ق».
ساخت و طلاکاری مناره حرم توسط یک هندی
در 1300 ق صحن امام حسین(علیه السلام) و نیز کاشی کاری رواق های سه گانه شرق، غرب و شمال توسط عبدالله بن قوام با کمک مالی محمد صادق تاجر شیرازی اصفهانی الاصل انجام شد و کتیبه ای به همین مضمون بر بالای مقبره شمالی، یعنی مقابل ضریح امام، با تاریخ 1300 ق به یادگار ماند. از آن زمان تا 1360 ق، توسعه و بازسازی چندانی در حرم صورت نگرفت. ولی بعد از آن تا عصر حاضر، همواره تلاش ها و اقدام های فردی و متفرقه ای برای تزیین، توسعه و بازسازی حرم انجام شده است. از جمله در 1360 ق سیف الدین طاهر، از متمولان هند، یکی از مناره ها را که خراب شده بود از نو ساخت و سپس هر دوی آن را طلا کاری کرد.
در 1367 ق، خانه ها و مدرسه های دینی مجاور صحن از جمله جامع یا مدرسه ناصری تخریب شد که آن را ناصرالدین شاه در 1301 ق ساخته بود و در سمت غربی صحن امام حسین(علیه السلام) قرار داشت. از شمال به مدرسه زینبیه و درب ساعت و از جنوب به مدرسه صدراعظم نوری، معروف به صدر، متصل بود. این مسجد و دو مدرسه را عبدالرسول خالصی تخریب کرد. برای این تعمیرات، کامیون هایی حامل 55 تن سنگ مرمر از یزد از سوی سید محمدآقا یزدی و مصطفوی و شصت کامیون از طرف جمعی از بازرگانان تهران ارسال شد. این مرمرها همه در کف حرم مطهر و تمامی دیوارهای داخل آن تا ارتفاع سه متر کار گذاشته شد و در 1368 ق عملیات روکاری با سنگ مرمر به پایان رسید. در این توسعه، علاوه بر مدرسه ها، آثار دیگری از جمله جامع رأس الحسین و مقام رأس الحسین، مدرسه و مسجد سردار حسن خان، که محمد حسن خان قاجار پدر آقا محمد خان در 1180 ق ساخته بود، همه به دستور عبدالرسول خالصی ویران شد. هم چنین تکیه بکتاشیه، ورودی باب قاضی الحاجات و مأذنه های مزار پادشاهان آل بویه تخریب شد. تمامی این تخریب ها به منظور ایجاد یک فلکه بود که پشتوانه علمی و تاریخی و آثار فرهنگی را این گونه دست خوش تخریب قرار داد.
هنر ایرانیان در حرم امام حسین(ع)
در 1370 ق، مرحوم صبری هلالی به خطاطی آیه های قرآن(سوره دهر) بر حرم پرداخت. ضلع شرقی حرم در این سال ساخته شد و ایوان ها و طاق ها نیز با کاشی های زیبا و نفیس تزیین گردید. یک سال بعد، بنای گنبد و پوشش طلای آن مرمت شد و در 1373 ق، سقف رواق های حرم به طور کامل بازسازی و کاشی های معر�"قی از اصفهان زینت بخش حرم شد و قسمت بالای ایوان ناصری طلاکاری شد.
بنای جدید ایوان طلا و برداشتن سقف قدیمی ایوان
در سال 1388 ق ستون های سنگی از ایران وارد شد. سقف قدیمی ایوان را برداشتند و ستون ها را نصب کردند. این کار دو سال به طول انجامید و پس از آن به بنای جدید ایوان طلا پرداختند. در 1394 ق طرح نوسازی و هماهنگ سازی صحن شریف تدوین شد. این طرح شامل احداث مجدد ایوان، خراب کردن ضلع غربی صحن و تزیین دیوارها با کاشی بود که اجرای آن تا 1396 ق طول کشید.
هم اکنون سیر مراحل توسعه و بازسازی حرم و بقعه شریف حسینی ابعاد و زاویه های حرم را این گونه روشن ساخته است:
صحن حرم امام حسین(علیه السلام) محدوده مستطیلی شکلی را در بر می گیرد که ضلع شمال به جنوب آن از سمت بیرون 125 و ضلع شرق به غرب آن 95 متر است. این محدوده همه بناهای حرم را در خود جای داده و در داخل یک صحن به مساحت 385 متر مربع قرار دارد. حرم و بقعه در وسط این صحن قرار دارد که با کاشی های گران قیمت پوشانده شده است. ارتفاع حرم دوازده متر، طول دو ضلع شمالی و جنوبی 55 متر و طول ضلع شرقی و غربی آن 445 متر است. حاشیه دیوارهای حرم از سمت بیرون با آیه های قرآن تزیین شده است. طول حرم 40/10 و عرض آن 10/9 متر است. کف داخل آن سنگ مرمر است و دیوارها نیز کاشی کاری شده و به آیه های قرآن؛ سوره هل اتی، یس و سوره های کوچک با خط ثلث سفید در متن کاشی لاجوردی مزین شده است. این تزیین ها در سال های 1363 تا 1369 ق انجام گرفت.
اما اقدامات مهمی که در عصر حاضر انجام شده بیش از حد شمارش است و به صورت اختصار اهم این اقدامات که توسط ستاد بازسازی عتبات عالیات و با کمک مردم و متبرعین انجام می شود به شرح زیر است:
کربلای معلی (پروژه های بهره برداری شده)
01) ساخت و نصب دو درب طلای حرم حضرت ابوالفضل(ع)
02) گمانه زنی و تزریق 60 تن بتن در حرم حضرت ابوالفضل(ع)
03) مرمت مضیف حرم مطهر حضرت ابوالفضل(ع)
04) تعویض سنگ دیواره داخلی حرم مطهر حضرت ابوالفضل(ع)
05) تعویض سنگ مضیف حرم مطهر سیدالشهداء(ع)
06) اجرای پروژه نور و تامین روشنایی بین الحرمین
07) ساخت دو مجموعه سقاخانه در بین الحرمین
08) انجام مطالعات ژئوتکنیک و ژئوفیزیک بین الحرمین
09) اصلاح بلوار شارع القبله حضرت ابوالفضل العباس(ع)
10) نصب کانکس کفشداری در بین الحرمین
11) تامین خودرو آتش نشانی جهت حرم مطهر سید الشهدا(ع)
12) راه اندازی کارگاه قالیشویی و مرمت فرش حرمین در کربلا
13) تامین لوسترهای حرم مطهر سید الشهدا(ع)
14) تامین و تعویض سنگ خیمه گاه و ساخت پنجره خیمه گاه حضرت سجاد(ع)
15) بازسازی مقام علی اکبر و علی اصغر(ع)
16) بازسازی و احداث 70 چشمه سرویس بهداشتی در جوار بین الحرمین
17) گل آرایی حرمین شریفین در مراسمات مختلف
18) ساخت، انتقال و نصب ضریح جدید سید الشهدا(ع)
19) افتتاح پروژه عظیم مجتمع خدماتی سید الشهدا(ع)
20) پروژه احداث مجمع سکنی، زائر سرای حضرت زهرا(س)
21) پروژه نصب و احداث 7 دستگاه آب شیرین کن مسیر حرکت و اسکان زائرین سد الشهداء(ع)
22) تهیه روپوش نفیس قبر سید الشهداء(ع)
23) ساخت ضریح حضرت ابراهیم مجاب(ع)
کربلای معلی (پروژه های در حال اجرا)
24) پروژه مرمت، مقاوم سازی و بازسازی حرم مطهر سید الشهداء(ع) با عنوان پروژه یا حسین(ع)
25) احداث و تجهیز بیمارستان 120 تختخوابی امام زین العابدین(ع)
26) ساخت دو درب پنجره مطلا و خاتم کاری حرم حضرت ابوالفضل العباس(ع)
27) ساخت دو پنجره خیمه گاه حضرت ابوالفضل العباس(ع)
28) ساخت ضریح حبیب ابن مظاهر(ع)
کربلای معلی (پروژه های مطالعاتی و در دست اجرا)
29) پروژه ترفیع گنبد حرم مطهر سید الشهداء با عنوان پروژه معراج
30) پیگیری به منظور نهائی نمودن طرح پیشنهادی توسعه حرمین مطهر در کربلای معلی
31) پروژه تقلیل حجم ستون های باربر قدیمی اطراف ضریح سید الشهدا(ع)
32) پروژه طراحی و احداث صحن عقیله بنی هاشم حضرت زینب(ع) در محدود حرم مطهر تا خیمه گاه
احداث صحن عقیله بنی هاشم پس از اربعین حسینی
مورد آخر که پروژه طراحی و احداث صحن عقیله بنی هاشم حضرت زینب(ع) در محدود حرم مطهر تا خیمه گاه می باشد به گفته رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات ، پس از اربعین طرح جدید کلنگ زنی صحن عقیله بنی هاشم حضرت زینب (س) در کربلا اجرا خواهد شد.
پلارک صحن عقیله بنی هاشم را یکی از پروژههای مهم ستاد بازسازی عتبات عالیات در کربلای معلی و از پروژه های در راستای طرح توسعه اعتاب مقدسه عنوان می کند و می گوید: هم اکنون کارهای تحقیقاتی آن در حال انجام است اما حکایت ساخت این صحن توسط مردم ایران جذاب است.
حکمت و حکایت نامگذاری صحن عقیله بنی هاشم
رئیس ستاد بارسازی عتبات عالیات در خصوص حکمت نامگذاری این طرح با نام صحن عقیله بنی هاشم گفت: از آنجا که قرار است تل زینبیه در این طرح قرار گیرد بنابراین تصمیم بر این شد که نام این صحن با عنوان صحن عقیله بنی هاشم نامگذاری شود.
وی معتقد است انجام این طرح توسط مردم ایران حکایت معنوی دیگری دارد که نشان از ارادت و تمایل ایرانیان به اهل بیت(ع) است و می گوید: شیخ عبدالمهدی تولیت حرم امام حسین(ع) در روز انعقاد قرارداد این طرح و سپردن آن به ایرانیان برای انجام این پروژه خاطره ای را تعریف کرد و گفت که ساعت 11 روز انعقاد قرارداد یکی از روحانیون بزرگ لبنان طی تماسی با وی می گوید من خوابی دیده ام و می خواهم آن را بازگو کنم: « در عالم رویا دیدم که امام حسین(ع) و آیت الله بهجت(ره) از قسمت باب القبله به سمت داخل حرم امام حسین(ع) حرکت می کنند و مردم زیادی نیز جمع شده اند در مقابل باب القبله حضرت فاطمه الزهرا(س) یک طفل را در بغل داشتند و از حرم خارج می شدند, زمانیکه به امام حسین(ع) و آیت الله بهجت رسیدند حضرت فاطمه (س) آن طفل را به آیت الله بهجت دادند و فرمودند: این طفل را من به امانت به شما می سپارم.»
به گفته پلارک بدین ترتیب ساخت صحن عقیله بنی هاشم روزی مردم ایران شد و توفیق بزرگی است که امیدوار هستیم بتوانیم به خوبی آن را انجام دهیم.
منبع: تابناک
تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]
صفحات پیشنهادی
مرقد امام حسین، از اولین بنا به دست مختار |اخبار ایران و جهان
مرقد امام حسین از اولین بنا به دست مختار در مقطع ابتدایی بنای بقعه نهاده شده و بازسازی آن از آغاز تا پایان دوره عباسی در مراحلی صورت گرفته است به نحوی که پس از شهادت امام حسین علیه السلام طایفه ای از بنی اسد به همراه امام سجاد علیه السلام پیکر آن امام و یارانش را در همان جاییمرقد امام حسین؛ از اولین بنا به دست مختار تا توسعه حرم و احداث صحن حضرت زینب
مرقد امام حسین از اولین بنا به دست مختار تا توسعه حرم و احداث صحن حضرت زینبتاریخ انتشار شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۷ ۴۰ پس از بنای اولین بقعه بر فراز قبر مطهر امام حسین ع تا توسعه حرم حسینی در عصرکنونی شیفتگان سیدالشهداء ع ایفای نقش کرده اند و تا کنون که برنامه ساخت صحن عقیلهامام جمعه سمنان: دستگاه قضایی متخلفان اسیدپاشی را مجازات کند
امام جمعه سمنان دستگاه قضایی متخلفان اسیدپاشی را مجازات کندامام جمعه سمنان گفت دستگاه قضایی باید با قاطعیت متخلفان اسیدپاشی را در نقاط مختلف کشور مجازات کند به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان آیتالله سیدمحمد شاهچراغی ظهر امروز در خطبههای نماز جمعه این هفته سمنان که با حضور پرشوامام جمعه اردستان: زائران اربعین حسینی هراسی از داعشیها ندارند
امام جمعه اردستان زائران اربعین حسینی هراسی از داعشیها ندارندامام جمعه اردستان گفت زائران اربعین حسینی هیچ ترس و هراسی از تهدید داعشیها ندارند به طوری که جمعیت زیادی در پشت مرزها آماده سفر به کربلا هستند به گزارش خبرگزاری فارس از اردستان حجتالاسلام حسن دهشیری ظهر امروز در خشوق زائر پیاده امام رضا (ع) با دیدن گلدستههای حرم یک قدم تا بهشت رضا (ع) مانده است
شوق زائر پیاده امام رضا ع با دیدن گلدستههای حرمیک قدم تا بهشت رضا ع مانده استیکی از زائران امام رضا ع که به مقصدش نزدیک شده است این شوق دیدار را یک قدم تا بهشت توصیف کرد سید عباس نبوی دقایقی پیش در گفتوگو با خبرگزاری فارس در مشهد گفت 25 روز در راه بودم و اکنون گنبد وفارس گزارش می دهد افزایش ۱۲ میلیونی مسکن مهر در پردیس برای خدمات زیربنایی/ دستورالعمل افزایش قیمت هنوز مانده ا
فارس گزارش می دهدافزایش ۱۲ میلیونی مسکن مهر در پردیس برای خدمات زیربنایی دستورالعمل افزایش قیمت هنوز مانده استافزایش قیمت مسکن مهر در فاز 11 شهر پردیس هیچ ارتباطی به آخرین دستورالعمل افزایش قیمت که اجرایی نشد ندارد و برای پوشش هزینههایی که هیچ ارتباطی به متقاضیان ندارد صورت گررییس مجلس لبنان: امیدواریم ایران وگروه 5+1 به توافق نهایی دست یابند
در دیدار با مشاور رییس مجلس شورای اسلامی رییس مجلس لبنان امیدواریم ایران وگروه 5 1 به توافق نهایی دست یابند بیروت - ایرنا - نبیه بری رییس مجلس نمایندگان لبنان با تاکید براهمیت مذاکرات هسته ای بین جمهوری اسلامی ایران و گروه 1 5 گفت که امیدواریم دو طرف در این مذاکرات به توافق نهایورود بيش از ۲۵۰۰ دسته عزاداري به حرم امام حسين
ورود بيش از ۲۵۰۰ دسته عزاداري به حرم امام حسين توليت عتبه مقدس حسيني از ورود بيش از ۲۵۰۰ دسته عزاداري در قالب موكب همزمان با فرا رسيدن اربعين امام حسين ع به داخل حرم مطهر آن حضرت خبر داد به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران به نقل از پايگاه اطلاع رساني حج شيخ مهدي كربلايي اماولین خواسته شما ازامام زمان علیه السلام چیست؟
ندایی از ملکوت اولین خواسته شما ازامام زمان علیه السلام چیست اگر از عالم ملکوت ندایی بیاید که شما یک دعای مستجاب دارید شما چه می خواهید سرویس جام نیوز اگر از عالم ملکوت ندایی بیاید که شما یک دعای حتما مستجاب دارید شما چه می خواهید و آیا خوشحال می شوید که امام زمارونمايي از 2 دستاورد صنعتي سازمان بنادر در حمايت از صنايع داخلي دريايي
۱۲ آذر ۱۳۹۳ ۱۲ ۱۶ب ظ رونمايي از 2 دستاورد صنعتي سازمان بنادر در حمايت از صنايع داخلي دريايي دو دستاورد مهم حمايتي سازمان بنادر و دريانوردي از صنعت دريايي کشور در نمايشگاه صنايع دريايي در بندرعباس رونمايي شد به گزارش خبرگزاري موج چراغ دريايي و مدولاتور بومي رادار VTS با حضور مپورمختار در نطق میان دستور: نمایندگان مدرسوار مقوله نظارت را دریابند
پورمختار در نطق میان دستور نمایندگان مدرسوار مقوله نظارت را دریابندنماینده کبودرآهنگ گفت نمایندگان مجلس به دور از هرگونه شائبه سیاسی یا منافع جناحی مدرسوار مقوله نظارت را دریابند به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس محمدعلی پورمختار نماینده مردم کبودر آهنگ در مجلس شورایامام جمعه اردستان: شهید مدرس جزء افتخارات جهان اسلام است/بیاخلاقترین سیاست سیاست آمریکایی است
امام جمعه اردستان شهید مدرس جزء افتخارات جهان اسلام است بیاخلاقترین سیاست سیاست آمریکایی استامام جمعه اردستان گفت مدرس از افتخارات استان اصفهان به خصوص شهرستان اردستان و همچنین جزء افتخارات جهان اسلام نمایان است به گزارش خبرگزاری فارس از اردستان حجتالاسلام حسن دهشیری در خطباولین نمایشگاه دستاوردهای فنی و حرفه ای خوزستان برگزار می شود -
علوی اولین نمایشگاه دستاوردهای فنی و حرفه ای خوزستان برگزار می شود شناسهٔ خبر 2437684 یکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۱ استانها > خوزستان اهواز ـ رئیس شورای نظارت استانی آموزشکده های فنی و حرفه ای خوزستان از برگزاری اولین نمایشگاه دستاوردهای آموزشکده های فنی و حرفه ای این استان خبرامام جمعه تبریز:اولین حرکت ضدآمریکایی در کشور 16 آذر 32 صورت گرفت
جمعه ۱۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۲۹ امام جمعه تبریز با اشاره به اینکه 16آذرماه سال 32 نقطه عطفی در تاریخ جنبش دانشجویی است گفت حرکت دانشجویان جهت مخالفت و محکوم کردن حضور معاون رییس جمهور آمریکا در ایران اولین حرکت ضدآمریکایی در کشور بود به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منامام جمعه خاکعلی: مبنای بیاساس تکفیریها برای نسل جوان تبیین شود
امام جمعه خاکعلی مبنای بیاساس تکفیریها برای نسل جوان تبیین شودامام جمعه شهر خاکعلی گفت مبنای پوچ بیهوده و بیاساس تکفیریها باید برای نسل جوان به نحو احسن تبیین شود به گزارش خبرگزاری فارس از آبیک حجتالاسلام علی اکبری در آیین عبادی و سیاسی نماز جمعه این هفته شهرخاکعلی در مسامام جمعه موقت کوهبنان: استکبار جهانی آرزوی بیآبرو کردن اسلام را بهگور میبرد
امام جمعه موقت کوهبنان استکبار جهانی آرزوی بیآبرو کردن اسلام را بهگور میبردامام جمعه موقت کوهبنان گفت پلیدترین آدمها را استکبار جهانی در دنیا علم کرده برای این که آبروی اسلام را از بین ببرد اما این آرزو را به گور میبرد به گزارش خبرگزاری فارس از حجتالاسلام سیداحمد موسویرگ خواب بغدادی در دست دولت لبنان/ رابطه خانوادگی سران داعش
رگ خواب بغدادی در دست دولت لبنان رابطه خانوادگی سران داعش دولت لبنان می تواند از دستگیری همسر سابق و دختر سرکرده گروهک تروریستی داعش و خواهر یکی از سرکرده های گروهک تروریستی جبهه النصره و دو تروریست دیگر برای آزاد کردن هجده نظامی ربوده شده لبنانی در منطقه عرسال لبنان استفاده کن-
گوناگون
پربازدیدترینها