واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: صرع پنهان در خرافات روزنامه خراسان شمالی در شماره روز شنبه، پانزدهم آذرماه خود به سراغ بیماری صرع رفته و در گزارشی به فقر آگاهی جامعه در خصوص این عارضه پرداخته است.
در گزارشی که از سوی گروه اجتماعی این نشریه استانی تهیه شده، آمده است: تشنج های مداوم و بدون علت و اختلالات حرکتی تکرار شونده کودک، مادر را گیج و سردرگم کرده است، به توصیه اطرافیان، از درمان های سنتی و گوناگون مادربزرگ ها استفاده کرده اما راه به جایی نبرده است.
در روزهای بعد حال کودک وخیم تر می شود و تشنج ها همراه با سفیدی چشم و خارج شدن کف از دهانش همراه است، باز هم صبر پیشه می کند . بالاخره بعد از گذشت ماه ها به پزشک مراجعه می کند و متوجه بیماری فرزندش می شود.
اینک سال هاست که فرزندش، صرع مقاوم به درمان را با خود به همراه دارد و او هر بار که تشنج به سراغ فرزندش می آید متوجه اشتباه دیرین و تاخیر در درمان کودکش می شود و از آن رنج می برد.پیشگیری و شناخت اولیه این بیماری نتایج مثبتی در درمان آن دارد زیرا بیماری 75 درصد از مبتلایان با دارو کنترل و صرع 50 درصد از آن ها با دارو به شکل کامل درمان می شود.
نبود مراکز حامی
یکی از مبتلایان به صرع در این باره می گوید: اطلاعات کافی درباره این بیماری وجود ندارد و عامل مهمی در رشد و پیشرفت بیماری محسوب می شود.وی که نامش را نمی گوید، می افزاید: والدینم در کودکی به دلیل مشکلات فرهنگی از مراجعه به پزشک خودداری کردند که این امر موجب شد بیماری ام پیشرفت کند و در برابر درمان مقاوم شود.این بیمار ادامه می دهد: در هفته چندین بار دچار تشنج شدید می شوم که موجب فراموشی مقطعی و پاک شدن حافظه ام می شود و این امر مشکلاتی را برایم ایجاد کرده است.
وی عنوان می کند: نبود مرکز مشخص حمایت کننده ای برای درمان و کمبود امکانات، بیماران مبتلا به صرع را گرفتار مشکلات بسیاری کرده است.وی با بیان این که هزینه درمان این بیماری بالاتر از توان مالی بسیاری از خانواده هاست، بیان می کند: بسیاری از داروهای مورد نیاز این بیماری از پوشش بیمه خارج و بسیار گران است و هیچ نهاد حمایتی نیز در استان برای کمک به بیماران وجود ندارد.
نبود امکانات و تشخیص دیرهنگام
یکی از مادران که کودک خردسالش به صرع مبتلاست، نیز در این باره می گوید: علت ابتلای فرزندم به صرع عوامل محیطی و خوردن ضربه به سر او بود.
«رمضانی» می افزاید: کودکم هیچ گونه علامت بارز و مشخصی را که نمایانگر صرع باشد، نداشت و مراجعه به پزشک نیز در تشخیص اولیه بیماری مفید نبود.وی که علت تشخیص دیر هنگام را نبود امکانات می داند بیان می کند: وجود دستگاه های مخصوص عکس برداری کمک بزرگی در تشخیص به موقع و درمان صرع می کند اما به دلیل نبود چنین دستگاه هایی در استان بیماری فرزندم دیر تشخیص داده شد.
ابتلا به صرع در سنین مختلف
یک پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب درباره این بیماری توضیح می دهد: صرع یک نوع اختلال در عملکرد مغز است که به دلایل مختلف اولیه و ثانویه ایجاد می شود.دکتر «حمیده مصطفایی» می افزاید: دلایل دسته اولیه خود به خود ایجاد می شود و دلیل خاصی برای آن یافت نمی شود و دسته دوم به دلیل ابتلا به انواع بیماری های مختلف دوران جنینی، عفونت های مغزی، بیماری های متابولیک، ضربه، سکته و تومورهای مغزی ایجاد می شود که اختلال در عملکرد مغز و تشنج را به همراه دارد.
مدیر عامل انجمن صرع ایران با بیان این که تشنج های ایجاد شده به دلیل صرع متفاوت هستند، ادامه می دهد: تشنج شدید دو طرفه که فرد روی زمین می افتد، دهانش قفل و کف از دهان او خارج می شود از مشخص و شناخته شده ترین نوع تشنج در صرع است.
وی خاطرنشان می کند: از علایم دیگر صرع می توان به مات و خیره شدن، مکیدن لب ها، حرکات تکراری در یک قسمت از بدن و احساسات خاص در یک نقطه از بدن اشاره کرد.
وی با بیان این که علت ابتلا به صرع در سنین مختلف متفاوت است، عنوان می کند: در کودکان ابتلا به صرع بیشتر به دلیل بیماری های جنینی، نوزادی، کودکی و بیماری های متابولیک و عفونت است و در بزرگسالی ضربه های مغزی و در افراد مسن نیز سکته و تومور مغزی بیشترین دلیل ابتلا به شمار می رود.وی با اشاره به این که عامل هر تشنجی صرع نیست، اظهارمی دارد: تشنج های تکرار شونده و بدون علت ناشی از صرع است.دکتر «حمیده مصطفایی» تصریح می کند: این بیماری با سطح فرهنگی جامعه رابطه ای مستقیم دارد به شکلی که در افراد با سطح اجتماعی و اقتصادی پایین تر، شایع تر است و این به دلیل کم توجهی به مراقبت های دوران بارداری و جلوگیری از آسیب کمتر است.
مشکلات فرهنگی دلیل نبود آمار دقیق
مدیرعامل انجمن صرع ایران با بیان این که آمار جهانی این بیماری یک درصد جمعیت جهان است، می گوید: به احتمال زیاد آمار ابتلا به صرع در ایران به دلیل آمار بالای تصادفات، ایمنی کم در محیط کار و مشکلات ژنتیکی حاصل از ازدواج های فامیلی بالاتر از آمار جهانی است.وی ادامه می دهد: مشکلات فرهنگی موجود در جامعه موجب شده است تا آمار دقیقی در ایران وجود نداشته باشد چون درصد بالایی از مبتلایان، بیماری خود را پنهان می کنند که این امر علاوه بر قرار نگرفتن در مسیر درست تشخیص و درمان، به دست آوردن آمار دقیق را نیز با مشکل مواجه کرده است.
وی بیان می کند: بیماری 75 درصد از مبتلایان با درمان دارویی کنترل می شود و 25 درصد از افراد مقاوم به درمان هستند که تعدادی از آن ها با درمان های تکمیلی و جراحی قابل درمان هستند.وی عنوان می کند: بار اجتماعی ایجاد شده به دلیل شیوع بالای بیماری صرع نیازمند همت جمعی است تا با افزایش آگاهی جامعه، خرافات و اعتقادات غلط موجود تغییر پیدا کند. ک/1
626
15/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]