واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سفر به همسایه بدون همسایه اردبیل - ایرنا - نشریه اندیشه اردبیل در مقاله ای با عنوان "سفر به همسایه بدون همسایه" موضوع ضرورت توجه به نقش استان اردبیل در گسترش مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان را مورد بررسی قرار داده است.
" در دنیای کنونی به دلیل گستردگی فعالیت ها و پیچیده شدن مباحث متعدد فرهنگی، جامعه شناختی، سیاسی، اقتصادی و... موضوع تمرکززدایی از مرکز توسط دولت ها پیگیری و اجرا می شود.بدین معنی که دولت مرکزی سعی می کند با افزایش اختیارات نهادهایی نظیر استانداران، سازمانها و شوراهای محلی و استانی از تمرکز امور در مرکز که به صرف هزینه های متعدد از قبیل منابع مالی، وقت و ... منجر می شود و به تردد بیش از حد و غیرضروری ساکنان مناطق به پایتخت و به تبع آن مشکلات دیگر می انجامد، خودداری نماید.
البته تمرکززدایی خود مستلزم توسعه مناطق است به گونه ای که جذابیت های لازم در مناطق مختلف کشور برای ماندگاری اعضای جامعه یا برای حضور سرمایه گذاران و کارآفرینان به وجود آید.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دولتهای مستقر جمهوری اسلامی با شدت و ضعف های قابل بررسی، همگی حداقل در شعار و حداکثر در عرصه عمل، تلاش خود را به کار گرفته اند تا این موضوع سامان مناسبی یابد.
در واقع در سایه دستاوردهای عظیم انقلاب اسلامی، مناطق مختلف کشور روز به روز شاهد توسعه همه جانبه است. اگر امروز در استانی مثل اردبیل که خود مولود و دستاورد انقلاب عظیم و الهی ملت ایران است، مطالبه مردم منطقه آزاد تجاری و یا گردشگری است در واقع این اعتماد به نفس و باور را نظام خود در مردم مناطق مختلف کشور به وجود آورده تا فعل«توانستن»را بتوانند صرف کنند.
در این میان استانی مثل اردبیل با داشتن بیش از 300 کیلومتر مرز مشترک با کشوری همزبان که اتفاقا به لحاظ فرهنگی و تاریخی و آداب و رسوم نسبت به همه استان های دیگر با اردبیل مطابقت بیشتری دارد، و همچنین سایر قابلیت های موجود، تاکنون نتوانسته است در حد شایسته و کافی از مزیت مرزی خود استفاده نماید.
توسعه هرگونه روابط خارجی ایران اسلامی با دولت مستقر در باکو به ویژه در حوزه تجاری ـ بازرگانی نمی تواند بدون در نظر گرفتن این مرز طولانی، عظمت و تاریخ و پیوندهای تاریخی اردبیل ـ باکو و محوریت قرار دادن این مهم در این مراودات صورت پذیرد.
قرار گرفتن اردبیل در محوریت توسعه روابط و تجارت و بازرگانی ایران ـ آذربایجان مستلزم توجه ویژه دولت است. توسعه امکانات و زیرساختهای مورد نیاز از قبیل ساماندهی و ارتقای وضعیت خدمات رسانی گمرکات، توسعه راه های تردد امن و راحت به سایر نقاط کشور، توسعه فرودگاههای استان، جلوگیری از تاخیرهای مکرر پروازها و نصب و استقرار تجهیزات مدرن مورد نیاز آنها، تکمیل و نهایی نمودن راه آهن میانه ـ اردبیل و توسعه آن تا پارس آباد، تامین امکانات رفاهی و گردشی متناسب با گردشگر پذیری خارجی در همه شهرهای استان، ساماندهی ویژه و تخصیص اعتبار لازم برای طرحهای عمران و زیباسازی شهری به ویژه در شهرهای مرزی که محل ورود مسافران آذری است، از جمله اقداماتی است که باید در دستور کار دولتمردان قرار گیرد.
سفر اخیر ریاست محترم جمهوری به آذربایجان می تواند و باید برگسترش تعاملات فیمابین دو دولت در سطح بسیار بالایی اثر بگذارد. چرا که علیرغم احساس قرابت و نزدیکی بسیار بالای مردم شهرها و مناطق مختلف آذربایجان به ایران و اسلام، متاسفانه دولتمردان آن در انحرافی آشکار، سر در دامن دشمنان اسلام و به ویژه رژیم اشغالگر قدس دارند.
به نظر نگارنده، دیپلمات های ما به جای تلف کردن وقت خود در مذاکره با کشورهای سلطه طلب با وجهه استعمارگرایی فرانوین، که ظاهرا دستاورد خاصی نداشته و به تعبیر مقام معظم رهبری خوش بینی هم برای آن وجود ندارد، باید در یک برنامه ریزی استراتژیک، باکو و شهرهای دیگر آن سوی رود ارس را به جولانگاه مسافرت ها، دیدارهای دیپلماتیک کاری و آغاز همکاری های مشترک و معنی داری بکنند تا غرب، آمریکا و رژیم اشغالگر قدس این امکان را نیابند بر گسترش گسست فرهنگی ـ تاریخی بین مردمانی دامن بزنند که یک روح واحد دارند و بر مبنای اسلام در کنار هم هستند اما برمبنای یک معاهده ننگین از هم جدا شده اند.
متاسفانه نکته قابل تامل در سفر اخیر آقای دکتر روحانی به باکو، عدم استفاده از حضور استانداراستان همسایه باکو است.
اگر ما بخواهیم و ضرورت دارد که اردبیل محوریت روابط خارجی، تجاری و بازرگانی ایران اسلامی را با آذربایجان بر عهده بگیرد و منطقا و عقلا نیز این موضوع درست است، عدم حضور و همراهی استاندار اردبیل در تیم سفر رئیس جمهور به آذربایجان هیچ توجیه قابل درکی نمی تواند داشته باشد.
شایسته بود در این سفر استاندار اردبیل مسوول هیاتهای تجاری-بازرگانی دولتی و خصوصی را عهده دار می شدند تا پس از عقد تفاهم نامه های همکاری، پیگیری تحقق آنها البته با همکاری سایر وزارتخانه های مسوول به استانداری اردبیل سپرده می شد.
سفر به همسایه بدون حضور همسایه در عرف دیپلماتیک و عادی قابل توجیه نیست. هرچند رئیس جمهوری به عنوان اراده ملت با حضور در سفرهای خارجی و همایشها، همه ملت را نمایندگی می کنند اما حضور در فعالیتهای تخصصی و پیگیری به نتیجه رسیدن سفرها و قابل استفاده و اقتصادی بودن دستاوردهای آن، ایجاب می کرد و می کند که استاندار استانی که با بخش عمده ای از کشور آذربایجان همسایگی مرزی، فرهنگی، زبانی، نژادی، دینی و حتی آداب و رسوم دارد، به عنوان نفر اصلی در کنار رئیس جمهور در مذاکرات حضور یابد و این امر می توانست به لحاظ فرهنگی در درازمدت نیز خنثی کننده بسیاری از نقشه های دشمنان اسلام در ایران اسلامی باشد.
8124/530
05/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]